Home » Ventilatiekanalen

Alles over ventilatiekanalen

Een ventilatiesysteem kan op vele verschillende manieren worden aangelegd. Ongeacht de methode zal dit altijd met behulp van ventilatiekanalen moeten.

Ventilatiekanalen, ook wel vaak luchtkanalen of ventilatie buizen genoemd, vormen namelijk een belangrijke schakel in een mechanisch ventilatiesysteem of Warmte Terugwin Unit.

Via deze kanalen kan lucht namelijk van punt A naar punt B worden getransporteerd. Dit kan dus zowel toevoer als afvoer van frisse of vervuilde lucht zijn.

Direct naar ventilatiekanalen reinigen?

Voordelen bij Alpha Ventilatie

Afspraak op korte termijn
Zeer veel ervaring
Landelijk actieve dekking

 

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Ventilatiekanalen reinigen MV

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om de kanalen van uw mechanisch ventilatiesysteem te laten reinigen. 

Eenmalige reiniging vanaf € 160,

online afspraak

Ventilatiekanalen reinigen WTW unit

Voor een WTW unit geldt dat de afvoerkanalen in ieder geval eenmaal in de 5-6 jaar worden gereinigd. De toevoerkanalen volgen daarna.

Eenmalige reiniging vanaf € 165,-

online afspraak

Ventilatiekanalen reinigen Dak

Bij een dakventilator geldt hetzelfde als een mechanisch ventilatiesysteem. Deze systemen zijn vrijwel gelijk aan elkaar.

Eenmalige reiniging vanaf € 165,-

online afspraak

Wat kost reiniging van mijn ventilatiekanalen?

Reiniging vanaf € 160,-
Beste service in de markt
Burenkorting mogelijk

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesyste… (10/10)

Goed werk afgeleverd….(9/10)

Ervaring van anderen


Waarom reinigen?

Voorkom gezondheidsklachten
Voorkom schimmels en bacteriën
Voorkom onderhoudswerk

Let op: Producten als muurverf, drukwerk en textiel kunnen ook stoffen bevatten die niet goed zijn voor uw gezondheid wanneer u deze inademt. Het belang van een goedwerkende mechanische ventilatie wordt dan ook vaak onderschat.

Landelijke dekking

Al uw vragen over ventilatiekanalen beantwoord

Algemene vragen

Wat zijn ventilatiekanalen?

Ventilatiekanalen zijn beschikbaar in verschillende soorten, maten en materialen. Het type ventilatiekanaal dat gebruikt wordt is dus per situatie anders. Daarnaast is er ook een onderscheid te maken in opbouw- of inbouwkanalen. Inbouwkanalen worden meestal tijdens de bouw verwerkt in het beton of in de vloeropbouw.

Wat voor soorten ventilatie buizen zijn er?

Enkele jaren geleden was de verhouding tussen rechthoekige en ronde luchtkanalen 70%-30%. Inmiddels gaat dit richting een verhouding van 50%-50%. Hieronder vindt u een overzicht van alle verschillende ventilatiekanalen en toepassingen.

Hoe zit het met het onderhoud?

Ventilatiekanalen reinigen

Het hele jaar door worden er dagelijks grote hoeveelheden lucht verplaatst via de ventilatiekanalen in een woning. Vervuilde lucht die wordt afgezogen, bevat vaak verontreinigde luchtdeeltjes en vocht. Denk hierbij aan schimmels, huisstofmijt, bacteriën, stoffen, organische stoffen en fijnstof. Het is dan ook niet gek dat deze verontreinigingen zich in de loop der jaren nestelen in of afzetten tegen de wanden van de luchtkanalen in uw huis. Meer lezen over ventilatiekanalen reinigen.

Het is belangrijk om luchtkanalen in een woning of pand periodiek te laten reinigen om gezondheidsrisico’s en de afname van de capaciteit van een ventilatiesysteem te voorkomen. Wij adviseren u om uw luchtkanalen in ieder geval éénmaal in de 4 á 5 jaar professioneel te laten reinigen.

Type ventilatiekanalen

Ronde ventilatiekanalen (spirobuis)

Over het algemeen worden ronde kanalen gebruikt in de woningbouw omdat deze kanalen vaak licht (aluminium), goedkoop en makkelijk te installeren zijn. Daarnaast zijn ronde kanalen verkrijgbaar in vele verschillende maten en diktes.

Om deze redenen kunnen de ronde kanalen vrijwel in elke woning worden toegepast. Het enige nadeel van ronde kanalen is dat deze ook geluid mee transporteren.

Denk hierbij aan het geluid van de afzuigunit, turbulentie van botsende lucht of juist het stemgeluid van gesprekken in andere ruimtes in een woning.

Voordelen van ronde ventilatiekanalen:

 • Lichtgewicht
 • Makkelijk te installeren
 • Relatief goedkoop
 • Eenvoudig te onderhouden met professioneel materiaal
 • Hittebestendig
 • Lucht transporteert makkelijker

Nadelen van ronde ventilatiekanalen:

 • Transporteren ook geluid met zich mee
Rechthoekige ventilatiekanalen

In tegenstelling tot ronde kanalen worden rechthoekige kanalen vrij weinig toegepast in woningen omdat het een stuk lastiger is om rechthoekige kanalen met elkaar te verbinden.

De verbindingsstukken zijn complexer waardoor de installatie ook moeilijker wordt. In woningen worden rechthoekige kanalen wel gebruikt voor bijvoorbeeld de afzuigkap in de keuken.

Dit kanaal is vaak zichtbaar. Het is esthetisch gezien dan ook een stuk fraaier omdat rechthoekige kanalen platter en strakker zijn.

Daarnaast zijn deze kanalen vaak in verschillende designs en materialen verkrijgbaar.

Voordelen van rechthoekige ventilatiekanalen:

 • Ook te plaatsen in kleine ruimtes
 • Verkrijgbaar in verschillende designs
 • Lage luchtdichtheid
 • Hittebestendig
 • Makkelijk te installeren

Nadelen van rechthoekige ventilatiekanalen:

 • Transporteren geluid mee
 • Moeilijk te reinigen
 • Installatie is moeilijk bij verbindingen

Online afspraak maken om uw ventilatiekanalen te reinigen

Voor het laten reinigen van uw ventilatie buizen kunt u direct een online afspraak inplannen. Wij raden u aan om direct een complete onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

De kans is namelijk groot dat ook uw mechanische ventilatie onderhoud nodig heeft. Bij Alpha Ventilatie kunt u het gehele systeem professioneel laten onderhouden voor een vast tarief, ongeacht waar u woont.

De voordelen van ventileren