Home » Ventilatie » Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is één van de vijf ventilatiesystemen die je in huis kunt toepassen. Het systeem wordt steeds vaker gekozen en is sinds 2001 in veel woningen terug te vinden. Dit komt niet alleen omdat het systeem volledig mechanisch is en voor optimale luchtkwaliteit zorgt, maar ook omdat ventilatiesysteem D door de warmteterugwinning erg energiezuinig is. Maar hoe werkt dit systeem precies? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over ventilatiesysteem D.

Ventilatiesysteem D

Hoe werkt ventilatiesysteem D?

hoe werkt ventilatiesysteem d

Ventilatiesysteem D werkt op basis van mechanische toevoer en afvoer van lucht. Dit systeem is ook wel bekend als balansventilatie, wtw unit of warmteterugwinning. Ventilatiesysteem D regelt de ventilatie van begin tot eind, wat betekent dat de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht te allen tijde perfect in balans is.

Wil je weten hoe ventilatiesysteem D precies werkt? Bekijk dan onderstaande video.

 

Ventilatiesysteem D werkt volledig mechanisch en zorgt dus voor een continue toevoer en afvoer van de lucht in huis. Frisse lucht wordt naar binnen geblazen en vuile lucht wordt afgezogen. Dit gebeurt via buizen en leidingen, ook wel ventilatiekanalen genoemd, die door het gehele huis zijn aangelegd én door ventilatieroosters op de juiste plekken. Zo worden alle ruimtes in huis goed en evenredig geventileerd. Ook is er bij ventilatiesysteem D sprake van warmteterugwinning. Dit betekent dat de warmte van de afgezogen binnenlucht in de WTW unit wordt vermengd met de koude buitenlucht, om zo weer warmte de woning in te kunnen blazen. Hierdoor hoeft er minder lucht verwarmd te worden en blijft de binnentemperatuur optimaal.

Onderhoud bij ventilatiesysteem D

Onderhoud ventilatiesysteem D

Hoewel men er niet vaak bij stilstaat, heeft elk ventilatiesysteem onderhoud nodig. Het is belangrijk om je ventilatiesysteem regelmatig van onderhoud te voorzien. Dit is natuurlijk ook het geval bij ventilatiesysteem D. Om complicaties te voorkomen, is het van belang om op drie verschillende momenten aandacht te besteden aan het onderhoud van je WTW unit:

  • Laat iedere 6 maanden de filters vervangen.
  • Laat iedere 2 jaar klein onderhoud uitvoeren. Hierbij worden de ventielen van de kanalen gereinigd, evenals de WTW unit zelf.
  • Laat iedere 5 à 6 jaar groot onderhoud uitvoeren. Hierbij worden de ventielen, WTW-unit en de toe- en afvoerkanalen grondig gereinigd.

Bij goed onderhoud zorg je voor gezonde luchtkwaliteit in huis en een langere levensduur van je ventilatiesysteem.

Wat kost ventilatiesysteem D?

kosten ventilatiesysteem d

In vergelijking tot andere ventilatiesystemen (A, B, C, E) is ventilatiesysteem D relatief duur. Om een gehele woning te ventileren met dit systeem ben je gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000 kwijt, exclusief installatie. Inclusief installatie kun je een prijs tussen de € 5.000 en € 8.000 verwachten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van het huis, hoe moeilijk het is om het systeem te plaatsen en het exact gekozen systeem. Het ventilatiesysteem zelf kost gemiddeld ongeveer € 1.500.

Kan ik ventilatiesysteem D zelf plaatsen?

Systeem d zelf plaatsen

Tegenwoordig zijn er pakketten te vinden waarmee je zelfstandig een ventilatiesysteem kunt plaatsen. Het uitvoeren van zo’n complexe taak vergt echter wel veel technische kennis. Daarnaast moet je beschikken over de juiste vaardigheden om de klus zelf uit te kunnen voeren. Ook zijn er ventilatiekanalen nodig om een WTW unit te installeren. Het gaat hierbij om zowel toevoerkanalen als afvoerkanalen. Indien deze niet aanwezig zijn, is het plaatsen van een WTW unit niet mogelijk. Daarom raden we het niet aan om een ventilatiesysteem zelf te plaatsen, maar om een ervaren en professionele monteur in te huren. Iemand met de kennis, vakmanschap en ervaring kan je het beste advies geven voor jouw specifieke situatie. Daarnaast ben je er zeker van dat het systeem correct geplaatst wordt, zonder eventuele beschadigingen.

Voordelen en nadelen van ventilatiesysteem D

ventilatiesysteem d voordelen en nadelen

Voordelen

  • Zowel de luchtstroming als de luchtkwaliteit in huis is optimaal. Ventilatiesysteem D werkt volledig automatisch.
  • Systeem D is efficiënt en energiezuinig, omdat de koude toevoer van lucht wordt opgewarmd door de afgevoerde lucht. Dit is dan ook terug te zien op je energierekening. De energiewinst van balansventilatie is groter dan het extra stroomverbruik van andere ventilatiesystemen.
  • Gevel- of raamroosters zijn onnodig. Naast het feit dat dit mooier oogt, scheelt het ook extra (schoonmaak)werk.
  • Omdat vervuilde lucht direct wordt afgevoerd en toegevoerde lucht wordt gefilterd, is dit systeem ook uitermate geschikt voor mensen met allergieën.

Nadelen

Het enige nadeel van systeem D is dat de investering relatief hoog ligt in vergelijking met de overige systemen. Dit komt omdat er behalve afzuigkanalen, ook toevoerkanalen aanwezig moeten zijn in de woning. Daarnaast is de aanschaf van een WTW unit vaak een stuk duurder dan de gemiddelde mechanische ventilatiebox.

Hoewel er geld wordt bespaard op de maandelijkse energierekening, is de aanschaf echter wel een stuk duurder.

Ventilatiesysteem D samengevat

ventilatiesysteem d samengevat

Het is belangrijk om je huis te voorzien van goede ventilatie. Om een optimaal binnenklimaat te waarborgen in je woning, is ventilatiesysteem D een uitermate goede keuze. Doordat het systeem volledig automatisch werkt, heb je er naast het onderhoud bijna geen omkijken naar én ben je toch verzekerd van goede luchtkwaliteit. Daarnaast hoeft er door de warmteterugwinning minder lucht verwarmd te worden, waardoor ook de binnentemperatuur optimaal blijft. Dit is energiezuinig, wat je beslist terug zult zien in je energierekening. Het enige nadeel is dat de aanschaf van dit ventilatiesysteem relatief duur is in vergelijking met andere ventilatiesystemen. Maar als je je bedenkt dat een WTW unit gemiddeld tot wel 15 jaar meegaat én een flinke besparing is op de energiekosten, dan is de investering al snel weer terugverdiend.