WTW unit

Bij Alpha Ventilatie: onderhoud, installatie & advies.

Direct naar

WTW unit professioneel laten reinigen door Alpha Ventilatie?
Onderhoud en reinigen

WTW unit defect of ouder dan 15 jaar en overweegt u vervangen?
WTW Systeem laten vervangen

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

WTW Unit onderhoud

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om uw Warmte terugwin systeem en kanalen te laten reinigen.

Eenmalige reiniging vanaf € 265,-

Bekijk mogelijkheden

WTW Unit vervangen

Is uw WTW unit ouder dan 15 jaar en maakt de installatie meer lawaai? Dan is vervanging van het systeem aan te raden.

Vrijblijvend en gratis advies 

advies aanvragen

Waarom WTW reinigen?

 Langere levensduur WTW unit
 Minder gezondheidsproblemen
 Voorkom schimmels en bacteriën


Wist u dat?
Een slecht onderhouden WTW installatie flink meer energie verbruikt?

In meer dan 80% van de woningen in Nederland is de WTW unit nog nooit eerder onderhouden.

Bron: Stichting HIER klimaatbureau.

Veelgestelde vragen over WTW units

Wat is een WTW unit

Bij een warmteterugwin installatie wordt de ingaande en uitgaande lucht gefilterd om te zorgen dat deze zo schoon mogelijk is. Met behulp van de ventilatoren wordt er continu lucht van buiten naar binnen gezogen en lucht van binnen naar buiten geblazen.

In de warmtewisselaar wordt de warmte van de binnenlucht vermengd met de koude buitenlucht om zo weer warme lucht de woning in te kunnen blazen. Hierdoor blijft de gewenste binnentemperatuur optimaal behouden en hoeft er minder lucht verwarmd of gekoeld te worden.

De afgezogen lucht bij een WTW systeem heeft namelijk een aangename temperatuur die behouden moet blijven om het huis op op een constante temperatuur te houden.

Dit is de reden dat de warmte van de binnenlucht overgedragen wordt aan de buitenlucht door het WTW systeem. Dit is niet alleen gunstig voor uw energierekening maar dit zorgt er ook voor dat uw gehele huis fris blijft zonder koude tocht. Zowel de ingaande als de uitgaande luchtstroom gaat door een filter binnenin een warmte terugwin systeem.

Meer lezen

Een ander bijkomend voordeel van een warmte terugwin systeem is dat er minimale actie van de bewoners nodig is om voor een optimaal binnenklimaat te zorgen. Het systeem is niet afhankelijk van het “luchten” van de bewoners. Enkel via onderhoud aan het systeem en met het beheer van verschillende afzuigstanden is de luchtkwaliteit te optimaliseren door de bewoner.

↑ Terug naar mogelijkheden

Waarom een WTW unit?

Veel mensen staan er niet bij stil dat onze dagelijkse bezigheden zorgen voor vervuilde lucht in huis. Iedere keer dat u kookt, doucht, toiletteert, wast of schoonmaakt ontstaat er vervuilde lucht die bestaat uit vocht, stof, fijnstof en bacteriën. Wanneer deze lucht niet wordt afgevoerd, blijft deze in huis “hangen” wat vaak resulteert in schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Meer lezen

Een logische gedachte is dat natuurlijke ventilatie ook werkt. Helaas gaat dat echter in de meeste gevallen niet meer op.

De belangrijkste reden hiervoor is de isolatie die wij toepassen op onze huizen. Door de betere isolering in huizen is de werking van natuurlijke ventilatie drastisch afgenomen. Wij isoleren tegenwoordig zo goed dat huizen vrijwel luchtdicht zijn waardoor er geen luchtstroom via kieren en gaatjes meer plaatsvindt.
Daardoor is er in woningen die gebouwd zijn na 1970 vrijwel altijd een ventilatiesysteem aanwezig en is sinds 2006 het plaatsen van een ventilatiesysteem zelfs verplicht bij nieuwbouw en grote renovatieprojecten.

Deze verplichtstelling lijkt misschien een zware maatregel maar diverse onderzoeken tonen aan dat het vaak slecht gesteld is met de luchtkwaliteit binnenshuis. In de meeste gevallen is er een te hoge concentratie aan fijnstof aangetroffen en is de luchtkwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk slechter dan van de buitenlucht.

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe werkt een WTW unit?

Bij een WTW Unit zijn er drie factoren essentieel voor een goede werking van het systeem:

 1. Het buizenstelsel dat zorgt voor de afvoer- en toevoerpunten, ook wel de kanalen genoemd.
 2. De locatie van de afvoer- en toevoerpunten.
 3. De WTW Unit die zorgt voor afvoer, toevoer, temperatuurbehoud en filtering van de lucht.

