Home » Ventilatiekanalen

Ventilatiekanalen

Een ventilatiekanaal zorgt voor de toevoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Dit gebeurt de hele dag door. Iedere woning met mechanische ventilatie heeft ventilatiekanalen. Ventilatiekanalen zorgen in combinatie met een centraal ventilatiesysteem, roosters en eventueel kleppen voor een optimaal en gezond binnenklimaat.

Ventilatiekanalen komen in verschillende vormen, maten en materialen. Denk hierbij aan ronde of rechthoekige vormen. Daarnaast zijn ventilatiekanalen te verkrijgen als staal, aluminium, kunststof, RVS of zelfs textiel.

Ventilatiekanalen worden ook wel luchtkanalen of ventilatiebuizen genoemd. Lees snel verder voor meer informatie!

Ventilatiekanalen

Alles over ventilatiekanalen

Wat voor soorten ventilatiekanalen zijn er?

Soorten ventilatiekanalen

Er zijn verschillende soorten ventilatiekanalen. De meest bekende zijn de ronde, rechthoekige, en hybalans-ventilatiekanalen.

Ronde ventilatiekanalen

Spiraalkokers, galvakanalen en spirobuizen vallen allemaal onder ronde ventilatiekanalen. Spirobuizen zijn standaard gegalvaniseerd en van staal. Andere ronde ventilatiebuizen zijn vaak van kunststof, staal, of aluminium. De meest voorkomende afmetingen voor ronde ventilatiekanalen in woningen zijn 125 mm, 160 mm en 180 mm. De buizen zijn echter ook in grotere en kleinere afmetingen verkrijgbaar. Ronde ventilatiekanalen worden vaak op zo’n manier geïnstalleerd dat er sprake is van aftakkingen naar meerdere kamers.

De voordelen van ronde ventilatiekanalen

Ronde ventilatiekanalen hebben meerdere voordelen. Deze zijn:

 • Relatief goedkoop en met lage installatiekosten
 • Een duurzame keuze
 • Relatief makkelijk te onderhouden
 • Verrichten een goede luchttechnische prestatie door de grote afmetingen
 • Er zijn veel hulpstukken verkrijgbaar

De nadelen van ronde ventilatiekanalen

Naast voordelen hebben ronde ventilatiekanalen ook een aantal nadelen. Deze zijn:

 • Zijn lastig weg te werken, omdat deze relatief groot zijn
 • Geluidsoverlast van de ene naar de andere ruimte kan sneller voorkomen door de vertakkingen. Dit kan worden geminimaliseerd door geluidsdempers en flexibele buizen te plaatsen bij de motor en ventilatieventielen.

Rechthoekige ventilatiekanalen

Rechthoekige ventilatiekanalen komen een stuk minder vaak voor dan ronde ventilatiekanalen. Dat komt omdat de installatie lastiger is. De kanalen zijn namelijk niet gemakkelijk met elkaar te verbinden, omdat de verbindingsstukken complexer zijn. De rechthoekige kanalen worden wel vaak gebruikt voor bijvoorbeeld de afzuigkap in de keuken.

Rechthoekige ventilatiekanalen worden meestal niet weggewerkt, waardoor deze dus zichtbaar zijn. Echter zorgt de vorm ervoor dat dit vaak niet stoort. Bovendien zijn de kanalen verkrijgbaar in verschillende designs en materialen.

De voordelen van rechthoekige ventilatiekanalen

Dit zijn de voordelen van rechthoekige ventilatiekanalen:

 • In kleine ruimtes te plaatsen
 • Hebben een lage luchtdichtheid
 • Zijn hittebestendig

De nadelen van rechthoekige ventilatiekanalen

Rechthoekige ventilatiekanalen hebben een aantal nadelen. Deze zijn:

 • Zijn lastig te reinigen
 • Relatief lastig te installeren
 • Kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Dit kan wel worden verminderd met geluidsdempers.

Instortventilatiekanalen: het hybalans systeem

Instortventilatiekanalen worden in de vloer geïnstalleerd. Dit kan zowel in de cape, als in het beton. Verschillende soorten buizen en systemen kunnen op deze manier in de vloer worden weggewerkt, maar de meest voorkomende is het hybalans systeem. De buizen voor dit systeem worden gemaakt van flexibel kunststof met een diameter van tussen de 50 mm en 90 mm. Dit is relatief klein, maar dat is niet erg, omdat er genoeg buizen worden aangelegd. De ventilatie gaat hier dus niet ten koste van. Bij het hybalans systeem is er geen sprake van vertakkingen. Alle kanalen zijn direct aangesloten op de ventilatiebox.

De voordelen van het hybalans systeem

Het hybalans systeem heeft drie voordelen. Deze zijn:

 • Goed weg te werken
 • Er is minder snel last van geluidsoverlast, omdat er geen vertakkingen zijn
 • Het is makkelijker om het ventilatiedebiet per ruimte te behalen

De nadelen van het hybalans systeem

Het hybalans heeft een aantal nadelen:

 • Het is duurder dan andere ventilatiekanalen
 • Het onderhoud is lastiger dan bij andere ventilatiekanalen
 • Er is een grotere ventilator nodig om het drukverlies in het systeem tegen te gaan
Hoe zit het met het onderhoud?

