Home » Ventilatie » CO2 meter

CO2 meter

Een goed binnenklimaat is belangrijk voor je gezondheid en een comfortabele woning. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat het CO2-gehalte niet te hoog is. Dit kun je in de gaten houden met behulp van een CO2 meter. In dit artikel leggen we je uit wat CO2 is, hoe een CO2 meter werkt en waar je op moet letten als je er één wilt kopen. Lees dus vooral verder!

CO2 meter

Wat is CO2?

Wat is CO2?

CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een kleur- en geurloos gas dat een natuurlijk en belangrijk bestanddeel is van onze omgevingslucht. Daarnaast komt het ook vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. CO2 is te vinden in zowel de buitenlucht als binnenlucht. In huis is het belangrijk dat de concentratie CO2 onder de 800 PPM blijft. Een te hoog CO2-gehalte heeft namelijk een negatief effect op je gezondheid. Zo kun je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

CO2 wordt wel eens verward met koolstofmonoxide (CO). Net als CO2 is CO kleur- en geurloos, maar verder zijn ze niet hetzelfde! CO is een giftige stof die ontstaat wanneer brandstoffen niet volledig worden verbrand. Wil je voorkomen dat er een te hoog CO-gehalte in huis ontstaat, dan kun je hier aparte CO melders voor aanschaffen.

Wat is een CO2 meter?

Wat is een co2 meter?

Een CO2 meter is een apparaat dat de hoeveelheid CO2 in de lucht meet. Een CO2 meter wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in huis in de gaten te houden. Dit is belangrijk, omdat de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes erg snel achteruit gaat. De meter geeft zeer nauwkeurig weer wat de concentratie CO2 in een ruimte is.

Een CO2 meter maakt een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is. De concentratie CO2 wordt weergegeven in deeltjes per miljoen, wat afgekort wordt tot PPM (Parts Per Million). In een woning is de normale hoeveelheid CO2 maximaal 800 PPM. Wanneer de waarde hier overheen gaat, zal de meter alarm slaan. Vervolgens is het aan jou om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht de woning binnenkomt en vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Dit heet ventilatie.

Bekijk onderstaande video voor meer uitleg over CO2 meters.

Wat moet je doen als de hoeveelheid CO2 in een ruimte te hoog is?

Wat moet je doen als de hoeveelheid CO2 in een ruimte te hoog is?

Wanneer de CO2 meter een melding geeft van een te hoog CO2-gehalte, dan is het de bedoeling dat je extra ventileert en eventueel extra lucht. Dit doe je door je mechanische ventilatie op een hogere stand te zetten, de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en eventueel je afzuigkap te gebruiken. Check daarnaast ook of de luchtroosters in huis goed open staan. Deze punten zorgen er namelijk voor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht naar binnen kan stromen. Wanneer de CO2 meter aangeeft dat het CO2-gehalte weer normaal is, dan kun je weer gaan ventileren op het standaard ingestelde ventilatiedebiet. Door goed te ventileren zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit in huis optimaal blijft.

Komt het vaak voor dat het CO2-gehalte veel te hoog is in de woning? Dan is het mogelijk dat het ventilatiedebiet moet worden opgehoogd. Laat een ventilatiespecialist langskomen om dit te controleren.

Is een CO2 meter verplicht?

Is een CO2 meter verplicht?

Het is niet verplicht om een CO2 meter in je woning te hebben. Echter wordt een CO2 meter wel sterk aangeraden. Deze zorgt er namelijk voor dat de luchtkwaliteit altijd optimaal is. Dit was vooral in tijden van het coronavirus heel erg belangrijk, omdat goede ventilatie helpt in de strijd tegen het coronavirus.

Waar plaats je een CO2 meter?

Waar plaats je een CO2 meter?

Het is het beste om meerdere CO2 meters in huis te plaatsen. Kies hierbij vooral voor de ruimtes waar de luchtkwaliteit het snelste afneemt, zoals de keuken en de slaapkamer. Je zult merken dat je een veel betere nachtrust hebt in een ruimte waar goed wordt geventileerd. Daarnaast is het ook slim om een meter te plaatsen in de woonkamer, aangezien hier vaak meerdere mensen samenkomen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een CO2 meter?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een co2 meter?

Er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten wanneer je een CO2 meter aanschaft. Niet elke meter is namelijk even goed. Zo moet je rekening houden met de meetfout en het meetbereik. Daarnaast is het ook handig om stil te staan bij de wijze van alarmering van de CO2 meter.

