Mechanische ventilatie vervangen

Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische ventilatie vervangen

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Na deze periode werkt de ventilatiebox een stuk minder waardoor het binnenklimaat in rap tempo verslechtert. Daar komt ook nog eens bij dat een oude box tot wel 80% meer energie verbruikt en enorm veel herrie kan veroorzaken.

Ventilatiebox laten vervangen

Wilt u uw mechanische ventilatie vervangen? Bekijk dan uw mogelijkheden bij Alpha Ventilatie.

Bekijk mogelijkheden Veelgestelde vragen

Wij vervangen uw oude box op deskundige wijze voor een nieuw mechanisch ventilatiesysteem dat beter werkt en minder energie verbruikt. Ga voor een optimaal resultaat en laat ook de ventilatiekanalen gelijktijdig reinigen. 

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Na deze periode werkt de ventilatiebox een stuk minder waardoor het binnenklimaat in rap tempo verslechtert. Daar komt ook nog eens bij dat een oude box tot wel 80% meer energie verbruikt en enorm veel herrie kan veroorzaken.

Ventilatiebox laten vervangen

Wilt u uw mechanische ventilatie vervangen? Wij vervangen uw oude box op deskundige wijze voor een nieuw mechanisch ventilatiesysteem dat beter werkt en minder energie verbruikt. Ga voor een optimaal resultaat en laat ook de ventilatiekanalen gelijktijdig reinigen.
Eenmalige investering: €449,

Een gezond binnenklimaat creëren terwijl u tegelijkertijd geld bespaart? Maak dan een online afspraak. Dit is binnen 5 minuten geregeld.

Bekijk mogelijkheden Veelgestelde vragen

ventilatiebox vervangen

Voorbeelden van verschillende oude ventilatieboxen

Mechanische ventilatie vervangen

Prijzen zijn incl. BTW en voorrijkosten.

449,-

Ventiltiebox vervangen en reinigen kanalen

Vervang uw ventilatiebox en reinig de ventilatiekanalen voor het beste rendement. De nieuwe ventilatiebox is uitgerust met een ingebouwde vochtsensor.

Afspraak maken
bekijk werkzaamheden
 • Vakkundige installatie

 • Inclusief ventilatiebox 

 • Inregelen ventilatiebox

 • Reiniging ventilatiekanalen

 • Reinigen & afstellen ventielen

 • Voor & na foto’s 

 • Draadloze bediening 

 • 5 jaar fabrieksgarantie

 • Uitleg & ventilatieadvies 

559,-

ventilatiebox met co2

Direct klaar voor de toekomst. Er zit zowel een CO2 – als vochtsensor in de nieuwe ventilatiebox. De ventilatiekanalen worden volledig gereinigd.

Afspraak maken
bekijk werkzaamheden
 • Vakkundige installatie

 • Inclusief ventilatiebox 

 • Inregelen ventilatiebox

 • Reiniging ventilatiekanalen

 • Reinigen & afstellen ventielen

 • Voor & na foto’s 

 • Draadloze bediening

 • 5 jaar fabrieksgarantie

 • Uitleg & ventilatieadvies 

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik zeker vervangen?

Wanneer moet ik mijn mechanische ventilatie vervangen?

wanneer mechanische ventilatie vervangen

 • Als uw ventilatiebox 15 jaar of ouder is
 • Wanneer uw ventilatiebox niet meer of slechts gedeeltelijk werkt
 • Wanneer uw box veel meer lawaai maakt dan normaal

Een gemiddelde box gaat 15 jaar mee. Na 15 jaar begint de box meestal ook met het maken van lawaai. Wanneer u merkt dat de unit meer geluid begint te maken dan u gewend bent, werkt het systeem ook een stuk minder efficiënt waardoor uw energiekosten al snel gaan oplopen.

Wisselstroom ventilatiebox

Daarnaast is de kans groot dat u nog een oude wisselstroom systeem heeft. Oude ventilatiesystemen werken namelijk vaak met wisselstroom (AC). Wanneer dit het geval is kunt u direct €50,- tot wel €80,- per jaar besparen op uw energierekening. Dit betekent dat u een nieuwe box binnen 3 jaar hebt terugverdiend. Voor de gehele levensduur gaat dit over meer dan €1200,-.

↑ Terug naar mogelijkheden

Wat voor box is geschikt?

Wat voor ventilatiebox is geschikt voor mijn woning?

Wanneer u op dit moment een mechanisch ventilatiesysteem heeft betekent dit dat uw woning geschikt is voor elk nieuw systeem. Er zijn wel een aantal punten waar u rekening mee moet houden, denk hierbij aan:

 • Ruimte: is er voldoende ruimte om een nieuw systeem te plaatsen? Het antwoord is in 9 van de 10 gevallen ja. Bij twijfel raden wij u aan om contact met ons op te nemen.
 • Capaciteit: een ventilatiesysteem kan tot 350 m³/uur afzuigen. Dit is in principe voldoende voor elk type woning. Uiteindelijk gaat het om de ruimtes waar de afzuiging plaatsvindt, de keuken, wc en badkamer. Wanneer u een vrijstaande woning of bijvoorbeeld meerdere wc´s of badkamers heeft, is het een optie om een krachtiger systeem te nemen.

