Home » Ventilatie » Ventilatieroosters

Ventilatieroosters

Ventilatieroosters maken deel uit van een ventilatiesysteem. Deze roosters zijn uitermate geschikt voor de afvoer van vervuilde lucht of voor de toevoer van frisse lucht. Tegenwoordig worden woningen steeds beter geïsoleerd waardoor er geen lucht van buiten meer naar binnen kan. Daarom wordt het steeds belangrijker om een woning goed te ventileren. Dit kan met een goedwerkend ventilatiesysteem met de juiste roosters op de juiste plekken in huis. In dit artikel leggen we je uit wat ventilatieroosters zijn, hoe ze werken en welke soorten er zijn. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Ventilatieroosters

Wat zijn ventilatieroosters?

Wat zijn ventilatieroosters?

Een ventilatierooster is een rooster die ervoor zorgt dat vuile, vochtige lucht uit je huis kan worden afgevoerd en schone, droge lucht naar binnen kan stromen. Ventilatieroosters maken dus deel uit van je ventilatiesysteem. Ventilatieroosters kun je onder andere terugvinden in muren, ramen en deuren.

Waarom zou ik gebruikmaken van ventilatieroosters?

Waarom ventilatieroosters?

Ventilatieroosters dragen bij aan een goed leefklimaat in huis. Een ventilatierooster zorgt ervoor dat lucht zich makkelijk kan bewegen tussen de verschillende ruimtes. Hierdoor heb je een constante afvoer van vervuilde lucht en constante toevoer van frisse lucht. Vervuilde lucht is vochtig en kan giftige stoffen bevatten, zoals koolmonoxide en vluchtige organische stoffen. Door deze vervuilde lucht kun je erg ziek worden. Daarnaast kan vervuilde lucht het huis aantasten. Zo zorgt vochtige lucht ervoor dat er schimmels en bacteriën ontstaan. Door het gebruik van ventilatieroosters bevorder je je gezondheid en houd je je woning comfortabel.

Hoe werken ventilatieroosters?

Hoe werken ventilatieroosters?

Ventilatieroosters kun je gebruiken in huizen met zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie. De roosters werken aan de hand van luchtdrukverschillen en zijn gebaseerd op het natuurkundige principe dat warme lucht opstijgt. Eerst stroomt schone, frisse buitenlucht via lager gelegen ventilatieroosters naar binnen. Vervolgens verlaat de vuile, warme lucht het huis via hoger gelegen ventilatieroosters. Daarnaast kan lucht zich bewegen naar meerdere ruimtes door ventilatieroosters binnenshuis en gleuven onder binnendeuren.

Waar moet je op letten als je ventilatieroosters koopt?

Waar moet je op letten als je ventilatieroosters koopt?

Er is een enorm groot aanbod aan ventilatieroosters op de markt. De kans is dus groot dat er ventilatieroosters zijn die perfect aansluiten op jouw situatie. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kun je ook altijd ventilatieroosters op maat laten maken. Om er zeker van te zijn dat je de juiste roosters kiest, is het handig als je stilstaat bij de volgende punten:

 • Wil je lucht toevoeren of afvoeren?
 • Hoeveel lucht wil je verplaatsen?
 • Heb je ventilatieroosters nodig in huis of in de buitenmuren?
 • In welke ruimtes wil je de ventilatieroosters plaatsen?
 • Van welk materiaal wil je de ventilatieroosters hebben?
 • In welke kleur wil je de ventilatieroosters hebben?
 • Wil je ventilatieroosters met een filter?
 • Wil je zelf de luchtstroom in de hand hebben?
 • Welke afmetingen moeten de ventilatieroosters zijn?
 • Op welke manieren kunnen de ventilatieroosters worden bevestigd?

Het kan lastig zijn om al deze vragen zelf te beantwoorden. Het is daarom aan te raden om een vakman in te schakelen en samen een plan op te stellen.

Welke ventilatieroosters zijn er?

Soorten ventilatieroosters

Er zijn veel verschillende soorten ventilatieroosters. Je kunt ze tegenwoordig kopen in allerlei vormen, kleuren en maten, maar ook op maat laten maken. In essentie kun je ventilatieroosters opdelen in twee soorten. Er zijn roosters die in verbinding staan met de buitenlucht en roosters die de binnenlucht vrij door het huis laten stromen. Dan zijn er ook nog eens ventilatieroosters die brandveilig zijn, geluidsdempers hebben, of zijn uitgerust met een scherm. Er is dus voor elke situatie een perfect ventilatierooster te vinden. Hieronder kun je lezen welke soorten ventilatieroosters er zijn.

