Home » Ventilatie » Luchtkwaliteit meten in huis

Luchtkwaliteit meten in huis

De luchtkwaliteit in huis is belangrijk voor een gezond bestaan. Je kunt namelijk allerlei gezondheidsklachten krijgen als de luchtkwaliteit niet goed is. In dit artikel lees je welke stoffen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit verslechtert, hoe je dit kunt meten en wat je hiertegen kunt doen. Lees dus snel verder!

Luchtkwaliteit meten in huis

Wanneer moet ik de luchtkwaliteit in huis meten?

Het is goed om de luchtkwaliteit in huis te meten, wanneer je denkt dat deze niet optimaal is. Ook is het goed om dit te doen wanneer je denkt te maken te hebben met het sick building syndroom”. Of dit het geval is kun je merken aan onder andere schimmelvorming en een benauwde, muffe lucht in huis. Daarnaast kun je dit merken aan anders onverklaarbare concentratie- en gezondheidsproblemen. Denk dan voornamelijk aan keel- neus- en oogklachten, maar ook hoofdpijn en vermoeidheid.

Wonen er mensen in huis die van tevoren al gevoelige luchtwegen, of ademhalingsproblemen hadden? Dan is het extra belangrijk dat je de luchtkwaliteit in de gaten houdt. Dit is met name het geval als zij bronchitis, astma of COPD hebben.

Wat bepaalt de luchtkwaliteit in huis?

Wat bepaalt de luchtkwaliteit in huis

De kwaliteit van de lucht in huis wordt bepaald door verschillende aspecten. Tijdens alledaagse activiteiten komen er diverse stoffen, maar ook vocht en warmte vrij. Dit gaat allemaal in de lucht hangen en dat beïnvloedt de luchtkwaliteit behoorlijk. Hier volgt een lijst punten die de luchtkwaliteit in huis bepaalt:

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is niet zichtbaar en geur- en smaakloos. Dit ontstaat bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Dat betekent dat CO onder andere vrij kan komen bij het gebruik van de open haard en brand in huis. Ook komt CO vrij bij een gaslek of bij een kapot gastoestel, zoals ketel of geiser. Door de grote hoeveelheden CO die hierbij vrijkomt en het feit dat je dit niet kunt ruiken, proeven of zien, kan dat fataal aflopen. Jaarlijks sterven er ongeveer tien mensen aan een koolmonoxidevergiftiging in ons land.

Kooldioxide

Kooldioxide (CO2) komt vrij bij verbranding. Zo kan CO2 dus vrijkomen bij het gebruik van de open haard, geiser en ketel. Daarnaast komt het ook vrij tijdens het koken en door de aanwezigheid van mensen. Mensen ademen namelijk CO2 uit. Het is het beste als de hoeveelheid CO2 in huis onder de 800 ppm blijft.

Koolmonoxide

Fijnstof

Fijnstof ontstaat tijdens verbrandingsprocessen van brandstoffen. Veel mensen kennen fijnstof van uitstoot in het verkeer en in industriële zones. Samen zorgen deze voor 50% van het fijnstof in Nederland. Echter weet niet iedereen dat fijnstof ook kan ontstaan in huis. Dit gebeurt onder andere bij gebruik van een open haard, tijdens het koken, tijdens het branden van kaarsen en wanneer je rookt. Het is belangrijk dat de fijnstofwaarde in jouw huis onder de 10 μg/m³ blijft.

Vluchtige organische stoffen

Vluchtige organische stoffen (VOS) komen vrij bij het gebruik van alledaagse producten, zoals cosmetica, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Daarnaast komen VOS ook in grotere maten vrij tijdens verbouwingen en het verven van je woning. Voor een goede luchtkwaliteit in huis is het belangrijk dat het VOS-gehalte onder de 1,0 mg/m³ blijft.

Fijnstof en VOS

Formaldehyde

Formaldehyde (HCHO) is een kankerverwekkende stof die vooral vrijkomt tijdens verbouwingen. Zorg ervoor dat de HVHO-waarde onder de 0,1 mg/m³ blijft.

Stikstofdioxide

Stikstofdioxide (NO2) draagt bij aan smog en komt voornamelijk vrij in het verkeer. NO2 is daarom vooral terug te vinden in woningen die dichtbij drukke wegen gebouwd zijn. Er is geen aangegeven waarde waar NO2 onder moet blijven voor een goede luchtkwaliteit. Probeer er echter wel voor te zorgen dat de waarde minimaal blijft.

Ozon

Ozon is een stof dat vrijkomt bij het gebruik van elektrische apparaten zoals printers en kopieermachines. Ozon is vaker een probleem in kantoorpanden dan in huizen, omdat hier veel meer van dit soort machines in een ruimte staan. Zorg ervoor dat het ozongehalte onder de 100 µg/m³ blijft voor een gezond binnenklimaat.

Stikstofdioxide

Vocht

Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%. Zowel een te vochtige lucht, als een te droge lucht zijn niet goed. Vocht in huis komt vrij tijdens alledaagse activiteiten. Denk aan douchen, koken en wassen. Ook mensen stoten vocht uit, bijvoorbeeld in de vorm van zweet.

De luchtdruk

De luchtdruk gaat in principe over hoe zwaar de lucht is en verandert aan de hand van het weer buiten. De luchtdruk heeft samen met de temperatuur een groot invloed op de luchtvochtigheid.

