Wat is mechanische ventilatie?

Een mechanische ventilatie zorgt voor afvoer van vervuilde lucht en brengt een luchtstroom op gang waardoor verse lucht wordt aangezogen. Deze aanzuiging van verse lucht komt van openstaande ramen en/of roosters en eventueel kieren of andere plekken waar het huis niet geheel luchtdicht is.

Onderhoud of vervangen? Maak een online afspraak. Binnen 5 minuten geregeld! (Alle prijzen vermeld op onze website zijn incl. btw en voorrijkosten)

Voordelen bij Alpha Ventilatie

 Ervaren monteurs
 Geen lange wachttijden
 Onze klanten geven ons een 9,3/10
 Transparante tarieven
 Landelijke dekking

Ervaring van anderen

Nieuw ventilatiesyste… (10/10)

Goed werk afgeleverd….(9/10)

Ervaring van anderen

Zeer goed en betrouwbaar be… (10/10)

Prima service. Afspraken nag…(10/10)


Het belang van onderhoud

 Bespaar op uw energiekosten 
 Voorkom gezondheidsproblemen
 Verleng de levensduur van uw box

mogelijkheden bij Alpha ventilatie

Mechanische ventilatie onderhoud

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om uw ventilatiesysteem en kanalen te laten reinigen.

Eenmalige reiniging vanaf € 90,-

Bekijk mogelijkheden

Mechanische ventilatie vervangen

Is uw ventilatiebox ouder dan 15 jaar en merkt u dat de box meer lawaai begint te maken? Dan is vervanging van het systeem aan te raden.

Ventilatiebox vervangen voor € 295,-

Bekijk mogelijkheden

Alles-in-één pakket

Is uw ventilatiebox flink verouderd en zijn de ventilatiekanalen vervuild of nog nooit eerder gereinigd? Bekijk dan onze aanbiedingen.

Vervangen + reinigen € 397,-

Bekijk aanbiedingen

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking Onze klanten geven ons een 9,3/10

Alles over mechanische ventilatie

Waarom mechanische ventilatie?

Binnenshuis vinden er veel alledaagse activiteiten plaats die voor vervuilde lucht zorgen. U kunt hierbij denken aan koken, douchen, toiletteren, wassen en schoonmaken.

Veel mensen staan er niet bij stil maar zelfs ademen zorgt voor vervuiling van lucht. Vervuilde lucht bestaat uit fijnstof, stof, bacteriën en vocht die vrijkomen. Het is belangrijk deze zaken af te voeren om een gezond binnenklimaat te hebben. Wanneer deze lucht niet wordt afgevoerd, krijgt de bewoner te maken met een hoog vocht- en vuilgehalte. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Meer lezen

Doordat huizen goed geïsoleerd worden, is het gebruik van natuurlijke ventilatie niet afdoende en wordt het gebruik van een mechanische ventilatie steeds belangrijker.
In woningen die na 1970 zijn gebouwd, is daarom veelal een mechanische ventilatie aanwezig. Vanaf 2006 is het toepassen van een mechanisch ventilatiesysteem zelfs verplicht bij nieuwbouw en grote renovatieprojecten. De kans is groot dat uw woning mechanische ventilatie heeft.

Het verplicht stellen lijkt misschien een zware maatregel maar als u bedenkt dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan de buitenlucht, dan is het een logische stap.

Werking mechanische ventilatie

Bij een mechanische ventilatie (centraal afzuigsysteem), zijn er drie factoren essentieel voor een goede werking van het systeem:

  • Het buizenstelsel dat zorgt voor afvoerpunten, ook wel kanalen genoemd
  • De locatie van de afvoerpunten/ventielen
  • De ventilator die zorgt voor de afvoer van lucht
Meer lezen

Een mechanische ventilatie zorgt voor het continu afvoeren van vervuilde lucht. Dit wordt gedaan via een buizenstelsel waar een ventilatiebox aan bevestigd is die luchtstroom op gang brengt.
De afvoerpunten van het buizenstelsel zijn vaak te vinden in de keuken, de badkamer en in het toilet. Dit zijn plekken waar de meeste vervuilde lucht ontstaat. Door de afvoerpunten hier te plaatsen wordt vuile lucht zo snel mogelijk afgevoerd.

Door het afvoeren op deze afvoerpunten komt er een luchtstroom op gang. Deze luchtstroom zorgt voor het aantrekken van verse lucht. Verse lucht komt binnen via ramen/roosters die openstaan en kieren bij bijvoorbeeld het raam waar tocht doorheen kan. Binnenshuis wordt deze lucht verdeeld over de verschillende ruimtes via de openingen onder of boven de tussendeuren zodat het hele huis geniet van schone en verse lucht.

Soorten mechanische ventilatie

Strikt genomen valt ieder systeem waar mechaniek zorgt voor toevoer of afvoer van lucht onder de noemer 'mechanische ventilatie'. Vaak wordt echter gesproken over een mechanisch ventilatiesysteem waarmee wordt gedoeld op een systeem wat wordt aangestuurd door een (mechanische) ventilatiebox of door een dakventilator.

Meer lezen

Ventilatiebox

Een ventilatiebox is meestal aanwezig op zolder of in een kast nabij de CV. Op dit punt komen de diverse ventilatiekanalen samen die zijn aangesloten op de box. In deze box zorgt de ventilator voor aanzuiging op de kanalen en voert het lucht af via het aangesloten afvoerkanaal dat naar buiten loopt. Wij installateren uw ventilatiebox dan ook vaak op één van de genoemde locaties.

