Home » Ventilatie » Zelf ventilatie vervangen: Hoe doe je dat?

Zelf ventilatie vervangen: hoe doe je dat?

Je ventilatiesysteem gaat jaren mee, maar zal op een gegeven moment toch moeten worden vervangen. Mechanische ventilatie vervangen is een specialistische klus en kun je het beste overlaten aan een specialist. Indien je technisch onderlegd bent en het juiste gereedschap hebt, kun je dit eventueel ook zelf doen. Maar hoe doe je dat dan? In dit artikel lees je hoe je zelf je ventilatiesysteem kunt vervangen

Zelf ventilatie vervangen

Wanneer moet ik mijn ventilatiesysteem vervangen?

Wanneer ventilatie vervangen

Je gaat je ventilatiesysteem natuurlijk pas vervangen als hij aan vervanging toe is. Een ventilatiebox moet ongeveer elke 15 jaar worden vervangen. Dat komt omdat de motor na deze termijn vaak is versleten en het systeem is verouderd. Er komen in hoog tempo vernieuwde ventilatiesystemen uit die efficiënter en energiezuiniger werken. Deze zijn vaak ook nog eens stiller. Soms gaat een ventilatiesysteem langer mee dan 15 jaar. Dit is het geval wanneer je je ventilatiesysteem goed onderhoudt. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen dat je mechanische ventilatie aan vervanging toe is:

  • Je ventilatie verbruikt relatief meer stroom.
  • Je ventilatiebox en afzuigsysteem worden steeds luider.
  • De afzuiging van vervuilde lucht wordt steeds slechter.

Hoe vervang ik mijn ventilatie zelf?

Hoe vervang ik mijn ventilatie?

Het is vaak het beste je ventilatiesysteem te laten vervangen door een professionele monteur. Je kunt zelf namelijk snel fouten maken, helemaal als je nog nooit eerder zelf een ventilatie hebt vervangen. Indien het werk niet goed wordt uitgevoerd, zal dit een negatief effect hebben op de werking van je ventilatie. Mocht je nou toch besluiten om zelf je mechanische ventilatie te vervangen, wees dan voorzichtig en volg onderstaande stappen.

Dit zijn de stappen om zelf je ventilatiesysteem te vervangen:

Stap 1: sluit de buizen aan


Zet allereerst je huidige ventilatiebox uit en koppel alle aangesloten buizen los. Vervolgens kun je de ventilatiebox losschroeven van de ondergrond. Pak dan je nieuwe ventilatiebox. De box heeft meerdere luchtaansluitingen. Eén hiervan is de uitblaastuit: deze dient voor het afvoeren van vervuilde lucht naar buiten. De overige luchtaansluitingen zijn aanzuigtuiten die de vervuilde lucht uit je huis zuigen. Sluit eerst de uitblaastuit aan op het afvoerkanaal en vervolgens de aanzuigtuiten op de overige kanalen. Als er tuiten zijn die je niet gebruikt, sluit deze dan af. Dit doe je met de doppen die je bij de ventilatiebox kreeg.

Stap 1: sluit de buizen aan


Stap 2: sluit de elektriciteit aan

Nadat de buizen zijn aangesloten op de ventilatiebox, is het tijd om aan de slag te gaan met de elektriciteit. Hoe de ventilatiebox moet worden aangesloten op de elektriciteit, ligt aan het type box. Een ventilatiebox is voorzien van een eurostekker of van een Perilex-stekker.

Ventilatiebox met een eurostekker

Hier volgen de stappen als je ventilatiebox een eurostekker heeft. Sluit eerst de eurostekker aan op een wandcontactdoos. Als het nodig is, kun je vervolgens het netsnoer vastzetten in de klemmen onder de ventilatiebox. Een eurostekker kan niet worden aangesloten op een bedrade driestandenschakelaar.

Ventilatiebox met een Perilex-stekker

Heeft je ventilatiebox een Perilex-stekker? Doe dan het volgende: sluit je ventilatiebox aan op een Perilex-wandcontactdoos. Dit kan ook in combinatie met een bedrade driestandenschakelaar. Vervolgens kun je het netsnoer vastzetten in de klemmen onder de ventilatiebox, mocht dat nodig zijn.

Stap 2: sluit de electriciteit aan


Stap 3: test de ventilatiebox

Zorg ervoor dat alle onderdelen goed vastzitten. Zet vervolgens de elektriciteit weer aan en check of de ventilatie werkt. Je kunt er dan voor kiezen om de luchtkwaliteit te meten, om er zeker van te zijn dat je ventilatie het goed doet. Dat kan met een CO2-meter of een VOS-meter. Daarnaast kun je een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te controleren. Merk je dat de luchtkwaliteit niet optimaal is? Dan is het toch beter als je een vakman laat komen om je ventilatie te verbeteren.

Stap 3: test de ventilatiebox


Wat heb je nodig om zelf je ventilatiesysteem te vervangen?

Wat heb je nodig

Wat je nodig hebt voor het vervangen van je ventilatiesysteem ligt aan de situatie. Ga je bijvoorbeeld het gehele systeem vervangen, inclusief de buizen? Dan heb je meer nodig dan wanneer je alleen de ventilatiebox vervangt. Hieronder hebben we de verschillende onderdelen die je nodig zou kunnen hebben op een rijtje gezet.

Ventilatiebox

Ventilatiebox

Je moet je ventilatiebox vervangen als je systeem verouderd of versleten is. Een gemiddelde ventilatiebox gaat 15 jaar mee. In dat geval heb je dus een nieuwe ventilatiebox nodig die de oude vervangt. Kies voor een gelijkstroom ventilatiebox in plaats van een wisselstroomventilator. Deze zijn tot 275 kWh energiezuiniger, waardoor je jaarlijks tot € 60 kunt besparen op je stroomkosten.

