Home » Ventilatie » Energiezuinig ventileren

Energiezuinig ventileren

Ventileren is belangrijk, maar het is ook fijn als dit niet teveel geld kost. Gelukkig kun je energiezuinig ventileren. Dat brengt voordelen met zich mee voor jezelf, maar ook voor de natuur. Maar hoe kun je nu precies energiezuinig ventileren? In dit artikel vertellen we je wat de opties zijn. Lees dus vooral verder!

Energiezuinig ventileren

Waarom energiezuinig ventileren?

Waarom energiezuinig ventileren?

Ventilatie kost energie. Om het energieverbruik te verminderen, kun je ervoor kiezen om energiezuinig te ventileren. Hiermee zul je geld kunnen besparen op de energierekening. Daarnaast zorg je er ook voor dat je minder CO2 uitstoot, wat beter is voor het milieu. Een bijkomend voordeel van energiezuinig ventileren is dat je minder snel last zult hebben van koudebruggen en tocht in huis.

Hoe ventileer je energiezuinig?

Hoe ventileer je energiezuinig?

Als je energiezuinig wilt ventileren, dan heb je meerdere opties. Deze kun je individueel en soms in combinatie toepassen. Je kunt kiezen voor zelfregelende ventilatieroosters, een vraaggestuurd systeem, een WTW-unit, decentrale ventilatie of een ventilatiewarmtepomp. Hieronder leggen we dat verder uit.

Zelfregelende ventilatieroosters

Zelfregelende ventilatieroosters

Ventilatieroosters zorgen ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten kan worden afgevoerd of dat frisse buitenlucht juist naar binnen kan stromen. Er zijn veel verschillende roosters die ook weer op diverse plekken in huis geplaatst kunnen worden. Een specifiek type is het zelfregelende ventilatierooster, die ook wel het winddrukgeregelde ventilatierooster wordt genoemd. Dit type rooster sluit vanzelf een stukje wanneer er veel wind op komt te staan en opent juist meer wanneer er weinig wind is. Het voordeel hiervan is dat je altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid frisse lucht toegevoerd krijgt in huis. Hoe hard het buiten waait, heeft dan bijna geen effect meer op de hoeveelheid lucht die via ventilatieroosters naar binnen stroomt. Zo voorkom je tocht en koudebruggen en zul je je woning ook minder snel hoeven te verwarmen.

Zelfregelende ventilatieroosters kunnen in elke soort woning worden geplaatst. Het maakt hierbij niet uit of de woning is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem.

De prijs voor zelfregelende ventilatieroosters is gemiddeld € 150 per meter. Je bespaart op de installatiekosten wanneer je de roosters laat plaatsen op hetzelfde moment dat je je glas of kozijnen vervangt.

Een vraaggestuurd ventilatiesysteem

Een vraaggestuurd ventilatiesysteem

Vraaggestuurde ventilatie is een manier van ventileren waarbij het systeem zich volledig automatisch aanpast aan de ventilatiebehoefte. Door middel van een CO2 meter en/of een vochtsensor meet het ventilatiesysteem de luchtkwaliteit. Deze geven een seintje aan het systeem, wanneer het koolstofdioxidegehalte of de relatieve luchtvochtigheid te hoog blijkt te zijn. Vervolgens wordt er automatisch meer lucht afgezogen, waarna er op een natuurlijke of mechanische manier droge, schone lucht het huis kan binnenstromen. Er wordt dus enkel extra geventileerd wanneer het daadwerkelijk nodig is. Dit maakt vraaggestuurde ventilatie energiezuinig.

Alleen de ventilatiesystemen die minimaal een mechanische afvoer van lucht realiseren, kunnen worden aangesloten op een vraaggestuurd systeem. Dit betekent dat vraaggestuurde ventilatie alleen kan worden gebruikt bij ventilatiesystemen C, D en E.

Voor het laten installeren van een compleet nieuw vraaggestuurd ventilatiesysteem betaal je tussen de € 6.000 en € 10.000.

Een WTW-unit

Een WTW-unit

Een Warmte Terugwin Unit (WTW-unit) is een mechanisch ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat vervuilde, vochtige lucht uit huis wordt gevoerd en dat schone, droge lucht naar binnen stroomt. Bovendien zorgt een WTW-unit ervoor dat de schone lucht wordt voorverwarmd. Dit zorgt ervoor dat je geen tocht of koudebruggen meer ervaart. Ook zal je minder snel hoeven stoken om de binnentemperatuur aangenaam te maken tijdens koudere dagen. Wil je een nog zuinigere WTW-unit? Kies er dan voor om het systeem vraaggestuurd te maken.

Tijdens de warme zomermaanden is het niet nodig dat de schone lucht wordt voorverwarmd, voordat deze het huis in stroomt. Bij sommige units is het zo dat je dan de warmtewisselaar uit kunt zetten. De rest van het systeem blijft dan wel gewoon zijn werk doen.

