Home » Vetkanaal » Vetkanaal reinigen

Vetkanaal reinigen

U doet er verstandig aan om vetkanalen minimaal één keer per jaar te laten reinigen. Zo bent u er zeker van dat het vetafzuigsysteem in de keuken naar behoren werkt, het brandgevaar beperkt wordt en uw keuken hygiënisch is.

Vetkanaal laten reinigen?
Vraag advies bij ons aan. Dit kan zowel online als op locatie. Eén van onze adviseurs komt dan bij u langs voor een inspectie van de installatie en maakt direct een plan van aanpak. Bel ons of maak direct een afspraak.

Vetkanalen reinigen
Vetkanalen reinigen

Adviesbezoek

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Adviesbezoek & reinigingsplan

Vraag vrijblijvend advies bij ons aan. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Wat zit er in het advies?
 • Adviseur op bezoek

 • Reinigingsplan op maat

 • Algemene ventilatieadvies

 • Vrijblijvende offerte
Advies aanvragen Veelgestelde vragen

Voordelen na het reinigen van vetkanalen


Verminderen van brandgevaar
Voorkomen van hygiëneproblemen
Langere levensduur systeem
Voldoen aan eisen verzekeraars
Voorkomen van stankoverlast

Wist u dat de premie bij uw verzekering omlaag gaat wanneer u de vetkanalen periodiek (professioneel aantoonbaar) laat reinigen?

Vetkanalen horeca

Veelgestelde vragen

Heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Vetkanalen reinigen

Waarom vetkanalen reinigen?

Zodra vet vlam vat, is de brand zeer lastig te blussen en breidt het zich snel uit. Bij 0,1mm vetdikte neemt het brandgevaar al enorm toe. Een ander kenmerk van brand in een afzuigkanaal is dat het vuur zich snel verspreidt. Dit komt door de werking van natuurlijk ventilatie via de verschillende kanalen in een (groot)keuken.

Hoe wordt er gereinigd?

Bij Alpha Ventilatie maken wij gebruik van roterende borstels die door middel van een flexibele slang in de vetkanalen worden gebracht. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil en vet in de kanalen los komt te zitten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van speciale chemicaliën (veilig voor de mens en het milieu) en water om de kanalen volledig inwendig te reinigen. Wanneer de vetafzetting oud en groot is wordt er gebruik gemaakt van intensieve “handmatige reiniging” waarbij onze monteurs gebruik maken van speciale gereedschap om het vet los te krijgen.

Voor het afvoeren van losgekomen vuil wordt er een krachtig afzuigsysteem aangesloten die direct al het vuil wegzuigt zodat de kanalen weer volledig schoon zijn.

Hoe vaak moeten vetkanalen worden gereinigd?

Over het algemeen wordt aangeraden om vetkanalen minimaal één keer per jaar volledig te laten reinigen. Bij horecagelegenheden waar veel gebruik wordt gemaakt van grill, wok of frituur wordt aangeraden om de vetkanalen minimaal één keer per half jaar of kwartaal te laten reinigen. Weet u niet zeker of de vetkanalen gereinigd dienen te worden? Vraag dan een gratis inspectie aan.

Wat wordt er gereinigd?

De vetkanalen van een vetafzuigsysteem worden inwendig gereinigd. De reiniging van vetkanalen start meestal bij de afzuigkap en eindigt bij de kast (motor) die vaak te vinden is aan de buitenkant (dak) van een pand. Over het algemeen zijn de horizontale vetkanalen bij een dergelijke installatie vaak vetter dan de verticale kanalen. Vet kan namelijk veel gemakkelijker via de verticale kanalen worden afgevoerd. Om deze reden zijn de verticale kanalen vaak een stuk minder of bijna niet vervuild.

Wanneer u bij Alpha Ventilatie een gratis inspectie aanvraagt wordt er bekeken of de verticale kanalen in het afzuigsysteem ook gereinigd moeten worden.

Kan ik vetkanalen zelf reinigen?

Het reinigen van vetkanalen is specialistisch werk en kan niet door elke persoon worden uitgevoerd. Wanneer u zelf uw vetkanalen wilt reinigen, is het daarom belangrijk om technische kennis te hebben.

Wat gebeurt er als ik vetkanalen niet reinig?

Uw vetafzuigsysteem raakt na verloop van tijd vol met opgehoopt vet, vuil en vocht wat direct een aantal gevolgen met zich meebrengt. De drie belangrijkste gevolgen om rekening mee te houden zijn:

 • Afname van de werking van uw vetafzuigsysteem
  Doordat de luchtstroom van het systeem belemmerd wordt door opgehoopt vuil, neemt de effectiviteit van het systeem drastisch af.
 • Gezondheidsklachten
  Doordat er meer vet, vocht en vuil in de lucht blijft hangen, krijgen bacteriën en schimmels meer kans om zich te ontwikkelen. Dit is zeer ongezond en leidt in veel gevallen tot gezondheidsklachten.
 • Verhoging van brandgevaar
  Vet is brandstof voor vuur, hoe vetter de kanalen hoe groter de schade zal zijn bij brand.

Een goedwerkend vetafzuigsysteem heeft dus veel invloed op meerdere factoren.
Een vetafzuigsysteem werkt na 1 jaar zonder onderhoud al 20% tot 30% minder effectief, waardoor het binnenklimaat ook rap achteruit gaat.

Wat kost reiniging van vetkanalen?

Dit is geheel afhankelijk van het type installatie. Wij komen langs voor een adviesbezoek om dit te kunnen bepalen.

Hoe zit het met een certificaat

Sommige verzekeraars eisen een certificaat van reiniging. Wij zullen na afloop van de werkzaamheden een certificaat versturen die u kunt versturen naar de verzekeraar.

#1 in Vetkanalen

Waarom kiezen voor ons? 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?