Home » Ventilatie » Afzuiging keuken

Afzuiging in de keuken

Tegenwoordig is de keuken vaak het centrale punt van het huis. Er wordt niet alleen gekookt, maar ook gegeten, geëntertaind en geleefd. Je brengt veel tijd door in de keuken en daarom is het belangrijk dat je de afzuiging en ventilatie goed op orde hebt. Een goede afzuiging zorgt ervoor dat de lucht in de keuken schoon en fris is, doordat het de vervuilde lucht opneemt en filtert of afvoert. Je wilt natuurlijk dat de afzuiging geen doorn in het oog is of te veel lawaai maakt, maar wel zijn werk goed doet. In dit artikel gaan wij in op al deze punten. Bovendien vertellen wij je over de verschillende soorten afzuigingen.

afzuiging in de keuken

Waarom is afzuiging in de keuken belangrijk?

waarom afzuiging in de keuken

Afzuiging in de keuken is belangrijk, omdat er veel vocht, geurtjes en gevaarlijke stoffen in de lucht van de keuken hangen.

Het vocht komt vrij tijdens het afwassen, gebruik van de vaatwasser en door de aanwezigheid van personen. Als dit niet wordt afgevoerd en dus in de lucht blijft hangen, brengt dit problemen met zich mee. Zo kun je ziek worden van een te vochtige lucht. Ook kan het schimmel veroorzaken en ongedierte aantrekken.

Tijdens het koken ontstaan er geuren en gevaarlijke stoffen. Je wilt natuurlijk niet dat geuren die vrijkomen tijdens het koken door de rest van het huis trekken en hier dagen blijven hangen. Door een goede afzuiging voorkom je dit. Een belangrijkere reden om een goede afzuiging in de keuken te hebben, is omdat er tijdens het koken gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen. De stoffen die ontstaan zijn onder andere fijnstof, koolmonoxide, stikstofdioxide (NO2) en vluchtige organische stoffen (VOS). Dit zijn allemaal stoffen die vrijkomen tijdens verbranding en dus ook bij het gebruik van een gasfornuis of het laten aanbranden van eten. Als deze stoffen in de lucht blijven hangen en niet worden afgezogen of gefilterd, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals longklachten, hoofdpijn en slapeloosheid. Dit zijn allemaal nare gevolgen die makkelijk voorkomen kunnen worden door een goede afzuiging in de keuken.

Hoe werkt de afzuiging in een keuken?

Hoe de afzuiging in een keuken precies werkt ligt aan het type dat je hebt. Echter blijft het basisprincipe van de afzuiging wel hetzelfde. De keuken wordt namelijk vrijgemaakt van vervuilde lucht. De vervuilde lucht wordt opgenomen en daar wordt vervolgens een van de volgende twee dingen mee gedaan, afhankelijk van het systeem dat je hebt. De vervuilde lucht wordt afgevoerd naar buiten, zodat er plaats wordt gemaakt voor schone, frisse lucht. Óf de vervuilde lucht wordt gereinigd en vervolgens weer in de keuken gevoerd.

Bij beide systemen is het belangrijk om te blijven ventileren. Als de vervuilde lucht enerzijds wordt afgevoerd, moet er schone lucht naar binnen stromen om ervoor te zorgen dat de luchtdruk niet te laag wordt. Anderzijds, wanneer de vervuilde lucht verschoond en gefilterd is en wordt terug geleid naar de keuken, zit er nog vocht in. Te veel vocht in de lucht is ongezond en ook daarom is het belangrijk om te blijven ventileren.

Installatie van de afzuiging

Zorg ervoor dat de installatie van je afzuigsysteem in de keuken goed wordt uitgevoerd, door iemand die er verstand van heeft. Als dit niet op een goede manier gebeurt, dan heb je een grote kans dat je afzuigsysteem onnodig veel lawaai zal maken of niet voldoende vervuilde lucht opneemt.

Soorten afzuiging voor in de keuken

soorten afzuiging keuken

Door de jaren heen is er veel veranderd op het gebied van afzuiging in de keuken. De eerste afzuigkappen werden vaak verborgen. Deze was dan terug te vinden in een kast boven het gasfornuis. Tegenwoordig zien we veel afzuigkappen die prominent te zien zijn in de keuken en bij het interieur horen. Echter worden discretere systemen steeds populairder, zoals bijvoorbeeld een kookplaat met afzuiging of een downdraft afzuiger.

Voor alle afzuigsystemen geldt dat het belangrijk is om goed te blijven ventileren.  

Video

Benieuwd naar de verschillende soorten afzuigsystemen? Bekijk dan onderstaande video van keukenloods.

De zichtbare afzuigkap

zichtbare afzuigkap

Iedereen kent de grote, zichtbare afzuigkap wel. Deze afzuigkap zuigt de vervuilde lucht een buis in en leidt het naar buiten. Het hangt eigenlijk altijd boven het gasfornuis en kan zowel aan de muur zitten, of vanuit het plafond naar beneden hangen. Deze afzuigkappen worden in veel verschillende designs gemaakt, zodat het past in elke keuken.

De inbouw afzuigkap

De inbouw afzuiger is ideaal voor iedereen die zich stoort aan de grote, prominente afzuigkappen. De inbouw afzuiger is weggewerkt in keukenkastjes boven het fornuis en valt daarom bijna niet op. Er bestaan verschillende soorten inbouw afzuigkappen. Je kunt er dus een kiezen die goed in jouw keuken past.