Bij het kopen van een nieuwe ventilatiebox, is het belangrijkste element hoeveel lucht het in een uur kan verwerken. Hoe groter jouw huis is, hoe krachtiger de ventilatiebox moet zijn. Als je huis een inhoud heeft van minder dan 300 m3, dan kun je een ventilatiebox van minder dan 350 m3 per uur kiezen. Als je huis een inhoud heeft van tussen de 300 m3 en 400 m3, dan heb je een ventilatiebox nodig met een capaciteit van 350 m3 per uur. Voor huizen met een grotere inhoud dan 400 m3, volstaat een box van 450 m3 per uur.

Dan zijn er ook nog vraaggestuurde ventilatieboxen. Deze kunnen aan de hand van sensoren meten hoe hard lucht moet worden afgezogen of toegevoerd. Afhankelijk van de ventilatiebox, kunnen sensoren het vochtgehalte, CO2-gehalte en vluchtige organische stoffen (VOS)-gehalte meten.

De prijs van een nieuwe ventilatiebox ligt geheel aan het merk en het type dat je kiest. Je kunt er echter vanuit gaan dat een nieuwe ventilatiebox tussen de € 180 en € 300 kost.

Buizen (ventilatiekanalen)

Buizen

Je hebt nieuwe buizen nodig als je ervoor kiest om het buizensysteem te vervangen. Kies voor rechte buizen met een diameter van minimaal 125 millimeter. Dit is belangrijk voor een goede luchtdoorstroming en een laag energieverbruik. De luchtdoorstroming wordt namelijk belemmerd als de buizen krom of te dun zijn.

Geluiddempers (optioneel)

Geluiddempers ventilatie

Geluiddempers helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van je ventilatiesysteem. Ze komen in verschillende soorten en kunnen worden geplaatst op diverse plekken. Zo kun je ze monteren op je ventilatiebox, maar ook op de kleppen van de toe- en afvoerkanalen. Deze staan namelijk in directe verbinding met de ventilator en de buitenlucht, waardoor onnodige geluidshinder kan worden ervaren. Ook kun je kiezen voor slangdempers. Deze zijn specifiek goed voor het dempen van de afvoerventielen. De slangdempers moeten worden geplaatst in de luchtkanalen en dan zo dicht mogelijk bij de ventilator. Slangdempers kunnen in zowel toe- als afvoerkanalen worden gebruikt.

Het afstellen van je ventilatiesysteem

Afstellen van je ventilatiesysteem

Nieuwe ventilatiesystemen moeten altijd afgesteld worden. Dat geldt dus ook wanneer je je mechanische ventilatie vervangt. Het afstellen houdt in dat het ventilatiesysteem wordt gecoördineerd met wat nodig is in jouw woning. Er wordt dan gekeken naar hoeveel lucht er toe- of afgevoerd moet worden om een gezond binnenklimaat te realiseren. Op de lange termijn kun je geluidsoverlast en slijtage voorkomen als de afstelling goed is gedaan. Het afstellen kun je niet zelf doen, omdat hier professionele apparatuur en kennis voor nodig is. Laat dit dus altijd doen door een specialist.

Inregelen van je ventilatie


Aandachtspunten bij het zelf vervangen van je ventilatiesysteem

Aandachtspunten bij het zelf vervangen van je ventilatiesysteem

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten voordat je je ventilatiesysteem vervangt:

  • Zorg voor een ventilatiebox met de juiste specificaties. Als je een nieuwe ventilatiebox installeert die niet verenigbaar is met je oude ventilatiesysteem, dan zal je ventilatie niet (goed) werken. Let dus op de afmetingen, aansluitdiameters en elektrische aansluiting van de nieuwe ventilatiebox.
  • Schakel je elektriciteit uit voordat je begint met het vervangen van de ventilatie. Zo voorkom je gevaarlijke omstandigheden.
  • Gebruik gecertificeerde onderdelen en goed gereedschap.
  • Zorg voor een stevige, niet gladde trap of ladder als je ventilator op een hoger gelegen plek is gemonteerd.
  • Lees altijd eerst de handleiding van de nieuwe ventilatiebox, voordat je deze monteert. Ook kun je vooraf online montagevideo’s bekijken om je beter voor te bereiden.

Ventilatie zelf vervangen samengevat

Ventilatie zelf vervangen samengevat

Je mechanische ventilatie moet ongeveer elke 15 jaar worden vervangen. Het is het beste om dit te laten doen door een specialist zoals Alpha Ventilatie. Het is echter ook mogelijk om dit zelf uit te voeren wanneer je technisch onderlegd bent. Wees dan wel voorzichtig en check achteraf of je nieuwe ventilatiesysteem ook daadwerkelijk werkt. Zorg ervoor dat je van tevoren weet welke onderdelen je nodig hebt. Het is van belang dat je nieuwe onderdelen dezelfde of gelijkwaardige specificaties hebben als je oude onderdelen. Dit geldt vooral voor de ventilatiebox. Vergeet niet om van tevoren goed de bijsluiter te lezen en de elektriciteit uit te zetten wanneer je aan het werk gaat. 

Wil je dit toch liever uit laten voeren door de expert? Bekijk dan ook onze aanbieding.

Mechanische ventilatie vervangen aanbieding


Vervangen ventilatiebox
inclusief reiniging van de ventilatiekanalen 

De nieuwste Zehnder Comfofan Silent 
Installatie en inregelen
Draadloze bediening mogelijk
7 jaar garantie op ventilatiebox

 

Zehnder-ComfoFan-Silent-met-7-jaar-garantie