Home » Luchtbehandelingskast

Luchtbehandelingskast

Wanneer het gaat over luchtbehandeling wordt er vaak gesproken over een luchtbehandelingskast. Een luchtbehandelingskast (LBK) is een professionele installatie dat bedoeld is voor de centrale ventilatie in grote bedrijfs- en utiliteit spanden. Denk hierbij aan overheidsinstellingen, kantoren en openbare ruimten. Een luchtbehandelingskast (LBK) is verantwoordelijk voor het reguleren en circuleren van lucht. Met dit apparaat kan de temperatuur en daarnaast luchtvochtigheid op een aangenaam niveau gehouden worden.

Onderhoud nodig?
Vraag direct online een offerte of adviesbezoek aan.

Luchtbehandelingskasten
Luchtbehandelingskasten

Alles over luchtbehandeling

Lees hier alles over luchtbehandeling Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Luchtbehandeling
Werking van een luchtbehandelingskast

Hoe werkt een luchtbehandelingkast?

Een luchtbehandelingskast is verantwoordelijk voor de aanvoer van frisse lucht van buiten en de afvoer van vervuilde binnen lucht. De lucht in een gebouw wordt getransporteerd via een uitgebreid netwerk van ventilatiekanalen. Een LBK unit bestaat uit meerdere secties die nodig zijn voor de diverse fasen van luchtbehandeling, waaronder: filtersectie, ventilator, verwarmings- koelelementen en geluiddempers. Lucht van buiten wordt via een filter gezuiverd en vervolgens naar binnen geblazen. Op deze wijze wordt ervoor gezorgd dat het binnenklimaat te allen tijde gezond is.
Een luchtbehandelingskast wordt meestal geplaatst in een technische ruimte of juist op het dak.

Fasen van luchtbehandeling en secties

De meeste LBK units maken gebruik van de volgende fasen:

  • Het mengen van de buitenlucht met afvoerlucht (bij LBK units met warmteterugwinning).
  • Het verwarmen van de buitenlucht (dit gebeurt in een warmtewisselaar).
  • Het filteren van de buitenlucht.
  • Het koelen, drogen of bevochtigen van buitenlucht.
  • Het transporteren van lucht door middelen van ventilatoren (via ventilatiekanalen
  • Het dempen van geluid.

Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het programma in een LBK unit. Afhankelijk van het gebruik kan het zijn dat er slechts enkele stappen nodig zijn.

Om deze reden is een luchtbehandelingskast opgebouwd uit verschillende secties. Dit biedt de mogelijkheid om een LBK unit op elk gewenst moment uit te breiden of juist verkleinen.

Type luchtbehandelingskasten

Type luchtbehandelingskasten

Bekijk hieronder de drie verschillende soorten systemen.

Luchtbehandelingskast met een warmtewisselaar

Over het algemeen zijn de meeste LBK’s voorzien van een warmtewisselaar waarbij gebruikt wordt gemaakt van de warmte terugwinning techniek. De warmtewisselaar vangt namelijk de warmte van de afgevoerde binnen lucht op en voegt deze toe aan de koude buitenlucht. Op deze wijze kan het rendement van een luchtbehandelingskasten tot wel 90% toenemen. Daarnaast zal dit direct zorgen voor een stuk lagere stookkosten.

Luchtbehandelingskast met vochtterugwinning

De meeste LBK’s met een warmtewiel (warmtewisselaar) kunnen behalve warmte ook vocht uit afvoerlucht terugwinnen. Een warmtewiel bevindt zich met de ene helft van het wiel in de toevoerlucht en met de andere helft in de afvoerlucht. Doordat het wiel continue draait brengt het zowel warmte als vocht van afvoerlucht over aan de toevoerlucht en vice versa.

Luchtbehandelingskasten met koel- en verwarmingsbatterijen

Sommige luchtbehandelingskasten hebben de mogelijkheid om toevoer lucht extra te verwarmen of juist te verkoelen. Koel- en verwarmingsbatterijen lijken sterk op de radiator in een autovoertuig, alleen dan vele malen groter. 

Voordelen luchtbehandelingskasten

Voordelen luchtbehandelingskasten

Een luchtbehandelingskast is verantwoordelijk voor het creëren en behouden van een optimaal binnenklimaat. Een goed binnenklimaat heeft niet alleen positieve effecten op de gezondheid van de mens maar het kan ook extra onderhoud aan een pand voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schimmelvorming en aantasting van meubilair.

De luchtkwaliteit op werkplekken wijkt namelijk vaak sterk af van de buitenlucht. Vervuilde lucht kan direct leiden tot een groot aantal gezondheidsklachten zoals astma, irritatie aan de ogen en allergische reacties. Het tekort aan zuurstof in vervuilde lucht doet ook hevige hoofdpijn ontstaan en zorgt voor een daling in het concentratievermogen en dus gaat het ten koste van de productiviteit.

Een goedwerkend luchtbehandelingskast kan het SBS (Sick building syndroom) voorkomen. 

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons? 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?