Home » Ventilatie » Airco

Airco

Ben je van plan een airco te kopen? Dan is het wel handig als je van tevoren weet hoe airco’s werken en welke soorten er zijn. Daarnaast is het ook goed als je weet waar je ze het beste kunt plaatsen en wat voor onderhoud nodig is. Om het je makkelijk te maken hebben wij alle belangrijke punten op een rijtje gezet in dit artikel!

Airco

Video

Benieuwd waar je op moet letten als je een airco wilt kopen? Bekijk dan onderstaande video van Kieskeurig.


Wat is een airco?

Wat is een airco

Een airco is een apparaat waarmee je de temperatuur in huis kunt veranderen. Vaak worden airco’s gebruikt voor het verkoelen van kamers in de zomer, maar de meeste kunnen ook verwarmen in de winter. Er zijn veel verschillende soorten airco’s.

Hoe werkt een airco?

Hoe werkt een airco

Airco’s zijn gebaseerd op het natuurkundige principe dat verdamping warmte ontneemt. Een airco gebruikt de lucht die zich al bevindt in de ruimte. Deze wordt opgezogen en vervolgens wordt de warmte of kou ontnomen. Dit gebeurt in de warmtewisselaar. Vervolgens wordt de gekoelde of verwarmde lucht de ruimte weer ingeblazen. Dit gebeurt langs een filter, zodat stofdeeltjes en vervuiling worden tegengehouden. Het water dat overblijft door de verdamping moet worden afgevoerd naar buiten.

Welke soorten airco’s zijn er?

Soorten airco's

Airco’s zijn er in verschillende soorten, merken en maten. Tegenwoordig zijn de airco’s van Dyson, Daikin en Mitsubishi erg populair. Deze bieden elk verschillende types en maten aan. In essentie kunnen airco’s onderverdeeld worden in twee categorieën: mobiele airco’s en split unit airco’s.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een airco die je kunt verplaatsen. Aan de airco zit een afvoerslang aangesloten, die altijd naar buiten moet worden geleid wanneer de airco aanstaat. Houd er dus rekening mee dat een mobiele airco alleen gebruikt kan worden in een ruimte waar een raam of buitendeur open kan. Bovendien moet de airco aangesloten worden op een stopcontact. De mobiele airco kan kleine oppervlakten verkoelen en verwarmen.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een mobiele airco is dat je deze kunt verplaatsen en je dus zelf kunt kiezen wanneer je welke ruimte koelt of verwarmt. Het grote nadeel is dat er wel altijd een buitendeur of raam aanwezig moet zijn voor de afvoerslang. Bovendien betekent dit dat er de buitenlucht zich zal mengen met de binnenlucht, waardoor de airco minder effectief is en meer energie zal verbruiken.

De prijs

De prijs van een mobiele airco ligt aan het merk en type dat je kiest. Gemiddeld genomen zal je rond de €450,- kwijt zijn aan een mobiele airco.

Mobiele airco

Split unit airco

De split unit airco wordt ook wel een vaste airconditioning genoemd. Deze airco bestaat uit twee onderdelen, namelijk een binnenunit en een buitenunit. Zoals de namen al zeggen, hangt de binnenunit aan een muur in huis en de buitenunit aan een muur aan de buitenkant van de woning. De twee units worden met elkaar verbonden door middel van een afvoerbuis die door de muur heen loopt. De binnenunit onttrekt de warmte of kou uit de lucht en de buitenunit voert het condenswater en de warmte of kou af. De split unit airco verkoelt en verwarmd grotere oppervlakten.

Multi split systeem

Er bestaat ook zoiets als een multi split systeem. Dit houdt in dat er meerdere binnenunits kunnen worden aangesloten op een buitenunit. Je kunt dan dus airco’s in meerdere kamers in het huis plaatsen en deze aansluiten op dezelfde buitenunit.

Voor- en nadelen

Het grote nadeel van split unit airco’s is dat er een installatie aan te pas moet komen. Hierdoor is het relatief duur, kost het meer tijd en is het ook niet altijd een mogelijkheid in elk huis. Het voordeel is echter dat het grotere ruimtes kan verkoelen en verwarmen. Bovendien zijn de afvoerbuizen weggewerkt in de muur, waardoor een zichtbare afvoerslang, hangend uit een raam of deur, niet aan de orde is. Ook is het fijn dat een split unit airco niet in de weg staat, omdat deze hoog aan de muur hangt. Grote andere voordelen zijn terug te vinden in de nieuwste split unit airco’s. Deze hebben namelijk veel verschillende interessante instellingen. Uiteraard kunnen ze je woning verwarmen en verkoelen, maar ook ventileren en de lucht ontvochtigen en filteren van ongezonde stoffen.

