Home » WTW Unit » Decentrale WTW

Decentrale WTW

Goede ventilatie in je woning is belangrijk voor een goed en gezond binnenklimaat. Om dit te bereiken wordt er in nieuwbouwwoningen vaak een WTW unit geplaatst, die zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en toevoer van frisse lucht, waarbij de warmte wordt hergebruikt.

Dit is bij bestaande bouw vaak moeilijk te implementeren. Een decentrale WTW unit kan hiervoor de oplossing zijn!

Bekijk hier alles wat je moet weten over een decentrale WTW unit. Decentrale WTW laten installeren? Dat is bij ons mogelijk. Vraag vrijblijvend advies bij ons aan.

Decentrale WTW

Video Decentrale WTW

Alles over Decentrale WTW

Wat is een decentrale WTW?

Wat is een decentrale WTW?

Een decentrale WTW staat ook bekend als een decentrale warmte terugwin installatie. Dit betekent dat de decentrale WTW unit volledig mechanisch is en voor een optimaal binnenklimaat zorgt. Hierbij verlaat vervuilde, vochtige lucht de woning en wordt schone, droge lucht naar binnen gevoerd.

Daarnaast wordt schone lucht voorverwarmd en wordt er “warmte teruggewonnen”. Dit maakt het een energiezuinige optie. Decentraal ventileren betekent bovendien dat je per ruimte ventileert en niet per woning. Hierdoor hoef je de woning dus niet van ventilatiekanalen te voorzien, waardoor dit systeem ook geschikt is voor bestaande woningen zonder ventilatie.

Hoe werkt een decentrale WTW?

Hoe werkt een decentrale WTW?

Een decentrale WTW unit regelt mechanisch de aan- en afvoer van ventilatielucht. Het verschil met een normale WTW unit is dat een decentrale unit werkt zonder ventilatiekanalen. Dit betekent dat je per ruimte kunt ventileren en er maar één doorvoer in de muur naar buiten nodig is. Dit is dan ook een ideale optie voor bestaande huizen, omdat er geen uitgebreide verbouwing nodig is om ventilatiekanalen aan te leggen.

De ventilatie wordt dus van begin tot eind geregeld, wat betekent dat de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht altijd perfect in balans is. Daarnaast bevat een decentrale WTW unit een warmtewisselaar. De warmtewisselaar hergebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de frisse toevoerlucht op te warmen. Op deze manier wordt de lucht voorverwarmd de woning ingeblazen. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal binnenklimaat, maar ook voor energiebesparing. Dit maakt het een duurzame keus en het is daarnaast goed voor de portemonnee.

Hoe werkt een decentrale WTW in de zomer?

In de zomer is het vaak niet nodig om frisse toevoerlucht te verwarmen voordat de lucht het huis instroomt. Daarom hebben de meeste systemen een optie om de warmtewisselaar uit te zetten. Op deze manier wordt de lucht dus niet voorverwarmd, maar doet de rest van het systeem wel zijn werk. Daarnaast zijn er decentrale systemen met geïntegreerde koeling. Dit soort systemen zijn een goede optie voor het hele jaar door. Zo kun je de ruimtes in de zomer koelen en in de winter verwarmen. Win-win.

Welke ruimtes zijn geschikt voor een decentrale WTW?

Welke ruimtes zijn geschikt voor een decentrale WTW?

Gemiddeld gezien hebben decentrale systemen met warmteterugwinning een debiet van maximaal 70 m3/h. Hierdoor kunnen alle afzonderlijke ruimtes in de woning geventileerd worden, waaronder de woon- en slaapkamer. Je hebt wel per ruimte een aparte decentrale unit nodig.

Het verschil tussen centrale en decentrale WTW

Het verschil tussen centrale en decentrale WTW

Bij een normale of centrale WTW unit wordt de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes door 1 unit geregeld. Hierbij wordt de lucht verplaatst door middel van ventilatiekanalen die zich in de muren, plafonds en vloeren bevinden. Om dit te bewerkstelligen in een bestaande woning, moet er veel gesloopt worden. Daarom worden centrale WTW installaties voornamelijk gebruikt bij nieuwbouw woningen.

Decentrale WTW units zijn daarom een goede optie voor bestaande woningen, waar je breekwerk wilt voorkomen. Deze units kunnen namelijk in elke ruimte geplaatst worden. Deze ruimtes worden afzonderlijk van elkaar geventileerd. Dit betekent dat er geen doorstroming van lucht is en ventilatiekanalen niet nodig zijn. Het nadeel is echter wel dat er meerdere units geplaatst moeten worden als je meerdere ruimtes in de woning wilt ventileren.

