Home » Ventilatie » Geluid ventilatie verminderen

Geluid ventilatie verminderen

Het is hartstikke goed om ventilatie in huis te hebben. Het heeft veel voordelen, maar helaas ook een nadeel. Een ventilatiesysteem maakt namelijk geluid. Soms is dit zo hard dat het voor overlast zorgt. Is dit bij jou het geval? Lees hier wat je kunt doen om het geluid van je ventilatie te verminderen! 

geluid ventilatie verminderen

Wat is geluid?

Het is handig als we eerst uitleggen wat geluid precies is, voordat we dieper ingaan op hoe je het geluid van je ventilatie kunt verminderen. Geluiden worden gecreëerd door trillingen in de lucht. De trommelvliezen van onze oren vangen deze trillingen vervolgens op. Hierna verwerken de hersenen deze trillingen totdat we geluid horen.

Video

Bekijk onderstaande (uitgebreide) video van ISSO over het verminderen van ventilatiegeluid.


Waarom maakt ventilatie geluid?

waarom maakt ventilatie geluid

Tijdens het ventileren is er altijd sprake van trillingen die vrijkomen. Dat komt onder andere omdat ventilatie ervoor zorgt dat lucht wordt verplaatst. Ook komen er trillingen vrij tijdens het draaien van de ventilator en het werken van de motor. Dit zorgt er dus voor dat ventilatie geluid maakt. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn ventilatie minder geluid maakt?

hoe zorg ik voor minder geluid

Elke mechanische ventilatie maakt geluid. Maar is het je wel eens opgevallen dat het geluid in het ene huis veel harder is dan in het andere? De reden dat een ventilatie te veel geluid maakt heeft in essentie te maken met de installatie. De kans is groot dat je ventilatie meer geluid maakt, als de installatie niet goed is uitgevoerd. Deze dingen gebeuren vaak wanneer de installatie is gedaan door iemand die geen vakman is. Er zijn een aantal punten waar extra op gelet moet worden tijdens het installeren van een ventilatie:

De juiste onderdelen

juiste onderdelen

De juiste onderdelen met de correcte specificaties zijn enorm belangrijk voor het verminderen van geluidshinder. Dit is vooral het geval wanneer je ventilatie vervangt. Het is namelijk de bedoeling dat de nieuwe onderdelen precies passen op het oude systeem. Let dus op de afmetingen, aansluitdiameters en elektrische aansluiting van de nieuwe ventilatie.

Het ventilatiedebiet

het ventilatiedebiet

Jouw ventilatiesysteem hoort het juiste debiet te hebben. Het ventilatiedebiet laat zien hoe intensief de af- en toevoer van lucht moet zijn in jouw huis om een optimaal leefklimaat te creëren. Het debiet wordt ingesteld tijdens de installatie van je ventilatiesysteem en wordt gecheckt tijdens onderhoudsbeurten. Als de instellingen niet goed zijn, zal je merken dat je ventilatiesysteem meer geluid maakt dan nodig. 

De plek van het ventilatiesysteem

de plek van het ventilatiesysteem

Vaak bepaalt de plek van je ventilatiesysteem hoeveel geluidsoverlast je zult ervaren van je ventilatie. In de meeste gevallen is het echter zo dat je alleen zelf kunt bepalen waar je je ventilatiesysteem plaatst als je een huis laat bouwen, of als je een grote renovatie uitvoert. In al bestaande huizen met een mechanische ventilatie is namelijk al een ruimte toegewezen voor het systeem. Mocht je wel de mogelijkheid hebben om zelf de plaats te kiezen, kies dan voor een aparte ruimte, waar het niet galmt en waar je niet vaak komt. 

Het is ook slim om na te denken over de plek van je ventilatieroosters die in directe verbinding staan met de buitenlucht. Als je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont, dan wil je hier zo min mogelijk van horen wanneer je binnen bent. Het is daarom handig om zo min mogelijk ventilatieroosters te plaatsen aan de zijde van je huis, die grenst aan de weg. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk. Kijk daarom zelf of samen met een vakman naar de meest strategische plekken om je ventilatieroosters te installeren. 

Een goede ondergrond

een goede ondergrond

Het is belangrijk dat de ventilator is aangesloten op een stevige ondergrond. Een goede ondergrond zorgt ervoor dat de trillingen van de ventilator worden opgevangen en er dus minder geluid ontstaat. Je kunt ook altijd rubber plaatsen tussen de ventilator en de ondergrond. Zo worden de trillingen nog beter opgevangen en neemt het geluid dus nog meer af. Rubber is gemakkelijk te vinden bij de bouwmarkt.

Voor een Warmte Terugwin Unit (WTW) wordt het aangeraden om deze te plaatsen tegen een muur met en minimale draagcapaciteit van 200kg/cm. Als dit voor jou niet mogelijk is, dan is er een manier om de draagcapaciteit van de muur te vergroten. Je kunt proberen om een geperste houten plaat aan de muur vast te maken en hier vervolgens de ventilator op te plaatsen. 

De ventilatie is verouderd

verouderde ventilatiesysteem

Een ventilatiebox moet ongeveer elke 15 jaar vervangen woorden. Dat komt omdat de motor na 15 jaar vaak versleten is. Het systeem is op dat moment ook verouderd. Er komen steeds sneller vernieuwde ventilatiesystemen uit die niet alleen efficiënter en energiezuiniger werken, maar ook nog eens veel stiller zijn. 