Raamroosters

Raamroosters worden gemonteerd in het glas van je raam of in de kozijnen. De roosters laten constant frisse lucht naar binnen stromen. Ze komen in verschillende maten, materialen en kleuren. Ook kun je er vaak voor kiezen om extra functies toe te voegen. Dit kunnen bijvoorbeeld geluidsdempers zijn die ervoor zorgen dat het geluid van buitenaf minder hoorbaar is in huis. Ook kun je vaak kiezen voor schermen die insecten buiten houden.

raamroosters


Gevelroosters

Gevelroosters worden gebruikt aan de buitenkant van een huis. Deze kunnen zowel lucht af- als toevoeren en zijn vaak rond of vierkant. Je kunt gevelroosters verkrijgen in verschillende maten en materialen, zoals aluminium en kunststof. Bovendien zijn de roosters te gebruiken bij zowel natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie, waaronder Warmteterugwinsystemen. Je kunt ook gevelroosters met extra functies nemen, zoals met terugslagkleppen. Deze zorgen ervoor dat regenwater buiten blijft en tegengestelde luchtstromen worden voorkomen.

gevelrooster


Wervelroosters

Wervelroosters zijn uitermate geschikt om te laten plaatsen in je plafond of spirobuis. De roosters zorgen voor een optimaal comfort doordat het de lucht in de ruimte goed verdeeld, wat het ideaal maakt voor grote ruimtes. Het maakt hierbij niet uit of de lucht koud of warm is. Wervelroosters zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn soms zelfs instelbaar. Hierdoor heb je de luchtstroom zelf in de hand.

wervelrooster


Jetroosters

Jetroosters zijn ideaal voor grote en hoge ruimtes met een mechanische ventilatie. De roosters worden daarom vaak gebruikt in winkelcentra en grote kantoorpanden. Een groot voordeel is dat ze bij een hoge luchtsnelheid toch relatief stil zijn. De jetroosters kunnen aangesloten worden op rechte luchtkanalen, flexibele slangen en spirobuizen. De roosters kunnen ingesteld worden, waardoor je de luchtstroom dus zelf in de hand hebt. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar.

jetrooster

Plintroosters

Plintroosters zijn populair en vaak terug te vinden in huizen. Plintroosters kunnen uiteraard gemonteerd worden op plinten, maar ook op deuren en binnenmuren. De roosters kunnen gebruikt worden voor zowel de toe- als afvoer van lucht in ruimtes met natuurlijke en mechanische ventilatie. Je kunt ze krijgen in verschillende maten, kleuren en materialen.

plintrooster


Kanaalroosters

Kanaalroosters worden altijd op spirobuizen bevestigd. Dit is dan ook de reden dat de roosters ook vaak de naam spirobuisroosters krijgen. Kanaalroosters zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en kunnen zowel lucht af- als toevoeren. Door de instelbare schoepen heb je zelf de luchtstroom in de hand. Kanaalroosters zijn te koop in verschillende maten en kleuren.

kanaalrooster


Wandroosters

Wandroosters kun je niet alleen op binnenmuren plaatsen, maar ook op deuren en rechthoekige kanalen. Ze zijn ideaal voor het afvoeren van zowel koude als warme lucht. De roosters zijn vooral populair in grote ruimtes, zoals kantoren en theaters. Wandroosters kunnen uitgerust worden met diverse schoepen. Zo kunnen ze vaste of instelbare schoepen hebben, waardoor je dus kunt kiezen of je de luchtstroom zelf in de hand wilt hebben. Bovendien zijn er wandroosters met gestanste schoepen, deze kun je ook gebruiken op buitenmuren. Wil je wandroosters waar je niet doorheen kunt kijken? Dat kan met zichtdichte wandroosters. Deze worden vooral gebruikt in kleedkamers en toiletten.

wandrooster


Plafondroosters

Plafondroosters voor systeemplafonds 600×600 worden uiteraard geplaatst op plafonds. De roosters worden veelvuldig gebruikt in grote kantoorpanden en winkelcentra met een mechanische ventilatie, omdat ze veel lucht kunnen verwerken. Plafondroosters kunnen lucht toevoeren en afvoeren. Veel modellen kunnen vaak echter maar één van de twee.

plafondrooster


Buitenmuurroosters

De naam buitenmuurroosters zegt het al: deze worden geplaatst in buitenmuren. De roosters kunnen voor zowel de toe- als afvoer van lucht zorgen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vaak in gegalvaniseerd staal en aluminium. Buitenmuurroosters kunnen grote luchtvolumes aan en houden regenwater buiten.
buitenmuurrooster


In welke ruimte plaats ik de roosters?

Je gehele huis moet voorzien zijn van een goede ventilatie. Het is dus de bedoeling dat elke ruimte in huis kan worden voorzien van frisse lucht en kan worden ontdaan van vervuilde lucht. Ventilatieroosters zijn hier ideaal voor. Deze kunnen in elke ruimte geplaatst worden. Er zijn echter een paar ruimtes in huis waar het plaatsen van ventilatieroosters nog belangrijker is. Dit zijn de badkamer, het toilet, de keuken en de meterkast.

Ventilatieroosters in de badkamer en het toilet

Ventilatie in je badkamer en toilet is essentieel. In deze ruimtes kan de luchtkwaliteit namelijk in rap tempo verslechteren. Dat komt onder andere omdat er veel vocht vrijkomt tijdens het nemen van een douche. De badkamer is hierdoor de ideale plek voor bacteriën en schimmels om zich te ontwikkelen, als vochtige lucht niet wordt afgezogen. Deze zullen zich dan vestigen op natte ondergronden, zoals plafonds, muren en kitranden. Dit kun je allemaal veelal voorkomen door ventilatieroosters te plaatsen.