De installatie van een decentrale WTW unit

De installatie van een decentrale WTW unit

Het installeren van een decentrale WTW unit is eenvoudig maar secuur werk en moet worden uitgevoerd door een professional. Hoewel er zelfbouwpakketten zijn die je helpen met de installatie, wordt dit niet aangeraden. Iemand die niet beschikt over de geschikte expertise maakt snel fouten. Deze fouten kunnen nadelig zijn voor de werking van je decentrale WTW, wat zonde is. Een professional draagt zorg voor de juiste installatie. Een decentrale unit moet namelijk geplaatst worden in de functie van de vorm of inrichting van de ruimte. Een professional zal te allen tijde met de volgende zaken rekening houden:

 • In ruimtes met een hoog of schuin plafond moet de unit zo hoog mogelijk geplaatst worden;
 • In lange en smalle ruimtes is het door het uitblaas bereik soms nodig om twee kleine, in plaats van één grote unit te plaatsen;
 • Ruimtes met plafondbalken kunnen de luchtstroom tegenhouden, waardoor de unit evenredig of aan de onderkant geplaatst moet worden;
 • Ruimtes met grote objecten zoals lampenkappen kunnen de ventilatie blokkeren, waardoor deze verplaatst moeten worden;
 • De decentrale WTW moet zo geplaatst worden dat personen de luchtstroom niet hinderen.

Een vakman zorgt ervoor dat de installatie aan de hand van bovenstaande punten perfect verloopt en dat de decentrale WTW unit naar behoren werkt.

Wat is de prijs van een decentrale WTW unit?

Wat is de prijs van een decentrale WTW unit?

Het is lastig om vooraf te zeggen hoeveel een decentrale WTW unit precies kost. Dit ligt aan het merk en het type unit. De gemiddelde prijs is dan ook vrij breed: tussen de € 2.000 en € 5.000 inclusief installatiekosten. Dit kan oplopen als je voor aanvullende opties kiest, zoals een CO2- of vochtsensor.

Daarnaast betaal je natuurlijk meer voor een groter ventilatievermogen. Wil je meerdere ruimtes ventileren? Dan moet je ook met een hoger budget rekening houden. Om een goed beeld te krijgen van het exacte bedrag dat je kwijt bent in jouw specifieke situatie, is het aan te raden om een offerte aan te vragen bij een professional. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Hoe zit het met onderhoud

Het onderhoud van een decentrale WTW unit

Over het algemeen is een decentrale WTW unit eenvoudiger in onderhoud dan andere ventilatiesystemen, omdat er geen ventilatiekanalen zijn om te onderhouden. Het is echter wel belangrijk dat je decentrale WTW unit regelmatig vanander onderhoud voorziet. Over het algemeen wordt er aangeraden om de filters twee keer per jaar te laten vervangen en één keer per vier jaar technisch onderhoud uit te laten voeren. Laat dit doen door een specialist, zodat je zeker weet dat er niets fout kan gaan.

Wanneer moet ik een decentrale WTW unit laten vervangen?

Wanneer moet ik een decentrale WTW unit laten vervangen?

Een decentrale WTW unit gaat ongeveer 15 jaar mee. Dit is afhankelijk van de situatie en kan ook langer of korter duren. Hoewel sommige units langer dan 15 jaar meegaan, wordt het aangeraden om niet te lang te wachten met de aanschaf van een nieuwe unit. In 15 jaar kan er namelijk veel veranderen op het gebied van ventilatie, waardoor er nieuwe decentrale units op de markt kunnen komen die efficiënter, stiller en zuiniger zijn dan de oudere modellen.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voor- en nadelen van een decentrale WTW

De aanschaf van een decentrale warmte terugwin installatie brengt voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen

 • Installatie van een decentrale WTW is een stuk eenvoudiger dan andere systemen, omdat er geen netwerk van ventilatiekanalen nodig is;
 • Door de afwezigheid van de ventilatiekanalen is een decentrale WTW ook geschikt voor bestaande woningen;
 • Een decentrale WTW is eenvoudiger in onderhoud in vergelijking met andere ventilatiesystemen;
 • Omdat een decentrale WTW geen ventilatiekanalen nodig heeft is er geen sprake van een hoge luchtdruk en heb je minder last van geluidsoverlast;
 • Een decentrale WTW zorgt voor een hoog warmtecomfort, omdat de ventilatielucht wordt verwarmd voordat het de woning inkomt.

Nadelen

 • Een decentrale WTW ventileert maar één ruimte;
 • Als je meerdere units hebt geïnstalleerd, moet je ook meerdere units van onderhoud voorzien.

Het is goed om rekening te houden met het feit dat de voor- en nadelen sterk afhankelijk zijn van je situatie. Het verschil tussen nieuwbouw en een gerenoveerde of bestaande woning is namelijk groot. Er kunnen ook verschillen voorkomen als het gaat om een woning met meerdere verdiepingen. Mocht je willen weten hoe een decentrale WTW unit uit zal pakken in jouw specifieke situatie, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een professional voor advies op maat.

Decentrale WTW

Decentrale WTW in een appartement

Installatie bij Alpha Ventilatie

Decentrale WTW Advies

149,-

Vraag vrijblijvend advies bij ons aan. Zo weet u precies waar u aan toe bent. U ontvangt het volledige bedrag retour wanneer u de installatie door ons laat verzorgen.

Advies op locatie

Decentrale wtw advies
Wat zit er in het advies?
 • Adviseur op bezoek

 • Onderzoek beste systeem

 • Ventilatieadvies

 • Vrijblijvende offerte
advies aanvragen

Voordelen Decentrale WTW

Toe te passen in elke woning
Verbetert het binnenklimaat
Zeer stille systemen
Energiezuinig
Gemakkelijk te bedienen

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons?