Home » Duurzaam huis » Huis isoleren

Huis isoleren

Heb jij het idee dat er veel warmte uit jouw huis verloren gaat? Misschien is het dan goed om een betere isolatie te overwegen. Je kunt verschillende aspecten van je huis isoleren, zoals de vloer, het glas van de ramen, de gevels en het dak. Ook zijn er kleinere isolatiemaatregelen die je kunt treffen. Het isoleren van je huis heeft veel voordelen. In dit artikel lees je alle informatie!

Huis isoleren

Waarom zou ik mijn huis isoleren?

Waarom isoleren?

Een goed geïsoleerd huis brengt veel voordelen met zich mee. Er gaat minder warmte verloren, waardoor je standaard een comfortabele temperatuur in huis hebt. Dit betekent ook dat je minder energie zult verspillen om voor de verloren warmte te compenseren. Hierdoor bespaar je geld en wordt er minder CO2 uitgestoten. Een ander voordeel is dat je minder last van vocht in huis zult hebben. Hierdoor krijg je minder snel last van schimmels en bacteriën. Ook zitten er andere financiële voordelen verbonden aan een goed geïsoleerd huis. Zo is deze meer waard dan een niet-geïsoleerd huis. Uiteraard is het zo dat isolatie vraagt om een investering, maar je wordt hier vaak in tegemoetgekomen in de vorm van subsidies.

De isolatiewaardesDe isolatiewaardes

Er zijn twee waardes die kunnen laten zien hoe goed een huis of een bepaald element in huis geïsoleerd is. Deze zijn de warmtedoorgangscoëfficiënt en de warmteweerstand.

De warmtedoorgangscoëfficiënt

Eén van de isolatiewaardes van een huis of losse aspecten hierin wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt. Dit wordt ook wel de “u-waarde” genoemd. Deze geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil wordt vrijgelaten. Hoe hoger de u-waarde is, hoe slechter de isolatie.

De warmteweerstand

De warmteweerstand is één van de isolatiewaardes. Dit wordt ook wel de “r-waarde” genoemd. Dit is eigenlijk het tegenovergesteld van de u-waarde. Hoe hoger de r-waarde is, hoe beter de isolatie.

Kan ik mijn huis zelf isoleren?

Kan ik mijn huis zelf isoleren

Het is mogelijk om je huis zelf te isoleren. Echter is dit voor grote isolatiemaatregelen, zoals de muren, vloer, ramen en het dak af te raden. Het is namelijk een precieze klus en om er zeker van te zijn dat de isolatie optimaal wordt, is het beter om hier een isolatiebedrijf voor in te huren. Deze heeft verstand van de isolatiewaardes en weet precies wat voor soort isolatie je nodig hebt.

Kleine isolatiemaatregelen die je zelf kunt uitvoeren

Er zijn een aantal kleine isolatiemaatregelen die je zelf kunt uitvoeren, zonder dat hier een isolatiebedrijf voor ingeschakeld hoeft te worden. Zo kun je gemakkelijk tochtstoppers plaatsen bij deuren en de brievenbus. Daarnaast is het ook simpel om eventuele kieren en naden dicht te maken.

  • Je kunt ervoor kiezen om radiatorfolie achter je radiatoren aan te brengen. Op deze manier kan de warmte minder snel naar buiten ontsnappen.
  • Ben je nog niet van plan je ramen te isoleren? Kies er dan voor om isolerende gordijnen te plaatsen.
  • Als laatste kun je waterleidingen isoleren met schuim hoesjes. Zo blijft het water langer warm.
  • Het plaatsen van tochtstoppers, radiatorfolie en isolatiegordijnen kosten bij elkaar zo’n €200,- maar toch kun je hier gemiddeld tot €400,- per jaar aan stookkosten mee besparen.

