WTW unit reinigen

Bij Alpha Ventilatie: reinigen, onderhoud & advies.

Home » WTW Unit » WTW unit reinigen

Reiniging en onderhoud

Wij raden u aan om iedere 2 jaar klein onderhoud te laten uitvoeren en tenminste iedere 5 jaar uw complete WTW te laten reinigen en onderhouden. Daarnaast adviseren wij u om de filters elk jaar te vervangen of in ieder geval schoon te maken. Dit kunt u ook zelf doen. Wij geven u hier graag gratis advies over.

WTW unit laten reinigen?
Maak direct online een afspraak.

Afspraak maken Bekijk mogelijkheden

Reiniging en onderhoud

Wij raden u aan om iedere 2 jaar klein onderhoud te laten uitvoeren en tenminste iedere 4 jaar uw complete WTW te laten reinigen en onderhouden. Daarnaast adviseren wij u om de filters elk jaar te vervangen of in ieder geval schoon te maken. Dit kunt u ook zelf doen. Wij geven u hier graag gratis advies over.

WTW unit laten reinigen?
Maak direct online een afspraak.

Afspraak maken Bekijk mogelijkheden

WTW unit reinigen

Voorbeelden van WTW systemen

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Vragen over onze tarieven?
Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder of  ↓ druk hier.

295,-

Was de laatste onderhoudsbeurt meer dan 4 jaar geleden? Kies dan voor groot onderhoud.

bekijk werkzaamheden
 • Onderhoud WTW unit

 • Onderhoud warmtewisselaar

 • Onderhoud toevoer & afvoermotor

 • Reinigen van afvoerkanalen & ventielen

 • Inspectie van toevoerkanalen

 • Voor & na foto’s

 • Ventilatieadvies
Afspraak maken

195,-

Kies voor kanalen reinigen wanneer uw WTW unit korter dan 2 jaar geleden is onderhouden.

bekijk werkzaamheden
 • Reiniging van afvoerkanalen

 • Reiniging van ventielen

 • Inspectie van toevoerkanalen

 • Voor & na foto’s

 • Uitleg & ventilatieadvies
Afspraak maken

295,-

Was de laatste onderhoudsbeurt en kanaalreiniging meer dan 4 jaar geleden? Kies dan voor groot onderhoud.

bekijk werkzaamheden
 • Onderhoud WTW unit

 • Onderhoud warmtewisselaar

 • Onderhoud toevoer & afvoermotor

 • Reinigen van afvoerkanalen & ventielen

 • Inspectie van toevoerkanalen

 • Voor & na foto’s

 • Ventilatieadvies
Afspraak maken

Waarom WTW reinigen?

Langere levensduur WTW unit
Minder gezondheidsproblemen
Voorkom schimmels en bacteriën


Wist u dat?
Een slecht onderhouden WTW installatie flink meer energie verbruikt?

In meer dan 80% van de woningen in Nederland is de WTW unit nog nooit eerder onderhouden.

Bron: Stichting HIER klimaatbureau.

Waarom WTW reinigen?

Langere levensduur WTW unit
Minder gezondheidsproblemen
Voorkom schimmels en bacteriën


Wist u dat?
Een slecht onderhouden WTW installatie flink meer energie verbruikt?

In meer dan 80% van de woningen in Nederland is de WTW unit nog nooit eerder onderhouden.

Bron: Stichting HIER klimaatbureau.

Veelgestelde vragen

monteur alpha ventilatie
Hoe zit het met onderhoud van een WTW

WTW unit onderhoud

Er wordt niet vaak bij stilgestaan maar elk ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig om te kunnen blijven functioneren. Raadzaam is om op drie verschillende momenten aandacht aan het onderhoud van uw WTW Unit te besteden:

 • Iedere 6 maanden dienen de filters in uw WTW Unit te worden vervangen.
 • Iedere 2 jaar dient klein onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen van de kanalen worden gereinigd, evenals uw WTW Unit zelf.
 • Iedere 4 á 5 jaar dient groot onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen, uw WTW Unit en de toevoer- en afvoerkanalen grondig worden gereinigd.