Onderhoud van je ventilatie

geluid verminderen ventilatie met onderhoud

Onderhoud je ventilatiesysteem goed om ervoor te zorgen dat het langer meegaat en minder geluid maakt. Laat het onderhoud doen door een specialist. Hij kan zowel de instellingen van de ventilatiebox checken en updaten, als het gehele systeem reinigen. Wanneer dit niet gedaan wordt, zal het systeem verslechteren en meer geluid maken. Dat komt onder andere omdat opgehoopte stof in de luchtkanalen en ventilatieroosters een goede doorstroom van lucht hindert. Hierdoor komen er meer trillingen vrij en dus meer geluid. Een andere oorzaak is dat je ventilatiebox oververhit kan raken zonder goed onderhoud en daardoor ook meer geluid kan produceren. Houd daarom minimaal de volgende richtlijnen aan: 

  • Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren.  Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook je ventielen worden dan gereinigd en afgesteld.
  • Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Daarnaast wordt het gehele systeem goed afgesteld. 

Maak gebruik van geluidsdempers

geluidsdempers ventilatie

Je kunt er altijd voor kiezen om geluidsdempers te gebruiken om je ventilatie zo stil mogelijk te maken. Geluidsdempers komen in verschillende soorten en kunnen geplaatst worden op diverse plekken. Zo kun je ze monteren op de ventilatiebox, maar ook op de kleppen van de af- en toevoerkanalen. Deze staan namelijk in directe verbinding met de ventilator en de buitenlucht, waardoor onnodige geluidshinder kan worden ervaren. Ook kun je kiezen voor slangdempers. Deze zijn specifiek goed voor het dempen van de afvoerventielen. De slangdempers moeten geplaatst worden in de luchtkanalen en dan zo dicht mogelijk bij de ventilator. Slangdempers kunnen in zowel aan- als afvoerkanalen worden gebruikt. Ook bestaan er dempers die je achter je ventilatieventielen kunt plaatsen. Deze worden inno-dempers, of over-spraak dempers genoemd en zijn vooral populair in de woon-en slaapkamer. 

Het buizenstelsel

het buizenstelsel

Een goed buizenstelsel zal leiden tot minder geluidsoverlast. Kies daarom altijd voor rechte buizen met een diameter van minimaal 125 millimeter en een gladde binnenzijde. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk bochten in je buizenstelsel. Bovendien is het belangrijk om de buizen geregeld te reinigen. Door al deze punten toe te passen zal de luchtstroom in de buizen weinig weerstand hebben en daardoor minder geluid genereren. 

Veranderen stand met ventilatieschakelaar

ventilatieschakelaars

Vaak hebben ventilatiesystemen een standenschakelaar. Hiermee kun je de stand van de ventilatie veranderen. Hoe hoger je de stand zet, hoe meer geluid het systeem maakt. Als je dat weet, kun je slimmer kiezen wanneer je de ventilatie hoger zet. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een dutje de ventilatie lager zetten. Zet de ventilatie dan wel wat harder voor en na het dutje. 

Schakel hulp in van een vakman

hulp van vakman

We hebben in dit artikel al vaker ter sprake gebracht dat het het beste is om een vakman in te schakelen voor goede en vooral stille ventilatie resultaten. Er zijn meerdere redenen waarom je beter een specialist kunt vragen, dan zelf aan de slag te gaan met je ventilatie:

  • Je krijgt een goede inspectie die laat zien wat de oorzaken zijn van het overmatige ventilatie geluid. 
  • Na de inspectie stelt de specialist een plan op. Daarin staat wat er nodig is om de oorzaken van het overmatige geluid op te lossen. 
  • Nadat het plan is opgesteld, gaat de specialist aan het werk. Hij weet precies wat hij moet doen en voert daardoor alle handelingen correct uit.
  • Een specialist gebruikt professioneel gereedschap en goede materialen

Geluid verminderen in een appartement

ventilatie geluid verminderen appartement

Als je in een appartement woont, dan kun je zelf vaak niet veel doen aan de ventilatie. Dat komt omdat dit in appartementencomplexen vaak centraal geregeld is. Als je veel geluidsoverlast ervaart is het dus het beste om je verhuurder te contacteren. Zij kunnen dan vanaf de centrale ventilatiepunten kijken waar het probleem ligt. 

Kan ik mijn ventilatie volledig geluidloos maken?

Een mechanische ventilatie kan nooit helemaal geluidloos zijn. Dat komt natuurlijk omdat de ventilatie werkt aan de hand van een motor en dit nou eenmaal geluid maakt. Bovendien zorgt ventilatie voor luchtverplaatsing. Ook dit maakt geluid. Er is echter wel een verschil tussen geluid en overmatig geluidsoverlast. Hoewel je je ventilatie niet geluidloos kunt maken, kun je er wel voor zorgen dat het geluidsoverlast minimaal is.

Conclusie

conclusie geluid ventilatie verminderen

Ventilatie maakt geluid, dat is nou eenmaal een feit. Het hoort echter niet zoveel geluid te maken dat het overlast veroorzaakt. Als dit toch gebeurt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het op te lossen. Je kunt onder andere je verouderde ventilatie vervangen, regelmatig onderhoud doen, geluidsdempers plaatsen en zorgen voor een goede installatie. Het is het beste als je een specialist inschakelt om het geluid van je ventilatie te verminderen. Hij zorgt er dan voor dat er goede materialen worden gebruikt en de oorzaken gevonden en opgelost worden.