Home » Ventilatiewarmtepomp

Ventilatiewarmtepomp

In zo’n 95% van de woningen wordt er nog verwarmd met aardgas. Hier komt snel verandering in door de komst van de ventilatiewarmtepomp.

“Een mechanische ventilatie zuigt reeds verwarmde lucht die vervuild is af wat zonde van de warmte is!”

Waarom Alphaventilatie.nl

  Geen lange wachttijden
  Zeer ervaren monteurs
  Landelijk actieve dekking
  Advies en offertes op maat
  Onze klanten geven ons een 9,3/10

de voordelen

Direct naar


Ervaring van anderen

De 2 (heel vriendelijke) monte…(10/10)

Prima service, goede tips, dui…(10/10)

Snel,efficiënt en vriendelijke…(10/10)

Meer reviews lezen

Wist u dat? Wanneer u ervoor kiest om een ventilatiewarmtepomp te nemen, bent u ook direct van uw mechanische ventilatie af!  

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,5/10

Alles over de ventilatiewarmtepomp

Informatie over de ventilatiewarmtepomp

In veel woningen die in Nederland gebouwd zijn tussen 1970 en 2000 is een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig. Via verschillende ventielen in het plafond van de woning wordt vervuilde lucht afgezogen en is er aanvoer van frisse lucht in de woning via kieren, luchtroosters, ramen en eventueel deuren. De frisse lucht komt bijvoorbeeld binnen wanneer er een raam of deur opengezet wordt.

In het kort kunnen we samenvatten dat een mechanische ventilatie enkel lucht afzuigt. Wilt u meer weten over de werking en voordelen van een mechanisch ventilatiesysteem? Dan kunt u onze pagina over mechanische ventilatie bekijken.

‘Een omgekeerde koelkast’

In principe is een warmtepomp niet meer dan een omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt namelijk warmte uit het koel- en eventueel vriesvak, waardoor de temperatuur in een koelkast direct daalt. De warmte wordt vaak aan de achterkant afgegeven aan de buizen.

Wat gebeurt er met de opgeslagen warmte

De reeds opgeslagen warmte wordt bijvoorbeeld gebruikt voor warm water wanneer u gaat douchen. Op het moment dat het vat in de ventilatiewarmtepomp leeg raakt neemt de HR-ketel het over. U merkt hier zelf niks van, behalve dat u te allen tijde overal warm water in huis heeft. Andersom geldt hetzelfde principe: als uw HR-ketel het begeeft neemt de ventilatiewarmtepomp het tijdelijk over.

De werking van een ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp zorgt ervoor dat zo veel mogelijk afgevoerde warmte behouden blijft en hergebruikt wordt waar mogelijk. De ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit vervuilde lucht die wordt afgevoerd en transporteert deze via een warmtepomp en warmtewisselaar naar een reservoir waar de warmte wordt opgeslagen. Vervolgens wordt deze warmte hergebruikt op plekken waar dit mogelijk is.

De ventilatiewarmtepomp werkt bijna op dezelfde manier als een Warmte Terugwin unit (WTW) die toevoerlucht vast opwarmt via een warmtewisselaar. De werking hiervan leest u op onze pagina over de warmte terugwin unit.

Een ventilatiewarmtepomp is vooral van toepassing in woningen met een mechanische ventilatie en de investering levert vaak het meest op in een koopwoning.

Wat levert een ventilatiewarmtepomp op?

Over het algemeen levert een ventilatiewarmtepomp relatief veel meer op dan dat er aan energie wordt ingestoken. Uw gasverbruik neemt jaarlijks met zo’n 35 à 40% af. Dit kan u jaarlijks honderden euro’s schelen. Daarnaast neemt uw energierekening voor stroom ook flink af.

“Bespaar honderden euro’s per jaar!”

Wat zijn de nadelen van een ventilatiewarmtepomp?

  • Er is vaak meer geluid te horen omdat er nu twee apparaten tegelijkertijd werken. Het geluid zal zich echter beperken tot het toilet en de badkamer.
  • Een ventilatiewarmtepomp is vaak groot en neemt dus redelijk wat ruimte in beslag.
  • Een ventilatiewarmtepomp moet altijd door een professional geïnstalleerd worden.
  • Een ventilatiewarmtepomp is relatief moeilijk te bedienen en foutcodes zijn vaak moeilijk uit te lezen. Hier moet vaak een professional voor worden ingeschakeld.

de overheid betaalt mee

Subsidie bij ventilatiewarmtepomp

Op dit moment is het mogelijk om tot en met 31 december 2020 een subsidie te ontvangen van €1.500,- op de aanschaf van een ventilatiewarmtepomp. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen dat daarbij hoort. Wanneer een apparaat bijvoorbeeld als ‘zeer zuinig’ wordt gekenmerkt (zie A++ label) ontvangt u zelfs nog €300,- extra.

Meer over subsidies voor een ventilatiewarmtepomp?

Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om subsidie te krijgen:

  • De ventilatiewarmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor een subsidieregeling.
  • De ventilatiewarmtepomp is volledig nieuw en staat op uw naam.
  • U vraagt de subsidie binnen 6 maanden na aanschaf aan.
  • De ventilatiewarmtepomp staat in een woning in Nederland.
  • De ventilatiewarmtepomp mag u tot 1 jaar na aanvraag van de subsidie niet verwijderen.

Op de website van de rijksoverheid kunt u alle voorwaarden nog eens doornemen.

Ventilatiewarmtepomp subsidie aanvragen?

subsidie aanvragen