De prijs

De prijs van een split unit airco ligt aan het merk en type dat je kiest. Echter kun je ervan uitgaan dat een basismodel inclusief installatie minimaal €1500,- kost.

 

Split unit airco

Waar plaats je een airco?

Waar plaats je een airco

Airco’s kun je in principe in elke ruimte plaatsen, zolang er de mogelijkheid is om het condenswater af te voeren. Airco’s worden echter vaak in slaapkamers geplaatst. Hiervoor wordt gekozen, omdat dit ervoor zorgt dat de temperatuur van de ruimte koel genoeg is om in te slapen tijdens de zomermaanden.

De installatie van een airco

Installatie van een airco

De split unit airco’s moeten geïnstalleerd worden. Het aansluiten en activeren van split unit airco’s moet verplicht gedaan worden door erkende installatiebedrijven met vakbekwame monteurs. Een airco die slecht geïnstalleerd is kan minder goed werken en meer geluid maken. Bovendien kan een slechte geïnstalleerde airco koudemiddel vrij laten komen. Dit is niet goed voor het milieu. Koudemiddel valt namelijk onder F-gassen, wat een soort broeikasgas is. Laat je airco dus installeren door een vakman. Specialisten die airco’s installeren zijn verplicht een F-gassen certificaat te hebben.

Het onderhoud van een airco

onderhoud van een airco

Het is belangrijk dat je je airco regelmatig onderhoudt. Het onderhoud kun je verdelen in twee onderdelen, namelijk de reiniging en het aanvullen van het koelmiddel.

Reiniging airco

Het reinigen van een airco kun je zelf doen. Het is essentieel dat de filters van de airco twee keer per jaar gereinigd worden. Zo voorkom je dat de airco vervuilde lucht door de ruimte blaast. Met een stofzuiger kun je gemakkelijk het stof en de viezigheid uit de filters zuigen. Vervolgens kun je met een vochtige doek langs de filters gaan om eventuele hardnekkige restanten te verwijderen. Uiteraard is het ook de bedoeling dat je de buitenkant van binnenunits, buitenunits en mobiele airco’s schoon houdt. Veeg hier eerst met een droge doek overheen en daarna met een vochtige.

Koelvloeistof bijvullen

Het is de bedoeling dat je ongeveer elke twee jaar de koelvloeistof van je airco laat bijvullen. Het is belangrijk dat je dit laat doen door een vakman. Er mag namelijk geen zuurstof in het systeem komen en dat is bijna niet te voorkomen als je geen specialist bent. Door regelmatig de koelvloeistof bij te vullen zorg je ervoor dat de airco goed zijn werk kan blijven doen. Zo blijft het energieverbruik blijft lager, wat scheelt in de portemonnee.

De energiekosten

Energiekosten airco

Hoeveel energie een airco verbruikt ligt aan een heleboel aspecten. Zo dragen het soort airco, het merk, het bouwjaar en de isolatie van je huis allemaal bij aan de energiekosten van een airco. Als je bijvoorbeeld een splinternieuwe split unit airco hebt en je huis goed is geïsoleerd, zullen de kosten een stuk lager uitvallen. Dit in tegenstelling tot het bezit van een oude mobiele airco in een niet geïsoleerd huis. Gemiddeld gezien gebruikt een airco echter 1 kWh per uur aan stroom. Als je een energietarief hebt van €0,23 per uur en je de airco 10 uur per dag aan laat staan, dan ben je dus €2,30 per dag kwijt aan de airco alleen.

Het productievermogen

Het productievermogen

Voordat je een airco koopt is het belangrijk om na te denken over het productievermogen. Als je een airco neemt met een te kleine capaciteit, dan kan de gewenste ruimte niet optimaal verwarmd of gekoeld worden. Als je een airco kiest met een te grote capaciteit, dan loop je het gevaar dat er onnodig veel stroom wordt verbruikt. Wil je weten hoe groot de capaciteit van een airco moet zijn? Kijk dan eerst naar hoe groot de ruimte is die verwarmd of gekoeld moet worden. De productiecapaciteit van een airco wordt weergegeven in BTU per uur. Per 1 m3 aan ruimte heb je ongeveer 136 BTU per uur nodig.

