Home » Ventilatie » Luchtvochtigheid in huis

Luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in je huis bepaalt de kwaliteit van jouw binnenklimaat en heeft direct te maken met ventileren. Als de luchtvochtigheid te hoog of te laag is, dan kun je hier negatieve gevolgen van ondervinden. In dit artikel leggen we je uit wat luchtvochtigheid precies is en vertellen we je over hoe je mogelijke problemen met de luchtvochtigheid het beste kunt verhelpen.

Luchtvochtigheid in huis

Wat is luchtvochtigheid?

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid geeft aan hoeveel vocht er in de lucht zit. Dit wordt weergegeven in een relatief percentage, wat laat zien hoeveel vocht er nu in de lucht hangt in vergelijking met hoe hoog het vochtgehalte zou kunnen zijn. Dus, mocht het zo zijn dat de luchtvochtigheid bij jou thuis 50% is, dan betekent dit dat de luchtvochtigheid de helft is van wat het zou kunnen zijn.

Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. De lucht is dan niet te vochtig en ook niet te droog, waardoor het binnenklimaat aangenaam is. Ventileren is de enige manier om dit fijne luchtvochtigheidspercentage te kunnen realiseren.

Hoe meet je de luchtvochtigheid in huis?

Luchtvochtigheid meten

Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Deze kun je gemakkelijk online kopen. Houd er wel rekening mee dat je de hygrometer niet in de buurt hangt van plekken waar de luchtvochtigheid bij voorbaat al hoger of lager is. Plaats de meter dus niet in de buurt van een raam of verwarming. Zo ben je er zeker van dat het percentage echt klopt.

Hygrometer kopen?

Bekijk het uitgebreide aanbod op Bol.com.

Benieuwd hoe de meting van luchtvochtigheid werkt? Bekijk dan onderstaande video.


Lage luchtvochtigheid in huis

lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid in je huis betekent dat de lucht te droog is. De luchtvochtigheid is in dat geval lager dan 40%.

De luchtvochtigheid in huis is vooral lager in de wintermaanden. Dit komt met name door de centrale verwarming en de droge buitenlucht. In de winter is de lucht namelijk een stuk kouder, waardoor er minder waterdamp in zit en dus droger is. De lucht wordt vervolgens nog droger wanneer het wordt verwarmd met de verwarming in huis.

Gevolgen lage luchtvochtigheid

Een te droge lucht en dus een te lage luchtvochtigheid in huis is erg onaangenaam en heeft mogelijk vervelende gevolgen.

Allereerst kunnen er gezondheidsklachten optreden. Je kunt last krijgen van geïrriteerde luchtwegen en ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en van een droge huid en gebarsten lippen. Bovendien kunnen ook huisdieren en planten last krijgen van uitdrogingsverschijnselen.

Ten tweede kan een lage luchtvochtigheid er ook voor zorgen dat er scheuren ontstaan in je houten meubilair, kozijnen en vloeren. Hout krimpt namelijk wanneer de lucht droog is.

Hoe kom ik af van een lage luchtvochtigheid?

Oplossing lage luchtvochtigheid

Om van een lage luchtvochtigheid in huis af te komen is het belangrijk dat je een goede ventilatie hebt. Als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt, zorg er dan voor dat deze goed onderhouden is en altijd aan staat. Is een mechanisch ventilatiesysteem niet mogelijk in jouw huis? Zorg dan voor goede natuurlijke ventilatie. Als je gebruikmaakt van ventilatieroosters, dan is het de bedoeling dat je deze goed schoon houdt.

Andere tips tegen lage luchtvochtigheid:

 • Laat de thermostaat tussen de 18 en 20 graden staan
 • Gebruik de afzuigkap in de keuken zo min mogelijk
 • Laat de badkamerdeur open staan na het douchen of na het nemen van een bad
 • Leg bakjes met water neer bij je verwarming
 • Plaats planten in huis die water verdampen
 • Stof je huis geregeld af
 • Koop een luchtbevochtiger

Hoge luchtvochtigheid in huis

hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid in huis betekent dat de lucht te vochtig is. De luchtvochtigheid is in dat geval hoger dan 60%.

Een te vochtige lucht ontstaat simpelweg door alledaagse activiteiten in huis. Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 15 liter vocht per dag door bijvoorbeeld te zweten, slapen, koken en wassen. Het vocht gaat vervolgens in de lucht hangen. Deze vochtige lucht kan niet worden afgevoerd als er geen goede ventilatie aanwezig is in huis. De vochtige lucht blijft dan in huis hangen, wat meerdere problemen en klachten veroorzaakt.

