Home » Ventilatie » Ventilatiesystemen overzicht

Ventilatiesystemen

Tegenwoordig zijn ventilatiesystemen in woningen onmisbaar geworden. Dat komt omdat huizen steeds beter zijn geïsoleerd. Schone lucht kan hierdoor minder snel naar binnen stromen en vervuilde lucht blijft in huis hangen. Er zijn echter verschillende soorten ventilatiesystemen. In dit artikel kun je een overzicht van ventilatiesystemen vinden en leggen we uit wat de verschillen zijn.

ventilatiesystemen

Overzicht van ventilatiesystemen

Overzicht ventilatiesystemen

We beseffen ons steeds meer hoe belangrijk een goede ventilatiesysteem in huis is. Verschillende onderzoeken laten zien dat binnenlucht vaak veel meer vervuild is dan buitenlucht. Zo heeft binnenlucht vaak te veel vocht, maar kunnen er ook gevaarlijke stoffen in zitten. Dit brengt echter negatieve consequenties met zich mee. Zo kun je hier ziek van worden en kunnen er ook schimmels ontstaan. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat deze vochtige lucht en gevaarlijke stoffen worden afgevoerd en dat schone, drogere lucht naar binnen kan stromen.

Dit kun je op verschillende manieren realiseren. Je kunt tegenwoordig kiezen uit ventilatiesystemen A, B, C, D en E. De essentie van elk van deze systemen is het creëren van een gezond binnenklimaat. Echter gebeurt dat per ventilatiesysteem op een andere manier. Hieronder leggen we uit wat elk van deze systemen inhoudt en wat de onderlinge verschillen zijn.

Ventilatiesysteem A

ventilatiesysteem a

Ventilatiesysteem A wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Dat komt omdat er geen motor aan te pas komt om dit systeem te laten werken. Zowel de instroom als afvoer van lucht gebeurt op een natuurlijke manier. De meeste huizen in Nederland maken gebruik van ventilatiesysteem A. In een huis met dit systeem stroomt de schone, droge lucht binnen via raamroosters en kieren. Vervolgens verlaat de vuile, vochtige lucht het huis via hoger gelegen raamroosters en andere openingen. Dit werkt goed, omdat deze vorm van ventilatie is gebaseerd op het natuurkundige principe dat warme lucht opstijgt.

Wat is de prijs van ventilatiesysteem A?

Ventilatiesysteem A is het goedkoopste systeem dat er is, omdat je niks hoeft te installeren. Wel zou je bijvoorbeeld ventilatieroosters kunnen plaatsen of deuren kunnen inkorten om de doorstroom van lucht te bevorderen. De gemiddelde prijs om dit te kunnen realiseren ligt tussen de € 1.500 en € 2.500.

Video

Wil je meer weten over de werking van systeem A? Bekijk dan onderstaande video van Itho Daalderop.


Ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem b

Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Bij ventilatietype B wordt schone lucht op een mechanische manier het huis toegevoerd. Deze aanzuiging vindt constant plaats en de intensiteit kun je zelf aanpassen. Deze aanzuiging gebeurt via roosters die vaak voorzien zijn van een filter. Zo worden schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten het huis gehouden. De afvoer van vervuilde lucht gaat op een natuurlijke manier via ventilatieroosters en andere openingen in huis.

Het grootste voordeel van ventilatiesysteem B is dat je zelf kunt bepalen hoeveel schone, droge lucht je wilt binnenlaten in huis. Het grootste nadeel is dat de kostprijs hoger ligt dan bij ventilatiesysteem A, omdat er elektriciteit wordt gebruikt.

Wat is de prijs van ventilatiesysteem B?

De prijs om ventilatiesysteem B te laten installeren ligt tussen de € 2.500 en € 3.000. Dit is echter exclusief verbouwingskosten om een eventueel nieuw buizenstelsel (ventilatiekanalen) te laten installeren.

