Home » Ventilatie » Ventilatie bij renovatie

Ventilatie bij renovatie

Ga jij binnenkort je woning renoveren? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met ventilatie-eisen waaraan je moet voldoen. De overheid heeft deze eisen laten opnemen in het Bouwbesluit. Wil jij weten wat de eisen zijn en of deze verplicht zijn voor jou? Lees dan snel verder!

Ventilatie bij renovatie

Waarom ventileren?

Waarom ventileren

Mensen die hun woning renoveren kiezen er vaak voor om hun isolatie te verbeteren. Dat is natuurlijk goed, omdat het voor temperatuurbehoud in de woning zorgt. Hierdoor is de woning bovendien ook een stuk zuiniger. Echter is zorgt goede isolatie er ook voor dat natuurlijke ventilatie bijna niet meer mogelijk is. Vervuilde lucht kan veel lastiger naar buiten worden afgevoerd en frisse lucht kan niet zomaar meer de woning instromen. Het gevolg hiervan is dat de bewoners gezondheidsklachten kunnen oplopen en de woning niet meer comfortabel is om in te wonen. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er altijd frisse lucht naar binnen kan stromen en vervuilde lucht altijd kan worden afgevoerd. Dit is dan ook de reden dat ventilatie belangrijk is in gerenoveerde woningen.

Wat zijn de ventilatie-eisen?

Wat zijn de ventilatie eisen

De overheid vindt het belangrijk dat woningen gezond zijn om in te leven. Dit is de reden dat zij ventilatie-eisen hebben opgesteld voor gerenoveerde woningen en nieuwbouwwoningen.

Het ventilatiesysteem in een gerenoveerde woning moet:

 • Frisse lucht naar binnen laten stromen in de droge ruimtes, zoals de woonkamer en de slaapkamers;
 • De frisse toevoerlucht langs tussenruimtes laten stromen, zoals de gang en de trappenhal;
 • De frisse toevoerlucht als laatste naar de natte ruimtes laten stromen, zoals de keuken en de badkamer;
 • De vervuilde lucht vanuit de natte ruimtes afzuigen en naar buiten afvoeren;
 • Ervoor zorgen dat er geen grote energieverliezen zijn.

Is het verplicht?

Is het verplicht

De ventilatie-eisen gelden niet voor elke gerenoveerde woning. In het Bouwbesluit wordt renovatie onderverdeeld in volgende vier categorieën:

 1. Renovatie: dit houdt in dat er gedeeltelijk vernieuwingen, veranderingen of een vergroting van je huis plaatsvinden.
 2. Renovatie met vernieuwing of vervanging van de isolatielagen in je huis.
 3. Ingrijpende renovatie: wanneer 25% van je huis verandert, wordt vernieuwd, of wordt uitgebreid.
 4. Verbouwing waarbij het technische bouwsysteem wordt aangepast. Dit heeft betrekking op een gehele of gedeeltelijke aanpassing.

Alleen bij de laatste categorie moet het ventilatiesysteem worden veranderd als deze nog niet aan de richtlijnen voldoet. Je hebt dan een ventilatiesysteem nodig met een capaciteit van minimaal 5000 m3 per uur. Kortom, je hoeft je bij een bestaande (oudere) woning alleen aan de ventilatie eisen te houden wanneer het “technische bouwsysteem” wordt aangepast. Meer informatie hierover vind je op de website van het Bouwbesluit online.

Ventilatiesystemen

Ventilatiesystemen

De ventilatiesystemen die voldoen aan de ventilatie-eisen van het bouwbesluit zijn de (gedeeltelijk) mechanische ventilatiesystemen C, D en E.

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij type C gebeurt de afzuiging van vervuilde lucht op een mechanische manier en komt schone, droge lucht op een natuurlijke manier het huis in.

Er wordt dus een systeem met een motor gebruikt om de vervuilde, vochtige lucht af te zuigen en via een buizenstelsel naar buiten te leiden. Deze vervuilde lucht wordt afgezogen uit natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Zo wordt er plaatsgemaakt voor schone en droge lucht. Deze schone lucht kan via ventilatieroosters en ramen in droge ruimtes, zoals de slaapkamer, naar binnen stromen.

De voordelen

Ventilatiesysteem C kent veel voordelen:

 • Het is het goedkoopste systeem van alle opties waaruit je kunt kiezen bij nieuwbouw;
 • Het elektriciteitsverbruik ligt lager dan bij ventilatiesysteem D;
 • Het kan vraaggestuurd werken aan de hand van sensoren die de luchtkwaliteit in huis meten. Als de kwaliteit niet optimaal is, dan wordt er automatisch extra geventileerd.

De nadelen

Naast voordelen, heeft ventilatiesysteem C ook een aantal nadelen:

 • Het kan de frisse toevoerlucht niet voorverwarmen, waardoor je tocht en koudebruggen kunt ervaren;
 • De luchtkwaliteit is minder goed dan bij andere ventilatiesystemen. Vervuiling van buiten kan namelijk makkelijker naar binnen treden;
 • Geluid van buitenaf kan makkelijker binnen gehoord worden.

De prijs

De prijs om ventilatiesysteem C te laten installeren ligt onder andere aan de grootte van je woning en het model dat je kiest. Echter kun je uitgaan van een prijs tussen de € 3.250 en € 4.500 inclusief plaatsing en exclusief btw.

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D wordt ook wel een WTW-unit of balansventilatie genoemd. Het systeem is geheel mechanisch. Dat wil zeggen dat zowel de afzuiging van vervuilde lucht én de toevoer van schone lucht gebeurt aan de hand van een systeem met een motor.

