Home » Ventilatie » Decentrale ventilatie

Decentrale ventilatie

Een goede ventilatie in huis is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar, waaronder decentrale ventilatie. Maar wat is dat precies? In dit artikel leggen we uit wat decentrale ventilatie is, welke modellen er zijn en wat de voordelen hiervan zijn. Lees dus snel verder!

Decentrale ventilatie

Wat is decentrale ventilatie?

Wat is decentrale ventlatie?

Decentrale ventilatie is een systeem waarmee je de ventilatie van één ruimte in je woning kunt regelen. Decentrale ventilatie wordt ook wel lokale ventilatie genoemd. Dit is dus anders dan centrale ventilatie, waarbij de ventilatie van de gehele woning wordt geregeld aan de hand van één ventilatiebox. Bij decentrale ventilatie is er geen luchtdoorstroming tussen verschillende ruimtes. Er wordt hierdoor ook geen gebruikgemaakt van ventilatiekanalen. Door het gebruik van decentrale ventilatie kan er per kamer worden ingespeeld op de omstandigheden, terwijl de ventilatie van de andere kamers niet wordt ontregeld.

Welke soorten zijn er?

Soorten decentrale ventilatie

Er bestaan vier soorten decentrale ventilatie:

 • Opbouw ventilatie
 • Inbouw ventilatie
 • De decentrale ventilatiebox
 • De decentrale Warmte Terugwinunit (WTW-unit)

Elk van deze soorten werkt net iets anders en heeft verschillende voor- en nadelen. Deze zullen hieronder worden besproken.

Opbouw ventilatie

Een opbouw ventilatie wordt gemonteerd aan het plafond of de muur. De afgezogen lucht wordt via een buis naar buiten geleid. Het voordeel van een opbouw ventilatie is dat dit de goedkoopste optie is en het makkelijkst te installeren. Bovendien kun je ook een opbouw ventilatie nemen wanneer je geen mechanische ventilatie in huis hebt. De twee grootste nadelen zijn echter dat de ventilatie in het zicht hangt en veel luider is dan een inbouw ventilatie.

Opbouw ventilatie


Inbouw ventilatie

Een inbouw ventilatie wordt gemonteerd in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen in. Het ventilatiesysteem zuigt de vervuilde, vochtige lucht de kamer uit en leidt het vervolgens naar buiten. Dit brengt twee grote voordelen met zich mee. Enerzijds is het ventilatiesysteem niet te zien en anderzijds maakt deze relatief minder geluid. Het is echter wel lastiger en duurder om een inbouw ventilatie te laten installeren, omdat een installateur er minder makkelijk bij kan.

Inbouw ventilatie


Als je kiest voor een inbouw ventilatie, dan kun je zelf de keuze maken of je deze laat plaatsen in de luchtbuis of in het luchtkanaal. Buisventilatie is eigenlijk alleen handig in kleine ruimtes. De reden hiervoor is dat buisventilatie niet genoeg kracht heeft om grotere ruimtes te ventileren. Een kanaalventilatie is ideaal in grotere ruimtes. Dit ventilatiesysteem heeft meer zuigkracht, omdat het wordt geplaatst tussen twee afvoerbuizen in. Dat is tevens de reden dat dit type ventilator de vervuilde lucht ook over een grotere afstand naar buiten kan leiden.

De decentrale ventilatiebox

Decentrale ventilatiebox

De decentrale ventilatiebox werkt volgens het principe van ventilatiesysteem B. Dit houdt in dat de ventilatiebox op een mechanische manier frisse buitenlucht toevoert naar binnen. Tegelijkertijd kan vervuilde binnenlucht op een natuurlijke manier via roosters en ramen naar buiten stromen. Het is dus de bedoeling dat elke ruimte die je ventileert in je woning een eigen luchttoevoer en afvoer heeft. Het voordeel van dit ventilatiesysteem is dat het tochtvrij en bijna helemaal stil is. Het nadeel is echter dat hier een groot ventilatiedebiet voor nodig is.

Decentrale ventilatiebox


De decentrale WTW unit

Decentrale WTW unit

De decentrale WTW unit wordt ook wel ‘decentrale balansventilatie’ genoemd en werkt volgens het principe van ventilatiesysteem D. Dit houdt in dat zowel de toevoer van frisse lucht als de afvoer van vervuilde lucht mechanisch wordt geregeld.

Daarnaast wordt de toegevoerde lucht altijd voorverwarmd aan de hand van een warmtewisselaar. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Bijna 80% van de warmte wordt teruggewonnen
 • Je bespaart energie
 • Je hebt geen last van tocht of koude luchtstromen
 • Op de lange termijn bespaar je geld
 • Sommige systemen kunnen ook vocht terugwinnen, waardoor je geen last hebt van condens

Het grootste nadeel van dit ventilatiesysteem is dat dit het duurste model is onder de decentrale ventilatiesystemen.