↑ Terug naar mogelijkheden

Kan ik besparen op energiekosten?

Besparen op energie met mechanische ventilatie

besparen op mechanische ventilatie

Dit is afhankelijk van uw huidige mv box. Wanneer hij werkt op wisselstroom, te herkennen aan AC, zal dit snel kunnen oplopen tot wel €80,- per jaar. De kans is groot dat het gaat om een wisselstroom motor.

Wanneer de box werkt op gelijkstroom, zal de besparing wel een stuk lager liggen. Denk hierbij aan: €15,- tot €25,- per jaar.

Verbruik oude ventilatiebox

Oude mechanische ventilatiesystemen die op wisselstroom werken verbruiken jaarlijks meer energie dan een wasmachine en een koelkast bij elkaar!

Een nieuw systeem is energiezuinig en verdient zich binnen twee tot drie jaar volledig terug.

Door uw mechanische ventilatie te vervangen, bespaart u al snel jaarlijks €80,-. Nieuwe systemen van Itho verbruiken tot wel 90% minder stroom dan oudere systemen. Dit geldt ook voor andere fabrikanten.

Binnen 3 jaar heeft u een nieuwe mechanische ventilatiebox terugverdiend. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste sluipverbruikers in een woning vaak de koelkast en de mv box zijn.

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoelang gaat een box mee?

Hoelang gaat mechanische ventilatie mee?

Mechanische ventilatie gaat gemiddeld 15 jaar mee. Bij goed onderhoud kan een box nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen.

↑ Terug naar mogelijkheden

Kan ik draadloos bedienen?

Draadloos bedienen van mechanische ventilatie

draadloze bediening mechanische ventilatie

Het is mogelijk om de nieuwe ventilatiebox draadloos te bedienen door middel van een rft bedieningspaneel. U kunt tot wel 20 extra bedieningspanelen bestellen. Draadloze bediening kost €65,- per stuk. U kunt dit selecteren wanneer u een online afspraak bij ons inplant. Wanneer u telefonisch een afspraak maakt, kunt u dit aangeven bij onze medewerker.

Extra mogelijkheden bij vervangen box

Wanneer u uw mechanische ventilatie laat vervangen bij Alpha Ventilatie kunt u er ook voor kiezen om direct een vochtigheids- of CO2 sensor te laten installeren.

Vochtsensor
De vochtigheidssensor zorgt ervoor dat uw mechanische ventilatiesysteem automatisch naar een stand hoger gaat wanneer de luchtvochtigheid in een kamer (bijvoorbeeld badkamer) toeneemt.

CO2 Sensor
De lucht die we uitademen, bestaat voor 4% uit CO2. Te veel CO2 in de lucht kan gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, concentratieverlies en klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Een CO2 sensor kan ervoor zorgen dat de ventilatiebox vraaggestuurd ventileert, wanneer de CO2 gehalte in de lucht hoog is, zal hij automatisch in een hogere stand ventileren totdat de CO2 waardes zakken naar een acceptabel niveau.

Wilt u één van deze sensoren door ons laten installeren? Vraag gerust naar de mogelijkheden.

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoelang duurt het vervangen?

Hoelang duurt vervangen van mechanische ventilatie?

Het vervangen van een mechanische ventilatie is meestal een kleine ingreep maar bespaart wel direct energie! Voor het plaatsen en onderhouden van een ventilatiesysteem moet u rekening houden met zo’n 1,5 tot 2 uur aan arbeid.

↑ Terug naar mogelijkheden

Waar moet ik op letten?

Waar moet ik op letten bij mechanische ventilatie vervangen?

Er zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u uw oude mechanische ventilatie wilt laten vervangen. U kunt de checklist ook online bekijken via: checklist ventilatie vervangen.

Ventilatie boven trapgat

In oudere woningen is het ventilatiesysteem soms geplaatst boven een trapgat. Wanneer dit het geval is, wordt er een toeslag van €50,- berekend. Gelieve dit van tevoren aan te geven.

Andere moeilijk bereikbare locatie

Wanneer u uw mechanische ventilatie wilt laten vervangen en zo goed als zeker weet dat dit een aparte situatie is, kunt u dit telefonisch aangeven. Indien u een online afspraak maakt, kunt u dit aangeven bij opmerkingen.

↑ Terug naar mogelijkheden

Behoud ik mijn schakelaar?

Driestandenschakelaar bij mechanische ventilatie

standenschakelaar ventilatie

De meeste woningen in Nederland met mechanische ventilatie hebben een twee – of driestandenschakelaar.

