Home » Ventilatie warmtepomp

Ventilatie warmtepomp

Een ventilatie warmtepomp is een compacte warmtepomp voor woningen die op dit moment een mechanisch ventilatiesysteem hebben. De warmtepomp gebruikt de (warmte) afvoerlucht van een ventilatiebox om een huis te verwarmen. Dit principe lijkt op de werking van een WTW unit.

Door de coronapandemie is er nog steeds een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft ook invloed op de productie van ventilatie warmtepompen. Begin 2023 komt er een beperkte oplage ventilatie warmtepompen beschikbaar. Alvast een plekje reserveren op onze wachtlijst

Adviesbezoek plannen?
Een ventilatie warmtepomp begint met juiste informatie en advies op maat. Plan direct online een adviesbezoek in of reserveer alvast een plekje via de wachtlijst. Let op: telefonisch advies is enkel mogelijk na een inschrijving of adviesbezoek.

Ventilatie warmtepomp

Wat is een ventilatie warmtepomp?

In principe is een ventilatie warmtepomp niet meer dan een omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt namelijk warmte uit het koel- en eventueel vriesvak, waardoor de temperatuur in een koelkast direct daalt. De warmte wordt vaak aan de achterkant afgegeven aan de buizen.

De reeds opgeslagen warmte wordt bijvoorbeeld gebruikt voor warm water wanneer u gaat douchen. Op het moment dat het vat in de ventilatie warmtepomp leeg raakt neemt de CV-ketel het over. U merkt hier zelf niks van, behalve dat u te allen tijde overal warm water in huis heeft. Andersom geldt hetzelfde principe: als uw CV-ketel het begeeft neemt de ventilatiewarmtepomp het tijdelijk over.

Besparing op gas
Verlaging CO2-uitstoot
Verhoging energielabel woning

Meer over warmtepompen

Benieuwd naar onze reviews?

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Wij zijn actief in heel Nederland

Persoonlijk adviesbezoek

Advies op maat

€ 149,-

Een ventilatie warmtepomp begint met juiste informatie en advies op maat. Ontvang €149,- cashback bij installatie! 


Gratis online prijsindicatie
Toetsing geschiktheid woning
Advies warmtepomp
Offerte op maat
Advies subsidie

Ik wil een adviesbezoek

Geen adviesbezoek,
maar wel interesse?

Hou mij op de hoogte!

De revolutionaire ventilatie warmtepomp van Itho is vanaf 2023 in een beperkte oplage beschikbaar. Interesse? Meld u aan.


Meld u aan om een warmtepomp te reserveren*. 

*Aanmelding garandeert geen levering maar vergroot de kans aanzienlijk. De mogelijkheden en beschikbaarheid worden in het eerste kwartaal van 2023 getoetst.

Aanmelden op wachtlijst
Vincent Itho Warmtepomp

Maak kennis met de ventilatie warmtepomp van Itho

Itho Daalderop heeft een bijzondere hybride warmtepomp ontwikkeld, de Vincent. Vincent verwarmt, koelt en zorgt voor warm tapwater en doet dat zonder buitendeel! De warmtepomp wordt dus volledig binnen in de woning opgesteld. Vincent is speciaal ontwikkeld voor Nederlandse woningen en is de warmtepomp waarmee elke Nederlandse woning verduurzaamd kan worden.

Meer over Vincent

Veelgestelde vragen

Airco bij Alpha Ventilatie
Hoe werkt een ventilatie warmtepomp?

Hoe werkt een ventilatie warmtepomp?

Een ventilatie warmtepomp zorgt ervoor dat zo veel mogelijk afgevoerde warmte behouden blijft en hergebruikt wordt waar mogelijk. De ventilatie warmtepomp onttrekt warmte uit vervuilde lucht die wordt afgevoerd en transporteert deze via een warmtepomp en warmtewisselaar naar een reservoir waar de warmte wordt opgeslagen. Vervolgens wordt deze warmte hergebruikt op plekken waar dit mogelijk is.

De ventilatie warmtepomp werkt bijna op dezelfde manier als een Warmte Terugwin unit (WTW) die toevoerlucht vast opwarmt via een warmtewisselaar. De werking hiervan leest u op onze pagina over de warmte terugwin unit.

Een ventilatie warmtepomp is vooral van toepassing in woningen met een mechanische ventilatie en de investering levert vaak het meest op in een koopwoning.

Wat levert een ventilatie warmtepomp op?

Wat levert een ventilatie warmtepomp op?

Over het algemeen levert een ventilatiewarmtepomp relatief veel meer op dan dat er aan energie wordt ingestoken. Uw gasverbruik neemt jaarlijks met zo’n 35 à 40% af. Dit kan u jaarlijks honderden euro’s schelen. Daarnaast neemt uw energierekening voor stroom ook flink af.

“Bespaar honderden euro’s per jaar!”

Wat zijn de nadelen?

Wat zijn de nadelen van een ventilatie warmtepomp?

  • Er is vaak meer geluid te horen omdat er nu twee apparaten tegelijkertijd werken. Het geluid zal zich echter beperken tot het toilet en de badkamer.
  • Een ventilatiewarmtepomp is vaak groot en neemt dus redelijk wat ruimte in beslag.
  • Een ventilatiewarmtepomp moet altijd door een professional geïnstalleerd worden.
  • Een ventilatiewarmtepomp is relatief moeilijk te bedienen en foutcodes zijn vaak moeilijk uit te lezen. Hier moet vaak een professional voor worden ingeschakeld.
Hoe zit het met subsidies?

Subsidie bij ventilatie warmtepomp

Op dit moment is het mogelijk om tot en met 31 december 2022 een subsidie te ontvangen van maximaal € 3.000,- op de aanschaf van een ventilatie warmtepomp. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen dat daarbij hoort. 

Meer over subsidies voor een ventilatiewarmtepomp?

Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om subsidie te krijgen:

  • De ventilatie warmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor een subsidieregeling.
  • De ventilatie warmtepomp is volledig nieuw en staat op uw naam.
  • U vraagt de subsidie binnen 12 maanden na aanschaf aan.
  • De ventilatie warmtepomp staat in een woning in Nederland.

Op de website van de rijksoverheid kunt u alle voorwaarden nog eens doornemen.

Ik heb een andere vraag

Alles over hybride warmtepompen

Wilt u meer weten over de werking, soorten, kosten, subsidies, installatie van een hybride warmtepomp? Ga da naar onze speciale pagina over de Hybride warmtepomp.

Waarom Alpha Ventilatie?

Onze ervaren installateurs hebben duizenden installaties uitgevoerd en bieden in elke situatie de perfect oplossing. Onze monteurs installeren, geven uitleg en regelen alles in naar uw wensen. Wij gaan pas weg als alles perfect werkt!

Voordelen ventilatie warmtepomp