Home » Ventilatie » WTW unit

WTW unit

Een WTW unit is een centraal ventilatiesysteem die vanaf één locatie de gehele woning ventileert. Dit systeem wordt steeds vaker gekozen en is tegenwoordig in veel woningen terug te vinden. Dit komt niet alleen omdat het systeem volledig mechanisch is en overal in huis voor optimale luchtkwaliteit zorgt, maar ook omdat een WTW unit door de warmteterugwinning erg energiezuinig is. Maar hoe werkt dit systeem precies en wat kost het? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een WTW unit.

WTW unit

Waar staat WTW voor?

Waar staat WTW voor

WTW staat voor “warmte terug winning”. In de unit zit namelijk een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de warmte uit afvoerlucht teruggewonnen- en opgeslagen wordt. Deze warmte wordt vermengd met verse toevoerlucht van buiten en vervolgens weer naar binnen geblazen. Op deze manier blijft de warmte behouden en hoef je dus minder te stoken in de winter. Meer weten over de werking van een WTW unit? Lees dan snel verder.

Andere namen voor een WTW unit

Een WTW unit staat ook wel bekend als een warmte terugwin installatie, ventilatiesyseem D of balansventilatie. 

Hoe werkt een WTW unit?

hoe werkt een WTW unit?

Een WTW unit werkt op basis van mechanische toevoer en afvoer van lucht en regelt de ventilatie van begin tot eind, wat betekent dat de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht te allen tijde perfect in balans is. Vandaar de naam “balansventilatie”. 

Frisse lucht wordt naar binnen geblazen en vuile lucht wordt afgezogen. Dit gebeurt via een buizenstelsel, ook wel ventilatiekanalen genoemd, die door het gehele huis zijn aangelegd. Deze ventilatiekanalen monden uit in ventilatieroosters. Zo worden alle ruimtes in huis goed en evenredig geventileerd.

Werking video

Bekijk ook onderstaande video van Buva over de werking van een WTW unit.


Warmte terugwinning

Warmte terugwinning

Ook is er bij een WTW unit sprake van warmteterugwinning. Dit betekent dat de warmte van de afgezogen binnenlucht in de WTW unit wordt vermengd met de verse koude buitenlucht, om zo weer warmte de woning in te kunnen blazen. Hierdoor hoeft er minder lucht verwarmd te worden en blijft de binnentemperatuur te allen tijde optimaal. Op deze minder hoef je in de winter dus minder te stoken en kan een WTW unit in de zomer juist weer zorgen voor een beetje verkoeling (2 tot 3 graden maximaal).

Filters bij een WTW unit

WTW filter

Elke WTW unit (warmte terugwin unit) is voorzien van een wtw filter. Deze zorgt ervoor dat toevoerlucht wordt gefilterd van vuil en ongezonde stoffen zoals fijnstof. Bekijk ook onze uitgebreide pagina over wtw filters voor meer informatie.

 

Onderhoud bij een WTW unit

Onderhoud WTW unit

Hoewel men er niet vaak bij stilstaat, heeft elk ventilatiesysteem onderhoud nodig. Het is belangrijk om je ventilatiesysteem regelmatig van onderhoud te voorzien. Dit is natuurlijk ook het geval bij een WTW unit. Om complicaties te voorkomen, is het van belang om op drie verschillende momenten aandacht te besteden aan het onderhoud van je WTW unit:

 • Laat iedere 6 maanden de filters vervangen.
 • Laat iedere 2 jaar klein onderhoud uitvoeren. Hierbij worden de ventielen van de kanalen gereinigd, evenals de WTW unit zelf.
 • Laat iedere 5 à 6 jaar groot onderhoud uitvoeren. Hierbij worden de ventielen, WTW-unit en de toe- en afvoerkanalen grondig gereinigd.

Bij goed onderhoud zorg je voor gezonde luchtkwaliteit in huis en een langere levensduur van je ventilatiesysteem.

Wat kost een WTW unit?

kosten wtw unit

Een WTW unit kost gemiddeld € 1.800. De kosten voor een nieuwe WTW unit variëren heel erg. Zo zijn er “goedkope toestellen” van Itho Daalderop van rond de € 1000 maar zijn er ook high-end toestellen van Zehnder van rond de € 3.500. Wat een WTW unit kost is geheel afhankelijk van het merk, type, vermogen maar ook van eventuele uitbreidingen zoals: een vocht- of CO2 sensor, draadloze bediening, (smartphone)app mogelijkheden, type filters etc.