Werking decentrale wtw


De installatie

Installatie decentrale ventilatie

De installatie van een decentraal ventilatiesysteem is veel simpeler dan een centraal ventilatiesysteem. Je hebt alleen een 230 volt-aansluiting en een muurdoorvoer of kernboring door de buitenmuur nodig in de ruimte die je wilt ventileren. Het apparaat wordt meestal in (of tegen) de buitenmuur geplaatst. Waar je de ventilatiebox precies plaatst is wel belangrijk, omdat dit effect kan hebben op het rendement. Zo moet deze in ruimtes met hoge of schuine plafonds zo hoog mogelijk worden geplaatst. Daarnaast is het ook belangrijk dat het luchttoevoerrooster compleet wordt vrijgehouden. Hier mag dus niks voor worden gezet.

Laat de installatie altijd over aan een vakman. Deze kan een ventilatieberekening en een ventilatieplan voor je maken. Aan de hand hiervan is duidelijk welk ventilatiesysteem je nodig hebt en waar deze precies moet komen. De vakman zorgt er vervolgens voor dat het systeem goed wordt geïnstalleerd en naar behoren werkt.

In welke ruimtes plaatsen?

Het is het beste als elke ruimte in huis is voorzien van goede ventilatie. Als dit echter niet mogelijk is, dan is het aan te raden om sowieso de slaapkamer en alle “natte ruimtes”, zoals de keuken, badkamer en het toilet te voorzien van goede ventilatie. Dit zijn namelijk de ruimtes waar de luchtkwaliteit het snelste achteruit gaat.

Is decentrale ventilatie geschikt voor mijn woning?

Is decentrale ventilatie geschikt voor mijn woning?

Decentrale ventilatie kan in veel gevallen worden toegepast. Al met al zijn er vier situaties waarin decentrale ventilatie aan te raden is:

 • In afgewerkte ruimtes;
 • Als je in een drukke omgeving woont;
 • Wanneer ventilatiesysteem D niet mogelijk is;
 • Bij nieuwbouw.

In afgewerkte ruimtes

Heb jij ruimtes in huis die helemaal zijn afgewerkt, maar waar de luchtvochtigheid niet op orde is? Dan is de decentrale ventilatie een optie voor jou. Je hebt namelijk geen grote verbouwing nodig voor de installatie, enkel een kleine renovatie. Binnen een paar uur is de ruimte voorzien van goede ventilatie en hierdoor zullen je schimmel- en vochtproblemen flink afnemen.

Een woning in een drukke omgeving

Decentrale ventilatie kan geluiden van buitenaf dempen tot 56 decibel. Dit is daarom ideaal als je aan een drukke weg woont, in een grote stad, of in de buurt van een luchthaven. Andere ventilatiesystemen kunnen er juist voor zorgen dat de geluidshinder van buitenaf erger wordt.

Decentrale ventilatie

Wanneer ventilatiesysteem D niet mogelijk is

Een centraal geregeld ventilatiesysteem D staat bekend als één van de beste systemen. Echter is het niet voor iedereen mogelijk om deze te laten installeren. Vaak is er namelijk een grote renovatie voor nodig en niet iedereen kan zich dat veroorloven. Daarnaast komt het ook voor dat een woning überhaupt niet geschikt is voor ventilatiesysteem D. In dat geval is een decentrale ventilatie een goed alternatief.

Bij nieuwbouw

Nieuwbouwhuizen moeten tegenwoordig worden voorzien van een mechanische ventilatie. Echter heb je wel de mogelijkheid om te kiezen voor decentrale ventilatie. In dat geval heb je geen ventilatiekanalen nodig. Hierdoor hoeft de opbouwhoogte van de vloeren minder groot te zijn.

De voordelen en nadelen van decentrale ventilatie

Voordelen en nadelen van decentrale ventilatie

Decentrale ventilatie brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze zijn:

 • Zorgt voor een gezond binnenklimaat
 • Is energiezuinig
 • Is relatief makkelijk te installeren
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Heeft geen buizennetwerk nodig
 • Veroorzaakt relatief weinig geluidsoverlast

Het grootste nadeel is dat er meer onderhoud nodig is bij decentrale ventilatie dan bij centraal geregelde ventilatie.

Wil je meer weten over de voordelen van decentrale ventilatie? Bekijk dan onderstaande video.

 

Wat kost decentrale ventilatie?

Prijzen decentrale ventilatie

De prijzen voor decentrale ventilatie lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van het soort dat je kiest. Op- of inbouwventilatoren zijn al verkrijgbaar voor minder dan € 100. De decentrale ventilatiebox kost gemiddeld € 800 en een decentrale WTW-unit kost tussen de € 2500 en € 3.500. Houd er wel rekening mee dat deze prijzen per ruimte zijn. Als jij bijvoorbeeld vijf ruimtes wilt voorzien van een decentrale WTW-unit, dan zul je gemiddeld € 15.000 kwijt zijn.

Is er subsidie beschikbaar?

Er is geen nationale subsidieregeling voor decentrale ventilatie. Wel zijn er gemeenten die een subsidie aanbieden voor decentrale WTW-ventilatie. Neem contact op met jouw gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Installateur nodig?

Installateur nodig?

Ben je op zoek naar een installateur voor jou decentrale ventilatie? Wij zijn gespecialiseerd in het onderhouden, installeren en aanleggen van decentrale ventilatie. Wil je hier meer over weten bekijk de mogelijkheden via ventilatie aanleggen.