Home » Ventilatie » Ventilatiesysteem E

Ventilatiesysteem E

Ventilatiesysteem E is het nieuwste ventilatiesysteem op de markt. De toevoer en afvoer van lucht is volledig mechanisch geregeld. Ook kan er warmte gegenereerd worden. Doordat je al deze aspecten zelf in de hand hebt, wordt ventilatiesysteem E steeds populairder. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ventilatiesysteem E!

Ventilatiesysteem E

Wat is ventilatiesysteem E?

wat is ventilatiesysteem e

Met ventilatiesysteem E wordt de afvoer van vervuilde lucht en de toevoer van schone lucht geregeld door een motor. Daarnaast kan dit ventilatiesysteem je huis ook verwarmen. Deze aspecten zorgen ervoor dat je altijd een fijn binnenklimaat kunt creëren. En daar stopt het niet. Wat dit ventilatiesysteem écht onderscheidt van andere typen ventilatiesystemen, is dat het ook het water in je boiler kan verwarmen.

Hoe werkt ventilatiesysteem E?

Hoe werkt ventilatiesysteem e

De af- en aanvoer van lucht worden bij ventilatiesysteem E op een mechanische manier tot stand gebracht. Dat wil zeggen dat dit met behulp met van een motor gebeurt. Daarnaast zit er bij dit type ventilatiesysteem ook een warmtepomp. Deze waterpomp zorgt ervoor dat je huis en boilerwater verwarmd kunnen worden met de warmte uit de afgezogen vervuilde lucht. Bekijk hieronder een video over de werking van een warmtepomp.


De afzuiging van vervuilde lucht komt tot stand in de zogenoemde natte ruimtes. Dit zijn ruimtes zoals de badkamer, de keuken en het toilet. Voordat de afgezogen lucht via buizen naar buiten wordt geleid, wordt er eerst warmte uit onttrokken.

De onttrokken warmte uit de vervuilde lucht wordt gebruikt om je huis en boilerwater te verwarmen. Doorgaans is dit genoeg om vier tot zes personen te voorzien van een aangename binnentemperatuur en voldoende warm water. Mocht er uiteindelijk toch meer warmte nodig zijn, dan schakelt het systeem over op de CV-ketel. Dit is dus een hybride stelsel dat kan schakelen tussen verschillende systemen.

In de droge ruimtes zoals de slaapkamers en de woonkamer kan schone lucht naar binnen stromen. Dit gebeurt door de ventilatieroosters boven het raam, die de buitenlucht aanzuigen.

Wil je meer weten over de werking van ventilatiesysteem E? Bekijk dan onderstaande video.

Ventilatiesysteem E is vraaggestuurd

Ventilatiesysteem E is vraaggestuurd. Het systeem heeft namelijk sensoren die zorgen voor een intensere ventilatie wanneer het een overmaat aan gevaarlijke stoffen of vocht herkent in de lucht. Dit gebeurt dus bijvoorbeeld wanneer er teveel CO2 in de lucht hangt.

Het onderhoud van ventilatiesysteem E

ventilatiesysteem E onderhoud

Het belangrijk dat je elk soort ventilatiesysteem goed onderhoudt. Bij ventilatiesysteem E is onderhoud echter nog belangrijker, omdat het gehele systeem mechanisch is. Als je dit niet regelmatig laat onderhouden en reinigen, dan zal het ventilatieproces steeds meer verslechteren. Uiteindelijk riskeer je dat het ventilatiesysteem stuk gaat. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Houd je daarom minimaal aan de volgende richtlijnen:

  • Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook je ventielen worden dan gereinigd en afgesteld
  • Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.

Wat kost ventilatiesysteem E?

ventilatiesysteem e kosten

Ventilatiesysteem E is relatief duur in vergelijking met andere ventilatiesystemen, zoals type B, C en D. Zowel de aanschafkosten als de onderhoudskosten zijn hoger. Wel zal je energierekening lager uitvallen, omdat je minder stookkosten hebt.

Het is moeilijk om een nauwkeurig kostenplaatje te geven, omdat elke situatie anders is. Zo ligt het onder andere aan de staat en grootte van je huis hoeveel het kost om ventilatiesysteem type E te laten installeren. Als richtlijn kun je tussen de € 6.000 en € 10.000 aanhouden.

Ook de prijs van het onderhoud is niet vast te pinnen. Je kunt voor klein onderhoud echter een prijs van rond de € 100 verwachten en voor groot onderhoud ongeveer € 400. 

Voordelen en nadelen van ventilatiesysteem E

voordelen en nadelen ventilatiesysteem e

Ventilatiesysteem E wordt steeds populairder, omdat het inspeelt op huidige en toekomstige behoeftes. Het heeft meer voordelen dan nadelen en dat maakt de keuze voor dit type systeem erg aantrekkelijk. Als je een relatief nieuw huis hebt dat goed geïsoleerd is en al ventilatiekanalen heeft, dan is ventilatiesysteem E zeker aan te raden!

