Home » Ventilatie » Decentrale ventilatie

Decentrale ventilatie

Een goede ventilatie in huis is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Er zijn verschillende soorten ventilatie beschikbaar, waaronder decentrale ventilatie. Wij vertellen je in dit artikel wat dit precies inhoudt, welke modellen er zijn, hoe het zit met de installatie, wat de voordelen zijn en wat het je zal kosten. Lees dus snel verder!

Decentrale ventilatie

Wat is decentrale ventilatie?

Wat is decentrale ventlatie

Decentrale ventilatie wordt ook wel ‘lokale ventilatie’ genoemd en is een systeem waarmee je de ventilatie van één ruimte in je woning kunt regelen. Dit is dus anders dan centrale ventilatie, waarbij de ventilatie van de gehele woning wordt geregeld aan de hand van één ventilatiebox. Bij decentrale ventilatie is er geen luchtdoorstroming tussen verschillende ruimtes. Er wordt hierdoor ook geen gebruik wordt gemaakt van ventilatiekanalen. Door het gebruik van decentrale ventilatie kan er per kamer ingespeeld worden op de gebruiksomstandigheden, terwijl de ventilatie van de andere kamers niet wordt ontregeld.

Welke soorten zijn er?

Soorten decentrale ventilatie

Er bestaan vier soorten decentrale ventilatie: de inbouwventilator, de opbouwventilator, de decentrale ventilatiebox en de decentrale Warmte Terugwinunit (WTW-unit). Elk van deze soorten werken net iets anders en hebben verschillende voor- en nadelen.

Opbouw Ventilatie

Een opbouw ventilatie wordt gemonteerd aan het plafond of de muur. De afgezogen lucht wordt via een buis naar buiten geleid. Het voordeel van een opbouw ventilatie is dat dit de goedkoopste optie is en het makkelijkst te installeren. Bovendien kun je ook een opbouw ventilatie nemen wanneer je geen mechanische ventilatie in huis hebt. De twee grootste nadelen zijn echter dat de ventilatie in het zicht hangt en veel luider is dan een inbouwventilator.

Inbouw Ventilatie

Een inbouw ventilatie wordt gemonteerd in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen in. Het ventilatiesysteem zuigt de vervuilde, vochtige lucht de kamer uit en leidt het vervolgens naar buiten. Dit brengt twee grote voordelen met zich mee. Enerzijds is het ventilatiesysteem niet te zien en anderzijds maakt deze relatief minder geluid. Het is echter wel lastiger en duurder om een inbouwventilator te laten installeren, omdat je er veel minder goed bij kan.

Als je kiest voor een inbouw ventilatie, dan kun je zelf de keuze maken of je deze laat plaatsen in de luchtbuis of in het luchtkanaal. Buisventilatie is eigenlijk alleen handig in kleine ruimtes. De reden hiervan is dat buisventilatie niet genoeg kracht heeft om grotere ruimtes te ventileren. Een kanaalventilatie is ideaal in grotere ruimtes. Dit ventilatiesysteem heeft meer zuigkracht, omdat het geplaatst wordt tussen twee afvoerbuizen in. Dit is tevens de reden dat dit type ventilator de vervuilde lucht ook over een grotere afstand naar buiten kan leiden.

De decentrale ventilatiebox

Decentrale ventilatiebox

De decentrale ventilatiebox werkt volgens het principe van ventilatiesysteem B. Dat houdt in dat de ventilatiebox op een mechanische manier frisse buitenlucht toevoert naar binnen. Tegelijkertijd kan vervuilde binnenlucht op een natuurlijke manier via roosters en ramen naar buiten stromen. Het is dus de bedoeling dat elke ruimte die je ventileert in je woning een eigen luchttoevoer en afvoer heeft. Het voordeel van dit ventilatiesysteem is dat het tochtvrij en bijna helemaal stil is. Het nadeel is echter dat hier een groot ventilatiedebiet voor nodig is.

