Home » Ventilatie » Ventilatoren

Ventilatoren

Warme dagen kunnen best oncomfortabel zijn als je geen manier hebt om jezelf te verkoelen. Gelukkig zijn er ventilatoren die helpen om de gevoelstemperatuur iets te verlagen. Hierdoor worden warme dagen een stukje aangenamer. In dit artikel leggen wij je precies uit wat een ventilator is, hoe het werkt en welke soorten er zijn. Ook vertellen wij over airco’s als alternatief op ventilatoren. Lees dus snel verder!

Ventilatoren

Wat zijn ventilatoren?

Wat zijn ventilatoren

Een ventilator is een apparaat dat ervoor zorgt dat de gevoelstemperatuur in een ruimte verlaagd wordt met maximaal 3 graden. Wanneer je de ventilator aanzet, laat de motor het schoepenrad hard draaien. Hierdoor brengt het de lucht in beweging. Er zijn talloze verschillende soorten ventilatoren.

Hoe werken ventilatoren?

Hoe werken ventilatoren

Er zijn ventilatoren in verschillende soorten, merken en maten. Echter doen ze in essentie bijna allemaal hetzelfde, namelijk het verlagen van de gevoelstemperatuur. Ventilatoren hebben een motor waaraan een schoepenrad gekoppeld zit. Wanneer je de motor aanzet, gaat het schoepenrad draaien. Hierdoor komt er een luchtstroom op gang. Als deze luchtstroom met je in contact komt, zul je het minder warm hebben. Misschien vraag je je af hoe dat dan precies zit. Nou, om comfortabel te blijven wil je lichaam gekoeld worden wanneer het erg warm is.

Warme dag

Je eerste reactie wanneer het weer warmer wordt is dan waarschijnlijk om minder kleding aan te trekken. Dat is ook logisch, want op deze manier verlies je sneller warmte. Ook zweet je meer als het warm is. Dit transpiratievocht verdampt door de lucht, waar de lichaam weer afkoelt. Als er meer lucht met je lichaam in aanraking komt, zal je transpiratievocht sneller verdampen, waardoor de gevoelstemperatuur tot drie graden omlaag gaat. Voor deze stap is een ventilator ideaal, omdat die ervoor zorgt dat er meer lucht naar je toe waait.

Ventilator of airco?

Ventilator of airco

Het kan zijn dat je twijfelt tussen het kopen van een airco of een ventilator. Beiden staan bekend om het koelen van ruimtes. Ventilatoren hebben zowel voordelen en nadelen ten opzichte van airco’s.

Voordelen ventilatoren vs airco’s

De voordelen van een ventilator ten opzichte van een airco is het feit het minder stroom verbruikt en dat er vaak geen installatie aan te pas komt. Vaste airco’s moeten daarentegen wel geïnstalleerd worden. Een ander voordeel is dat ventilatoren een minder grote aanslag op je lichaam zijn. Men zet de temperatuur van airco’s vaak zo laag dat het verschil met de buitentemperatuur veel te groot wordt. Dit is niet goed voor je, omdat je weerstand hierdoor kan verlagen. Hier heb je bij ventilatoren geen last van. Een laatste voordeel van een ventilator is dat deze relatief veel goedkoper is dan een airco.

Nadelen ventilatoren vs airco’s

Ventilatoren hebben ook een aantal nadelen in vergelijking met airco’s. Een ventilator kan minder koelen dan en airco, waardoor je niet altijd de gewenste temperatuur kunt behalen. Daarnaast kan een airco vaak inspelen op een te hoge luchtvochtigheid. Een ventilator kan dit niet. Een ander nadeel is dat een ventilator vaak enkel kan verkoelen en niet verwarmen. Dit is iets wat een airco bijna altijd wel kan.

Soorten ventilatoren

Soorten ventilatoren

Er zijn veel soorten ventilatoren, van diverse merken en in verschillende maten. Wat handig is, is dat je de meeste soorten gewoon kunt verplaatsen. Dat kan omdat deze vaak niet geïnstalleerd of ingebouwd hoeven te worden. Daarnaast zijn ze makkelijk te verplaatsen omdat ze relatief licht zijn. Er zijn ventilatoren die je op een tafel kan zetten, aan het plafond kan hangen, of staande ventilatoren die je gewoon op de grond kan plaatsen. Het geluidsniveau van een ventilator kan verschillen, liggend aan het type en de standen die het heeft.

Tafelventilator

Tafelventilatoren zijn één van de meest populaire ventilatoren. Je kunt deze gemakkelijk op je tafel zetten in de ruimte waar je aanwezig bent. Vervolgens kun je de ventilator makkelijk mee verplaatsen als je naar een andere ruimte verplaatst. De tafelventilatoren kun je op verschillende standen zetten. Daarnaast kunnen de meeste modellen ook mechanisch of handmatig van links naar rechts en van onder naar boven bewegen. Hierdoor kun je de luchtstroom dus naar verlangen aanpassen. Bovendien is de tafelventilator voorzien van een veiligheidskooi om het schoepenrad. Hierdoor worden ongelukken vermeden.

