Veelgestelde vragen

Kies hieronder uit één van onze onderwerpen voor antwoorden op al uw vragen. Staat uw vraag hier niet tussen of wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan gerust contact met ons op.

Onderwerp

Tarieven

Rekenen jullie voorrijkosten?

Wij hanteren geen voorrijkosten.

Zijn de tarieven inclusief btw?

Alle prijzen zijn inclusief btw.

Komen er nog kosten bij?

Al onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken. Kortom, alle tarieven zijn all-in!

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld draadloze bediening te nemen. In dat geval komt er nog € 70 bij. Bij het maken van een online afspraak kunt u de extra mogelijkheden bekijken en eventueel kiezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

Hoe kan ik bij jullie betalen?

Onze monteurs hebben altijd een pinapparaat bij zich waardoor u direct veilig kunt afrekenen. U ontvangt een pin bon en vervolgens een factuur per mail. Het is bij ons niet mogelijk om achteraf te betalen.

Algemene vragen

Wat zijn jullie openingstijden?

Wij zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 09:00 – 17:00 uur.

Wat zijn de wachttijden?

Wij zijn zeer flexibel en hanteren korte tot geen wachttijden. Wij doen ons uiterste best om u binnen 2 tot 4 weken van dienst te kunnen zijn. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Het is mogelijk om uw afspraak te annuleren. Wij raden u aan om dit minimaal 48 uur van te voren te doen. Wanneer u uw afspraak niet op tijd annuleert en/of onze monteur komt voor een dichte deur te staan, zijn wij genoodzaakt u € 79 in rekening te brengen.

Werken jullie met eigen monteurs?

Wij werken uitsluitend met eigen monteurs. Onze ervaren service monteurs zijn gecertificeerd en hebben alle kennis in huis.

Kan ik ook online een afspraak maken?

Bij Alpha Ventilatie bieden wij de mogelijkheid om een online afspraakverzoek te maken. Dit houdt in dat u een voorkeursdag en -tijdstip kunt aangeven. Vervolgens controleren wij of dit past in onze reguliere planning. Maak direct een afspraak via: online afspraak maken.

Mechanische ventilatie

Hoevaak moet ik reinigen?

Wij raden u aan om in ieder geval eenmaal in de 2 jaar uw mechanische ventilatie te voorzien van een ‘kleine beurt’ en eenmaal in de 4 jaar van een ‘grote onderhoudsbeurt’. Lees meer op onze tarieven pagina.

Kan ik zelf reinigen?

Tot op zekere hoogte is het mogelijk om uw mechanische ventilatie zelf te reinigen. Bekijk hiervoor onze pagina mechanische ventilatie zelf reinigen.

Moet ik mijn kanalen ook reinigen?

In de loop der jaren raken de luchtkanalen in uw woning vervuild. Wanneer u bijvoorbeeld meerdere bewoners en/of huisdieren in huis heeft raken uw kanalen sneller vervuild. Wij raden u aan om uw kanalen in ieder geval eenmaal in de 4 jaar professioneel te laten reinigen.

Wat is borstelreiniging?

Bij Alpha Ventilatie maken wij gebruik van roterende borstels die door middel van een flexibele slang in de kanalen worden gebracht. De roterende borstels zorgen ervoor dat het vuil in de kanalen los komt te zitten. Lees hier meer over op onze pagina mechanische ventilatie reinigen.

Hoelang duurt een onderhoudsbeurt?

Bij een reguliere onderhoudsbeurt kunt u het beste rekening houden met 1 – 1,5 uur aan werk voor de monteur. De duur is afhankelijk van de laatste onderhoudsbeurt. Wanneer uw systeem nog nooit eerder gereinigd is, duurt het meestal langer. Bij een kleine onderhoudsbeurt kunt u rekening houden met 1 uur.

Wanneer moet ik vervangen?

Wij raden u aan om uw mechanisch ventilatiesysteem in ieder geval eenmaal in de 15 jaar te laten vervangen om er zeker van te zijn dat deze nog goed functioneert. Bij tijdig onderhoud gaat een ventilatiesysteem technisch soms nog langer mee.

Hoelang duurt het vervangen?

Het vervangen van een mechanische ventilatie duurt ongeveer 1 uur. Laat u de mechanische ventilatie vervangen in combinatie met reiniging? Dan duurt dit tussen de 1,5 en 2 uur.

Wat moet ik laten vervangen?

In de meeste gevallen is het wenselijk de ventilatiebox in zijn geheel te vervangen. U heeft uiteraard ook de keuze om bijvoorbeeld alleen de ventilatiemotor te laten vervangen.

In sommige gevallen scheelt dit in de kosten, maar dat is lang niet altijd het geval. U kunt er daarnaast ook aan denken de ventielen in uw woning te laten vernieuwen wanneer deze oud en verkleurd zijn.

Kan mijn ventilatiebox wel vervangen worden?

Alle systemen kunnen altijd vervangen worden door onze deskundige monteurs tenzij de huidige box op een onbereikbare locatie is geplaatst. 

Mijn ventilatiebox maakt lawaai, moet ik nu vervangen?

