Home » Ventilatie » CO2 meter

CO2 meter

Een goed binnenklimaat is belangrijk voor je gezondheid en een comfortabele woning. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat het CO2-gehalte niet te hoog is. Dit kun je in de gaten houden met behulp van een CO2 meter. In dit artikel leggen we je uit wat CO2 überhaupt is en hoe een CO2 meter werkt. Lees dus vooral verder!

CO2 meter

Wat is CO2?

Wat is CO2

CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een kleur- en geurloos gas dat een natuurlijk en belangrijk bestanddeel is van onze omgevingslucht. Daarnaast komt het ook vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. CO2 is te vinden in zowel de buiten-, als binnenlucht. In huis is belangrijk dat de CO2 concentratie onder de 800 PPM blijft. Een te hoog CO2-gehalte heeft namelijk een negatief effect op je gezondheid. Zo kun je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

CO2 wordt wel eens verward met koolstofmonoxide (CO). CO is net als CO2 kleur- en geurloos, maar verder is dit niet hetzelfde! CO is een giftige stof die ontstaat wanneer brandstoffen niet volledig worden verbrand. Wil je voorkomen dat er een te hoog CO-gehalte in huis ontstaat, dan kun je hier aparate CO melders voor aanschaffen.

Wat is een CO2 meter?

Wat is een co2 meter

Een CO2 meter meet de hoeveelheid CO2 in de lucht. Hiermee bewaak je dus de luchtkwaliteit in huis. De meter geeft zeer nauwkeurig weer wat de CO2 concentratie is. Dit wordt weergegeven in deeltjes per miljoen, wat afgekort wordt tot PPM (Parts Per Million). In een woning is de normale hoeveelheid CO2 maximaal 800 PPM. Wanneer de waarde hier overheen gaat zal de meter alarm slaan.

Waar is het voor?

Waar is een co2 meter voor bedoeld

Een CO2 meter wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in huis in de gaten te houden. Het detecteert namelijk te hoge CO2-gehaltes. Dit is belangrijk omdat de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes erg snel achteruit gaat. De CO2 meter maakt een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is. Vervolgens is het aan jou om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht de woning binnenkomt en vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Dit heet ventilatie.

Ventileer extra!

Door te goed ventileren zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit in huis optimaal blijft. Het is daarom de bedoeling dat je extra ventileert en eventueel extra lucht, wanneer de CO2 meter een melding geeft van een te hoog CO2-gehalte. Dit doe je door je mechanische ventilatie op een hogere stand te zetten, de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en eventueel je afzuigkap te gebruiken. Check daarnaast ook of de luchtroosters in huis goed openstaan. Deze punten zorgen ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht naar binnen kan stromen. Wanneer de CO2 meter aangeeft dat het CO2 gehalte weer normaal is, dan kun je weer gaan ventileren op het standaard ingestelde ventilatiedebiet.

Komt het vaak voor dat het CO2 gehalte veel te hoog is in de woning? Dan is het mogelijk dat het ventilatiedebiet moet worden opgehoogd. Laat een ventilatiespecialist langskomen om dit te controleren.

Waar plaats ik de meter?

Waar CO2 meter plaatsen

Het is het beste om meerdere CO2 meters in huis te plaatsen. Kies hierbij vooral voor de ruimtes waar de luchtkwaliteit het snelste afneemt, zoals de keuken en de slaapkamer. Je zult merken dat je een veel betere nachtrust hebt in een ruimte waar goed geventileerd wordt. Daarnaast is het ook slim om een meter te plaatsen in de woonkamer, aangezien hier vaak meerdere mensen samenkomen.

De beste CO2 meter

De beste CO2 meter

Er zijn enorm veel CO2 meters verkrijgbaar, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben hier de vier beste CO2 meters voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we je ook een optie voor wanneer je niet veel geld te besteden hebt.

Rovary CO2 meter

De Rovary CO2 meter is een van de meest verkochte CO2 meters en heeft een expert score van maar liefst een 9,4. Deze meter wordt zowel gebruikt in woningen, als in kantoorpanden.