De temperatuur

De temperatuur in huis gaat hand in hand met de luchtkwaliteit. De combinatie van deze twee aspecten bepalen namelijk voor het binnenklimaat. Voor veel mensen is een comfortabele binnentemperatuur tussen de 19 en 21 graden. Dit verschilt uiteraard wel van persoon tot persoon. De temperatuur heeft bovendien effect op de luchtvochtigheid. Bij een te hoge temperatuur in huis kan de lucht te droog worden en bij een te lage temperatuur kan de lucht juist te vochtig worden.

Hoe meet ik de luchtkwaliteit in huis?

Hoe meet je luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in huis kun je zelf meten aan de hand van meters en sensoren. Hier heb je veel verschillende soorten van. Zo kun je voor vocht en elke vervuilende stof een losse meter kopen. Daarnaast zijn er meters die een combinatie van vocht en vervuilende stoffen kan meten. Hoe je de informatie kunt aflezen verschilt per meter. Soms kun je deze van het apparaat zelf aflezen en soms kan dit via een app op je smartphone of tablet. Hier volgt een overzicht van de verschillende soorten meters:

  • Hygrometers, hygrostaten en vochtmeters: geven de luchtvochtigheid weer
  • CO-meters
  • CO2-meters
  • Fijnstofmeters
  • Ozonmeters
  • Rookmelders: gaan af wanneer er te veel rookontwikkeling in huis ontstaat

Deze meters zijn verkrijgbaar van verschillende merken. Voorbeelden zijn OHOME, Rovary en Uhoo.

Specialisten de luchtkwaliteit in huis laten meten

Het is mogelijk om de meting van de luchtkwaliteit over te laten aan specialisten. Hoe deze te werk gaan verschilt per bedrijf en situatie. Vaak is het echter zo dat zij een x aantal dagen de luchtkwaliteit in huis meten. Hier wordt geavanceerde meetapparatuur voor gebruikt. Deze zijn vaak een stuk accurater dan de meters en sensoren voor zelfgebruik.

Wat kost een luchtkwaliteitsmeter?

Wat kost een luchtkwaliteitsmeter

Dit is geheel afhankelijk van het merk en type. Zo heb je bijvoorbeeld voor € 69,- een OHOME CO2 luchtkwaliteitsmeter. Deze meet de luchtvochtigheid, temperatuur en het CO2-gehalte. Een ander voorbeeld is de Uhoo binnenklimaat monitor, die € 329,- kost. Deze heeft negen sensoren en meet onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid, ozon-, fijnstof- en CO2-gehaltes.

Waar plaats ik de luchtkwaliteitsmeters in huis?

Waar plaats ik de luchtkwaliteitsmeters in huis

Luchtkwaliteitsmeter kun je op verschillende plekken in huis plaatsen. Zo kun je erachter komen wat de luchtkwaliteit in een specifieke ruimte is. Het is dan wel belangrijk dat je stilstaat bij waar je meters precies plaatst. Zo zal je geen accurate meting krijgen als je de meter naast een deur of raam plaatst die vaak wordt geopend. Ook moet je rekening houden met de afstand van de meter tot de bron van de vervuiling. De hoeveelheid uitstoot van deze bron speelt natuurlijk ook een rol.

Hoe verbeter ik de luchtkwaliteit in huis?

Hoe verbeter ik de luchtkwaliteit in huis

Heb je de luchtkwaliteit in huis gemeten en ben je erachter gekomen dat deze niet optimaal is? Geen zorgen! Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Een goede ventilatie

Een goede ventilatie

Het zorgen voor een goede ventilatie in huis is de belangrijkste stap die je moet nemen om de luchtkwaliteit te bevorderen. Het beste is om een mechanisch ventilatiesysteem te hebben, maar ook met natuurlijke ventilatie kom je al een heel eind. Dit zorgt er namelijk voor dat vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat schone lucht naar binnen kan stromen. Heb je het idee dat jouw ventilatie niet optimaal is? Laat hier dan naar kijken door een specialist en laat je ventilatiesysteem eventueel vervangen. Het is bovendien belangrijk dat je je ventilatiesysteem regelmatig reinigt en laat onderhouden.

Vraaggestuurde ventilatie

Een vraaggestuurd ventilatiesysteem is de beste optie als je de luchtkwaliteit in huis wilt verbeteren. Deze werkt namelijk aan de hand van sensoren die de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Dit is dus eigenlijk een ventilatiesysteem en een luchtkwaliteitsmeter in één.

Luchtreinigers

Luchtreinigers

Luchtreinigers zijn een goede aanvulling op natuurlijke ventilatie of een beperkte mechanische ventilatie. Luchtreinigers kunnen namelijk verschillende vervuilende stoffen en stofdeeltjes uit de lucht in huis halen. Er zijn veel verschillende soorten en merken waaruit je kunt kiezen. Wanneer je er een uitkiest is het wel van belang dat je rekening houdt met de grootte van de ruimte waar je deze neer wilt zetten. Niet elke luchtreiniger heeft namelijk de capaciteit om de lucht in grote ruimtes te reinigen.

Andere tipsAndere tips

Hier volgen nog een aantal andere tips die je kunt toepassen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren:

  • Lucht je huis vaker door ramen en deuren open te zetten.
  • Plaats luchtzuiverende planten in huis.
  • Kook altijd met de afzuigkap aan.
  • Gebruik de openhaard zo min mogelijk.