Meer lezen

Een WTW installatie zorgt voor een continue toevoer en afvoer van lucht in uw huis. Vervuilde lucht wordt afgezogen en frisse lucht van buiten wordt naar binnen geblazen. Dit gebeurt via een buizenstelsel dat door het hele huis is aangelegd waarbij de WTW Unit via het ene kanaal zorgt voor afvoer en via het andere kanaal zorgt voor aanvoer van lucht. Vaak heeft iedere ruimte binnenshuis minimaal één afvoer- en aanvoerpunt. De punten worden tactisch geplaatst zodat er een optimale luchtstroom ontstaat die de vervuilde lucht naar buiten brengt.

De WTW Unit wordt ook weleens balansventilatie genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat de WTW Unit ervoor zorgt dat er evenveel verse lucht wordt toegevoerd als dat vuile lucht wordt afgevoerd. Op deze manier houdt de WTW Unit het binnenklimaat in “balans”.

Naast de verzorging van toevoer en afvoer van lucht zorgt de unit ook voor het behoud van de gewenste temperatuur die de lucht heeft en voor filtering van de lucht. Vervuilde lucht die wordt afgevoerd, gaat door een filter heen en komt vervolgens in de warmtewisselaar terecht. Warmte uit de afgevoerde lucht wordt hier opgevangen en verplaatst naar de lucht die wordt toegevoerd. Dit scheelt energiekosten en zorgt voor behoud van een prettig binnenklimaat.

Een WTW unit valt onder Ventilatiesysteem D. Wilt u meer lezen over de verschillende soorten ventilatie? Bekijk dan ventilatiesystemen.

↑ Terug naar mogelijkheden

Kan ik de temperatuur instellen?

Over het algemeen is een WTW unit niet in staat om te koelen. Een WTW unit is namelijk ontwikkeld voor warmteterugwinning en niet voor airconditioning. Hiervoor zijn de luchthoeveelheden ook te gering. Bij sommige WTW Units is het mogelijk om de temperatuur in te stellen. Dit is voornamelijk het geval bij oudere systemen.

Instellen van de WTW temperatuur

Wanneer u de temperatuur wilt instellen is het aan te raden om de temperatuur  het hele jaar op 20 graden te laten staan. Tijdens het zomerseizoen is het advies om de unit op 15 graden in te stellen. Bekijk de brochures van uw WTW unit om te bepalen hoe u dit kunt doen.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat zijn de voordelen van een WTW unit?

Optimale luchtstroom: bij een mechanisch ventilatiesysteem dat enkel afzuigt hangt de luchtkwaliteit veel af van de natuurlijke luchtstroom. Bij een warmte terugwin systeem is de toevoer van lucht ook mechanisch geregeld waardoor u te allen tijde een optimale luchtstroom in uw woning heeft.

Energiebesparing: doordat de warmte van de binnenlucht onttrokken wordt en vervolgens wordt vermengd met binnenkomende lucht kunt u veel energie besparen. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe meer energie u zal besparen met een warmte terugwin systeem. Vooral bij moderne woningen is een warmte terugwin systeem een verstandige keuze.

Minder schimmelvorming en condensatie door een constante luchtstroom.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat kan ik besparen op mijn WTW unit?

Door het juiste en tijdige onderhoud aan uw WTW Unit kunt u veel geld besparen. Er zijn namelijk meerdere factoren die worden aangepakt tijdens het onderhoud die invloed hebben op het energieverbruik in uw huis.

Tijdens het onderhoud aan uw WTW Unit wordt deze gereinigd en voorzien van nieuwe filters. Zo wordt een optimale luchtstroom gecreëerd voor het toevoeren en afvoeren van de lucht. De kanalen en de WTW Unit zijn schoon waardoor de luchtstroom minder weerstand ondervindt. Dit zorgt ervoor dat uw WTW Unit minder hard hoeft te werken. Daar komt bij dat de luchtvochtigheid in uw huis beter in balans is waardoor uw huis makkelijker te verwarmen is. Dit is een directe besparing op de stookkosten en elektra!

Meer lezen

Wanneer u het systeem goed onderhoudt levert dit al snel een besparing van +/- € 30,- per jaar op.