Het dak van je huis isoleren

Het dak isoleren

Het isoleren van je dak is één van de meest efficiënte isolatiemaatregelen die je kunt nemen. Dat komt omdat warmte naar boven stijgt en het dus makkelijk via het dak kan ontsnappen. Er zijn drie manieren waarop jij je dak kunt laten isoleren. Dit kan van binnenuit, van buitenaf of door je zoldervloer te isoleren.

Het dak van binnenuit isoleren

Het is mogelijk om je dak langs de binnenkant te isoleren. Het fijne hiervan is dat er niet aan je dakbedekking hoeft te worden gezeten. Het nadeel is echter dat je wel te maken zult krijgen met wat ruimteverlies aan de binnenzijde van je huis. De materialen die voor dit isolatietype worden gebruikt zijn minerale wollen of isolatieplaten. Hoe de isolatie geplaatst wordt, ligt aan het soort dak dat je hebt.

De isolatie van een hellend dak

De meeste hellende daken hebben een spanten- of keperstructuur. Daarom wordt ervoor gekozen om het isolatiemateriaal tussen de houten balken te plaatsen.

De isolatie van een plat dak

Heb je een plat dak? Dan is het niet verstandig om te kiezen voor een isolatie van binnenuit. Dat komt omdat het isolatiemateriaal in dit geval onder de dakconstructie geplaatst moet worden. De dakconstructie kan niet goed tegen de temperatuurwisselingen die hiermee gepaard gaan.

Dak van binnenuit isoleren

Het dak van buitenaf isoleren

Je dak van buitenaf laten isoleren is handig om te doen wanneer je al van plan bent je dakbedekking te vervangen of te repareren. Het voordeel van deze optie is dat je niet te maken krijgt met ruimteverlies aan de binnenkant van je huis. Het nadeel is echter dat dit duurder is dan een isolatie van binnenuit. Hoe het isolatiemateriaal geplaatst wordt, ligt aan of je een hellend of plat dak hebt.

De isolatie van een hellend dak

De isolatie van een hellend dak kan van buitenaf erg snel gedaan worden. Daarnaast zorgt de isolatie van dit type dak er ook nog eens voor dat je dakconstructie vocht en de gevolgen van hevig weer goed kan afweren.

Isolatie dak van buiten

De isolatie van een plat dak

Kies je ervoor om je platte dak van buitenaf te isoleren? Dan wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie geplaatst. Hierdoor warmt het dak op. Dit is de reden dat een plat dak dat van buiten geïsoleerd wordt ook wel een “warm dak” wordt genoemd. Het voordeel van deze optie is dat je minder snel scheuren in de dakvloer krijgt. Daarnaast is de dakconstructie ook nog eens goed beschermd tegen hevige weersomstandigheden.

De zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Het klinkt misschien gek, maar je kunt ervoor kiezen om je zoldervloer te isoleren. Dit heeft hetzelfde effect als de isolatie van het dak zelf. Doe dit wel alleen wanneer je je zolder niet gebruikt als leefruimte. Het isolatiemateriaal dat hiervoor wordt gebruikt ligt aan het soort zoldervloer dat je hebt.

Een massieve zoldervloer isoleren

Heb je een massieve zoldervloer? Dan zal er gespoten polyurethaanschuim (PUR) gebruikt worden om de vloer te isoleren. Er is niet veel PUR nodig om een goede isolatie te creëren. Bovendien kan het ook nog eens snel worden aangebracht. Een alternatief op PUR is het gebruik van isolatieplaten.

Een niet-massieve zoldervloer isoleren

Bij een niet-massieve zoldervloer wordt er gespoten glaswol of isolatiedekens van minerale glaswol gebruikt om de vloer te isoleren. Is het de bedoeling dat je nog op zolder kunt blijven lopen? Kies dan voor een afwerking van houten platen.

De prijzen voor het isoleren van je dak

De prijs voor het isoleren van je dak ligt aan het soort dak dat je hebt en op welke manier je wilt isoleren. Hier volgen de gemiddelde prijzen.