In vergelijking tot andere ventilatiesystemen (A, B, C, E) is een WTW unit relatief duur. Om een gehele woning te ventileren met dit systeem ben je gemiddeld tussen de € 2.500 en € 6.000 kwijt, exclusief installatie. Inclusief installatie kun je een prijs tussen de € 5.000 en € 8.000 verwachten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van het huis, hoe moeilijk het is om het systeem te plaatsen en het exact gekozen systeem.

Wat is de beste WTW unit?

Op dit moment zijn er meerdere fabrikanten die kwalitatief sterke, efficiënte en energiezuinige systemen produceren. Wat de beste WTW unit voor jouw situatie is, is geheel afhankelijk van je type woning en wensen. Bekijk onze pagina beste wtw unit voor meer informatie. Wanneer je niet precies weet wat je nodig hebt, kun je ook contact met ons opnemen.

Kan ik zelf een WTW unit plaatsen?

wtw unit zelf plaatsen

Tegenwoordig zijn er pakketten te vinden waarmee je zelfstandig een ventilatiesysteem kunt plaatsen. Het uitvoeren van zo’n complexe taak vergt echter wel veel technische kennis. Daarnaast moet je beschikken over de juiste vaardigheden om de klus zelf uit te kunnen voeren. Ook zijn er ventilatiekanalen nodig om een WTW unit te installeren. Het gaat hierbij om zowel toevoerkanalen als afvoerkanalen. Indien deze niet aanwezig zijn, is het plaatsen van een WTW unit niet mogelijk. Daarom raden we het niet aan om een ventilatiesysteem zelf te plaatsen, maar om een ervaren en professionele monteur in te huren. Iemand met de kennis, vakmanschap en ervaring kan je het beste advies geven voor jouw specifieke situatie. Daarnaast ben je er zeker van dat het systeem correct geplaatst wordt, zonder eventuele beschadigingen.

Voordelen en nadelen van een WTW unit

voordelen en nadelen wtw unit

Voordelen

 • Zowel de luchtstroming als de luchtkwaliteit in huis is optimaal. Ventilatiesysteem D werkt volledig automatisch.
 • Een WTW unit is efficiënt en energiezuinig, omdat de koude toevoer van lucht wordt opgewarmd door de afgevoerde lucht. Dit is dan ook terug te zien op je energierekening. Het verbruik van een WTW unit ligt dus erg laag. De energiewinst van balansventilatie is groter dan het extra stroomverbruik van andere ventilatiesystemen.
 • Gevel- of raamroosters zijn onnodig. Naast het feit dat dit mooier oogt, scheelt het ook extra (schoonmaak)werk.
 • Omdat vervuilde lucht direct wordt afgevoerd en toegevoerde lucht wordt gefilterd, is dit systeem ook uitermate geschikt voor mensen met allergieën.

Nadelen

Het enige nadeel van een WTW unit is dat de investering en onderhoudskosten relatief hoog liggen in vergelijking met de overige systemen. Dit komt omdat er behalve afzuigkanalen, ook toevoerkanalen aanwezig moeten zijn in de woning. Daarnaast is de aanschaf van een WTW unit vaak een stuk duurder dan de gemiddelde mechanische ventilatiebox.

Hoewel er geld wordt bespaard op de maandelijkse energierekening, is de aanschaf echter wel een stuk duurder.

Decentrale WTW

Decentrale WTW unit

Zoals de naam al doet vermoeden ventileert een decentrale WTW unit een individuele ruimte. Dit type WTW systeem wordt direct in een buitenmuur geplaatst en is dus alleen geschikt om een (kleine) ruimte te ventileren. Een decentrale WTW unit werkt op dezelfde principe als een reguliere WTW unit maar dan zonder een kanalenstelsel. Dit systeem is uitermate geschikt voor bestaande woningen zonder ventilatie waar het niet meer mogelijk is om ventilatiekanalen aan te leggen. Bekijk ook onze pagina over decentrale wtw voor meer informatie.

Wet en regelgeving BENG

Wet- en regelgeving

Je woning wordt vanzelf een stuk duurzamer door de werking van een WTW installatie. Met een WTW unit hergebruik je namelijk de warmte in je woning. Dit komt uiteindelijk neer op een hogere BENG rating. Tegenwoordig moeten alle bouw- en renovatie vergunningen voor woning namelijk voldoen aan de eisen van BENG. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Tot 2020 werd er nog gebruik gemaakt van de EPC normering.

