WTW Unit

Een WTW Unit ook wel vaak een WTW installatie genoemd, zorgt voor afvoer van vervuilde lucht en toevoer van frisse lucht. Of er nu ramen of deuren openstaan of niet, de WTW Unit zorgt altijd voor een luchtstroom door het hele huis.

Alpha Ventilatie is gespecialiseerd en gecertificeerd in het onderhoud en vervangen van WTW units.

Onderhoud nodig?
Maak een online afspraak. Binnen 5 minuten geregeld!
(Alle prijzen vermeld op onze website zijn incl. btw en voorrijkosten)

Waarom Alphaventilatie.nl

 Geen lange wachttijden
 Zeer ervaren monteurs
 Landelijk actieve dekking
 Op korte termijn mogelijk
 Onze klanten geven ons een 9,3/10

Ervaring van anderen

De 2 (heel vriendelijke) monte…(10/10)

Prima service, goede tips, dui…(10/10)

Snel,efficiënt en vriendelijke…(10/10)

Meer reviews lezen

Wist u dat? Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat onze binnenlucht vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht!

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,3/10

Alles over WTW units

Informatie over WTW units

Bij een warmteterugwininstallatie wordt de ingaande en uitgaande lucht gefilterd om te zorgen dat deze zo schoon mogelijk is. Daarnaast gaat de lucht door een zogenoemd warmtewiel. Dit warmtewiel vangt de temperatuur op van de lucht die afgevoerd wordt en transporteert deze naar de lucht die toegevoerd wordt. Hierdoor blijft de gewenste binnentemperatuur optimaal behouden en hoeft er minder lucht verwarmd of gekoeld te worden.

Dit heeft uiteraard een positief effect op de energierekening. Een ander bijkomend voordeel van een warmte terugwin systeem is dat er minimale actie van de bewoners nodig is om voor een optimaal binnenklimaat te zorgen. Het systeem is niet afhankelijk van het “luchten” van de bewoners. Enkel via onderhoud aan het systeem en met het beheer van verschillende afzuigstanden is de luchtkwaliteit te optimaliseren door de bewoner.

Waarom een WTW Unit?

Veel mensen staan er niet bij stil dat onze dagelijkse bezigheden zorgen voor vervuilde lucht in huis. Iedere keer dat u kookt, doucht, toiletteert, wast of schoonmaakt ontstaat er vervuilde lucht die bestaat uit vocht, stof, fijnstof en bacteriën. Wanneer deze lucht niet wordt afgevoerd, blijft deze in huis “hangen” wat vaak resulteert in schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Meer lezen

Een logische gedachte is dat natuurlijke ventilatie ook werkt.
Helaas gaat dat echter in de meeste gevallen niet meer op.

De belangrijkste reden hiervoor is de isolatie die wij toepassen op onze huizen. Door de betere isolering in huizen is de werking van natuurlijke ventilatie drastisch afgenomen. Wij isoleren tegenwoordig zo goed dat huizen vrijwel luchtdicht zijn waardoor er geen luchtstroom via kieren en gaatjes meer plaatsvindt.
Daardoor is er in woningen die gebouwd zijn na 1970 vrijwel altijd een ventilatiesysteem aanwezig en is sinds 2006 het plaatsen van een ventilatiesysteem zelfs verplicht bij nieuwbouw en grote renovatieprojecten.

Deze verplichtstelling lijkt misschien een zware maatregel maar diverse onderzoeken tonen aan dat het vaak slecht gesteld is met de luchtkwaliteit binnenshuis. In de meeste gevallen is er een te hoge concentratie aan fijnstof aangetroffen en is de luchtkwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk slechter dan van de buitenlucht.

Werking van een WTW Unit

Bij een WTW Unit zijn er drie factoren essentieel voor een goede werking van het systeem:

  1. Het buizenstelsel dat zorgt voor de afvoer- en toevoerpunten, ook wel de kanalen genoemd.
  2. De locatie van de afvoer- en toevoerpunten.
  3. De WTW Unit die zorgt voor afvoer, toevoer, temperatuurbehoud en filtering van de lucht.

Een WTW installatie zorgt voor een continue toevoer en afvoer van lucht in uw huis. Vervuilde lucht wordt afgezogen en frisse lucht van buiten wordt naar binnen geblazen. Dit gebeurt via een buizenstelsel dat door het hele huis is aangelegd waarbij de WTW Unit via het ene kanaal zorgt voor afvoer en via het andere kanaal zorgt voor aanvoer van lucht. Vaak heeft iedere ruimte binnenshuis minimaal één afvoer- en aanvoerpunt. De punten worden tactisch geplaatst zodat er een optimale luchtstroom ontstaat die de vervuilde lucht naar buiten brengt. Meer lezen

De WTW Unit wordt ook weleens balansventilatie genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat de WTW Unit ervoor zorgt dat er evenveel verse lucht wordt toegevoerd als dat vuile lucht wordt afgevoerd. Op deze manier houdt de WTW Unit het binnenklimaat in “balans”.

Naast de verzorging van toevoer en afvoer van lucht zorgt de unit ook voor het behoud van de gewenste temperatuur die de lucht heeft en voor filtering van de lucht. Vervuilde lucht die wordt afgevoerd, gaat door een filter heen en komt vervolgens in de warmtewisselaar terecht. Warmte uit de afgevoerde lucht wordt hier opgevangen en verplaatst naar de lucht die wordt toegevoerd. Dit scheelt energiekosten en zorgt voor behoud van een prettig binnenklimaat.