Aanvaardbare meetfout

Elke CO2 meter met sensor heeft een meetfout. Hier kom je niet onderuit. Echter is wel vastgesteld wat een aanvaardbare meetfout is. Voor een CO2 meter met een meetbereik tot 5000 ppm is 50 ppm een aanvaardbare meetfout. Voor een meetbereik van 10.000 ppm is dit 100 ppm.

Acceptabel meetbereik

Wat een acceptabel meetbereik is, hangt ervan af of je een CO2 meter gebruikt voor de gezondheid of voor de veiligheid. Voor de gezondheid is een meetbereik van tussen de 0 en de 5000 ppm acceptabel. Voor veiligheid kun je echter het beste 10.000 ppm aanhouden.

De wijze van alarmering

De manier waarop je wordt gealarmeerd als blijkt dat de CO2-concentratie in een ruimte te hoog is, verschilt per apparaat. Zo zijn er meters die werken met een lokaal alarm. Hiermee wordt iedereen die zich in de ruimte bevindt op de hoogte gebracht door middel van flitsen of een alarm dat afgaat. Daarnaast heb je modellen die discreet een online alarm afgeven of een sms-bericht versturen naar je telefoon.

Heb je een CO2 meter met als doel om de veiligheid van mensen te waarborgen? Dan kun je het beste kiezen voor een meter met een alarm. Zo is meteen iedereen op de hoogte van het te hoge CO2 gehalte. Als het gaat om gezondheid, dan wordt er juist vaker gekozen voor een discretere alarmering.

Waar koop je een CO2 meter?

Waar koop je een CO2 meter?

CO2 meters zijn op veel verschillende plekken te koop, zowel online als in de winkel. Denk hierbij aan Bol.com, Gamma, Coolblue, Conrad, Chinese websites (Aliexpress bijvoorbeeld) en Mediamarkt. Daarnaast kun je natuurlijk vaak direct bij de producent zelf terecht.

Wat kost het?

Prijzen verschillen erg per CO2 meter. Dit ligt aan het merk en de specificaties. Vaak kost een meter tussen de € 50 en € 500.

Wat is de beste CO2 meter?

Wat is de beste CO2 meter?

Er zijn enorm veel CO2 meters verkrijgbaar, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig hebben we hieronder de beste CO2 meters van 2023 voor je op een rijtje gezet.

Rovary CO2 meter

De Rovary CO2 meter is een van de meest verkochte CO2 meters en heeft een expert score van maar liefst een 9,4. Deze meter wordt zowel gebruikt in woningen als in kantoorpanden.

De voordelen

Dit apparaat heeft geen nadelen en veel voordelen:

 • De meetgeschiedenis is terug te lezen
 • Hij is oplaadbaar en draagbaar
 • Toe te passen in meerdere ruimtes
 • Hij kan de temperatuur meten
 • Voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit

Rovary co2 meter


Rovary RV40B

De Rovary RV40B CO2 meter geeft je een goed inzicht in de luchtkwaliteit in huis. Het heeft een modern scherm en veel verschillende functies, waardoor het een expert score van een 8,5 heeft gekregen.

De voordelen

Deze meter heeft de volgende voordelen:

 • Heeft een oplaadbare batterij
 • Kan de temperatuur meten
 • Kan de luchtvochtigheid meten
 • Is precies en betrouwbaar
 • Kan in elke ruimte worden gebruikt

Rovary RV40B


Vantilate CO2 meter

De Vantilate CO2 meter is een populair apparaat, met een expert score van een 8,4. Deze meter zorgt ervoor dat jij altijd op de hoogte bent van de luchtkwaliteit in huis.

De voordelen

Deze meter heeft eigenlijk maar één nadeel. Het mist namelijk een ‘maximale waarde instelling’. Dit wordt echter gecompenseerd door alle voordelen. Deze zijn:

 • Gemakkelijk een precieze CO2 meting kunnen bekijken
 • Perfect voor het in de gaten houden en verbeteren van het binnenklimaat
 • Stijlvol design

Vantilate co2 meter

Netatmo NWS01-EC Weerstation

De Netatmo NWS01-EC Weerstation is een digitale CO2 meter en heeft daarnaast ook andere functies. Het is een mooi model dat is gemaakt van stevig materiaal. Al deze punten zorgen ervoor dat het apparaat een expert score van een 8,0 heeft.