Indien de huidige schakelaar werkt, kunnen wij deze in 99% van de gevallen overzetten op de nieuwe mv box. Het kan ook zijn dat u op dit moment draadloze bediening heeft. Afhankelijk van het type kan dit overgezet worden op een nieuwe box. Dit is vaak het geval bij nieuwere systemen van Buva, Itho en Zehnder.

↑ Terug naar mogelijkheden

Zijn de tarieven inclusief btw?

Alle prijzen op onze website zijn altijd inclusief btw.

↑ Terug naar mogelijkheden

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen op onze website zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats. Wij werken door heel Nederland.

↑ Terug naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken.

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld draadloze bediening te nemen. In dat geval komt er nog €65,- bij. Bij het maken van een online afspraak kunt u de extra mogelijkheden bekijken en eventueel kiezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

↑ Terug naar mogelijkheden

Andere vragen? Wij bellen u graag terug.

Voordelen bij vervangen

Besparen op energiekosten
Verbetering luchtkwaliteit
Lager CO gehalte in uw woning


Wist u dat?
In ruim 2 miljoen huizen in Nederland is een verouderd mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd dat 90% meer stroom verbruikt dan nodig is.

Door over te stappen naar een nieuwe energiezuinige ventilatiebox, bespaart u tot wel
€ 80,- per jaar!

Uw voordelen bij vervangen

Bespaar op uw energiekosten
Minder gezondheidsproblemen
Lager CO gehalte in uw woning


Wist u dat?
In ruim 2 miljoen huizen in Nederland is een verouderd mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd dat 90% meer stroom verbruikt dan nodig is.

Door over te stappen naar een nieuwe energiezuinige ventilatiebox, bespaart u tot wel
€ 80,- per jaar!

Alpha Ventilatie in cijfers

1700+ 

Klantbeoordelingen

9,3/10

Gemiddelde score

2002

18 jaar ervaring

40.000+

Tevreden klanten

Waarom een mechanische ventilatiebox vervangen?

Een gemiddeld mechanisch ventilatiesysteem gaat 15 jaar mee. Ondanks de vrij lange levensduur zal het energieverbruik in de loop der jaren flink toenemen.

Ter vergelijking: een oude ventilatiebox verbruikt tot wel 80% meer energie, dit is meer dan het jaarlijkse verbruik van een koelkast, vriezer en magnetron bij elkaar. De investering in een nieuwe ventilatiebox is dan ook snel terugverdiend.

Daarnaast zal de werking van de ventilatiebox een stuk minder goed zijn en dat is een gevaar voor uw binnenklimaat. U zult zelfs merken dat de oude ventilatiebox meer lawaai begint te maken wat erg storend kan zijn voor uw nachtrust.

online afspraak

Even voorstellen
Onze gecertificeerde service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing. Bij Alpha Ventilatie kunt u op de korte termijn terecht. Wij hebben geen lange wachttijden.

Niet voor niets worden wij aanbevolen door 98% van onze klanten. Wij bieden landelijke dekking en werken door heel Nederland.

Reminder service
Alpha Ventilatie heeft een speciale reminder service zodat u geen omkijken meer heeft naar het onderhoud van uw ventilatie! Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Alpha ventilatie in heel Nederland

Wij rekenen nooit voorrijkosten tenzij u spoed heeft of graag een afspraak in het weekend wilt. Bij spoed moet u denken aan plannen binnen 24 uur. Onze afdeling planning zorgt ervoor dat wij zo effectief mogelijk per regio kunnen plannen. Op deze manier hoeven we maar één keer te rijden waardoor we geen voorrijkosten hoeven te rekenen, dat is wel zo prettig!

U kunt bij ons direct online een afspraak inplannen. Bel ons of maak een online afspraak. Wij hebben speciale servicepunten en werken door heel Nederland. Zo kunnen wij altijd binnen twee tot drie weken bij u terecht!

Noord-Holland & Zuid Holland

Alkmaar
Amsterdam
Amstelveen
Alphen a/d Rijn
Beverwijk
Bodegraven
Den Haag
Den Helder
Dordrecht
Gouda
Haarlem
Hoofddorp
Hoorn
Leiden
Purmerend
Rotterdam
Zaandam
Zoetermeer

Flevoland, Friesland & Groningen

Almere
Drachten
Emmeloord
Groningen
Heerenveen
Leeuwarden
Lelystad
Veendam

Drenthe, Overijssel & Gelderland

Almelo
Apeldoorn
Arnhem
Assen
Doetinchem
Ede
Emmen
Enschede
Harderwijk
Hoogeveen
Nijmegen
Zutphen
Zwolle

Zeeland, Noord-Brabant & Limburg

Bergen op Zoom
Breda
Den Bosch
Eindhoven
Helmond
Maastricht
Middelburg
Oss
Roermond
Tilburg
Venlo
Vlissingen
Zierikzee