Denk hieraan voordat je een airco gebruikt

Als je kiest voor een airco, is het handig als je een aantal punten in gedachte houdt. Dit zorgt ervoor dat je een optimaal resultaat behaalt.

  • Zorg voor een goede isolatie. Dit zal ervoor zorgen dat warme of koude lucht die gegenereerd wordt door de airco niet snel ontsnapt naar buiten. Hierdoor heb je constant een fijn binnenklimaat en een lagere energierekening.
  • Zorg ervoor dat je het verschil in binnen- en buitentemperatuur niet te groot laat worden. Een maximaal verschil van zeven graden is aangenaam voor het lichaam.
  • Houd tijdens de zomer gordijnen, ramen en deuren gedurende de dag gesloten. Zo zorg je ervoor dat je de hitte buiten houdt en het binnen aangenamer blijft. Hierdoor hoeft je airco minder hard te werken.
  • Zet tijdens de zomer ’s avonds deuren en ramen open. Vaak is het buiten dan een stuk koeler, dan overdag. Hierdoor krijg je binnen een aangenamere temperatuur en hoeft je airco minder hard te werken.

Alternatieven op een airco

Alternatieven op airco

Bijna elk huis in Nederland heeft wel een manier om de woning te verwarmen. Hierdoor is een airco met als doel het verwarmen van het huis niet nodig. Ook hebben sommige huizen een systeem om de woning of specifieke ruimtes te koelen, waardoor een airco wederom overbodig is. Er zijn grofweg drie alternatieven op een airco:

Centrale verwarming

De meeste huizen in Nederland hebben een centrale verwarming. Zoals de naam al zegt, is dit een manier om je huis te verwarmen. Een centrale verwarming houdt in dat er op een centraal punt in huis warmte wordt opgewekt en dat dit vervolgens via leidingen naar verschillende ruimtes wordt geleid. Deze leidingen komen vaak uit op radiatoren die tegen de muur zijn geplaatst. Deze radiatoren zorgen er dan voor dat de ruimte verwarmd wordt.

Het grootste nadeel aan een centrale verwarming is dat het ruimtes in huis enkel kan verwarmen en dus niet kan verkoelen. Dit in tegenstelling tot een airco, die vaak wel beide kan.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een machine die zowel warmte als kou kan genereren. Je kunt hierbij kiezen uit een elektrische of een hybride warmtepomp. Warmtepompen zijn eigenlijk alleen te installeren bij grote renovaties of bij nieuwbouwhuizen als onderdeel van een WTW-unit.

Warmtepomp alternatief op airco

Ventilator

Een ventilator is een apparaat dat ervoor zorgt dat de gevoelstemperatuur in een ruimte wordt verlaagd met maximaal drie graden. Wanneer je de ventilator aanzet, laat de motor de schoepenrad hard draaien. Hierdoor brengt het de lucht in beweging. Er zijn talloze verschillende soorten ventilatoren. Zo zijn er onder andere types die aan het plafond gemonteerd worden en types die je op de grond of een tafel zet.

De voordelen van een ventilator zijn het feit het minder stroom verbruikt dan een airco en dat er vaak geen installatie aan te pas komt. De nadelen van een ventilator zijn dat het minder koelt dan een airco en dat het niet goed werkt bij een hoge luchtvochtigheid. Bovendien kan een ventilator enkel verkoelen en niet verwarmen. Iets wat een airco vaak wel kan.

Airco samengevat

Airco samengevat

Het is fijn om een airco in huis te hebben. In de winter kan deze warmte genereren en in de zomer koelt het je huis af. Je kunt kiezen uit een mobiele airco of een split unit airco. Voor beide bestaan er verschillende soorten en merken. Een mobiele airco kan je verplaatsen, maar je moet wel rekening houden met de afvoerslang die altijd naar buiten moet hangen. Deze is het meest geschikt voor kleinere ruimtes. Een split unit airco heeft een vaste plek en staat hierdoor niet in de weg, maar moet wel geïnstalleerd worden. Deze kan gemakkelijk grotere ruimtes verkoelen of verwarmen. Het is belangrijk dat je de installatie laat doen door een vakman en dat deze een keer per twee jaar de koelvloeistof bijvult van je airco. Zorg zelf twee keer per jaar voor het reinigen van de filters en de buitenkant van je airco. Alternatieven op een airco zijn een centrale verwarming, warmtepomp en ventilator. De meeste alternatieven zijn echter niet zo effectief als een airco. Zet voordat je een airco koopt al je behoeftes op een rijtje, zo doe je geen miskoop!