Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische ventilatie woning » Mechanische ventilatie slaapkamer

Mechanische ventilatie slaapkamer

Tegenwoordig zijn woningen zodanig goed geïsoleerd dat er vrijwel geen lucht meer binnenkomt via kieren en openingen in de woning. Het is daarom belangrijk om een woning te voorzien van mechanische ventilatie zodat er te allen tijde sprake is van een gezond binnenklimaat.

Het belang van goede ventilatie in een woning, in het bijzonder in de slaapkamers, wordt vaak vergeten. Elke persoon brengt ongeveer 40% tot wel 50% van zijn of haar leven door in de slaapkamer. Het is daarom van belang dat niet alleen uw keuken, badkamer en wc zijn voorzien van een ventilatiesysteem, ook uw slaapkamer behoeft goede ventilatie.

Het probleem bij geen mechanische ventilatie

Het is belangrijk om uw woning goed te ventileren omdat u anders last kunt krijgen van te vochtige of juist te droge binnenlucht. Bij een klimaat waarbij de luchtvochtigheid lager is dan 40% heeft u last van te droge lucht. Dit leidt mogelijk tot gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, dorst in de nacht, een droge keel en andere fysieke klachten waardoor u niet of slechter slaapt. Het langdurig hebben van slaaptekort leidt zelfs tot psychische klachten.

Aan de andere kant levert een te hoge luchtvochtigheid (luchtvochtigheid hoger dan 65%) ook problemen op. U kunt een hoge luchtvochtigheid direct herkennen aan schimmelvorming in de hoeken van uw slaapkamer, badkamer, toilet of keuken. Te vochtige lucht levert ook gezondheidsklachten, zilvervisjes en schade aan hout door rotting op. Daarom is het, zowel voor uw gezondheid als voor uw woning, van belang om een gezond binnenklimaat te creëren.

Wilt u meer lezen over luchtvochtigheid in een woning? Bekijk dan onze pagina over luchtvochtigheid.

De oplossing bij geen mechanische ventilatie

Zet ramen open
Het is altijd mogelijk om een raam open te zetten om uw slaapkamer te ventileren. Het grote nadeel is echter dat op deze manier veel koude buitenlucht binnenkomt. In de warmere maanden zal dit niet veel problemen opleveren, maar in de koudere maanden is dit niet wenselijk. Daarnaast komen vaak ook ongewenste insecten naar binnen. Het openzetten van de ramen is daarom slechts een tijdelijke oplossing. Zodra u de ramen sluit en deze niet voldoende open laat staan, keert het probleem van een slecht binnenklimaat vrij snel weer terug.

Ventilatiesystemen
Voor een goede ventilatie in uw woning en in uw slaapkamer is het belangrijk om een ventilatiesysteem aan te leggen. Zo wordt uw woning automatisch en te allen tijde goed geventileerd en bent u niet afhankelijk van het openzetten van ramen. Het kan ook zijn dat u geen ramen heeft in uw slaapkamer als u bijvoorbeeld uw zolder heeft omgebouwd tot een slaapkamer. Ook in dat geval is een ventilatiesysteem de oplossing.

Mechanische ventilatie slaapkamer

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht in uw woning constant ververst zodat u in een gezond binnenklimaat leeft. Bij een mechanische ventilatie is er sprake van afvoer van vervuilde binnenlucht via verschillende afzuigpunten in de woning. Via speciale raamroosters en andere openingen in de woning wordt vervolgens frisse buitenlucht aangezogen. De meeste woningen hebben afzuigpunten in de keuken, wc en badkamer. De slaapkamers worden vaak vergeten terwijl dit ook belangrijk is.

Wanneer u ook geen raamroosters in de slaapkamer heeft, kunt u ervoor kiezen om deze aan te leggen. Deze roosters worden vaak onder of juist boven een slaapkamerraam geplaatst. U kunt deze raamroosters ook door Alpha Ventilatie laten aanleggen. Wanneer u hier meer informatie over wilt, kunt u ons gerust bellen tijdens onze openingstijden.

Onderhoud uw mechanische ventilatie op tijd

Het is niet alleen belangrijk om een ventilatiesysteem aan te leggen, maar het is ook essentieel om dit systeem goed te onderhouden. Om er zeker van te zijn dat het ventilatiesysteem in uw woning voldoende functioneert en de lucht in uw slaapkamer(s) gezond is, dient u het mechanische ventilatiesysteem tijdig te onderhouden.

Wij raden u aan om uw mechanische ventilatiesysteem minimaal eens in de 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven, waarbij uw ventilatiebox en afzuigventielen onder handen worden genomen. Daarnaast is het belangrijk om eens in de 4 jaar groot onderhoud uit te laten voeren, waarbij het gehele systeem inclusief de ventilatiekanalen worden gereinigd.

Decentraal mechanische ventilatie slaapkamer

Wanneer uw woning geen mechanisch ventilatiesysteem heeft kunt u ervoor kiezen om een decentraal ventilatiesysteem aan te leggen dat speciaal ontworpen is voor specifieke ruimtes. U kunt ervoor kiezen om via Alpha Ventilatie een decentraal ventilatiesysteem aan te leggen in verschillende ruimtes binnen uw woning, bijvoorbeeld in uw slaapkamer. Wilt u hier meer informatie over? Bel ons dan direct via: 030-3200120. Eén van onze specialisten vertelt u hier dan alles over.