Home » Ventilatie » Ventilatoren met vochtsensor

Ventilatoren met vochtsensor

Sommige ventilatoren hebben een vochtsensor. Op deze manier hoef je bijna niet meer om te kijken naar de ventilatie in je huis. De vochtsensor regelt namelijk zelf alles automatisch. Maar hoe werkt dat dan precies? In dit artikel lees je meer over ventilatoren met een vochtsensor.

Ventilatoren met vochtsensor

Wat is een ventilator met vochtsensor?

wat is een ventilator met vochtsensor

Een ventilator met vochtsensor meet hoe hoog het vochtgehalte in jouw huis is met behulp van een hygrometer. Vervolgens stemt jouw ventilatiesysteem hier automatisch de ventilatie op af. Zo wordt er meer lucht afgezogen als de luchtvochtigheid te hoog is, totdat het gewenste vochtigheidsniveau is bereikt.

Hoe werkt een ventilator met vochtsensor?

Hoe werkt een ventilator met vochtsensor

Ventilatoren met een vochtsensor werken aan de hand van een hygrometer. Deze hygrometer meet hoe hoog de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte is. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, geeft de sensor een seintje aan het ventilatiesysteem, zodat deze kan beginnen met het extra afzuigen van de vochtige lucht. Op deze manier wordt er ruimte gecreëerd zodat droge, frisse lucht op een natuurlijke of mechanische wijze kan toestromen.

Ventilatoren met een vochtsensor kunnen niet in combinatie met alle soorten ventilatiesystemen worden gebruikt. Alleen de ventilatiesystemen die minimaal een mechanische afvoer van lucht realiseren, kunnen hierop worden aangesloten. Dat betekent dat een ventilator met vochtsensor alleen te gebruiken is bij ventilatiesystemen C, D en E.

Waar plaats ik vochtsensoren?

waar plaats ik vochtsensoren

Er zijn verschillende soorten ventilatoren met vochtsensor. Afhankelijk van het type, kun je ervoor kiezen om maar één sensor in huis te plaatsen of meerdere sensoren. Het is echter het beste om de vochtsensoren in verschillende ruimtes in de woning te plaatsen. Op deze manier voorkom je dat de afzuiging van lucht in het gehele huis harder gaat als er maar één ruimte is waar de luchtvochtigheid op dat moment hoger is. Bovendien worden vochtsensoren vaak in de zogeheten natte ruimtes geplaatst. Dit zijn ruimtes waar de luchtvochtigheid gemiddeld hoger is dan andere ruimtes, zoals de badkamer, het toilet, de keuken en de kelder. Je hoeft je echter niet te beperken tot deze ruimtes.

Voordelen en nadelen van een ventilator met vochtsensor

Voordelen en nadelen ventilator met vochtsensor

Er zijn veel redenen waarom een ventilator met vochtsensor aan te raden is:

  • Je hebt altijd een goed luchtvochtigheidsgehalte in huis. Hierdoor is je binnenklimaat optimaal en voorkom je schimmels.
  • Het is energiezuinig, omdat het alleen extra ventileert wanneer nodig.
  • Het is flexibel, omdat de ventilatie per kamer geregeld wordt.
  • Het is een automatisch systeem, waardoor je niet continu hoeft na te denken over ventileren.
  • Het is eenvoudig te installeren als je al het juiste ventilatiesysteem in huis hebt.
  • Het systeem raakt niet ontregeld als je zelf extra ventileert op een natuurlijke manier.

Een nadeel van ventilatoren met een vochtsensor is dat deze geen droge lucht kunnen detecteren. Je zult dit dus zelf in de gaten moeten houden. Dit kun je doen door een losse hygrometer in huis te plaatsen. Als de lucht te droog blijkt te zijn, kun je gebruikmaken van luchtbevochtigers of planten die veel vocht produceren.

Hoe weet ik of het vochtgehalte in mijn huis te hoog is?

vochtgehalte in huis te hoog

Luchtvochtigheid wordt weergegeven in een relatief percentage. Dit percentage laat zien hoeveel vocht er nu in de lucht hangt, in vergelijking met hoe hoog het vochtgehalte zou kunnen zijn. Dus, mocht het zo zijn dat de luchtvochtigheid bij jou thuis 50% is, dan betekent dit dat de luchtvochtigheid de helft is van wat het zou kunnen zijn.

Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt rond de 50%. De lucht is dan niet te vochtig en ook niet te droog, waardoor het binnenklimaat aangenaam is. Het is vaak lastig om te weten of de luchtvochtigheid in huis goed genoeg is zonder een hygrometer te gebruiken. Er zijn echter wel een aantal alarmerende kenmerken dat de luchtvochtheid in huis niet goed is. Als je condens of schimmel ziet, dan weet je dat de luchtvochtigheid te hoog is.

Samengevat

Ventilatoren met een vochtsensor zijn ideaal om de luchtvochtigheid in jouw huis op peil te houden. Hierdoor creëer je een aangenaam binnenklimaat. Het is een automatisch systeem dat per ruimte te regelen is, waardoor je dus bijna geen omkijken meer hebt naar de ventilatie in jouw woning. Ventilatoren met een vochtsensor zijn alleen te gebruiken in combinatie met ventilatiesystemen C, D en E, omdat er minimaal een mechanische afzuiging van lucht mogelijk moet zijn. Als dit het geval is in jouw woning, dan zal de installatie gemakkelijk gaan. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een ventilator met vochtsensor!