Video

Wil je meer weten over de werking van systeem B? Bekijk dan onderstaande video van Itho Daalderop.


Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is ook een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij type C gebeurt de afzuiging van vervuilde lucht op een mechanische manier en komt schone, droge lucht op een natuurlijke manier het huis in.

Er wordt dus een systeem met een motor gebruikt om de vervuilde, vochtige lucht af te zuigen en via een buizenstelsel naar buiten te leiden. Deze vervuilde lucht wordt afgezogen uit natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Zo wordt er plaatsgemaakt voor schone en droge lucht. Deze schone lucht kan via ventilatieroosters en ramen in droge ruimtes, zoals de slaapkamer, naar binnen stromen.

Het grootste voordeel van ventilatiesysteem C is dat je zelf kunt bepalen hoe hard vervuilde lucht wordt afgezogen uit je woning. Het grootste nadeel is dat de verbruikskosten hoger liggen dan bij ventilatiesysteem A, omdat er elektriciteit wordt gebruikt.

Wat is de prijs van ventilatiesysteem C?

De prijs om ventilatiesysteem C te laten installeren ligt tussen de € 3.250 en € 4.500. De prijs is exclusief verbouwingskosten om een eventueel nieuw buizensysteem te laten installeren.

Video

Wil je meer weten over de werking van systeem C? Bekijk dan onderstaande video van Itho Daalderop.


Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is geheel mechanisch. Dat wil zeggen dat zowel de afzuiging van vervuilde lucht én de toevoer van schone lucht gebeurt aan de hand van een systeem met een motor. De afgezogen lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt via de motor aangezogen. Deze aangezogen lucht wordt vervolgens door de filters in het systeem gefilterd.

Ventilatiesysteem D zorgt echter niet alleen voor een leefruimte met schone lucht, maar ook voor warmtebehoud in je woning. Het systeem gebruikt de warmte van afgezogen lucht om frisse lucht van buiten voor te verwarmen en vervolgens naar binnen te blazen.

Een nadeel van ventilatiesysteem D is dat het systeem relatief veel energie gebruikt. Echter wordt dit gecompenseerd door het behoud van warmte in huis.

Ventilatiesysteem D wordt ook wel een WTW unit of balansventilatie genoemd.

Wat is de prijs van ventilatiesysteem D?

De prijs om ventilatiesysteem D te laten installeren is minimaal € 6.000. Dit is echter exclusief verbouwingskosten om een eventueel nieuw buizensysteem te laten installeren.

Video

Meer weten over de werking van systeem D? Bekijk dan onderstaande video van Itho Daalderop.


Ventilatiesysteem E

Ventilatiesysteem e

Ventilatiesysteem E is geheel mechanisch. Met type E wordt de af- en aanvoer van lucht dus tot stand gebracht met behulp van een motor. De vervuilde lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt aangezogen door ventilatieroosters. Deze schone lucht wordt eerst gefilterd in voordat het de woning instroomt. Je kunt met dit systeem zelf de intensiteit van de ventilatie bepalen.

Daarnaast zorgt ventilatiesysteem E ook voor warmtebehoud ofwel warmteterugwinning  in huis. Er zit bij dit type namelijk ook een warmtepomp. Deze waterpomp zorgt ervoor dat je huis (verwarming) en boiler water verwarmd kunnen worden met de warmte uit de afgezogen lucht.

Ventilatiesysteem E is relatief het duurst om te laten installeren. Echter zul je de kosten er binnen een paar jaar weer uit hebben omdat dit systeem zowel je huis, als je water verwarmt. Je hebt dus veel minder elektriciteit nodig.

Wat is de prijs van ventilatiesysteem E?

De prijs voor het installeren van ventilatiesysteem E ligt ongeveer tussen de € 6.000 en € 10.000. Dit is echter exclusief verbouwingskosten om een eventueel nieuw buizensysteem te laten installeren.