Onderhoud van een WTW unit

Er wordt niet vaak bij stilgestaan maar elk ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig om te kunnen blijven functioneren. Raadzaam is om op drie verschillende momenten aandacht aan het onderhoud van uw WTW Unit te besteden:

  • Iedere 6 maanden dienen de filters in uw WTW Unit te worden vervangen.
  • Iedere 2 jaar dient klein onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen van de kanalen worden gereinigd, evenals uw WTW Unit zelf.
  • Iedere 4 á 5 jaar dient groot onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen, uw WTW Unit en de toevoer- en afvoerkanalen grondig worden gereinigd.

Het vervangen van de filters in uw WTW Unit is simpel werk en kunt u zelf doen. Om het u makkelijk te maken, hebben wij beschreven hoe u dit kunt doen op onze pagina WTW FiltersMeer lezen

Bij klein onderhoud worden alle ventielen in huis en de WTW Unit gedemonteerd en schoongemaakt met een borstel / kwast en eventueel een sopje. Vervolgens wordt alles weer netjes en secuur teruggeplaatst zodat het systeem niet uit balans raakt.

Voor het uitvoeren van groot onderhoud aan uw ventilatiesysteem zijn verschillende manieren mogelijk. Veelgebruikte manieren zijn borstelreiniging en poederreiniging. Bij poederreiniging wordt een chemisch poeder door de kanalen geblazen dat het opgehoopte vuil wegneemt. Hierbij is het belangrijk om te zorgen dat dit poeder zich niet door het huis verspreidt en op die manier schade aanricht.

Bij Alpha Ventilatie maken wij uitsluitend gebruik van borstelreiniging omdat dit in onze ogen de meest efficiënte, veilige en grondige methode van reiniging is.

Met borstelreiniging gaat de monteur met een roterende borstel door de ventilatiekanalen heen waarmee het opgehoopte vuil wordt los geborsteld en de kanalen schoon achterblijven. Via een speciaal afzuigsysteem wordt het vuil vervolgens op één punt afgezogen zodat dit zich niet door uw huis verspreidt. Op inschatting van de monteur wordt vervolgens bepaald of het noodzakelijk is het systeem te behandelen met milieuvriendelijk desinfectiemiddel. Dit is alleen nodig in extreme gevallen en wordt dus niet vaak toegepast.

Enkel via de borstelreinigingsmethode zijn wij bij Alpha Ventilatie in staat om onze hoogstaande kwaliteit en service te garanderen. Meer lezen over WTW onderhoud.

vervangen van een wtw unit

Vervangen van uw WTW unit

Ook een WTW Unit is na verloop van tijd aan vervanging toe. De belangrijkste redenen om vervanging van uw WTW Unit te overwegen zijn:

  • De WTW Unit is kapot gegaan en werkt niet meer.
  • De WTW Unit maakt veel geluid en heeft zijn werking verloren.
  • De WTW Unit werkt op wisselstroom waardoor het wenselijk is om op een nieuwer model over te gaan dat werkt op gelijkstroom en dus energiezuiniger is.

Meer lezen

Is één of meerdere van de genoemde redenen bij u van toepassing? Dan is het aan te raden om informatie in te winnen over het vervangen van uw WTW Unit. Wanneer uw WTW Unit niet meer naar behoren werkt, is slechte luchtkwaliteit een direct gevolg hiervan. In dat geval is het noodzakelijk om een professional in te schakelen die ervoor zorgt dat het systeem weer naar behoren werkt zodat u in een gezond binnenklimaat woont.

Zelfs bij regulier onderhoud is het onvermijdelijk dat uw WTW Unit na verloop van tijd slechter gaat functioneren door ouderdom. Dit resulteert helaas vaak in een verslechterd binnenklimaat en een verhoogde energierekening.

Besparing op energie

Door het juiste en tijdige onderhoud aan uw WTW Unit kunt u veel geld besparen. Er zijn namelijk meerdere factoren die worden aangepakt tijdens het onderhoud die invloed hebben op het energieverbruik in uw huis.

Tijdens het onderhoud aan uw WTW Unit wordt deze gereinigd en voorzien van nieuwe filters. Zo wordt een optimale luchtstroom gecreëerd voor het toevoeren en afvoeren van de lucht. De kanalen en de WTW Unit zijn schoon waardoor de luchtstroom minder weerstand ondervindt. Dit zorgt ervoor dat uw WTW Unit minder hard hoeft te werken. Daar komt bij dat de luchtvochtigheid in uw huis beter in balans is waardoor uw huis makkelijker te verwarmen is. Dit is een directe besparing op de stookkosten en elektra!

Meer lezen

Wanneer u het systeem goed onderhoudt levert dit al snel een besparing van +/- € 30,- per jaar op.

Wanneer uw WTW Unit ouder dan 15 jaar is kunt u de overweging maken deze te vervangen door een nieuw exemplaar. Oudere WTW Units werken veelal op wisselstroom en verbruiken daardoor meer energie. Nieuwe WTW Units werken op gelijkstroom en zijn daardoor een stuk zuiniger. Daarnaast zijn ze geoptimaliseerd om een nog beter binnenklimaat te verzorgen tegen zo min mogelijk energieverbruik.

WTW Vervangen & reinigen

Bij het vervangen van uw WTW Unit in combinatie met reiniging van het systeem bespaart u in veel gevallen meer dan € 80,- per jaar op de energiekosten. Op onze pagina WTW Unit vervangen leest u meer over het vervangen van uw WTW Unit.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om vrijblijvend een offerte aan te vragen voor het laten vervangen van uw volledige WTW unit.