De voordelen

  • Allereerst kun je met ventilatiesysteem E zowel de toevoer als afvoer van lucht zelf regelen. Je bepaalt dus zelf hoe hard je de afzuiging van vervuilde lucht wil laten gaan en hoe snel je schone lucht in huis wilt laten binnenstromen.
  • Ten tweede is ventilatiesysteem E vraaggestuurd. Het heeft sensoren die continu meten hoe goed de luchtkwaliteit in huis is. Wanneer de sensoren bijvoorbeeld meten dat er teveel vocht in de lucht hangt, dan zal het ventilatiesysteem meer vervuilde lucht afzuigen en meer schone lucht naar binnen laten stromen. Zo hoef je niet continu zelf de luchtkwaliteit in huis in de gaten te houden.
  • Ten derde heeft systeem E een warmtepomp. Hierdoor kun je je huis verwarmen met de warmte uit afgezogen lucht. Ook kun je hiermee je boilerwater verwarmen. Deze twee aspecten zorgen ervoor dat je met dit type ventilatiesysteem geld kunt besparen op de energierekening.
  • Ten slotte kun je er met dit ventilatiesysteem zeker van zijn dat je de komende jaren voldoet aan alle ventilatie- en duurzaamheidseisen. De regels met betrekking tot duurzaamheid en ventileren worden tenslotte steeds strenger.

De nadelen

  • Ten eerste is dit ventilatiesysteem relatief duur. In vergelijking met andere ventilatiesystemen is de prijs van ventilatiesysteem E het hoogst. Ook liggen de onderhoudskosten hoger.
  • Ten tweede is het onderhoud bij ventilatiesysteem E erg belangrijk. Wanneer je dit niet tijdig laat doen, dan zal het systeem niet meer goed werken en kan het ook meer geluidsoverlast geven.
  • Ten derde is dit type ventilatiesysteem vrij luid in vergelijking met andere ventilatiesystemen. Dat komt omdat het systeem volledig automatisch is. Gelukkig zijn er tips om het geluid van je ventilatie te verminderen.
  • Ten slotte is het niet in elk huis mogelijk om gebruik te maken van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit is vaak het geval in oude huizen. Dat komt omdat deze geen kanalenstelsel hebben waarin lucht getransporteerd kan worden. Hierdoor zal in dat geval het gebruik van ventilatiesysteem E ook niet mogelijk zijn.

EPC-waarde van je huis en NEN 1087

ventilatiesysteem E EPC en NEN 1087

Ventilatiesysteem E is een energiezuinige manier om te ventileren. In Nederland worden de regels voor energiezuinige huizen steeds strenger. De energiezuinigheid van een huis wordt gemeten aan de hand van de energieprestatie coëfficiënt (EPC). De geaccepteerde EPC-waarde voor nieuwbouwhuizen is door de jaren heen steeds lager geworden. In 2006 mocht je nog een waarde van 0,8 hebben en sinds 2021 is dit 0. Dit betekent dus dat nieuwbouwhuizen nu praktisch zelfvoorzienend moeten zijn in energie. Doordat ventilatiesysteem E zowel warmte genereert én ventileert, past dit systeem perfect in de nieuwe werkelijkheid van zelfvoorzienende huizen.

NEN 1087

Sinds eind 2020 is er een nieuwe Nederlandse norm die betrekking heeft op ventilatiesystemen: (NEN) 1087. Onder NEN 1087 is de type-indeling van alle ventilatiesystemen anders. Ventilatiesystemen A t/m E worden gecategoriseerd en aangeduid met getallen. Deze getallen laten zien in hoeverre een ventilatiesysteem mechanisch is. Ventilatiesysteem E wordt onder de nieuwe NEN 1087 aangeduid met het getal 7. Dit is het hoogste cijfer en laat zien dat het ventilatiesysteem het meest mechanisch is van allemaal.

Samengevat

ventilatiesysteem E samengevat

Al met al is ventilatiesysteem E een goede keuze. Het heeft wel enkele nadelen. Zo is het relatief duur en maakt het systeem meer geluid dan andere ventilatiesystemen. Deze nadelen worden echter gecompenseerd door de voordelen. Het vraaggestuurde systeem ventileert niet alleen je huis, maar verwarmt het ook. Zo bespaar je op de lange termijn veel geld op je energierekening. Bovendien voldoet het aan alle huidige en toekomstige ventilatie- en duurzaamheidseisen. Helaas is het niet in elk huis mogelijk om ventilatiesysteem E te laten installeren. Mocht het zo zijn dat je geïnteresseerd bent geraakt in het laten plaatsen van dit type ventilatiesysteem, dan kun je een monteur langs laten komen. Hij zal dan kijken of het mogelijk is om dit ventilatiesysteem te installeren in jouw huis.