Wanneer uw WTW Unit ouder dan 15 jaar is kunt u de overweging maken deze te vervangen door een nieuw exemplaar. Oudere WTW Units werken veelal op wisselstroom en verbruiken daardoor meer energie. Nieuwe WTW Units werken op gelijkstroom en zijn daardoor een stuk zuiniger. Daarnaast zijn ze geoptimaliseerd om een nog beter binnenklimaat te verzorgen tegen zo min mogelijk energieverbruik.

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe zit het met onderhoud van een WTW unit?

Er wordt niet vaak bij stilgestaan maar elk ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig om te kunnen blijven functioneren. Raadzaam is om op drie verschillende momenten aandacht aan het onderhoud van uw WTW Unit te besteden:

 • Iedere 6 maanden dienen de filters in uw WTW Unit te worden vervangen.
 • Iedere 2 jaar dient klein onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen van de kanalen worden gereinigd, evenals uw WTW Unit zelf.
 • Iedere 4 á 5 jaar dient groot onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen, uw WTW Unit en de toevoer- en afvoerkanalen grondig worden gereinigd.

Het vervangen van de filters in uw WTW Unit is simpel werk en kunt u zelf doen. Meer lezen

Filters vervangen en/of schoonmaken

Filters vangen stof en vuil op uit uw woning. Op den duur zullen deze vervangen moeten worden. Het wordt aangeraden om dit in ieder geval twee keer per jaar te doen. Wanneer de filters verstopt zitten, zal het ventilatiesysteem meer moeite hebben met het ventileren van de woning waardoor deze meer stroom gaat verbruiken en meer lawaai maakt. Het schoonmaken van filters wordt niet aangeraden. Vaak lijkt de filter schoon wanneer u deze stofzuigt maar in werkelijkheid is de fijne structuur van het filter beschadigd. Het filter zal alsnog meer stof doorlaten waardoor uw warmte terugwin systeem en ventilatiekanalen sneller vervuild zullen raken. Op onze pagina WTW filters kunt u hier alles over lezen.

Klein onderhoud

Als u periodiek uw filters vervangt zal uw warmte terugwin systeem minimaal vervuild raken. Wij raden daarnaast aan om eens in de 2 jaar uw unit te laten checken en reinigen. Zowel de ventilatoren als de warmtewisselaar moeten namelijk op tijd gereinigd worden. Bij klein onderhoud worden alle ventielen in huis en de WTW Unit gedemonteerd en schoongemaakt met een borstel / kwast en eventueel een sopje. Vervolgens wordt alles weer netjes en secuur teruggeplaatst zodat het systeem niet uit balans raakt.

Groot onderhoud

Wij raden aan om eens in de 4 tot 5 jaar uw ventilatiekanalen te laten reinigen. Bij periodiek filteronderhoud zullen alleen de afvoerkanalen vervuild raken. De toevoerkanalen zouden niet vervuild moeten raken omdat hier alleen schone lucht ingeblazen wordt. Is uw woning dichtbij een snelweg of industrieterrein gesitueerd? Dan zal er vaker onderhoud gepleegd moeten worden.Voor het uitvoeren van groot onderhoud aan uw ventilatiesysteem zijn verschillende manieren mogelijk. Veelgebruikte manieren zijn borstelreiniging en poederreiniging. Bij poederreiniging wordt een chemisch poeder door de kanalen geblazen dat het opgehoopte vuil wegneemt. Hierbij is het belangrijk om te zorgen dat dit poeder zich niet door het huis verspreidt en op die manier schade aanricht.

Bij Alpha Ventilatie maken wij uitsluitend gebruik van borstelreiniging omdat dit in onze ogen de meest efficiënte, veilige en grondige methode van reiniging is.

Met borstelreiniging gaat de monteur met een roterende borstel door de ventilatiekanalen heen waarmee het opgehoopte vuil wordt los geborsteld en de kanalen schoon achterblijven. Via een speciaal afzuigsysteem wordt het vuil vervolgens op één punt afgezogen zodat dit zich niet door uw huis verspreidt. Op inschatting van de monteur wordt vervolgens bepaald of het noodzakelijk is het systeem te behandelen met milieuvriendelijk desinfectiemiddel. Dit is alleen nodig in extreme gevallen en wordt dus niet vaak toegepast.

Enkel via de borstelreinigingsmethode zijn wij bij Alpha Ventilatie in staat om onze hoogstaande kwaliteit en service te garanderen. Meer lezen over WTW onderhoud.

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe zit het met vervangen?