Tegenwoordig zijn er ventilatiesystemen op de markt met ingebouwde vochtsensor. Deze systemen zijn vraaggestuurd en zorgen ervoor dat overtollig vocht in de lucht zo snel mogelijk wordt afgevoerd.

Benieuwd hoe vocht voor gezondheidsproblemen kan zorgen en hoe je dit kunt voorkomen? Bekijk dan onderstaande video van de GGD.


Gevolgen hoge luchtvochtigheid

Een huis met een hoge luchtvochtigheid is niet fijn, omdat het binnenklimaat er oncomfortabel is. Dit brengt verschillende vervelende problemen met zich mee.

Gezondheidsklachten

Als de lucht in je huis te vochtig is, dan kun je daar ziek van worden. De gezondheidsklachten die kunnen ontstaan zijn astma, reuma, hoofdpijn, slapeloosheid en concentratieproblemen.

Schimmelvorming

Schimmelvorming is niet te vermijden in een huis met een hoge luchtvochtigheid. Schimmel kan ontstaan op verschillende ondergronden, zoals het plafond, de muren, kitranden en tegels. Met name ruimtes die extra vochtig zijn, zoals de keuken en de badkamer kunnen snel onder de schimmels zitten. Toch zie je schimmel geregeld ook in andere ruimtes, zoals de slaapkamers. Men transpireert een stuk meer tijdens het slapen en dit vocht hoopt zich op in de lucht van de slaapkamer. Hierdoor is dit een uitermate geschikte omgeving voor schimmels. Schimmel ziet er vies uit, ruikt muf en is slecht voor de gezondheid.

Schimmel in badkamer

Condens

Condens ontstaat bij een te hoge luchtvochtigheid. Dit kun je herkennen aan onder andere beslagen ramen. Condens op zichzelf is geen groot probleem, maar de ondergronden waar het condens op ligt zijn een stuk vatbaarder voor bacteriën en schimmels. Dat is wél een probleem. Daarnaast hang er vaak ook een muffe geur in een vochtig huis en voelt het benauwd aan.

Schade

Te vochtige lucht kan schade veroorzaken aan houten meubilair, kozijnen, vloeren en muziekinstrumenten. Dat komt omdat hout kan rotten of uitzetten in een vochtige omgeving. Ook kunnen stucwerk en behang los gaan laten door een te hoog vochtgehalte in huis.

Hogere energierekening

Vochtige lucht is lastiger te verwarmen dan droge lucht. Het is daarom duurder om een huis te verwarmen waar veel vocht in de lucht hangt. Het kost meer energie en dus zal de energierekening hoger uitvallen.

Hoe kom ik af van een hoge luchtvochtigheid?

oplossinge hoge luchtvochtigheid

De grootste oorzaak van een hoge luchtvochtigheid in huis is een slechte ventilatie. Daarom is goede ventilatie erg belangrijk. Zorg ervoor dat je je ventilatie goed op orde hebt. Dit kan zowel mechanische ventilatie als een natuurlijke ventilatie zijn. Zorg er bovendien voor dat je altijd ventileert! Dus ook wanneer je de open haard of verwarming aan hebt staan. Soms is het goed om naast het ventileren ook te luchten. Zet bijvoorbeeld een extra raam open tijdens en na het slapen, tijdens en na het douchen en als je veel bezoek in huis hebt.

Andere tips tegen hoge luchtvochtigheid:

 • Laat je was buiten drogen en niet binnen
 • Zet de afzuigkap aan op de hoogste stand tijdens en tot een kwartier na het koken
 • Maak de badkamer droog na het douchen of na het nemen van een bad
 • Herstel eventuele lekkages zo snel mogelijk
 • Dweil minder vaak als je merkt dat je vloer water opneemt
 • Koop een luchtontvochtiger
 • Laat een ventilatiebox met vochtsensor installeren

Conclusie van dit artikel

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis is niet fijn en heeft vervelende gevolgen. Je kunt er ziek van worden en het tast je huis aan. Om dit te kunnen voorkomen is het belangrijk om te ventileren. Op deze manier creëer je een optimaal binnenklimaat.

Bekijk hieronder een voorbeeld van een ventilatiebox die je kunt toepassen wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is.

Luchtvochtigheid en ventilatie

Installateur nodig?

Wil je een hoge luchtvochtigheid in huis bestrijden? De snelste en beste oplossing is het installeren van een ventilatiebox met vochtsensoren. Alpha Ventilatie is gespecialiseerd in het installeren van ventilatiesystemen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bekijk dan onze aanbiedingen via: mechanische ventilatie vervangen.