De decentrale WTW-unit

Decentrale WTW unit

De decentrale WTW-unit wordt ook wel ‘decentrale balansventilatie’ genoemd en werkt volgens het principe van ventilatiesysteem D. Dit houdt in dat zowel de toevoer van frisse lucht, als de afvoer van vervuilde lucht mechanisch wordt geregeld. Daarnaast wordt de toegevoerde lucht altijd voorverwarmd aan de hand van een warmtewisselaar. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Bijna 80% van de warmte wordt teruggewonnen
 • Je bespaart energie
 • Je hebt geen last van tocht of koude luchtstromen
 • Op de lange termijn bespaar je geld
 • Sommige systemen kunnen ook vocht terugwinnen, waardoor je geen last hebt van condens

Het grote nadeel van dit ventilatiesysteem is dat het het duurste model is onder de decentrale ventilatiesystemen.

De installatie

Installatie decentrale WTW unit

De installatie van een decentraal ventilatiesysteem is veel simpeler dan een centraal ventilatiesysteem. Je hebt alleen een 230 volt-aansluitingen een muurdoorvoer of kernboring door de buitenmuur nodig in de ruimte die je wilt ventileren. Het apparaat wordt meestal in de of tegen de buitenmuur geplaatst. Waar je de ventilatiebox precies plaatst is wel erg belangrijk, omdat dit effect kan hebben op het rendement. Zo moet deze in ruimtes met hoge of schuine plafonds zo hoog mogelijk worden geplaatst. Daarnaast is het ook belangrijk dat het luchttoevoerrooster compleet vrijgehouden wordt. Hier mag dus niks voor gezet worden.

Laat de installatie altijd over aan een vakman. Deze kan een ventilatieberekening en een ventilatieplan voor je maken. Aan de hand hiervan is duidelijk welk ventilatiesysteem je nodig hebt en waar deze precies moet komen. De vakman zorgt er vervolgens voor dat het systeem goed wordt geïnstalleerd en naar behoren werkt.

In welke ruimtes plaatsen?

Het is het beste als elke ruimte in huis voorzien is van een goede ventilatie. Als dit echter niet mogelijk is, dan is het aan te raden om sowieso de slaapkamer en alle “natte ruimtes” zoals de keuken, badkamer en het toilet te voorzien van een goede ventilatie. Dit zijn namelijk de ruimtes waar de luchtkwaliteit het snelste achteruit gaat.

Is decentrale ventilatie geschikt voor mijn woning?

is decentrale wtw geschikt voor mijn woning

Decentrale ventilatie is in veel gevallen worden toegepast. Al met al zijn er vier situaties waarin decentrale ventilatie aan te raden is: in afgewerkte ruimtes; als je in een drukke omgeving woont; wanneer ventilatiesysteem D niet mogelijk is; bij nieuwbouw.

In afgewerkte ruimtes

Heb jij ruimtes in huis die helemaal zijn afgewerkt, maar waar de luchtvochtigheid niet op orde is? Dan is de decentrale ventilatie een optie voor jou. Je hebt namelijk geen grote verbouwing nodig voor de installatie, enkel een kleine renovatie. Binnen een paar uur is de ruimte voorzien van een goede ventilatie en hierdoor zullen je schimmel- en vochtproblemen flink afnemen.

Een woning in een drukke omgeving

Decentrale ventilatie kan geluiden van buitenaf dempen tot 56 decibel. Dit is daarom ideaal als je aan een drukke weg woont, in een grote stad, of in de buurt van een luchthaven. Andere ventilatiesystemen kunnen er juist voor zorgen dat de geluidshinder van buitenaf erger wordt.

Decentrale ventilatie nieuwbouw

Wanneer ventilatiesysteem D niet mogelijk is

Een centraal geregeld ventilatiesysteem D wordt veelal gezien als een van de beste systemen. Echter is het niet voor iedereen mogelijk om deze te laten installeren. Vaak is er namelijk een hele grote renovatie voor nodig en niet iedereen kan zich dat veroorloven. Daarnaast komt het ook voor dat een woning überhaupt niet geschikt is voor ventilatiesysteem D. In dat geval is een decentrale ventilatie een goed alternatief.