Het vervangen van de filters in uw WTW Unit is simpel werk en kunt u zelf doen. [expand title=”Meer lezen”]

Filters vervangen en/of schoonmaken

Filters vangen stof en vuil op uit uw woning. Op den duur zullen deze vervangen moeten worden. Het wordt aangeraden om dit in ieder geval twee keer per jaar te doen. Wanneer de filters verstopt zitten, zal het ventilatiesysteem meer moeite hebben met het ventileren van de woning waardoor deze meer stroom gaat verbruiken en meer lawaai maakt. Het schoonmaken van filters wordt niet aangeraden. Vaak lijkt de filter schoon wanneer u deze stofzuigt maar in werkelijkheid is de fijne structuur van het filter beschadigd. Het filter zal alsnog meer stof doorlaten waardoor uw warmte terugwin systeem en ventilatiekanalen sneller vervuild zullen raken. Op onze pagina WTW filters kunt u hier alles over lezen.

Klein onderhoud van de WTW

Als u periodiek uw filters vervangt zal uw warmte terugwin systeem minimaal vervuild raken. Wij raden daarnaast aan om eens in de 2 jaar uw unit te laten checken en reinigen. Zowel de ventilatoren als de warmtewisselaar moeten namelijk op tijd gereinigd worden. Bij klein onderhoud worden alle ventielen in huis en de WTW Unit gedemonteerd en schoongemaakt met een borstel / kwast en eventueel een sopje. Vervolgens wordt alles weer netjes en secuur teruggeplaatst zodat het systeem niet uit balans raakt.

Groot onderhoud WTW en kanalen

Wij raden aan om eens in de 4 tot 5 jaar uw ventilatiekanalen te laten reinigen. Bij periodiek filteronderhoud zullen alleen de afvoerkanalen vervuild raken. De toevoerkanalen zouden niet vervuild moeten raken omdat hier alleen schone lucht ingeblazen wordt. Is uw woning dichtbij een snelweg of industrieterrein gesitueerd? Dan zal er vaker onderhoud gepleegd moeten worden.Voor het uitvoeren van groot onderhoud aan uw ventilatiesysteem zijn verschillende manieren mogelijk. Veelgebruikte manieren zijn borstelreiniging en poederreiniging. Bij poederreiniging wordt een chemisch poeder door de kanalen geblazen dat het opgehoopte vuil wegneemt. Hierbij is het belangrijk om te zorgen dat dit poeder zich niet door het huis verspreidt en op die manier schade aanricht.

Bij Alpha Ventilatie maken wij uitsluitend gebruik van borstelreiniging omdat dit in onze ogen de meest efficiënte, veilige en grondige methode van reiniging is.

Met borstelreiniging gaat de monteur met een roterende borstel door de ventilatiekanalen heen waarmee het opgehoopte vuil wordt los geborsteld en de kanalen schoon achterblijven. Via een speciaal afzuigsysteem wordt het vuil vervolgens op één punt afgezogen zodat dit zich niet door uw huis verspreidt. Op inschatting van de monteur wordt vervolgens bepaald of het noodzakelijk is het systeem te behandelen met milieuvriendelijk desinfectiemiddel. Dit is alleen nodig in extreme gevallen en wordt dus niet vaak toegepast.

Enkel via de borstelreinigingsmethode zijn wij bij Alpha Ventilatie in staat om onze hoogstaande kwaliteit en service te garanderen. Meer lezen over WTW onderhoud.[/expand]

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe vaak moet de WTW installatie onderhouden worden?

Hoe vaak WTW unit onderhouden?

Wij raden u aan om de WTW unit minimaal één keer in de vier jaar een grote onderhoudsbeurt te geven. Bij een grote onderhoudsbeurt worden de ventilatiekanalen ook direct gereinigd.

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe werkt WTW onderhoud?

Hoe werkt WTW onderhoud?

Met ‘WTW onderhoud’ wordt bedoeld dat het complete systeem wordt nagekeken. De filters worden vervangen (indien aanwezig en besteld), de ventielen worden afgesteld naar de standaardwaarden (waar nodig) en de WTW unit wordt volledig gereinigd.

Allereerst worden de kanalen inclusief aftakkingen volledig van binnen gereinigd door middel van een roterende borstel. Dit geldt voor zowel toevoer- als afvoerkanalen. Door middel van de roterende borstel komt het stof vrij. Dit wordt vervolgens afgevoerd met behulp van een krachtige afzuigbox die aangesloten wordt op de kanalen.

In de loop der jaren raakt de WTW unit zelf ook flink vervuild vanbinnen. Daarom is het belangrijk om deze vanbinnen goed te laten reinigen. Hierbij wordt ook de bypass (warmtewisselaar) in de WTW unit onder handen genomen. Tevens wordt aangeraden om de filters in een WTW unit tijdig te vervangen. Indien alleen de filters vervangen moeten worden, kunt u dit gemakkelijk zelf doen. Lees meer over het zelf vervangen van de filters op WTW filters.