Tafelventilator


Bureau ventilator

De bureau ventilator lijkt erg op de tafelventilator. Je kunt deze namelijk gemakkelijk plaatsen op de tafel waaraan je werkt. Echter zijn bureau ventilatoren vaak wat kleiner en stiller dan de tafelventilator. Daarnaast zijn ze uitgerust met een zwanenhals, zodat de luchtstroom enkel op jou gericht staat. Al deze aspecten zorgen ervoor dat de ventilator geen hinder geeft aan mogelijke collega’s. Dit is dan ook de reden dat de bureau ventilator een geliefde optie is in gedeelde kantoren.

Warmteventilator


Statief ventilator

Een statief ventilator is rond en lijkt daarom veel op de tafelventilator. Het grote verschil is echter dat de ventilator op een statief staat. Hierdoor kan je deze gewoon op de grond zetten en neemt het geen ruimte in beslag op je tafel. Het fijne aan een statiefventilator is dat je de hoogte vaak zelf kunt instellen, waardoor je deze dus optimaal kunt gebruiken in verschillende situaties. Als je op de bank zit kan je de ventilator bijvoorbeeld korter maken en wanneer je staat te koken weer langer. Daarnaast heeft een statiefventilator meerdere standen. Je kunt deze dus harder of zachter zetten. Vaak kan een statiefventilator ook zo worden ingesteld dat deze tot 180 graden draait.

Statiefventilator


Torenventilator

Een torenventilator is een vrij dunne, langwerpige ventilator die in de gehele lengte lucht blaast. Deze zet je op de grond. De torenventilator kun je doorgaans op verschillende standen zetten en vaak tot 180 graden laten draaien. Hierdoor kan je de luchtstroom op verschillende plekken in een ruimte voelen.

Torenventilator

Vloerventilator

De naam zegt het al. De vloerventilator plaats je op de vloer. Ook deze lijkt veel op de tafelventilator, maar is vaak wat groter. Ook is de vloerventilator een slag omhoog gedraaid, waardoor het apparaat lucht naar boven blaast. Dit is natuurlijk belangrijk, omdat deze anders minder effectief is vanaf de grond. De vloerventilator is te verkrijgen in verschillende maten en modellen. Vaak kunnen deze modellen niet draaien en blazen ze lucht vanaf een vast punt in een vaste richting.

Vloerventilator

Plafondventilator

Een plafondventilator wordt vastgemaakt aan het plafond. Dit type ventilator heeft grote bladen. Het voordeel hiervan is dat het een stille ventilator is en toch een grote luchtstroom op gang brengt. Daarnaast staat het niet in de weg, omdat het hoog aan het plafond hangt. De plafondventilator is bovendien ook handig voor de wintermaanden. Je kunt deze aanzetten wanneer je je ruimte verwarmd, waardoor de warmte op een gelijkmatige manier verdeeld wordt. Hierdoor hoef je je verwarming minder hoog te zetten en zo bespaar je ook nog eens energiekosten. Plafondventilatoren kun je gemakkelijk aanzetten met een afstandsbediening of een trekkoord die vastzit aan de ventilator. Het nadeel van een plafondventilator is dat je deze wel moet laten installeren. En je kunt deze natuurlijk niet zomaar in een andere ruimte plaatsen, iets wat je met de andere ventilatoren wel kunt.

Plafondventilator


Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is een ventilator en een kachel in één. Je kunt deze zowel gebruiken om te koelen, als om te verwarmen. Wanneer je verkoeling wil, kun je simpelweg de ventilator aanzetten. Als je warmte wil, dan kun je het warmte element aanzetten. Dan blaast de ventilator warme lucht. Ventilatorkachels kun je op verschillende standen zetten. Een nadeel van dit model is dat het meer energie verbruikt dan andere ventilatoren, door het warmte element.

Ventilatoren voor een goede nachtrust

De meeste mensen willen vooral verkoeling in de slaapkamer wanneer het warm is. Dit is dan ook de reden dan men vaak een ventilator wil in de slaapkamer. Er zijn ventilatoren die hier slim op inspelen. Deze ventilatoren zijn stil en hebben ook een timer. Zo kun je voor het slapengaan instellen hoelang je de ventilator aan wil hebben staan.

Ventilatoren samengevat

Ventilatoren samengevat

Ventilatoren kunnen ervoor zorgen dat je gevoelstemperatuur met tot wel drie graden afneemt. Dat komt omdat ventilatoren een luchtstroom creëren. Deze luchtstroom neemt warmte weg en helpen je transpiratievocht te verdampen, waardoor je afkoelt.

Er zijn verschillende soorten ventilatoren van diverse modellen en in alle maten. Van tafelventilatoren, tot vloer- en plafondventilatoren. Voor elke situatie is er wel een geschikt model. Veel mensen twijfelen tussen een airco en een ventilator voor de warme zomermaanden. Beide hebben voor- en nadelen. Een ventilator is relatief stukken goedkoper dan een airco en verbruikt ook een stuk minder stroom.

Hond naast ventilator

Daarnaast is een ventilator vaak veel flexibeler, omdat de meeste modellen niet geïnstalleerd hoeven te worden. Het grootste nadeel van een ventilator in vergelijking met een airco is dat je de temperatuur veel lastiger omlaag krijgt, waardoor je niet altijd het gewenste effect behaalt. Denk dus goed na voordat je een keuze maakt tussen een airco en een ventilator en zet al jouw behoeftes op een rijtje. Heb je de keuze gemaakt voor ventilator? Kijk dan naar alle soorten modellen die er zijn en kies er één die voldoet aan jouw wensen!