Home » Mechanische Ventilatie

Mechanische ventilatie

Is uw mechanische ventilatie inmiddels verouderd en wilt u overstappen op een nieuwe ventilatiebox of heeft u alleen onderhoud en reiniging nodig? In beide gevallen kunt u bij ons terecht.

Wij zijn dé expert in het onderhouden, installeren en inregelen van mechanische ventilatiesystemen.

Bekijk hieronder uw mogelijkheden bij Alpha Ventilatie.

Mechanische ventilatie

Voorbeelden van oude energie slurpende ventilatiesystemen

Direct naar

Mechanische ventilatie laten reinigen?
Onderhoud en reinigen

Mechanische ventilatie defect of ouder dan 15 jaar en overweegt u vervangen?
Ventilatiebox vervangen

Nog geen ventilatie in huis? 
Ventilatie aanleggen

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Wij zijn actief in heel Nederland

Mechanische ventilatie onderhoud

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om uw ventilatiesysteem en kanalen te laten reinigen. Laat uw mechanische ventilatie reinigen.

Eenmalige reiniging € 205,- 

Bekijk onze pakketten

Mechanische ventilatie vervangen & reinigen

Is uw ventilatiebox flink verouderd en zijn de ventilatiekanalen zeer vervuild of nog nooit eerder gereinigd? Bekijk dan onze speciale aanbieding voor vervangen en reinigen.

Vervangen + reinigen € 529,-

Box vervangen & reinigen

Is uw ventilatiebox flink verouderd en zijn de ventilatiekanalen zeer vervuild of nog nooit eerder gereinigd? Bekijk dan onze speciale aanbieding voor vervangen en reinigen.

Box vervangen + reinigen € 529,-

Vervangen en reinigen
Bekijk onze pakketten

Nog geen ventilatie in huis?

Heeft u nog geen ventilatie(systeem) in huis? Wij bieden verschillende mogelijkheden aan voor het aanleggen van ventilatie in huis. Benieuwd hoe wij dit doen? Kijk dan snel verder.

Vrijblijvend advies aanvragen

Nog geen ventilatie in huis?

Heeft u nog geen ventilatie(systeem) in huis? Wij bieden verschillende mogelijkheden aan voor het aanleggen van ventilatie in huis. Benieuwd hoe wij dit doen? Kijk dan snel verder.

Vrijblijvend advies aanvragen

Advies decentrale wtw
Bekijk mogelijkheden

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met onderhoud van mechanische ventilatie?

Onderhoud van mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig. Het wordt aangeraden om iedere 2 jaar klein onderhoud uit te voeren. Hierbij worden de ventielen en de box schoongemaakt en afgesteld. Iedere 4 à 5 jaar wordt groot onderhoud aanbevolen waarbij het gehele systeem en buizenstelsel worden schoongemaakt.

Hoe wordt mechanische ventilatie onderhouden?

Er is één betrouwbare manier voor het reinigen van de ventielen en de box: simpelweg demonteren en schoonmaken met een borstel/kwast en eventueel een sopje.

Borstelreiniging

Daarnaast is er nog de veelgebruikte manier van borstelreiniging. Hierbij gaat de monteur met een roterende borstel door de kanalen heen om zo het opgehoopte vuil los te borstelen en de kanalen schoon te maken. Het losgekomen vuil wordt vervolgens via een speciaal afzuigsysteem afgezogen zodat dit zich niet verspreidt door het huis. Aanvullend is het mogelijk om de kanalen naderhand te desinfecteren met speciaal desinfectiemiddel wat niet chemisch of agressief is.

Onderhoud en reiniging bij Alpha Ventilatie

Bij Alpha Ventilatie wordt er voor het uitvoeren van onderhoud en reiniging van een mechanisch ventilatiesysteem enkel gebruikgemaakt van borstelreiniging. Alleen via deze methode kunnen wij onze hoogstaande kwaliteit en service garanderen.

Wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers, deze helpt u graag verder!

Hoelang gaat mechanische ventilatie mee?

Hoelang gaat mechanische ventilatie mee?

