Home » Ventilatie » Zelf ventilatie vervangen: Hoe doe je dat?

Zelf ventilatie vervangen: hoe doe je dat?

Je ventilatiesysteem gaat jaren mee, maar zal op een gegeven moment toch vervangen moeten worden. Waarschijnlijk weet je dat je een specialist kunt laten komen die gemakkelijk je ventilatiesysteem vervangt. In dit artikel lees je hoe je zelf je ventilatie kunt vervangen. Het is uiteraard alleen aan te raden wanneer je technisch onderlegd bent en de juiste gereedschap hebt.

Zelf ventilatie vervangen

Hoe vervang ik mijn ventilatie zelf?

hoe vervang ik mijn ventilatie

Het is vaak het beste je ventilatie te laten vervangen door een professionele monteur. Je kunt zelf namelijk snel fouten maken, als je nog nooit eerder een ventilatie hebt vervangen. Dit heeft een negatief effect op de werking van je ventilatie. Mocht je nou toch besluiten om zelf je ventilatie te vervangen, wees dan voorzichtig en lees altijd de bijsluiter.

Hier volgen de algemene stappen:

Sluit de buizen aan


Zet allereerst je huidige ventilatiebox uit en koppel alle aangesloten buizen los. Vervolgens kun je de ventilatiebox losschroeven van de ondergrond. Pak dan je nieuwe ventilatiebox. De box heeft meerdere luchtaansluitingen. Eén hiervan is de uitblaastuit: deze dient voor het afvoeren van vervuilde lucht naar buiten. De overige luchtaansluitingen zijn aanzuigtuiten die de vervuilde lucht uit je huis zuigen. Sluit eerst de uitblaastuit aan op het afvoerkanaal en vervolgens de aanzuigtuiten op de overige kanalen. Als er tuiten zijn die je niet gebruikt, sluit deze dan af. Dit doe je met de doppen die je bij de ventilatiebox kreeg.

sluit de buizen aan


Sluit de elektriciteit aan

Nadat de buizen zijn aangesloten op de ventilatiebox, is het tijd om aan de slag te gaan met de elektriciteit. Hoe de ventilatiebox moet worden aangesloten op de elektriciteit ligt aan het type box. Een ventilatiebox is of voorzien van een Eurostekker, of van een Perilex-stekker.

Ventilatiebox met een Eurostekker

Hier volgen de stappen als je ventilatiebox een Eurostekker heeft. Sluit eerst de Eurostekker aan op een wandcontactdoos. Als het nodig is kun je vervolgens het netsnoer vastzetten in de klemmen onder de ventilatiebox.

Een Eurostekker kan niet worden aangesloten op een bedrade driestandenschakelaar. De bediening vindt plaats met een draadloze afstandsbediening.

Ventilatiebox met een Perilex-stekker

Heeft je ventilatiebox een Perilex-stekker in plaats van een Eurostekker? Doe dan het volgende: sluit je ventilatiebox aan op een Perilex-wandcontactdoos. Dit kan ook in combinatie met een bedrade drie-standenschakelaar. Vervolgens kun je het netsnoer vastzetten in de klemmen onder de ventilatiebox, mocht dat nodig zijn.

Sluit de electriciteit aan


Test de ventilatiebox

Zorg ervoor dat alle onderdelen goed vastzitten. Zet vervolgens de elektriciteit weer aan en check of de ventilatie werkt. Je kunt er dan voor kiezen om de luchtkwaliteit op te meten, om er zeker van te zijn dat je ventilatie het goed doet. Zo kun je een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te controleren. Hiernaast zijn er ook CO2-meters en VOS-meters. Merk je dat de luchtkwaliteit niet optimaal is? Dan is het toch beter als je een vakman laat komen om je ventilatie te verbeteren.

Test de ventilatieboxWat heb ik nodig?

wat heb ik nodig voor vervangen

Wat je nodig hebt voor het vervangen van je ventilatiesysteem ligt aan de situatie. Ga je bijvoorbeeld het gehele systeem vervangen, inclusief de buizen? Dan heb je meer nodig dan wanneer je alleen de ventilatiebox vervangt. We hebben de verschillende onderdelen die je nodig zou kunnen hebben op een rijtje gezet.

Ventilatiebox

ventilatiebox

Je moet je ventilatiebox vervangen als je systeem verouderd en versleten is. Een gemiddelde ventilatiebox gaat 15 jaar mee. In dat geval heb je dus een nieuwe ventilatiebox nodig die de oude vervangt. Kies voor een gelijkstroom ventilatiebox, in plaats van een wisselstroomventilator. Deze zijn tot 275 kWh meer energiezuinig, waardoor je jaarlijks tot €60,- kunt besparen op de stroomkosten.

Bij het kopen van een nieuwe ventilatiebox is het belangrijkste element hoeveel lucht het in een uur kan verwerken. Hoe groter jouw huis is, hoe krachtiger de ventilatiebox moet zijn. Als je huis een inhoud heeft van minder dan 300 m3, dan kun je een ventilatiebox van minder dan 350 m3 per uur kiezen. Als je huis een inhoud heeft van tussen de 300 m3 en 400 m3, dan heb je een ventilatiebox nodig met een capaciteit van 350 m3 per uur. Voor huizen met een grotere inhoud dan 400 m3, volstaat een box van 450 m3 per uur.