Ventilatiekanalen reinigen

Het hele jaar door worden er dagelijks grote hoeveelheden lucht verplaatst via de ventilatiekanalen in een woning. Vervuilde lucht die wordt afgezogen, bevat vaak verontreinigde luchtdeeltjes en vocht. Denk hierbij aan schimmels, huisstofmijt, bacteriën, stoffen, organische stoffen en fijnstof. Het is dan ook niet gek dat deze verontreinigingen zich in de loop der jaren nestelen in of afzetten tegen de wanden van de luchtkanalen in uw huis. Meer lezen over ventilatiekanalen reinigen.

Het is belangrijk om luchtkanalen in een woning of pand periodiek te laten reinigen om gezondheidsrisico’s en de afname van de capaciteit van een ventilatiesysteem te voorkomen. Wij adviseren u om uw luchtkanalen in ieder geval eenmaal in de 4 à 5 jaar professioneel te laten reinigen.

Van welk materiaal worden ventilatiekanalen gemaakt?

Van welk materiaal worden ventilatiekanalen gemaakt?

Ventilatiekanalen worden van veel verschillende soorten materialen gemaakt. Denk hierbij aan aluminium, kunststof, staal, minerale wol, textiel en hardschuim. Het is lastig te zeggen voor welk materiaal je moet kiezen. Dit is geheel afhankelijk van de situatie. In sommige gevallen is een flexibel materiaal beter en soms juist een stugger materiaal.

Hulpstukken voor ventilatiekanalen

Hulpstukken voor ventilatiekanalen

Er zijn verschillende hulpstukken verkrijgbaar die het makkelijker maken om een ventilatiekanaal aan te leggen. Met deze hulpstukken kun je ventilatiekanalen koppelen en bochten aanleggen. Daarnaast kunnen hulpstukken ook helpen bij het aanleggen van een ventilatiekanaal op lastig te bereiken plekken.

Waar moet je rekening mee houden?

Let hierop bij het kiezen van jouw ventilatiekanaal

Het is cruciaal dat het soort ventilatiekanaal dat je kiest goed past bij jouw ventilatiesysteem. Een belangrijk element hiervan is de maat. De buizen moeten de juiste afmeting hebben om goed aangesloten te kunnen worden op de ventilatiebox. Daarnaast kan bij een te klein ventilatiekanaal de weerstand toenemen en dat heeft negatieve gevolgen op de ventilatie.

De installatie van ventilatiekanalen

Let hierop bij het kiezen van jouw ventilatiekanaal

Het is cruciaal dat het soort ventilatiekanaal dat je kiest goed past bij jouw ventilatiesysteem. Een belangrijk element hiervan is de maat. De buizen moeten de juiste afmeting hebben om goed aangesloten te kunnen worden op de ventilatiebox. Daarnaast kan bij een te klein ventilatiekanaal de weerstand toenemen en dat heeft negatieve gevolgen op de ventilatie.

Het onderhoud van ventilatiekanalen

Het onderhoud van ventilatiekanalen

Ventilatiekanalen moeten minimaal één keer per vijf jaar gereinigd worden. Dat is belangrijk, omdat ventilatiekanalen 24 uur per dag lucht af- en toevoeren. Hierdoor raken de buizen door de jaren heen erg vervuild. De luchtkwaliteit in huis zal flink achteruitgaan, als dit niet wordt gereinigd. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is het beste om de reiniging te laten doen door een vakman. Wilt u de ventilatiekanalen reinigen? Maak dan snel een afspraak bij ons.

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Ventilatiekanalen reinigen MV

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om de kanalen van uw mechanisch ventilatiesysteem te laten reinigen.

Eenmalige reiniging € 170,-

online afspraak

Ventilatiekanalen reinigen WTW unit

Voor een WTW unit geldt dat de afvoerkanalen in ieder geval eenmaal in de 5 – 6 jaar worden gereinigd. De toevoerkanalen volgen daarna.

Eenmalige reiniging € 175,-

online afspraak

Ventilatiekanalen reinigen dak

Bij een dakventilator geldt hetzelfde als een mechanisch ventilatiesysteem. Deze systemen zijn vrijwel gelijk aan elkaar.

Eenmalige reiniging € 165,-

online afspraak

Wat kost reiniging van mijn ventilatiekanalen?

Reiniging vanaf € 170,-
Beste service in de markt
Burenkorting mogelijk

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesyste… (10/10)

Goed werk afgeleverd….(9/10)

Ervaring van anderen


Waarom kanalen reinigen?

Voorkom gezondheidsklachten
Voorkom schimmels en bacteriën
Voorkom onderhoudswerk

Let op: Producten als muurverf, drukwerk en textiel kunnen ook stoffen bevatten die niet goed zijn voor uw gezondheid wanneer u deze inademt. Het belang van een goedwerkende mechanische ventilatie wordt dan ook vaak onderschat.

Online afspraak maken om uw ventilatiekanalen te reinigen

Voor het laten reinigen van uw ventilatie buizen kunt u direct een online afspraak inplannen. Wij raden u aan om direct een complete onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

De kans is namelijk groot dat ook uw mechanische ventilatie onderhoud nodig heeft. Bij Alpha Ventilatie kunt u het gehele systeem professioneel laten onderhouden voor een vast tarief, ongeacht waar u woont.