De afgezogen lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt via de motor aangezogen. Deze aangezogen lucht wordt vervolgens door de filters in het systeem gefilterd.

Ventilatiesysteem D zorgt echter niet alleen voor een leefruimte met schone lucht, maar ook voor warmtebehoud in je woning. Het systeem gebruikt de warmte van afgezogen lucht om frisse lucht van buiten voor te verwarmen en vervolgens naar binnen te blazen.

De voordelen

De voordelen van ventilatiesysteem D zijn:

 • Het verwarmt de toevoerlucht voor, waardoor je geen last hebt van koudebruggen of tocht;
 • Het zorgt voor een betere luchtkwaliteit in huis dan ventilatiesysteem C, omdat vervuiling van buitenaf minder snel naar binnen kan treden;
 • Je ervaart geen geluidshinder van buitenaf.

De nadelen

Ventilatiesysteem D heeft ook een aantal nadelen:

 • Het heeft een hoge investeringsprijs;
 • Het heeft meer onderhoud nodig dan ventilatiesysteem C;
 • Het verbruikt relatief meer elektriciteit.

De prijs

De prijs om ventilatiesysteem D te laten installeren ligt onder andere aan de grootte van je woning en het model dat je kiest. Echter kun je uitgaan van een prijs van minimaal €6.000 inclusief plaatsing en exclusief btw.

Ventilatiesysteem E

Ventilatiesysteem E

Ventilatiesysteem E is geheel mechanisch. Met type E worden de af- en aanvoer van lucht dus tot stand gebracht met behulp van een motor. De vervuilde lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt aangezogen door ventilatieroosters. Deze schone lucht wordt eerst gefilterd voordat het de woning instroomt.

Je kunt met dit systeem zelf de intensiteit van de ventilatie bepalen. Daarnaast zorgt ventilatiesysteem E ook voor warmtebehoud, ofwel warmteterugwinning, in huis. Er zit bij dit type namelijk ook een warmtepomp. Deze waterpomp zorgt ervoor dat je huis (verwarming) en boiler water verwarmd kunnen worden met de warmte uit de afgezogen lucht.

De voordelen

Ventilatiesysteem E brengt meerdere voordelen met zich mee. Deze zijn:

 • Het is het meest energiezuinige ventilatiesysteem;
 • Vervuiling van buitenaf kan de woning niet binnentreden;
 • Je ervaart geen geluidshinder van buitenaf.

De nadelen

Dit zijn de nadelen van ventilatiesysteem E:

 • Het is het duurste systeem om te laten installeren;
 • Het is mogelijk dat je geluidshinder ervaart door het mechanische systeem.

De prijs

De prijs om ventilatiesysteem E te laten installeren ligt onder andere aan de grootte van je woning en het model dat je kiest. Echter kun je uitgaan van een prijs van tussen de € 6.000 en € 10.000 inclusief plaatsing en exclusief btw.

Het onderhoudHet onderhoud

Het is belangrijk dat je je ventilatiesysteem goed onderhoudt. Zo zorg je ervoor dat de lucht in huis daadwerkelijk schoon is en je ventilatiesysteem langer meegaat. Daarnaast maakt een goed onderhouden ventilatiesysteem minder geluid.

Onderhoud

Laat een vakman langskomen om het mechanische gedeelte van je ventilatiesysteem goed te onderhouden en te reinigen. Je kunt de volgende richtlijnen aanhouden:

 • Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook je ventielen worden dan gereinigd en afgesteld.
 • Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.

Reinigen

De toevoerroosters moeten regelmatig worden gereinigd. Dit kun je zelf doen. Het kan nodig zijn om je roosters hiervoor eerst los te moeten schroeven. Je kunt het stof zo uit de roosters zuigen met een stofzuiger en hier vervolgens overheen gaan met een sopje.

Een aantal tips

Een aantal tips

Hier volgen een aantal tips om ervoor te zorgen dat de ventilatie in jouw woning altijd op en top is!

 • Zet je ventilatiesysteem nooit uit;
 • Zorg ervoor dat je ventilatiesysteem goed staat afgesteld;
 • Zorg ervoor dat lucht in je woning vrij kan stromen. Dit doe je door 1,5 centimeter ruimte onder binnendeuren te laten en eventueel ventilatieroosters te plaatsen;
 • Plaats schakelaars door het hele huis, zodat je altijd gemakkelijk de ventilatie intensiteit kunt aanpassen;
 • Laat je ventilatiesysteem keuren met een Ventilatie Prestatie Keuring;
 • Laat je ventilatiesysteem regelmatig onderhouden en reinigen.

Voor welk ventilatiesysteem moet ik kiezen?

Welke ventilatiesysteem je moet kiezen ligt geheel aan je eigen voorkeuren. Je weet nu wat de voor- en nadelen zijn van elk systeem. Vraag jezelf dus af welke voordelen essentieel zijn voor jou en met welke eventuele nadelen je kunt leven.

Het ventilatieplan

Het ventilatieplan

Heb je een ventilatiesysteem uitgekozen? Dan wordt het tijd om het ventilatieplan op te stellen. Dit is een verplicht plan dat ervoor zorgt dat jouw ventilatie goed werkt en juist is ingesteld. In principe bestaat het plan uit twee onderdelen:

 1. Het ventilatievoorontwerp: dit wordt voor de start van de installatie opgesteld. Hierin staat voor welk ventilatiesysteem er is gekozen en waar deze precies wordt geïnstalleerd.
 2. Het ventilatieprestatieverslag: dit wordt na de installatie opgesteld. Hierin staat wat de behaalde prestaties van het ventilatiesysteem zijn.

Je kunt het ventilatieplan laten opstellen door een installateur of een Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB) verslaggever.