De gemiddelde levensduur van een mechanische ventilatiesysteem is 15 jaar. Bij goed onderhoud kan een box nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen.

Hoe zit het met vervangen?

Vervangen van mechanische ventilatie

Ook een mechanische ventilatie is op den duur aan vervanging toe. Er zijn verschillende overwegingen mogelijk om te bepalen of het verstandig is de mechanische ventilatiebox te vervangen. Veelvoorkomende redenen om de ventilatiebox te vervangen zijn:

  • De mechanische ventilatie is kapot en doet niks meer
  • De ventilatiebox maakt veel herrie en reparatiekosten zijn hoog
  • De ventilatiebox is ouder dan 15 jaar en het is daarom financieel interessant om de box te vervangen. Dit kan een tot wel €80,- euro per jaar schelen.

Wanneer moet ik mijn ventilatiebox zeker vervangen?

Op de vraag wanneer u het beste uw ventilatiebox kunt vervangen, is geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. Het is zeer vergelijkbaar met een cv ketel. De genoemde redenen kunnen echter wel een indicatie zijn om eens informatie in te winnen over uw ventilatiesysteem.

  • Maak de ventilatie veel geluid? Dan is de kans zeer groot dat deze vervangen moet worden. Wij raden bijvoorbeeld de boxen van Itho Daalderop aan.
  • Wanneer uw ventilatiebox bijvoorbeeld kapot is of veel herrie maakt is dit zeer slecht voor de luchtkwaliteit in huis en is het dus altijd aan te raden om een professional in te schakelen.
  • Ook verliezen ventilatieboxen, zelfs bij goed onderhoud, na verloop van tijd hun kracht en gaan slechter functioneren door ouderdom. Dit is niet bevorderlijk voor uw binnenklimaat, laat staan voor de bijbehorende stijging in het energieverbruik.
Wat is de beste mechanische ventilatiebox

Wat is de beste mechanische ventilatie?

Wat is het beste mechanisch ventilatiesysteem voor uw huidige situatie? Wij hebben een compleet overzicht voor u gemaakt zodat het maken van een keuze gemakkelijk wordt.

Bekijk de beste mechanische ventilatie pagina voor alle informatie.

Hoe kan ik energie besparen met mijn ventilatie?

Besparen op mechanische ventilatie

Er zijn meerdere factoren waardoor u flink kunt besparen op uw energierekening wanneer u zorgt voor een goed onderhouden mechanische ventilatie.

Tijdig onderhoud van de ventilatiebox

Door uw ventilatiesysteem op tijd te reinigen zorgt u voor een optimale afvoer van vocht en vervuilde lucht. Als het systeem schoon is verbruikt uw ventilatiebox minder energie omdat deze vanwege de juiste air flow minder hard hoeft te werken. Daarnaast is uw huis beter te verwarmen vanwege de juiste gradatie in luchtvochtigheid. Dit betekent een directe besparing op de stookkosten!

Als u het systeem goed onderhoudt levert dit al gauw een besparing op van ongeveer €30,- per jaar!

Vervangen voor een ventilatiebox op gelijkstroom

Wanneer u een oude ventilatiebox heeft kunt u de overweging maken om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar. Oude ventilatieboxen werken op wisselstroom en verbruiken daarom veel meer energie, ook wanneer de box perfect onderhouden is en als nieuw zou werken. Moderne ventilatieboxen werken tegenwoordig op gelijkstroom waardoor energiebesparing gegarandeerd is. Ook zijn deze ventilatieboxen veel stiller waardoor u meer comfort heeft in huis.

Gemiddelde besparing

Gemiddeld bespaart u tussen de €60,- en €80,- per jaar wanneer u een nieuwe ventilatiebox laat plaatsen in combinatie met groot onderhoud van uw mechanische ventilatie. Naast het beter functioneren van uw ventilatiesysteem verdient deze investering zich dus vrij snel terug.

Kan ik mechanische ventilatie uitzetten?

Kan ik mechanische ventilatie uitzetten?

Het is niet de bedoeling dat een mechanisch ventilatiesysteem wordt uitgezet. Een mechanisch ventilatiesysteem moet 24/7, het hele jaar door draaien om er voor te zorgen dat het binnenklimaat te allen tijde optimaal is. Zet de ventilatiebox daarom nooit uit. Het gemiddelde verbruik van een ventilatiesysteem is relatief gezien laag waardoor het niet loont om deze uit te zetten.

Wanneer de mechanische ventilatie uitgezet wordt kan het binnenklimaat in rap tempo verslechteren, wat op termijn gevolgen kan hebben voor uw gezondheid.

Het uitzetten van de ventilatiebox mag alleen bij onderhoud, vervanging of bij een noodsituatie.

Bekijk ook mechanische ventilatie schakelaar voor meer tips en informatie omtrent bediening.

Ik heb problemen met mijn ventilatiebox

Problemen met mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem kan op den duur ook problemen veroorzaken. Denk hierbij aan: stankoverlast, lekkages, geluidsoverlast of een slechtwerkende installatie. Alpha Ventilatie kan alle problemen verhelpen.

Bekijk mechanische ventilatie problemen voor meer informatie.

Ik heb nog geen mechanische ventilatie, wat nu?

Ik heb nog geen mechanische ventilatie, wat nu?

Er zijn verschillende manieren om een centraal afzuigsysteem aan te laten leggen voor een gezond binnenklimaat. Benieuwd hoe? Alpha Ventilatie kant dit volledig voor u aanleggen.

Bekijk mechanische ventilatie aanleggen voor meer informatie.

Ik wil meer weten over mechanische ventilatie

Meer over mechanische ventilatie

Bekijk dan onze uitgebreide pagina over mechanische ventilatie.

#1 in Mechanische ventilatie

Waarom kiezen voor ons? 

oude ventilatiebox onderhoud

Voordelen bij goed onderhoud

Verleng levensduur ventilatiebox
Minder gezondheidsproblemen
Lager CO gehalte in uw woning


Wist u dat?
In ruim 2 miljoen huizen in Nederland is een verouderd mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd dat 90% meer stroom verbruikt dan nodig is.Door over te stappen naar een nieuwe energiezuinige ventilatiebox, bespaart u tot wel € 80,- per jaar!

Onderhoud of vervangen?
Maak een online afspraak. Binnen 5 minuten geregeld!

Online afspraak maken Bel of App mij terug

Tips voor in huis

Raamroosters open zetten

Het is belangrijk dat er een natuurlijke wijze van lucht toevoer aanwezig is. Zet om deze reden altijd uw raamroosters open. Heeft u geen raamroosters? Zet dan dagelijks uw raam minimaal 15 minuten open. Zo bent u verzekerd van frisse lucht in huis.

Aanpassen binnendeuren

Woningen met mechanische ventilatie zijn goed geïsoleerd. Om deze reden is een goede doorstroom van lucht in uw woning belangrijk. Bekijk of er minimaal 1 tot 2 cm ruimte zit onder uw binnendeuren.

Ventilatiesysteem aan laten

Laat uw ventilatiesysteem altijd aan staan. Zo bent u 24/7 verzekerd van een optimaal mechanische afvoer van vervuilde lucht.

Onze klanten zijn blij met ons

Wij worden beoordeeld met een 9.3
Bovendien beveelt 98% ons aanZeer positief. Deskundige vervanging van de ventilatie box. Daarna erg goede uitleg over het gebruik en de werking. Alles zeer netjes en schoon opgeleverd. Erg plezierig contact met de medewerker van Alpha ventilatie.

Reitsma

Duurde even voordat we een afspraak hadden maar verder goede communicatie hierover. Monteur heel netjes en alles super snel gefixt. Echt een soort van coolblue ervaring qua klantvriendelijk.

Jonathan Zigter

Nieuw systeem geïnstalleerd en schoonmaak ventilatie kanalen. Keurig afgewerkt. Goed geïnformeerd over werking. Prettige communicatie.Zowel in communicatie als in uitvoering werk vijf sterren !

H. de Raat

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?