Bij nieuwbouw

Nieuwbouwhuizen moeten tegenwoordig voorzien worden van een mechanische ventilatie. Echter heb je wel de mogelijkheid om te kiezen voor decentrale ventilatie. In dat geval heb je geen ventilatiekanalen nodig. Hierdoor hoeft de opbouwhoogte van de vloeren minder groot te zijn.

De voor- en nadelen

voordelen en nadelen ventilatiesysteem B

Decentrale ventilatie brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze zijn:

 • Zorgt voor een gezond binnenklimaat
 • Is energiezuinig
 • Is relatief makkelijk te installeren
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Heeft geen buizennetwerk nodig
 • Veroorzaakt relatief weinig geluidsoverlast

Het grootste nadeel is dat er meer onderhoud nodig als alle ruimtes in een huis decentraal worden geventileerd, dan wanneer dit centraal geregeld zou zijn.

Prijzen

Prijzen decentrale wtw unit

De prijzen voor decentrale ventilatie lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van het soort dat je kiest. Op- of inbouwventilatoren zijn al verkrijgbaar voor minder dan €100,-. De decentrale ventilatiebox kost gemiddeld €550,- en een decentrale WTW-unit kost tussen de €1000,- en €1.500,-. Houd er wel rekening mee dat deze prijzen per ruimte zijn. Als jij bijvoorbeeld vijf ruimtes wilt voorzien van een decentrale ventilatiebox, dan zul je gemiddeld €2.750,- kwijt zijn.

Is er subsidie beschikbaar?

Er is geen nationale subsidieregeling voor decentrale ventilatie. Wel zijn er gemeenten ie hier een subsidie aanbieden voor decentrale WTW-ventilatie. Neem contact op met jouw gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Decentrale ventilatie vergelijken

Bekijk hieronder de top 3 beste decentrale ventilatiesystemen van dit moment. 

Brink Air 70

Brink Air 70

De Air 70 is de oplossing die alle eigenschappen voor decentrale ventilatie (met warmteterugwinning) combineert in één klein toestel. Het is het stilste decentrale toestel op de markt. 

Gemiddelde prijs (excl. installatie)
€1430,-

Specificaties

 • Weinig tot geen geluid
 • 100%-bypass
 • Rendement tot 92%
 • Zeer energiezuinig
 • Eenvoudig in te bouwen

Brink Air70

Zehnder ComfoAir 70

Zehnder ComofAir 70

Is een decentrale WTW-unit met een capaciteit tot 60m3/h (geschikt voor één ruimte), voorzien van een enthalpiewisselaar die zorgt voor zowel warmte- als vochtterugwinning. Dit is vooral handig in woningen met een lage luchtvochtigheid. 

Gemiddelde prijs (excl. installatie)
€1250,-

Specificaties

 • Voorzien van enthalpiewisselaar, dus geen condensafvoer nodig
 • Warmteterugwinning van 90% en een vochterugwinning van 84%
 • Energiezuinige gelijkstroommotoren
 • Zeer stil door geluiddempende behuizing
 • Gemakkelijk en snelle installatie

 

Zehnder ComfoAir 70

Vasco Unit D70

Vasco Unit D70

Een decentrale WTW-unit met warmteterugwinning. De Vasco Unit D70 heeft een bepaalbare maximale luchtdebiet; instelbaar via zeven vooraf ingestelde debieten: 50, 55, 60, 65, 70, 75 of 80 m³/h. De Vasco D60 is volledig draadloos aan te sturen.

Gemiddelde prijs (excl. installatie)
€1150,-


Specificaties

 • Rendement van 86.3% bij maximaal luchtdebiet
 • Hoge ventilatiecapaciteit
 • Fluisterstil met maximaal 46 dB
 • Modern design
 • Installatievriendelijk

 

Vasco unit D60