Afzuiger in het fornuis

Een afzuiger in het fornuis is iets van de laatste jaren en wordt steeds populairder. Het wordt door velen merken aangeboden en momenteel is vooral de Bora kookplaat erg gewild. De afzuiger is meestal te vinden in het midden van het fornuis en valt bijna niet op.

Het hebben van een afzuiger in het fornuis brengt veel voordelen met zich mee. Zo is het veel effectiever dan bijvoorbeeld een grote afzuigkap boven het fornuis. Dat komt omdat de afstand tussen de afzuiger en de pannen waarmee je kookt minimaal is. De schadelijke stoffen, geurtjes en vochtige lucht worden dus direct opgezogen. Bovendien is dit systeem ook nog eens een stuk minder luid dan de traditionele afzuigers. Als laatste is het zo dat dit systeem de vervuilde, afgezogen lucht zowel naar buiten kan leiden, of kan verschonen om dit vervolgens opnieuw de keuken in te laten blazen.

Het grote nadeel van een afzuiger in het fornuis is dat het redelijk duur is om te laten installeren. Ook zal je wat ruimte moeten missen onder het fornuis, omdat de motor zich daar bevindt.

De downdraft afzuigkap

downdraft afzuigkap

De downdraft afzuiger is een van de nieuwste afzuigtypes. De vervuilde lucht die tijdens het koken vrijkomt wordt naar beneden gezogen, in plaats van omhoog. Dit gebeurt aan de hand van een afzuigkap in het aanrecht in de buurt van het fornuis. Deze kun je vanuit het aanrecht omhoog laten komen wanneer je aan het koken bent. Wanneer je klaar bent kun je de afzuiger weer laten verdwijnen in het aanrecht.

Buiten het feit dat de downdraft onopvallend en luxueus is, zijn er nog meer voordelen. Doordat de kap zich direct naast het fornuis bevindt, is de afzuiging effectiever en sneller. Ook is het minder luid dan andere afzuigkappen. De downdraft is bovendien makkelijk schoon te maken, omdat je er makkelijk bij kunt. Een ander groot pluspunt is dat de downdraft de vervuilde opgezogen lucht naar buiten kan leiden, maar ook kan reinigen om het vervolgens weer de keuken in te blazen. 

Er zijn echter ook nadelen. De downdraft werkt op een motor, die weggewerkt is onder het aanrecht. Hoewel dit mooi is afgewerkt, neemt het wel veel ruimte in beslag. Een ander nadeel van de downdraft is dat het moeilijk te installeren is in een al bestaande keuken. Bovendien is het vrij duur als je het vergelijkt met alle andere soorten afzuigsystemen.

De recirculatie afzuigkap

recirculatie afzuigkap

De recirculatie afzuigkap zorgt ervoor dat het de opgezogen, vervuilde lucht reinigt. Dit gebeurt door middel van filters die in de kap zitten. Vervolgens blaast het de gereinigde lucht terug de keuken in. Een recirculatie afzuigkap kan de lucht niet naar buiten afvoeren, omdat het niet zit aangesloten op een afvoer.

Het voordeel van een recirculatie afzuigkap is dat je hier geen afvoer naar buiten voor nodig hebt. Dus ook iedereen zonder een mechanisch ventilatiesysteem kan gebruik maken van dit type afzuigkap, zonder een hele verbouwing uit te voeren. Juist omdat deze afzuigkap niet hoeft te worden aangesloten op een afvoer, is het vrij makkelijk te installeren.

Het grootste nadeel van een recirculatie afzuigkap is dat het vocht in de lucht blijft hangen, ook al is het gefilterd. Van te veel vocht in de lucht kan je ziek worden. Het is dus essentieel dat je zorgt voor een goede ventilatie in de keuken als je kiest voor een recirculatie afzuigkap. Als je geen mechanische ventilatie in huis hebt, zorg dan voor een goede natuurlijke ventilatie. Een ander nadeel is dat je regelmatig de filters van de afzuigkap moet vervangen. Doe je dit niet, dan kan de opgezogen lucht niet meer goed gefilterd worden en heeft het eigenlijk geen zin meer om de afzuigkap aan te zetten.

Een afzuiging in de keuken is dus erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat er geen geuren door de rest van het huis trekken en het kan schimmel, ongedierte en gezondheidsklachten voorkomen. Gelukkig zijn er veel opties om een goede afzuiging te realiseren.

Afzuiging met mechanische ventilatie

afzuiging met mechanische ventilatie

Als je een huis hebt met een mechanisch ventilatiesysteem, dan is de afzuiging in je keuken al vrij goed geregeld. Dit komt omdat bij mechanische ventilatie de keuken een vast punt is voor de afzuiging van vervuilde, vochtige lucht vanuit het hele huis. Aangezien ventilatie een proces is dat de gehele dag gaande is, gebeurt dit ook tijdens het koken.

Toch is het soms handig om een extra afzuiging te hebben in de keuken. Dit is het geval wanneer het afzuigpunt van de mechanische ventilatie ver van het gasfornuis afstaat. Als dit zo is in jouw keuken, dan is het goed om bijvoorbeeld een afzuigkap te nemen boven het fornuis. Je kunt dan een afzuigkap nemen zonder motor. Dit is de simpelste en goedkoopste optie. Deze kun je namelijk aansluiten op het luchtkanaal van de mechanische ventilatie. Hierdoor is een afzuigkap met een motor dus over