De voordelen

De Rovary CO2 meter heeft geen nadelen en veel voordelen

 • De meet geschiedenis is terug te lezen
 • Het is oplaadbaar en draagbaar
 • Het is toe te passen in meerdere ruimtes
 • Het kan de temperatuur meten
 • Het voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit

Rovary co2 meter


Rovary RV40B

De Rovary RV40B CO2 meter geeft je een goed inzicht in de luchtkwaliteit in huis. Het heeft een modern scherm en veel verschillende functies, waardoor het een expert score van een 8,5 heeft gekregen.

De voordelen

De Rovary RV40B CO2 meter heeft alleen maar voordelen

 • Heeft een oplaadbare batterij
 • Kan de temperatuur meten
 • Kan de luchtvochtigheid meten
 • Is er precies en betrouwbaar
 • Kan in elke ruimte worden gebruikt

Rovary RV40B


Vantilate CO2 meter

De Vantilate CO2 meter is een populaire CO2 meter, met een expert score van een 8,4. Deze meter zorgt ervoor dat jij altijd op de hoogte bent van de luchtkwaliteit in huis.

De voordelen

De Vantilatie CO2 meter heeft eigenlijk maar één nadeel. Het mist namelijk een ‘maximale waarde instelling’. Dit wordt echter goed gecompenseerd door alle voordelen. Deze zijn:

 • Gemakkelijk een precieze CO2 meting kunnen bekijken
 • Perfect voor het in de gaten houden en verbeteren van het binnenklimaat
 • Heeft een stijlvol design

Vantilate co2 meter

Netatmo NWS01-EC Weerstation

De Netatmo NWS01-EC Weerstation is een digitale CO2 meter en heeft daarnaast ook andere functies. Het is een mooi model dat gemaakt is van stevig materiaal. Al deze punten zorgen ervoor dat het apparaat een expert score van een 8 heeft.

De voordelen

Het enige nadeel van de Netatmo NWS01-EC Weerstation is dat de batterij niet lang meegaat. De vele voordelen maken dit echter goed! Deze zijn:

 • Heeft een simpele bediening
 • Heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Heeft een geluidsmeter
 • Kan de temperatuur meten
 • Kan de luchtvochtigheid meten

Netatmo NWS01-EC


BeeGoods CO2 meter

De BeeGoods CO2 meter is een goede CO2 meter, wanneer je niet veel te besteden hebt. Dit is namelijk een goedkoper alternatief op de eerder genoemde meters. Het is dan ook een simpeler model, met minder functies. Alles tegen elkaar afgewogen, komt de expert score neer op een 6.

De voordelen

Het grootste nadeel van de BeeGoods CO2 meter is dat de metingen niet altijd nauwkeurig zijn. Hier staat dan wel het grootste voordeel tegenover, namelijk dat het een relatief goedkoop apparaat is.

Beegoods co2 meter


Vraaggestuurde ventilatie

Vraaggestuurde ventilatie en CO2

Mechanische ventilatiesystemen kunnen vaak worden uitgebreid tot een vraaggestuurd systeem. Je kunt dan onder andere CO2 sensoren in je woning laten plaatsen. Deze geven een seintje aan je ventilatiebox wanneer er een te hoog CO2-gehalte wordt gemeten. Je ventilatiebox zal dan automatisch extra ventileren. Je hoeft zelf dus bijna niks meer te doen!

De voordelen

Twijfel je nog om een CO2 meter te nemen? Hieronder vind je alle voordelen op een rijtje:

 • Een CO2 meter bewaakt de luchtkwaliteit en voorkomt hiermee gezondheidsklachten
 • Een CO2 meter geeft aan wanneer er extra geventileerd moet worden
 • Een CO2 meter is vaak makkelijk te plaatsen
 • Een CO2 meter helpt om op je energiekosten te besparen, omdat frisse lucht makkelijker te verwarmen is dat vervuilde lucht

Installateur nodig?

Installateur nodig?

Hulp nodig bij installatie? Onze gecertificeerde service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing. Bij Alpha Ventilatie kunt u op de korte termijn terecht. Wij hebben geen lange wachttijden. Bel: 088-1238700 of laat een “bel mij terug verzoek” achter.

Bel mij terug