Home » Vetkanaal » Vetkanaal reinigen

Vetkanaal reinigen

U doet er verstandig aan om vetkanalen minimaal één keer per jaar te laten reinigen. Zo bent u er zeker van dat uw vetafzuigsysteem naar behoren werkt, het brandgevaar beperkt wordt en uw keuken hygiënisch is.

Vetkanaal laten reinigen?
Dit is tijdelijk niet meer mogelijk bij ons.

Waarom Alphaventilatie.nl

  Inspectie van vetkanalen
  Zeer veel ervaring
  Landelijk actieve dekking
  Spoedservice mogelijk
  Onze klanten geven ons een 9,3/10

Ventilatiekanalen na 6 jaar

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Nieuw ventilatiesysteem en la…(10/10)

Prima service, goede tips, dui…(10/10)

Meer reviews lezen

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Nieuw ventilatiesysteem en la…(10/10)


Waarom vetkanalen reinigen?

  Voorkom brandgevaar
  Voorkom hygiëne problemen
  Verleng de levensduur van de installatie

Let op: Zodra vet vlam vat, is de brand zeer lastig te blussen en breidt het zich snel uit. Bij 0,1mm vetdikte neemt het brandgevaar al enorm toe. Een ander kenmerk van brand in een afzuigkanaal is dat het vuur zich snel verspreidt. Dit komt door de werking van natuurlijk ventilatie via de verschillende kanalen in een (groot)keuken.

Bekend van TV

Alpha Ventilatie in de eerste aflevering van Help, Mijn Man Is Klusser! (najaar 2018).

methode van reiniging

Methode borstelreiniging

Bij Alpha Ventilatie maken wij gebruik van roterende borstels die door middel van een flexibele slang in de vetkanalen worden gebracht. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil en vet in de kanalen los komt te zitten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van speciale chemicaliën (veilig voor de mens en het milieu) en water om de kanalen volledig inwendig te reinigen. Wanneer de vetafzetting oud en groot is wordt er gebruik gemaakt van intensieve "handmatige reiniging" waarbij onze monteurs gebruik maken van speciale gereedschap om het vet los te krijgen.

Voor het afvoeren van losgekomen vuil wordt er een krachtig afzuigsysteem aangesloten die direct al het vuil wegzuigt zodat de kanalen weer volledig schoon zijn.

Voordelen van reiniging door middel van roterende borstel

  Snel resultaat
  Professionele reiniging
  Verwijdert al het vuil uit de kanalen

Wist u dat de premie bij uw verzekering omlaag gaat wanneer u uw vetkanalen periodiek professioneel aantoonbaar laat reinigen?

Wat wordt er in vetkanalen gereinigd?

De vetkanalen van een vetafzuigsysteem worden inwendig gereinigd. De reiniging van vetkanalen start meestal bij de afzuigkap en eindigt bij de kast (motor) die vaak te vinden is aan de buitenkant (dak) van een pand. Over het algemeen zijn de horizontale vetkanalen bij een dergelijke installatie vaak vetter dan de verticale kanalen. Vet kan namelijk veel gemakkelijker via de verticale kanalen worden afgevoerd. Om deze reden zijn de verticale kanalen vaak een stuk minder of bijna niet vervuild.

Wanneer u bij Alpha Ventilatie een gratis inspectie aanvraagt wordt er bekeken of de verticale kanalen in het afzuigsysteem ook gereinigd moeten worden.

Hoe vaak moeten vetkanalen worden gereinigd?

Over het algemeen wordt aangeraden om vetkanalen minimaal één keer per jaar volledig te laten reinigen. Bij horecagelegenheden waar veel gebruik wordt gemaakt van grill, wok of frituur wordt aangeraden om de vetkanalen minimaal één keer per half jaar of kwartaal te laten reinigen. Weet u niet zeker of de vetkanalen gereinigd dienen te worden? Vraag dan een gratis inspectie aan.

Kan ik vetkanalen zelf reinigen?

Het reinigen van vetkanalen is specialistisch werk en kan niet door elke persoon worden uitgevoerd. Wanneer u zelf uw vetkanalen wilt reinigen, is het daarom belangrijk om technische kennis te hebben.

uw voordelen bij reiniging

Voordelen na het reinigen van vetkanalen

  Een gezond binnenklimaat
  Verminderen van brandgevaar
  Langere levensduur systeem
  Voldoen aan eisen verzekeraars
  Een lagere energierekening per jaar
  Voorkomen van stankoverlast
  Voorkomen van hygiëneproblemen

Let op: vervuilde vetkanalen zijn een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Dit kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Wanneer u uw vetkanalen niet op tijd laat reinigen...

Uw vetafzuigsysteem raakt na verloop van tijd vol met opgehoopt vet, vuil en vocht wat direct een aantal gevolgen met zich meebrengt. De drie belangrijkste gevolgen om rekening mee te houden zijn:

  • Afname van de werking van uw vetafzuigsysteem
    Doordat de luchtstroom van het systeem belemmerd wordt door opgehoopt vuil, neemt de effectiviteit van het systeem drastisch af.
  • Gezondheidsklachten
    Doordat er meer vet, vocht en vuil in de lucht blijft hangen, krijgen bacteriën en schimmels meer kans om zich te ontwikkelen. Dit is zeer ongezond en leidt in veel gevallen tot gezondheidsklachten.
  • Verhoging van brandgevaar
    Vet is brandstof voor vuur, hoe vetter de kanalen hoe groter de schade zal zijn bij brand.

Een goedwerkend vetafzuigsysteem heeft dus veel invloed op meerdere factoren.
Een vetafzuigsysteem werkt na 1 jaar zonder onderhoud al 20% tot 30% minder effectief, waardoor het binnenklimaat ook rap achteruit gaat.