Dan zijn er ook nog vraaggestuurde ventilatieboxen. Deze kunnen aan de hand van sensoren meten hoe hard lucht moet worden afgezogen of toegevoerd. Liggend aan de ventilatiebox kunnen sensoren het vochtgehalte, CO2-gehalte en vluchtige organische stoffen (VOS)-gehalte meten.

De prijs van een nieuwe ventilatiebox ligt geheel aan het merk en het type dat je kiest. Je kunt er echter vanuit gaan dat een nieuwe ventilatiebox tussen de € 180,- en € 300,- ligt.

Buizen (ventilatiekanalen)

Buizen

Je hebt nieuwe buizen nodig, als je ervoor kiest om het buizensysteem te vervangen. Kies voor rechte buizen met een diameter van minimaal 125 millimeter. Dit is belangrijk voor een goede luchtdoorstroming en een laag energieverbruik. De luchtdoorstroming wordt namelijk belemmerd als de buizen krom of te dun zijn.

Geluiddempers (optioneel)

geluiddempers ventilatie

Geluiddempers helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van je ventilatiesysteem. Geluiddempers komen in verschillende soorten en kunnen geplaatst worden op diverse plekken. Zo kun je ze monteren op je ventilatiebox, maar ook op de kleppen van de af- en toevoerkanalen. Deze staan namelijk in directe verbinding met de ventilator en de buitenlucht, waardoor onnodige geluidshinder kan worden ervaren. Ook kun je kiezen voor slangdempers. Deze zijn specifiek goed voor het dempen van de afvoerventielen. De slangdempers moeten geplaatst worden in de luchtkanalen en dan zo dichtbij mogelijk de ventilator. Slangdempers kunnen in zowel aan- als afvoerkanalen worden gebruikt.

Inregelen van je ventilatie

Nieuwe ventilatiesystemen moeten altijd ingeregeld worden. Dat geldt dus ook wanneer je je ventilatie vervangt. Het inregelen houdt in dat het ventilatiesysteem juist wordt afgesteld op jouw woning. Er wordt dan gekeken naar hoeveel lucht er af- of toegevoerd moet worden om een gezond binnenklimaat te realiseren. Op de lange termijn kun je geluidsoverlast en slijtage voorkomen, als de inregeling goed gedaan is. Inregelen kun je niet zelf doen, omdat hier professionele apparatuur en kennis voor nodig is. Laat dit dus altijd doen door een specialist.

inregelen van je ventilatie


Let hierop voordat je je ventilatie vervangt!

Aandachtsputen bij zelf ventilatie vervangen

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten voordat je je ventilatie vervangt:

  • Zorg voor een ventilatiebox met de juiste specificaties. Als je een nieuwe ventilatiebox installeert die niet verenigbaar is met je oude ventilatiesysteem, dan zal je ventilatie niet (goed) werken. Let dus op de afmetingen, aansluitdiameters en elektrische aansluiting van de nieuwe ventilatiebox.
  • Schakel je elektriciteit uit voordat je begint met het vervangen van de ventilatie. Zo voorkom je gevaarlijke omstandigheden.
  • Gebruik gecertificeerde onderdelen en goed gereedschap.
  • Zorg voor een stevige, niet gladde trap of ladder, als je ventilator op een hoger gelegen plek gemonteerd is.
  • Lees altijd eerst de handleiding van de nieuwe ventilatiebox, voordat je deze monteert. Ook kun je vooraf online montage video’s bekijken om je beter voor te bereiden.

Wanneer moet ik vervangen?

wanneer ventilatie vervangen

Het is natuurlijk handig om te weten wanneer je je ventilatie moet vervangen. Een ventilatiebox moet ongeveer elke 15 jaar vervangen woorden. Dat komt omdat de motor na dit termijn vaak versleten is. Ook is op dat moment het systeem verouderd. Er komen in rap tempo vernieuwde ventilatiesystemen uit die efficiënter en energiezuiniger werken. Deze zijn vaak ook nog eens stiller. Soms gaat een ventilatiesysteem langer mee dan 15 jaar. Dit is het geval wanneer je je ventilatiesysteem goed onderhoudt. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen dat je ventilatie aan vervanging toe is:

  • Wanneer je merkt dat je ventilatie relatief meer stroom verbruikt.
  • Wanneer je merkt dat je ventilatiebox en afzuigsysteem steeds luider worden.
  • Wanneer je merkt dat de afzuiging van vervuilde lucht steeds slechter wordt.

Samengevat

ventilatie zelf vervangen samengevat

Je ventilatie moet ongeveer elke 15 jaar vervangen worden. Het is het beste om dit te laten doen door een vakman. Het is echter ook mogelijk om dit zelf uit te voeren. Wees dan wel voorzichtig en check achteraf of je nieuwe ventilatie ook daadwerkelijk werkt. Zorg ervoor dat je van tevoren weet welke onderdelen je nodig hebt. Het is van belang dat je nieuwe onderdelen dezelfde specificaties hebben als je oude onderdelen. Dit geldt vooral voor de ventilatiebox. Vergeet niet om van tevoren goed de bijsluiter te lezen en de elektriciteit uit te zetten wanneer je aan het werk gaat. Succes!