Ventilatiesysteem verplicht in nieuwbouwwoningen

Ventilatiesystemen nieuwbouw verplicht

Goede ventilatie bij nieuwbouwwoningen is belangrijk. Sinds 2006 is het verplicht om in elk nieuwbouwhuis een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Ventilatiesysteem A voldoet dus niet meer in deze huizen. Ook is het voor nieuwbouwhuizen vanaf 2021 verplicht om een energie prestatie coëfficiënt (EPC) van 0 te hebben. Dit betekent dat nieuwbouwhuizen nu praktisch zelfvoorzienend moeten zijn in energie. Om deze reden worden ventilatiesystemen met een warmtebehoud functie steeds populairder.

Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen?

Een keuze maken uit de verschillende ventilatiesystemen

Welk ventilatiesysteem je kiest, ligt geheel aan jouw eigen voorkeuren en de staat van je huis. Het grootste gedeelte van de huizen in Nederland heeft natuurlijke ventilatie, omdat deze huizen nog niet zijn aangepast op de nieuwe systemen. Als dit het geval is voor jou, zorg er dan in ieder geval voor dat je een goed werkend ventilatiesysteem A hebt.

Heb je een huis dat al een buizensysteem heeft voor ventilatie, dan is het goed om te kiezen voor ventilatiesystemen B, C, D of E. Deze systemen kun je vaak aansluiten op het bestaande buizenstelsel. Als je echter nog geen buizensysteem hebt, dan wordt het lastiger om deze ventilatiesystemen te laten installeren. Je zult dan een grote verbouwing nodig hebben om een buizensysteem te installeren in huis. Een andere optie is om het buizensysteem buitenom te laten leggen. Dat wil zeggen dat de buizen te zien zijn tegen het plafond. Doordat het niet wordt weggewerkt, is er ook geen grote verbouwing nodig. Dit zie je soms in kantoorpanden en restaurants. In huizen zie je deze optie bijna nooit, omdat veel mensen buizen aan het plafond lelijk vinden.

Als je een geheel nieuw huis bouwt, dan is het aan te raden om te kiezen voor ventilatiesysteem D of E. De energie prestatie coëfficiënt van je huis moet tegenwoordig 0 zijn en dat is makkelijker te behalen met deze systemen door het warmtebehoud dat ze aanbieden.

Al met al wordt ventileren steeds essentiëler en vaak zelfs verplicht. Daarom is nu de perfecte tijd om je meer te verdiepen in wat ventilatie is en waarom het belangrijk is.

Kostenoverzicht verschillende systemen

Kosten ventilatiesystemen

Bekijk hieronder een volledig overzicht van de gemiddelde prijzen.

 Type ventilatie  Werking ventilatie  Gemiddelde prijs
 Systeem A Natuurlijke toevoer & afvoer  € 1500 – € 2500
 Systeem B Mechanische toevoer & natuurlijke afvoer  € 2500 – € 3000
 Systeem C Natuurlijke toevoer & mechanische afvoer  € 3250 – € 4500
 Systeem D Mechanische toevoer & afvoer  € 6000+
 Systeem E Mechanische toevoer & afvoer  € 6000+

Kan je zelf een ventilatiesysteem plaatsen?

Ventilatiesystemen zelf plaatsen

Het is zeker mogelijk om zelf een ventilatiesysteem te plaatsen. Er komt echter wel een heleboel technische kennis en ervaring bij kijken. Daarom is het ook niet voor iedereen weggelegd om dit te doen. Wil je het toch zelf plaatsen? Zorg dan dat je weet welk type ventilatiesysteem je wilt hebben en maak een ventilatieplan.

Ventilatiesysteem laten aanleggen

Ventilatiesysteem laten aanleggen

Heb je nog geen ventilatiesysteem en wil je dit volledig laten aanleggen? Dit kan ook bij bestaande woningen. Bij Alpha Ventilatie kunnen wij dit volledig voor je verzorgen. Van advies, ontwerp tot aan realisatie. Meer informatie? Bekijk dan ventilatiesysteem aanleggen.