Tegenwoordig zijn er vernieuwde systemen die naast het verwarmen van lucht ook kunnen zorgen dat lucht tot twee graden wordt gekoeld. Dit wordt gerealiseerd met een bypass. Je hebt dan in de zomer een iets aangenamere binnentemperatuur en je hoeft de warmtewisselaar niet uit te zetten.

Het is lastig om vooraf te zeggen hoeveel een WTW unit precies kost. Dat ligt aan het merk en het type. De gemiddelde prijs is dan ook vrij breed: tussen de € 400 en € 2.500, exclusief installatiekosten. Dit kan ook nog eens erg oplopen als je kiest voor aanvullende opties, zoals sensoren.

Decentrale ventilatie

Decentrale ventilatie

Decentrale ventilatie is een systeem waarmee je de ventilatie van één ruimte in je woning kunt regelen. Dit houdt in dat er geen luchtdoorstroming is tussen verschillende ruimtes, waardoor ventilatiekanalen overbodig zijn. Decentrale ventilatie kan hierdoor zowel worden toegepast in woningen met natuurlijke ventilatie, als woningen met mechanische ventilatie. Dit ventilatienatiesysteem is efficiënt, omdat de ventilatie per kamer kan worden geregeld. Hierdoor gaat er minder energie verloren aan onnodige ventilatie. Voor een nog zuinigere ventilatie kun je het systeem vraaggestuurd maken of kiezen voor een decentrale WTW-unit.

Een decentrale WTW-unit

Decentrale WTW unit

Een decentrale WTW-unit werkt volgens het principe van ventilatiesysteem D. Dit houdt in dat zowel de toevoer van frisse lucht als de afvoer van vervuilde lucht mechanisch wordt geregeld. Daarnaast wordt de toegevoerde lucht altijd voorverwarmd aan de hand van een warmtewisselaar. Hierdoor heb je geen last meer van koudebruggen of tocht en hoef je je woning minder snel te verwarmen.

Een decentrale ventilatiebox kost gemiddeld € 550 en een decentrale WTW-unit kost tussen de € 1000 en € 1.500. Houd er wel rekening mee dat deze prijzen per ruimte zijn.

Een ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp is één van de verschillende soorten warmtepompen. Dit systeem zorgt voor de duurzame verwarming van water in je woning. De ventilatiewarmtepomp werkt specifiek in combinatie met je ventilatiesysteem. Het haalt namelijk de warmte uit afgezogen, vervuilde lucht. Hiermee wordt het stromende water en het water voor de radiatoren verwarmd. Hierdoor is het systeem erg energiezuinig. De ventilatiewarmtepomp installeer je op de plek van je ventilatie-unit. Dit betekent dat je geen losse buitenunit voor de warmtepomp nodig hebt.

Een ventilatiewarmtepomp exclusief cv-ketel kost tussen de € 2.500 en € 4.700. Een ventilatiewarmtepomp inclusief cv-ketel kost tussen de € 3.600 en € 5.800. Deze prijzen zijn inclusief installatiekosten en hebben betrekking op een vermogen van 1 tot 2 kW.

Andere tips

Andere tips om energiezuinig te ventileren

We hebben je nu een aantal opties gegeven om energiezuinig te ventileren. Naast onze algemene ventilatie tips, kun je onderstaande extra tips gebruiken om energiezuinig te ventileren.

Zorg voor goed onderhoud

Een onderhouden ventilatiesysteem blijft langer goed werken. Hierdoor verbruikt het apparaat niet teveel stroom en geniet je langer van een gezond binnenklimaat. Zorg er dus voor dat je je ventilatiesysteem regelmatig laat onderhouden en reinigen.

Vervang op tijd

Een ventilatiebox gaat ongeveer 15 jaar mee. Hoe ouder de box wordt, hoe minder goed deze werkt. Het resultaat hiervan is dat het apparaat na verloop van tijd meer stroom gaat verbruiken, terwijl de ventilatie in huis slechter wordt. Vervang je ventilatiebox dus op tijd!

Kies voor gelijkstroom in plaats van wisselstroom

Is het tijd om je ventilatiesysteem te vervangen? Kies dan voor een ventilatie-unit op gelijkstroom. Oudere units werken vaak nog op wisselstroom, waardoor ze veel meer energie verbruiken. Units op gelijkstroom verbruiken tot 130 kWh minder per jaar. Op de energierekening zal je hierdoor tot € 30 per jaar besparen.

Dicht naden en kieren

Maak je gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem? Dicht dan alle naden en kieren van je woning. Zo komt frisse lucht meer gecontroleerd de woning binnen en kun je daardoor makkelijker ventileren.