Dit betekent niet altijd dat uw ventilatiebox aan vervanging toe is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom uw ventilatiebox lawaai maakt.

Hiervoor kunt u het beste een afspraak laten inplannen waarbij één van onze specialisten u adviseert. U kunt ons direct bereiken op: 088-1238700. Lees hier meer over via mechanische ventilatie maakt lawaai.

Wat is het verschil tussen een perilex en een euro stekker?

U kunt een perilex stekker heel makkelijk herkennen. Wanneer u de stekker uit het stopcontact haalt ziet u dat deze er anders uitziet dan een normale stekker. Een perilex stekker is bedoeld voor een driestanden schakelaar. U kunt dit gerust zelf controleren.

WTW unit

Hoe vaak moet ik mijn WTW unit laten reinigen?

Wij raden u aan om uw WTW unit in ieder geval één keer in de 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven en eenmaal in de 4 à 5 jaar een grote onderhoudsbeurt te geven.

Hoe vaak moet ik mijn WTW filters vervangen?

Wij raden u aan om uw filters in ieder geval om de 6 maanden te vervangen om er zeker van te zijn dat uw WTW unit naar behoren werkt. Bekijk WTW filters voor meer informatie.

Hoelang duurt een onderhoudsbeurt?

Bij een reguliere onderhoudsbeurt kunt u het beste rekening houden met 2 – 2,5 uur aan werk voor de monteur. De duur is afhankelijk van de laatste onderhoudsbeurt. Wanneer uw systeem nog nooit eerder gereinigd is, duurt het langer. Bij een kleine onderhoudsbeurt kunt u rekening houden met 1 – 1,5 uur.

Moet ik mijn kanalen ook laten reinigen?

In de loop der jaren raken de luchtkanalen in uw woning vervuild. Wanneer u bijvoorbeeld meerdere bewoners en/of huisdieren in huis heeft raken uw kanalen sneller vervuild. Wij raden u aan om uw kanalen in ieder geval eenmaal in de 4 jaar professioneel te laten reinigen.

Kan ik zelf mijn WTW unit reinigen?

U kunt uw WTW unit zelf tot op zekere hoogte reinigen. Denk hierbij aan het schoonmaken van de afzuig- en toevoerpunten in uw woning. Daarnaast kunt u uw WTW unit uit elkaar halen en een deel zelf reinigen. Let wel op! Zonder technische kennis raden wij het niet aan om de WTW unit zelf uit elkaar te halen.

Hoe werkt een WTW unit?

Op onze pagina WTW unit kunt u hier alles over lezen.

Hoelang gaat een WTW unit mee?

Een WTW unit ook wel vaak balansventilatie genoemd, gaat gemiddeld 15 jaar mee. Bij goed onderhoud kan een unit nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen.

Vervang deWTW unit wanneer:

  • deze 15 jaar of ouder is;
  • de installatie niet meer of slechts gedeeltelijk werkt;
  • wanneer de WTW veel meer lawaai maakt dan normaal;
  • wanneer de WTW installatie meer lawaai begint te maken;
  • wanneer het binnenklimaat slecht is.

Na 15 jaar begint het systeem meestal ook met het maken van lawaai. Wanneer u merkt dat de unit meer geluid begint te maken dan u gewend bent, werkt het systeem ook een stuk minder efficiënt waardoor uw energiekosten al snel gaan oplopen.

Oudere type WTW units gebruiken over het algemeen ook veel meer energie dan de moderne systemen die op dit moment leverbaar zijn. Het vervangen van dit type ventilatiesysteem is zeer specialistisch en vergt relatief veel tijd.

Bij Alpha Ventilatie zorgen wij er echter voor dat u precies weet waar u aan toe bent!

Wat voor WTW unit is geschikt voor mijn woning?

Wanneer u op dit moment een WTW unit heeft betekent dit dat uw woning geschikt is voor vrijwel elk warmte terugwin installatie. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden, denk hierbij aan:

  • Ruimte: is er voldoende ruimte om een nieuw systeem te plaatsen? Het antwoord is in 9 van de 10 gevallen ja. Let op: nieuwe WTW systemen zijn vaak een stuk groter. Bij twijfel raden wij u aan om contact met ons op te nemen. Tegenwoordig zijn er wel “kleinere wtw units” op de markt. Bekijk onze pagina kleine wtw unit voor meer informatie.
  • Capaciteit: de ene WTW heeft meer capaciteit dan de ander. Het is belangrijk om te bepalen wat voor capaciteit er benodigd is. Op deze manier bent u verzekerd van een gezond binnenklimaat. Onze specialisten kunnen u hierover adviseren.
  • Bediening: wanneer u op dit moment een standenschakelaar heeft is de kans groot dat deze overgezet kan worden op het nieuwe systeem. Indien dit niet mogelijk is kunt u kiezen voor draadloze bediening. De meeste units bieden deze optie.
Wat kost een nieuwe WTW unit?

De kosten voor de aanschaf en installatie van een WTW unit variëren van € 2200 tot € 2800. Dit is geheel afhankelijk van uw wensen en situatie.