↑ Terug naar mogelijkheden

Waarom WTW unit reinigen?

Waarom WTW unit reinigen?

De WTW installatie en kanalen raken door de jaren heen flink vervuild. De vervuiling wordt veroorzaakt door onze dagelijkse bezigheden in huis.

Denk hierbij aan: koken, douchen, wassen en drogen. Een gemiddele gezin produceert dagelijks 10 – tot wel 15 liter vocht per dag!

Om deze reden is het belangrijk om tijdig te reinigen voor gezonde lucht in huis.

[expand title=”Meer lezen”] 

Het belang van WTW onderhoud

Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde vochtige lucht in uw woning wordt afgevoerd. Goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.

Via de afzuigventielen in uw woning zorgt de mechanische ventilatie ervoor dat deze afvoer plaats vindt. Door de afzuiging wordt er een onderdruk gecreëerd die er voor zorgt dat er verse frisse lucht in uw woning komt door bijvoorbeeld raamroosters of wanneer u zelf een raam openslaat.

Een mechanische ventilatie werkt in principe de hele dag door waardoor het belangrijk is om deze nooit zonder reden uit te schakelen. De meeste mechanische ventilatiesystemen hebben een schakelaar waarmee u deze op drie verschillende standen kunt zetten, namelijk: laag, midden en hoog.

Wanneer uw mechanische ventilatie in de loop der jaren vervuild raakt door stof en overige vuil raken de ventilatoren en de kanalen verstopt.

Hierdoor gaat uw ventilatie minder goed werken. Een gevolg hiervan is dat het binnenklimaat in uw woning verslechtert waardoor er verschillende gezondheidsklachten kunnen optreden.

Daarnaast ontstaat er snel schimmel in bijvoorbeeld uw badkamer of toilet omdat de lucht in uw woning vochtiger is waardoor schimmels en bacteriën sneller kunnen ontwikkelen.

Tevens zult u last hebben van bijvoorbeeld beslagen ramen in uw woning. Door uw mechanische ventilatie op tijd schoon te laten maken kunt u dit voorkomen. [/expand]

↑ Terug naar mogelijkheden

Kan ik zelf onderhouden?

WTW onderhoud: kan ik het ook zelf?

Het is tot op zekere hoogte mogelijk om uw WTW unit zelf te onderhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het op tijd vervangen van filters en het schoonmaken van de ventielen die in het plafond te vinden zijn.

Wanneer u technisch onderlegd bent, is het in sommige gevallen ook mogelijk om zelf de WTW unit uit elkaar te halen voor onderhoud. Wij raden dit echter sterk af indien u hier geen ervaring mee heeft.

↑ Terug naar mogelijkheden

Kan ik mijn WTW niet beter vervangen?

Wanneer moet ik mijn WTW unit vervangen?

Op de vraag wanneer u het beste uw WTW Unit kunt vervangen, is geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. Is echter één of meerdere van de genoemde redenen bij u van toepassing? Dan is het aan te raden om informatie in te winnen over het vervangen van uw WTW Unit.

Wanneer uw WTW Unit niet meer naar behoren werkt, is slechte luchtkwaliteit een direct gevolg. In dat geval is het noodzakelijk om een professional in te schakelen die ervoor zorgt dat het systeem weer naar behoren werkt zodat u in een gezond binnenklimaat woont.

Zelfs bij regulier onderhoud is het onvermijdelijk dat uw WTW Unit na verloop van tijd slechter gaat functioneren door ouderdom. Dit resulteert vaak in een verslechterd binnenklimaat en een verhoogde energierekening.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat zijn de voordelen bij onderhoud?

Wat zijn de voordelen van WTW onderhoud?