Ventilatieroosters in de keuken

Het plaatsen van ventilatieroosters in de keuken is belangrijk. Door het koken en afwassen is er sprake van veel vocht, geurtjes en gevaarlijke stoffen die in de lucht van de keuken komen te hangen. Als dit niet afgevoerd wordt, kun je ziek worden en kan er schimmelvorming ontstaan. Zorg voor zowel toevoer ventilatieroosters als afvoer ventilatieroosters. Als je al een afzuigkap in de keuken hebt, dan is een ventilatierooster voor enkel toevoer van frisse lucht voldoende.

Ventilatieroosters in de meterkast

Dit is een preventieve handeling, zodat gevaarlijke situaties zo veel mogelijk vermeden kunnen worden. Het is de bedoeling dat meterkasten ventilatieroosters op zowel een hoog en een laag punt geplaatst hebben. De reden hiervoor is dat gas zwaarder is dan lucht. Het gas moet dus de mogelijkheid krijgen om via de lagere punten naar buiten te stromen.

verschillende ventilatieroosters

Ventilatieroosters in andere ruimtes

Mensen produceren vocht van zichzelf, wat vervolgens in de lucht terecht komt. Vocht in huis komt dus niet alleen vrij tijdens het wassen, koken en douchen in natte ruimtes zoals de badkamer of keuken. Het komt ook vrij in droge ruimtes waar men aanwezig is, zoals de slaapkamer en de woonkamer. Het is belangrijk om deze vochtige lucht af te voeren en plaats te maken voor droge lucht van buitenaf. Daarom is het aan te raden om ook in alle overige kamer in huis ventilatieroosters te plaatsen en de roosters niet enkel te beperken tot de natte ruimtes.

Hoelang duurt het om roosters te installeren?

Het verschilt hoelang het duurt voor de monteur om ventilatieroosters te installeren in een huis. De duur ligt vooral aan hoeveel roosters je nodig hebt en waar je ze wilt laten plaatsen. Je kunt er echter vanuit gaan dat het plaatsen van ventilatieroosters tussen de één en twee dagen voltooid kan worden.

Het onderhoud van ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn vaak onderhoudsvriendelijk. De roosters hoeven maar zo’n twee keer per jaar schoongemaakt te worden. Doorgaans zijn de onderdelen afneembaar, waardoor je het onderhoud zelf kunt doen. Je kunt de ventilatieroosters dan afzuigen met een stofzuiger en schoonmaken met een sopje.

Wat kan ik doen tegen tocht door roosters?

tocht door roosters

Het kan voorkomen dat je tocht ervaart in huis als gevolg van ventilatieroosters. Veel mensen sluiten de roosters als dit het geval is en vergeten deze weer te openen. Het gevolg hiervan is dat dit snel kan zorgen voor een ongezond binnenklimaat. Tocht helemaal vermijden is niet mogelijk, maar er zijn wel een aantal tips die het kunnen verminderen:

 • Plaats niet te veel ventilatieroosters. Let hierbij wel op dat je er genoeg hebt voor een goed binnenklimaat.
 • Plaats de ventilatieroosters strategisch. Laat ze zoveel mogelijk installeren bij loopruimtes.
 • Kies voor ventilatieroosters die frisse lucht langs het plafond laat lopen.
 • Kies voor zelfregelende ventilatieroosters. Deze zorgen ervoor dat de luchtstroom constant is en de tocht afneemt.
 • Kies voor voorverwarmde ventilatieroosters. Deze verwarmen de frisse buitenlucht voor. Deze zijn wel minder energiezuinig. Het is dus niet de beste oplossing, maar het laat je huis wel minder tochtig voelen.

Ventilatieroosters samengevat

ventilatieroosters samengevat
Ventilatieroosters helpen om de ventilatie in je huis te optimaliseren. Zo kan het vervuilde lucht naar buiten afvoeren en schone lucht naar binnen laten stromen. Er zijn veel verschillende soorten ventilatieroosters. Liggend aan het type, kun je ze gebruiken in combinatie met mechanische of natuurlijke ventilatie. Je kunt de roosters laten plaatsen op muren, deuren, ramen en buizen. Ze zijn er in verschillende maten, kleuren en materialen. Voor elke situatie zijn er dus goede ventilatieroosters te vinden. Bovendien is het onderhoud vaak gemakkelijk zelf uit te voeren. Het is specifiek belangrijk om ventilatieroosters in de keuken, badkamer en het toilet te plaatsen. Dat is omdat in deze ruimtes de luchtkwaliteit het snelste afneemt. Ventilatieroosters in de overige kamers zullen er echter voor zorgen dat het leefklimaat in het gehele huis verbeterd wordt. Het aan te raden om een vakman in te schakelen om er zeker van te zijn dat de ventilatieroosters aansluiten op jouw behoeftes.