Wij zorgen er in ieder geval voor dat uw Warmte Terugwin systeem op de juiste manier wordt gemonteerd, geïnstalleerd en wordt afgesteld.

Ik heb nog geen WTW installatie, maar die wil ik wel.

WTW Installatie aanleggen

Sommige woningen hebben geen enkele ventilatiesysteem. Wanneer u nog geen ventilatiesysteem heeft is het op mogelijk op een complete WTW installatie aan te leggen. Alpha Ventilatie is gespecialiseerd in het aanleggen van WTW systemen in bestaande woningen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te laten realiseren. Benieuwd hoe? Bekijk dan: WTW installatie aanleggen

Hybride warmtepomp

Wat is de levertijd?

Wat is de levertijd?

De levertijd van een hybride warmtepomp is op dit moment veel langer dan gebruikelijk. Door de coronapandemie is er nog steeds een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft ook invloed op de productie van (hybride) warmtepompen. Daarnaast is de is de vraag naar warmtepompen ook enorm gestegen door de snel stijgende energieprijzen. 

De levertijd is op dit moment zo’n 12 tot 24 maanden. Begin 2023 krijgen we wel al een voorraad warmtepompen binnen. Meld je aan op de wachtlijst of vraag alvast een adviesbezoek aan. 

Wat kan ik besparen?

Hoeveel energie kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Dit is per huis verschillend. Er zijn meerdere factoren waar u mee te maken heeft, denk hierbij aan: het type huis, weeromstandigheden, isolatie, verwarmingssystemen en ventilatie. 

Tijdens het adviesbezoek zal onze adviseur bepalen of uw woning voldoet aan de eisen om een hybride warmtepomp te kunnen installeren. 

Een goed geïsoleerde woning kan tot wel 70% per jaar besparen op gas. Bekijk hieronder een voorbeeldberekening bij een gemiddelde hoekwoning (huishouden met drie personen) en een hybride warmtepomp met een vermogen van 5 kW.

Apparaat

Energieverbruik per jaar

Energiekosten per jaar 

hr-ketel

1.450 m3 gas en 1900 kWh

€ 3.850

hybride warmtepomp met hr-ketel

750 m3 gas + 1.600 kWh per jaar

€ 2.300

Besparing met een hybride warmtepomp per jaar: € 1550

Bij de besparing gaan we uit van een energieprijs van 2 euro/m3 gas en 50 cent/kWh. De huidige energieprijzen zijn nog een stuk hoger. Een gemiddelde hybride warmtepomp is op dit moment dus binnen 2 tot 3 jaar volledig terugverdiend (afhankelijk van de energieprijzen). 

Wat kost een hybride warmtepomp?

Wat kost een hybride warmtepomp?

Dit is geheel afhankelijk van het type hybride warmtepomp en uw woning. Bekijk hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten.

Genoemde tarieven zijn inclusief btw en installatie. De subsidie gaat nog van de prijs af. Het kan zijn dat de subsidie in 2023 wijzigt.

Apparaat Prijs
Hybride warmtepomp 5 kW zonder nieuwe cv-ketel € 5.000 –
€ 7.500
Hybride warmtepomp 5 kW met nieuwe cv-ketel € 7.000 –
€ 9.500
Subsidie warmtepomp 5 kW (2022) € 2.250 –
€ 2.700

 

Hoe zit het met subsidies

Hoe zit het met subsidies?

Na afloop van de werkzaamheden ontvangt u een factuur per e-mail. Deze factuur kunt u gebruiken om een subsidie aan te vragen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type hybride warmtepomp. U kunt via het RVO een subsidie aanvragen. Daarnaast ontvangt na afloop een handige handleiding waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Mocht u er zelf alsnog niet uitkomen zal ons team u hierbij ondersteunen. 

Subside bedragen 2022:
€ 2.250 tot € 2.700

Wat voor warmtepomp leveren jullie?

Type hybride warmtepomp

Wij leveren enkel een lucht/water warmtepomp die goed geschikt is voor bestaande woningen met mechanische ventilatie. Deze hybride warmtepomp heeft geen buitendeel. De warmtepomp wordt dus volledig binnen in de woning opgesteld. 

De voordelen:

 Directe CO2-, gas- en geldbesparing
 Werkt samen met elke cv-ketel
 Klein en flexibel formaat

Maakt een warmtepomp lawaai?

Maakt een hybride warmtepomp lawaai?

Een hybride warmtepomp maakt zeker geluid, afhankelijk van het type wat geïnstalleerd wordt. Echter kan het geluid tot een minimum beperkt worden door een goede installatie. Een gemiddelde warmtepomp produceert 40-50 dB geluid. Er zijn stillere warmtepompen, echter ligt de investering een stuk hoger.

Andere vraag over warmtepompen?

Alles over hybride warmtepompen

Wilt u meer weten over de werking, soorten, kosten, subsidies, installatie van een hybride warmtepomp? Ga da naar onze speciale pagina over de Hybride warmtepomp.

 

Mijn vraag staat hier niet tussen.

We hebben al onze kennis hierboven voor u op een rijtje gezet. Toch geen antwoord kunnen vinden op uw vraag? Dan zijn wij bereikbaar via onderstaande kanalen: