Wat is een mechanische ventilatie?

Een mechanische ventilatie zorgt voor afvoer van vervuilde lucht en brengt een luchtstroom op gang waardoor direct verse lucht wordt aangezogen. Deze aanzuiging van verse lucht komt dan van openstaande ramen en/ of roosters en eventuele kieren of andere plekken waar het huis niet geheel luchtdicht is.

Waarom Alphaventilatie.nl

  Zeer ervaren monteurs
  Geen lange wachttijden
  Onze klanten geven ons een 9,5/10
  Reinigen al vanaf €90,-
  Landelijke dekking

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesysteem en laten…(10/10)

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Prima service, goede tips, dui….(10/10)

Meer reviews lezen

Onderhoud van uw mechanische ventilatie is belangrijk

  Bespaar op uw energiekosten
  Voorkom gezondheidsproblemen
  Verleng de levensduur van uw ventilatie

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,5/10

Alles over mechanische ventilatie

Waarom mechanische ventilatie

Binnenshuis vinden er veel alledaagse activiteiten plaats die voor vervuilde lucht zorgen. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld: Koken, douchen, toiletteren, wassen en schoonmaken

Veel mensen staan er logischerwijs niet bij stil maar zelfs ademen zorgt uiteindelijk voor vervuiling van lucht. Vervuilde lucht bestaat bijvoorbeeld uit fijnstof, stof, bacteriën en vocht die vrij komt en dit moet afgevoerd worden om een gezond binnenklimaat te hebben. Wanneer deze lucht niet wordt afgevoerd krijgt de bewoner te maken met een hoog vochtigheid en vuilgehalte wat vervolgens zorgt voor bijvoorbeeld schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Meer lezen

Doordat huizen goed geïsoleerd worden is het gebruik van natuurlijke ventilatie niet afdoende en wordt het gebruik van een mechanische ventilatie steeds belangrijker.
Daarom is er bij woningen die na 1970 zijn gebouwd veelal een mechanische ventilatie aanwezig en is vanaf 2006 is het toepassen van een mechanisch ventilatiesysteem zelfs verplicht bij nieuwbouw en grote renovatieprojecten.

Het verplicht stellen lijkt misschien een zware maatregel maar als u bedenkt dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan de buitenlucht, is het wel te begrijpen.

Werking mechanische ventilatie

Bij een mechanische ventilatie oftewel een centraal afzuigsysteem genoemd, zijn er drie factoren essentieel voor een goede werking van het systeem:

  • Het buizenstelsel die zorgt voor afvoerpunten, ook wel kanalen genoemd.
  • De locatie van de afvoerpunten / ventielen.
  • De ventilator die zorgt voor de afvoer van lucht.
Meer lezen

Een mechanische ventilatie zorgt voor het continu afvoeren van vervuilde lucht. Dit wordt gedaan via een buizenstelsel waar een ventilatiebox aan bevestigd is die luchtstroom op gang brengt.
De afvoerpunten van het buizenstelsel zijn vooral vaak te vinden in de keuken, de badkamer en het toilet. Dit zijn plekken waar het meeste vervuilde lucht ontstaat en op deze manier wordt dit dus zo snel mogelijk afgevoerd.

Door het afvoeren op deze afvoerpunten komt er een luchtstroom op gang. Deze luchtstroom zorgt voor het aantrekken van verse lucht. Deze verse lucht komt binnen via ramen / roosters die openstaan en kieren bij bijvoorbeeld het raam waar nog net lucht doorheen kan. Binnenshuis wordt deze lucht verdeeld over de verschillende ruimtes via de openingen onder of boven de tussendeuren zodat het hele huis geniet van schone en verse lucht.

Soorten mechanische ventilatie

Heel strikt genomen valt ieder systeem waar mechaniek zorgt voor toevoer of afvoer van lucht onder de noemer mechanische ventilatie. Echter is het zo dat wanneer er gesproken wordt over een mechanisch ventilatiesysteem er vooral wordt gedoeld op een systeem wat wordt aangestuurd door een (mechanische) ventilatiebox of door een dakventilator.

Meer lezen

Ventilatiebox

Een ventilatiebox is meestal aanwezig op zolder of in een kast vaak nabij de CV. Op dit punt komen de diverse ventilatiekanalen samen en zijn daar aangesloten op de box waar de ventilator binnenin de box zorgt voor aanzuiging op de kanalen en de lucht afvoert via het aangesloten afvoerkanaal die naar buiten loopt.

Dakventilator

Een dakventilator bevindt zich op het dak en zuigt vanaf daar de lucht aan vanaf de kanalen en voert deze direct af naar buiten zonder tussenkomst van een afvoerkanaal. Voordat de ventilatiekanalen op de dakventilator worden aangesloten komen deze samen zodat er één aansluitpunt overblijft die op de dakventilator bevestigd wordt.

Onderhoud mechanische ventilatie

Ondanks dat veel mensen er niet aan denken heeft een mechanisch ventilatiesysteem regelmatig onderhoud nodig. Voor mechanisch ventilatie wordt aangehouden om iedere 2 jaar klein onderhoud uit te voeren, hierbij worden de ventielen en de box schoongemaakt en afgesteld, en iedere 4 á 5 jaar groot onderhoud waarbij het gehele systeem en buizenstelsel wordt schoongemaakt.