Naas het feit dat je een stuk duurzamer bent, verhoog je ook nog eens de waarde van je woning!

Veelgestelde vragen over een WTW unit

Veelgestelde vragen WTW unit

Waaruit bestaat een WTW unit?

Waaruit bestaat een WTW unit?

Een WTW unit bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Behuizing
 • Ventilatoren
  • Toevoerventilator
  • Afvoerventilator
 • Filters
 • Geluiddempers
 • Toevoer- en afvoerkanalen
 • Uitblaaskanaal
Mag het raam open bij een WTW?

Mag het raam open bij een WTW unit?

Het is mogelijk om het raam te openen bij een WTW installatie. Houdt er wel rekening mee dat het niet handig is om dit te lang te doen. In de winter komt er namelijk koude lucht binnen. Het kost redelijk wat energie om koude lucht weer op te warmen, andersom geldt dat er in de zomer weer teveel warme lucht naar binnen komt. Luchten is prima, maar niet langer dan 30 minuten per dag.

Hoe bedien ik een WTW unit?

Hoe bedien ik een WTW unit?

Dit is geheel afhankelijk van het type WTW unit. Dit kan vaak door middel van een standenschakelaar, draadloze bediening of automatische sturing (CO2 gestuurde ventilatie).

Kun je koelen met een WTW unit?

Koelen met een WTW unit

Elke WTW unit kan een woning tot op zekere hoogte koelen. Je kunt er echter voor zorgen dat dit proces versterkt wordt, met als resultaat een nog koelere woning. Dit kan met behulp van een bypass, of een WTW koeler. Meer weten? Bekijk wtw unit airco. Er bestaan geen WTW installaties met airco. 

Wat kost ventileren met een WTW unit?

Wat kost ventileren met een WTW unit?

Dit is geheel afhankelijk van het type een soort WTW unit. De ene WTW unit is energiezuiniger dan de ander. Een goed onderhouden systeem kan een flinke energiebesparing opleveren. Dit kan oplopen tot wel 95%. 

Gemiddeld genomen verbruikt een WTW unit (met gelijkstroom motor) ongeveer 150 kWh per jaar. Dit komt dus neer op zo’n € 70 per jaar.

Waar koop ik een WTW unit?

Waar koop ik een WTW unit?

Je kunt zowel online (webshops) als bij de installateur een WTW unit kopen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Bekijk dan WTW unit kopen.

Advies bij aankoop WTW unit

Hoe zit het met advies bij aankoop?

Je kunt bij verschillende installateurs advies krijgen over de aanschaf en installatie van balansventilatie. Je kunt ook bij ons terecht voor advies. Interesse? Bekijk dan WTW unit vervangen.

Garantie op een WTW unit

Hoe zit het met garantie op een WTW unit?

Dit is geheel afhankelijk van het type en merk WTW unit. Dit is meestal twee jaar. Controleer dit altijd bij desbetreffende fabrikant.

WTW unit samengevat

wtw unit samengevat

Het is belangrijk om je huis te voorzien van goede ventilatie. Om een optimaal binnenklimaat te waarborgen in je woning, is een wtw unit een uitermate goede keuze. Doordat het systeem volledig automatisch werkt, heb je er naast het onderhoud bijna geen omkijken naar én ben je toch verzekerd van goede luchtkwaliteit. Daarnaast hoeft er door de warmteterugwinning minder lucht verwarmd te worden, waardoor ook de binnentemperatuur optimaal blijft. Dit is energiezuinig, wat je beslist terug zult zien in je energierekening. Het enige nadeel is dat de aanschaf van dit ventilatiesysteem relatief duur is in vergelijking met andere ventilatiesystemen. Maar als je je bedenkt dat een WTW unit gemiddeld tot wel 15 jaar meegaat én een flinke besparing is op de energiekosten, dan is de investering al snel weer terugverdiend.

WTW Installateur

Installateur nodig?

Ben je op zoek naar een WTW installateur? Alpha Ventilatie is de #1 specialist in WTW installaties, onderhoud en inregelen. Bekijk onze pagina warmte terugwin installatie voor alle mogelijkheden.

Een WTW unit gaat bij goed onderhoud gemiddeld 15 jaar mee. Wil je een vrijblijvende offerte aanvragen om je oude WTW unit te vervangen? Ga dan naar WTW unit vervangen.

WTW Vervangen Alpha Ventilatie