De voordelen

Het enige nadeel van de Netatmo NWS01-EC Weerstation is dat de batterij niet lang meegaat. De vele voordelen maken dit echter goed! Deze zijn:

 • Simpele bediening
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Beschikt over een geluidsmeter
 • Kan de temperatuur meten
 • Kan de luchtvochtigheid meten

Netatmo NWS01-EC


MostEssential CO2 meter

De MostEssential CO2 meter is klein van stuk en erg licht. Het heeft een mooi design en een duidelijk HD-scherm. Deze meter kan naast het CO2-gehalte ook de temperatuur en het vochtgehalte meten.

De voordelen

Deze meter heeft de volgende voordelen:

 • Compact apparaat
 • Hij heeft maar een paar seconden nodig om het CO2-gehalte te meten
 • Beschikt over een temperatuurmeter
 • Voorzien van een hygrometer
 • Duidelijk display met gezichtsuitdrukking

MostEssential CO2 meter


Agunto CO2 meter

De Agunto CO2 meter is multifunctioneel en eenvoudig in gebruik. Dit apparaat kan de CO2-concentratie, de temperatuur en de luchtvochtigheid in een ruimte meten.

De voordelen

Het nadeel van dit apparaat is dat je geen stekker meegeleverd krijgt om deze op te laden. De vele voordelen maken dit echter goed:

 • Hij is multifunctioneel
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Meet de temperatuur
 • Meet de luchtvochtigheid
 • Heeft een overzichtelijk LCD-scherm
 • Compact

Agunto CO2 meter


De GadgetFactory CO2 meter

De GadgetFactory CO2 meter is nauwkeurig en compact. Het apparaat is tevens voorzien van een duidelijk LCD-display, waarvan je niet alleen het CO2-gehalte af kunt lezen, maar ook de temperatuur en luchtvochtigheid.

De voordelen

Helaas heeft dit apparaat geen Nederlandstalige handleiding, maar dat is dan ook het enige nadeel. De vele voordelen zijn:

 • Hij heeft een nauwkeurige meting
 • Makkelijk in gebruik
 • Compact
 • Meet de luchtvochtigheid
 • Meet de temperatuur
 • Realtime bewaking
 • Duidelijke testresultaten

Gadgetfactory CO2 meter


BeeGoods CO2 meter

De BeeGoods CO2 meter is een goed apparaat wanneer je niet veel wilt uitgeven. Dit is namelijk een goedkoper model dan de eerder genoemde meters. Het is dan ook een simpeler model, met minder functies. Alles tegen elkaar afgewogen, komt de expert score neer op een 6,0.

De voordelen

Het grootste nadeel van dit apparaat is dat de metingen echter niet altijd nauwkeurig zijn. Hier staat dan wel het grootste voordeel tegenover, namelijk dat het een relatief goedkoop apparaat is.

Beegoods co2 meter


Vraaggestuurde ventilatie

Vraaggestuurde ventilatie en CO2

Mechanische ventilatiesystemen kunnen vaak worden uitgebreid tot een vraaggestuurd systeem. Je kunt dan onder andere CO2 sensoren in je woning laten plaatsen. Deze geven een seintje aan je ventilatiebox wanneer er een te hoog CO2-gehalte wordt gemeten. Je ventilatiebox zal dan automatisch extra ventileren. Je hoeft zelf dus bijna niks meer te doen!

De voordelen

Twijfel je nog om een CO2 meter te nemen? Hieronder vind je alle voordelen van een CO2 meter op een rijtje:

 • Bewaakt de luchtkwaliteit en voorkomt hiermee gezondheidsklachten
 • Geeft aan wanneer er extra geventileerd moet worden
 • Vaak makkelijk te plaatsen
 • Helpt om op je energiekosten te besparen, omdat frisse lucht makkelijker te verwarmen is dan vervuilde lucht

Installateur nodig?

Installateur nodig?

Hulp of advies nodig bij de installatie? Alpha Ventilatie is de expert op het gebied van het verbeteren van het binnenklimaat. Onze gecertificeerde service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing. Bij Alpha Ventilatie kunt u op korte termijn terecht. Wij hebben geen lange wachttijden. Bel: 088-1238700 of laat een “bel mij terug verzoek” achter.

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?