Meer lezen

Er is één manier voor het reinigen van de ventielen en de box; deze worden gedemonteerd en schoongemaakt met een borstel / kwast en eventueel een sopje.
Er zijn echter verschillende manieren om de kanalen te reinigen. Er zijn bedrijven die werken met poederreiniging voor de ventilatiekanalen. Hierbij wordt er een speciaal poeder door de kanalen geblazen die het vuil moet verwijderen via een chemische samenstelling. Hierbij moet natuurlijk opgelet worden dat dit poeder zich niet door het hele huis verspreid en zo schade aanricht.

Daarnaast is er nog de veelgebruikte manier van borstelreiniging. Hierbij gaat de monteur met een roterende borstel door de kanalen heen om zo het opgehoopte vuil los te borstelen en zo de kanalen schoon te maken. Het losgekomen vuil wordt vervolgens via een speciaal afzuigsysteem afgezogen zodat dit zich niet verspreidt door het huis. Aanvullend is het mogelijk om de kanalen naderhand te desinfecteren met speciaal desinfectiemiddel wat niet chemisch of agressief is.

Bij Alpha Ventilatie wordt er voor het uitvoeren van onderhoud en reiniging van een mechanisch ventilatiesysteem enkel gebruikgemaakt van borstelreiniging. Alleen via deze methode kunnen wij onze hoogstaande kwaliteit en service garanderen.

Wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers, zij helpen u graag verder!

 

onderhoud & vervangen

Vervangen mechanische ventilatie

Ook een mechanische ventilatie is op den duur aan vervanging toe. Er zijn verschillende overwegingen mogelijk om te bepalen of het verstandig is de mechanische ventilatiebox te vervangen. Veelvoorkomende redenen om de ventilatiebox te vervangen zijn:

  • De mechanische ventilatie is kapot en doet niks meer.
  • De ventilatiebox maakt veel herrie en reparatiekosten zijn hoog.
  • De ventilatiebox is ouder dan 15 jaar en het is daarom financieel interessant om de box te vervangen.

Meer lezen

Op de vraag wanneer u het best uw ventilatiebox kunt vervangen is natuurlijk geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. De genoemde redenen kunnen echter wel een indicatie zijn om eens informatie in te winnen over uw ventilatiesysteem. Wanneer uw ventilatiebox bijvoorbeeld kapot is of veel herrie maakt is dit zeer slecht voor de luchtkwaliteit in uw huis en is het dus altijd aan te raden om een professional in te schakelen. Ook verliezen ventilatieboxen, zelfs bij goed onderhoud, na verloop van tijd hun kracht en gaan slechter functioneren door ouderdom. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor uw binnenklimaat en dan is er nog niet gesproken over de bijbehorende stijging in het energieverbruik.

Flinke besparing op energie

Er zijn meerdere factoren waardoor u flink kunt besparen op uw energierekening wanneer u zorgt voor een goed onderhouden mechanische ventilatie. Door uw ventilatiesysteem volgens de juiste interval te reinigen zorgt u voor een optimale afvoer van vervuilde lucht en vocht. Doordat het systeem schoon is verbruikt uw ventilatiebox minder energie omdat deze vanwege de juiste air flow minder hard hoeft te werken. Daarnaast is uw huis beter te verwarmen vanwege de juiste gradatie in luchtvochtigheid. Dit betekent een directe besparing op de stookkosten!

Als u het systeem goed onderhoud levert dit al gauw een besparing op van +/- € 30,- per jaar.

Meer lezen

Wanneer u een oude ventilatiebox heeft kunt u de overweging maken om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar. Oude ventilatieboxen werken op wisselstroom en verbruiken daarom veel meer stroom, ook wanneer deze perfect onderhouden is en als nieuw zou werken. De ventilatieboxen die tegenwoordig te verkrijgen zijn werken allemaal op gelijkstroom waardoor een energiebesparing gegarandeerd is. Ook zijn deze ventilatieboxen veel stiller waardoor u meer comfort heeft in huis.

Gemiddeld bespaart u tussen de € 60,- en € 80,- per jaar wanneer u een nieuwe ventilatiebox laat plaatsen in combinatie met groot onderhoud van uw mechanische ventilatie. Naast het beter functioneren van uw ventilatiesysteem verdient deze investering zich dus vrij snel terug.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw mechanische ventilatie te vervangen of installeren?

Mechanische ventilatie in uw woning

Behalve een centraal mechanisch ventilatiesysteem in uw woning is het ook mogelijk om gebruik te maken van decentrale ventilatiesystemen. Denk hierbij aan een ventilator in uw badkamer, slaapkamer of toilet. Wilt u meer lezen over de verschillende mogelijkheden voor mechanische ventilatie in uw woning? Bekijk dan onze pagina mechanische ventilatie woning.

Beste mechanische ventilatie

Wat is de beste mechanisch ventilatiesysteem voor uw huidige situatie? We hebben een compleet overzicht voor u gemaakt zodat het maken van een keuze makkelijk wordt. Bekijk de beste mechanische ventilatie pagina voor alle informatie.

  Alle reviews