Steeds vaker worden woningen in Nederland voorzien van een warmte terugwin systeem. De eerste generatie units die geplaatst is, is vaak al aan vervanging toe aangezien deze minimaal 15 jaar oud is. Oudere type WTW units werken minder goed en verbruiken meer energie dan moderne systemen. Het vervangen van een warmte terugwin systeem is specialistisch werk en vergt relatief veel tijd. Wij van Alpha Ventilatie zijn gespecialiseerd hierin en helpen u graag hierbij. De belangrijkste redenen om vervanging van uw WTW Unit te overwegen zijn:

 • De WTW Unit is kapot gegaan en werkt niet meer.
 • De WTW Unit maakt veel geluid en heeft zijn werking verloren.
 • De WTW Unit werkt op wisselstroom waardoor het wenselijk is om op een nieuwer model over te gaan dat werkt op gelijkstroom en dus energiezuiniger is.

Meer lezen

Is één of meerdere van de genoemde redenen bij u van toepassing? Dan is het aan te raden om informatie in te winnen over het vervangen van uw WTW Unit. Wanneer uw WTW Unit niet meer naar behoren werkt, is slechte luchtkwaliteit een direct gevolg hiervan. In dat geval is het noodzakelijk om een professional in te schakelen die ervoor zorgt dat het systeem weer naar behoren werkt zodat u in een gezond binnenklimaat woont.

Zelfs bij regulier onderhoud is het onvermijdelijk dat uw WTW Unit na verloop van tijd slechter gaat functioneren door ouderdom. Dit resulteert helaas vaak in een verslechterd binnenklimaat en een verhoogde energierekening.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wanneer moet ik mijn WTW vervangen?

Op de vraag wanneer u het beste uw WTW Unit kunt vervangen, is geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. Is echter één of meerdere van de genoemde redenen bij u van toepassing? Dan is het aan te raden om informatie in te winnen over het vervangen van uw WTW Unit. Wanneer uw WTW Unit niet meer naar behoren werkt, is slechte luchtkwaliteit een direct gevolg. In dat geval is het noodzakelijk om een professional in te schakelen die ervoor zorgt dat het systeem weer naar behoren werkt zodat u in een gezond binnenklimaat woont.

Zelfs bij regulier onderhoud is het onvermijdelijk dat uw WTW Unit na verloop van tijd slechter gaat functioneren door ouderdom. Dit resulteert vaak in een verslechterd binnenklimaat en een verhoogde energierekening.

↑ Terug naar mogelijkheden

Ik wil meer weten over vervangen

WTW Vervangen & reinigen

Bij het vervangen van uw WTW Unit in combinatie met reiniging van het systeem bespaart u in veel gevallen meer dan € 80,- per jaar op de energiekosten. Op onze pagina WTW Unit vervangen leest u meer over het vervangen van uw WTW Unit.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om vrijblijvend een offerte aan te vragen voor het laten vervangen van uw volledige WTW unit.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat is de beste WTW unit?

Wat is de beste WTW unit voor uw huidige situatie? Wij hebben een compleet overzicht voor u gemaakt zodat het maken van een keuze gemakkelijk wordt. Bekijk de beste WTW unit pagina voor alle informatie.

↑ Terug naar mogelijkheden

Kan ik van WTW over naar mechanische ventilatie?

Het is mogelijk om van WTW unit over te stappen naar mechanische ventilatie. Echter is dit niet aan te raden. Lees hier alles over via: Van WTW overstappen naar MV

↑ Terug naar mogelijkheden

Alpha Ventilatie in cijfers

1650+

Klantbeoordelingen

9,3/10

Gemiddelde score

2002

18  jaar ervaring

40000+

Tevreden klanten

WTW Unit

Een WTW Unit wordt ook wel vaak een WTW installatie genoemd en zorgt voor afvoer van vervuilde lucht en toevoer van frisse lucht. Of er nu ramen of deuren openstaan of niet, de WTW Unit zorgt altijd voor een luchtstroom door het hele huis.

Alpha Ventilatie is gespecialiseerd en gecertificeerd in het onderhoud en vervangen van WTW units.

Onderhoud of vervangen?
Maak een online afspraak. Binnen 5 minuten geregeld!

online afspraak bel mij terug

Warmte terugwin installatie tips

 • Wilt u extra frisse lucht? Zet dan dagelijks uw raam maximaal 15 minuten open. Zo bent u verzekerd van frisse lucht in huis. Let op: laat de ramen niet te lang openstaan.
 • Vervang uw WTW filters op tijd. Dit is minimaal 1x per 6 maanden.
 • Laat uw ventilatiesysteem altijd aan staan. Zo bent u 24/7 verzekerd van een optimaal binnenklimaat
Meer tips? Bel ons: 088 -1238700