Dakventilator

Een dakventilator bevindt zich op het dak en zuigt vanaf daar de lucht aan vanaf de kanalen. Ook voert deze direct vuile lucht af naar buiten zonder tussenkomst van een afvoerkanaal. Voordat de ventilatiekanalen op de dakventilator worden aangesloten, komen deze samen zodat er één aansluitpunt overblijft.

Onderhoud mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig. Het wordt aangeraden om iedere 2 jaar klein onderhoud uit te voeren. Hierbij worden de ventielen en de box schoongemaakt en afgesteld. Iedere 4 á 5 jaar wordt groot onderhoud aanbevolen waarbij het gehele systeem en buizenstelsel worden schoongemaakt.

Meer lezen

Er is één betrouwbare manier voor het reinigen van de ventielen en de box: simpelweg demonteren en schoonmaken met een borstel/kwast en eventueel een sopje.
Daarnaast zijn er nog andere manieren om de kanalen te reinigen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die werken met poederreiniging voor de ventilatiekanalen. Hierbij wordt een speciaal poeder door de kanalen geblazen dat het vuil moet verwijderen via een chemische samenstelling. Het risico van deze methode is dat het poeder zich door het hele huis verspreidt en schade aanricht.

Daarnaast is er nog de veelgebruikte manier van borstelreiniging. Hierbij gaat de monteur met een roterende borstel door de kanalen heen om zo het opgehoopte vuil los te borstelen en de kanalen schoon te maken. Het losgekomen vuil wordt vervolgens via een speciaal afzuigsysteem afgezogen zodat dit zich niet verspreidt door het huis. Aanvullend is het mogelijk om de kanalen naderhand te desinfecteren met speciaal desinfectiemiddel wat niet chemisch of agressief is.

Bij Alpha Ventilatie wordt er voor het uitvoeren van onderhoud en reiniging van een mechanisch ventilatiesysteem enkel gebruikgemaakt van borstelreiniging. Alleen via deze methode kunnen wij onze hoogstaande kwaliteit en service garanderen.

Wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers, deze helpt u graag verder!

 

onderhoud & vervangen

Vervangen mechanische ventilatie

Ook een mechanische ventilatie is op den duur aan vervanging toe. Er zijn verschillende overwegingen mogelijk om te bepalen of het verstandig is de mechanische ventilatiebox te vervangen. Veelvoorkomende redenen om de ventilatiebox te vervangen zijn:

  • De mechanische ventilatie is kapot en doet niks meer
  • De ventilatiebox maakt veel herrie en reparatiekosten zijn hoog
  • De ventilatiebox is ouder dan 15 jaar en het is daarom financieel interessant om de box te vervangen

Meer lezen

Op de vraag wanneer u het beste uw ventilatiebox kunt vervangen, is geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. De genoemde redenen kunnen echter wel een indicatie zijn om eens informatie in te winnen over uw ventilatiesysteem. Wanneer uw ventilatiebox bijvoorbeeld kapot is of veel herrie maakt is dit zeer slecht voor de luchtkwaliteit in huis en is het dus altijd aan te raden om een professional in te schakelen. Ook verliezen ventilatieboxen, zelfs bij goed onderhoud, na verloop van tijd hun kracht en gaan slechter functioneren door ouderdom. Dit is niet bevorderlijk voor uw binnenklimaat, laat staan voor de bijbehorende stijging in het energieverbruik.

Flinke besparing op energie

Er zijn meerdere factoren waardoor u flink kunt besparen op uw energierekening wanneer u zorgt voor een goed onderhouden mechanische ventilatie. Door uw ventilatiesysteem op tijd te reinigen zorgt u voor een optimale afvoer van vocht en vervuilde lucht. Als het systeem schoon is verbruikt uw ventilatiebox minder energie omdat deze vanwege de juiste air flow minder hard hoeft te werken. Daarnaast is uw huis beter te verwarmen vanwege de juiste gradatie in luchtvochtigheid. Dit betekent een directe besparing op de stookkosten!

Als u het systeem goed onderhoudt levert dit al gauw een besparing op van ongeveer € 30,- per jaar!

Meer lezen

Wanneer u een oude ventilatiebox heeft kunt u de overweging maken om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar. Oude ventilatieboxen werken op wisselstroom en verbruiken daarom veel meer energie, ook wanneer de box perfect onderhouden is en als nieuw zou werken. Moderne ventilatieboxen werken tegenwoordig op gelijkstroom waardoor energiebesparing gegarandeerd is. Ook zijn deze ventilatieboxen veel stiller waardoor u meer comfort heeft in huis.

Gemiddeld bespaart u tussen de € 60,- en € 80,- per jaar wanneer u een nieuwe ventilatiebox laat plaatsen in combinatie met groot onderhoud van uw mechanische ventilatie. Naast het beter functioneren van uw ventilatiesysteem verdient deze investering zich dus vrij snel terug.

Lees hier meer over de mogelijkheden om uw mechanische ventilatie te vervangen of installeren.

Mechanische ventilatie in uw woning

Behalve een centraal mechanisch ventilatiesysteem in uw woning is het ook mogelijk om gebruik te maken van decentrale ventilatiesystemen. Denk hierbij aan een ventilator in uw badkamer, slaapkamer of toilet. Wilt u meer lezen over de verschillende mogelijkheden voor mechanische ventilatie in uw woning? Bekijk dan onze pagina mechanische ventilatie woning.

Beste mechanische ventilatie

Wat is het beste mechanische ventilatiesysteem voor uw huidige situatie? Wij hebben een compleet overzicht voor u gemaakt zodat het maken van een keuze gemakkelijk wordt. Bekijk de beste mechanische ventilatie pagina voor alle informatie.