Bij tijdig WTW onderhoud kunt u profiteren van vele voordelen. Wij raden u aan om één keer in de 5 jaar groot onderhoud aan uw WTW unit te laten verrichten. Daarnaast is het handig als u uw WTW unit in ieder geval één keer in de 2 jaar laat nakijken. De voordelen van WTW onderhoud:

  Optimaal wooncomfort
  Geen last van geurtjes
  Minder lawaai vanuit de WTW unit
  Geen last meer van schimmels
  Minder gezondheidsklachten
  De WTW unit gaat een stuk langer mee
  Problemen worden op tijd geconstateerd

↑ Terug naar mogelijkheden

Tips bij een WTW installatie

Warmte terugwin installatie: tips voor in huis

 • Wilt u extra frisse lucht? Zet dan dagelijks uw raam maximaal 15 minuten open. Zo bent u verzekerd van frisse lucht in huis. Let op: laat de ramen niet te lang openstaan.
 • Vervang uw WTW filters op tijd. Dit is minimaal 1x per 6 maanden.
 • Laat uw ventilatiesysteem altijd aan staan. Zo bent u 24/7 verzekerd van een optimaal binnenklimaat

↑ Terug naar mogelijkheden

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats. Wij werken door heel Nederland.

↑ Terug naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken.

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld draadloze bediening te nemen. In dat geval komt er nog € 65,- bij. Bij het maken van een online afspraak kunt u de extra mogelijkheden bekijken en eventueel kiezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

↑ Terug naar mogelijkheden

Alpha Ventilatie in cijfers

4000+ 

Klantbeoordelingen

9,3/10

Gemiddelde score

2002

18 jaar ervaring

40.000+

Tevreden klanten

Informatie over WTW unit reinigen

Tegenwoordig worden veel huizen in Nederland voorzien van een WTW unit. In tegenstelling tot een mechanisch ventilatiesysteem zorgt een warmteterugwin-unit er ook voor dat een woning op mechanische wijze wordt voorzien van frisse lucht. De meeste WTW systemen hebben ook een standenschakelaar waarbij de unit op verschillende standen gezet kan worden.

Een goed werkend ventilatiesysteem is van groot belang voor een gezond binnenklimaat. Daarom is het noodzakelijk om af en toe te controleren of uw WTW unit nog goed werkt en of deze onderhoud nodig heeft. Indien nodig is het zelfs noodzakelijk om uw WTW unit te laten vervangen.

Online afspraak
monteurs wtw unit

Alpha ventilatie in heel Nederland

Wij rekenen nooit voorrijkosten tenzij u spoed heeft of graag een afspraak in het weekend wilt. Bij spoed moet u denken aan plannen binnen 24 uur. Onze afdeling planning zorgt ervoor dat wij zo effectief mogelijk per regio kunnen plannen. Op deze manier hoeven we maar één keer te rijden waardoor we geen voorrijkosten hoeven te rekenen, dat is wel zo prettig!

U kunt bij ons direct online een afspraak inplannen. Bekijk hieronder de regio’s waar wij regelmatig komen.

Noord-Holland & Zuid Holland

Alkmaar
Amsterdam
Amstelveen
Alphen a/d Rijn
Beverwijk
Bodegraven
Den Haag
Den Helder
Dordrecht
Gouda
Haarlem
Hoofddorp
Hoorn
Leiden
Purmerend
Rotterdam
Zaandam
Zoetermeer

Flevoland, Friesland & Groningen

Almere
Drachten
Emmeloord
Groningen
Heerenveen
Leeuwarden
Lelystad
Veendam

Drenthe, Overijssel & Gelderland

Almelo
Apeldoorn
Arnhem
Assen
Doetinchem
Ede
Emmen
Enschede
Harderwijk
Hoogeveen
Nijmegen
Zutphen
Zwolle

Zeeland, Noord-Brabant & Limburg

Bergen op Zoom
Breda
Den Bosch
Eindhoven
Helmond
Maastricht
Middelburg
Oss
Roermond
Tilburg
Venlo
Vlissingen
Zierikzee

Even voorstellen…

Onze service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing.

Niet voor niets worden wij aanbevolen door 98% van onze klanten. Wij bieden landelijke dekking en werken door heel Nederland.

Een schoon een fris binnenklimaat!
Het is ons doel om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van een schoon en fris binnenklimaat. Dit doen wij op een duurzame, milieuvriendelijke, veilige en efficiënte manier voor u en de maatschappij in zijn geheel.

Veiligheid staat centraal bij alles wat wij doen. Immers: we werken veilig of we werken niet. We staan ook voor de veiligheid van onze klanten. Om dit te kunnen waarborgen zijn de medewerkers van Alpha Ventilatie VCA gecertificeerd.
Daarnaast hanteren wij strenge procedures en instructies, zodat u na afloop van onze werkzaamheden weer kan genieten van een gezond binnenklimaat. Prettig wonen en werken, daar zorgt Alpha Ventilatie voor!