Isolatie Soort dak Gemiddelde prijs per m2
Van binnenuit Hellend dak €20,- – €50,- excl. afwerking
Van binnenuit Plat dak €25,- – €40,- excl. afwerking
Van buitenaf Hellend dak €40,- – €60,- excl. afwerking
Van buitenaf Plat dak €45,- – €100,- incl. afwerking
PUR op massieve zoldervloer   €20,- – €40,-

De vloer van je huis isoleren

Vloer isoleren

Met het isoleren van de vloer in je huis kun je de isolatiewaarde enorm verbeteren. Vloeren kunnen op twee verschillende manieren worden geïsoleerd. Dit kan zowel via de onder- als de bovenkant van de vloer.

De vloer isoleren via de onderkant

Je kunt ervoor kiezen om je vloer te isoleren via de onderkant, als je een kelder of kruipruimte hebt in huis. Er wordt hier dan isolatiemateriaal tegen het plafond geplaatst. Dit is een zeer effectieve manier, omdat de koude lucht van de kelder of kruipruimte dan niet meer naar de rest van het huis trekt. Tegelijkertijd zal de warmte uit de leefruimtes ook niet meer naar de kelder of kruipruimte toe trekken.

Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor het isoleren van de vloer via de onderkant zijn harde isolatieplaten, of PUR-schuim. Dit laatste is vooral handig als er langs leidingen moet worden gewerkt.

De vloer isoleren via de bovenkant

De vloer isoleren via de bovenkant is de enige optie als je geen kelder of kruipruimte hebt. Dit brengt echter wel een groot nadeel met zich mee. Je moet namelijk je complete vloer openbreken om deze te voorzien van het isolatiemateriaal. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt zijn isolatieplaten met een hoge drukvastheid, PUR-schuim, of isolerende chapes.

De prijzen voor het isoleren van je vloer

De prijzen voor het isoleren van je vloer verschillen. Dit ligt onder andere aan het soort vloerisolatie dat je neemt en het isolatiebedrijf dat je kiest. Hieronder geven we je een indicatie van de gemiddelde kostprijs per m2. Dit is inclusief btw en arbeidskosten.

Vloerisolatie Gemiddelde kostprijs per m2
Isolatieplaten €20,- – €25,-
PUR-schuim €30,- – €35-
Isolatiechape €30,- – €35,-

De muren van je huis isoleren

De muren van je huis zijn een belangrijk onderdeel van de

De muren isoleren complete isolatie. Een huis bestaat uit verschillende soorten muren en dat vraagt ook om verschillende soorten isolatie. Zo is er de isolatie van een spouwmuur, buitenmuur en binnenmuur.

De isolatie van een spouwmuur

De spouw is de ruimte die tussen een binnen- en buitenmuur zit. Bij een spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld met isolatiemateriaal. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt zijn meestal EPS-parels, glaswol, PUR-schuim, of steenwol. Dit wordt aangebracht via kleine gaatjes die in het voegwerk worden gemaakt. Het is hierbij wel van belang dat de spouw ten minste 5 cm breed is. Daarnaast moet deze ook schoon zijn.

De isolatie van een buitenmuur

De isolatie van een buitenmuur wordt meestal gedaan wanneer er geen spouwmuur is, of wanneer deze niet geschikt is voor isolatie. Er wordt dan een dikke isolatielaag aangebracht op de buitenmuur. Het voordeel hiervan is dat je geen ruimteverlies in huis zult ervaren. Het isolatiemateriaal dat hiervoor gebruik wordt zijn kunststoffen isolatieplaten. Wanneer dit geplaatst, is moet de muur worden afgewerkt met gevelbekleding. Je kunt zelf bepalen wat voor soort bekleding je wilt toepassen.

Isolatie binnenmuur

De isolatie van een binnenmuur

Het is een optie om je binnenmuur te isoleren, maar niet veel mensen kiezen ervoor. Dat komt omdat dit veel meer werk kost dan de andere opties. Zo moeten kamers volledig worden leeggemaakt en vensterbanken en radiatoren worden verplaatst. Daarnaast gaat er ook nog eens veel ruimte verloren bij het isoleren van binnenmuren. Wil je ondanks de nadelen toch voor deze optie kiezen? Check dan eerst of je gevel in goede staat verkeert en je of de regenbelasting voor de buitenmuur niet te groot is.

Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt bij de isolatie van binnenmuren zijn voorzetwanden met minerale wol, multipor-isolatieplaten of cellenbeton blokken.

De prijzen voor het isoleren van je muren

De prijzen voor het isoleren van je muren ligt onder andere aan het soort muur dat geïsoleerd moet worden en het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt. Uiteraard speelt ook het isolatiebedrijf dat je kiest een rol in de uiteindelijke prijs. Hier volgen echter een aantal gemiddelde prijsindicaties voor het laten isoleren van je muren. Dit is inclusief arbeidskosten en exclusief btw.

Muursoort Gemiddelde prijs per m2
Spouwmuur €15,- – €30,-
Buitenmuur €100,- – €150,-
Binnenmuur €50,-

De ramen van je huis isoleren

De ramen isoleren

Door de ramen van je huis te isoleren kun je voorkomen dat er veel warmte onnodig verloren gaat. Bij het isoleren van komen twee aspecten kijken. Dit zijn de kozijnen en het glas. In het geval dat je ramen al flink verouderd zijn is het aan te raden om beide aspecten te vervangen.

Isolerende kozijnen

Kozijnen worden gemaakt van verschillende materialen. Het soort materiaal dat je kiest heeft effect op de u-waarde, oftewel de isolatiewaarde. Zo kun je kiezen voor houten kozijnen, met een u-waarde van tussen de 0,63 en 0,8. Dit is het meest isolerend. Een andere optie is PVC kozijnen, met een u-waarde van tussen de 0,78 en 1,2. Dit is de goedkoopste optie. Dan zijn er ook aluminium kozijnen. Deze hebben een u-waarde van tussen de 0,8 en 1,5. Het voordeel van aluminium kozijnen is dat deze erg sterk zijn, maar tegelijkertijd ook licht en roestvast. Als laatste kun je nog kiezen voor stalen kozijnen. Deze hebben een u-waarde van tussen de 1,9 en 2,6. Stalen kozijnen roesten niet, zijn duurzaam en onderhoudsarm.

Isolerend glas

Er zijn tegenwoordig veel soorten isolerend glas waar je uit kunt kiezen. Zo is er het welbekende dubbele glas. Echter is het beter om minimaal hoogrendementsglas te nemen. Deze bestaan uit ten minste twee glasplaten met daar tussenin edelgas. De buitenste glasplaten zijn ook nog eens afgewerkt met een speciale isolerende laag. Ook bij het hoogrendementsglas zijn er verschillende gradaties van isolatie waaruit je kunt kiezen. Zo heb je H, H+, H++ en H+++. Hoe meer plusjes je ziet staan, hoe beter het glas isoleert.

De prijzen voor het isoleren van je ramen

Hoeveel je kwijt bent aan het laten plaatsen van isolerende ramen hangt af van verschillende factoren. Denk aan het bedrijf dat je inhuurt om dit te doen, maar bijvoorbeeld ook aan het type raam dat je kiest. Hieronder geven we een indicatie van de gemiddelde prijzen.

Een vast raam:

Materiaal Gemiddelde prijs per m2, inclusief plaatsing
Hout €150,- – €300,-
PVC €100,- – €250,-
Aluminium €250,- – €400,-

Een draaivalraam:

Materiaal Gemiddelde prijs per m2, inclusief plaatsing
Hout €250,- – €400,-
PVC €150,- – €300,-
Aluminium €400,- – €550,-

Een schuifraam:

Materiaal Gemiddelde prijs per m2, inclusief plaatsing
Hout €800,- – €1.000,-
PVC €700,- – €900,-
Aluminium €1.100,- – €1.500,-

Hoeveel bespaar ik op stookkosten?

Hoeveel bespaar ik op stookkosten

In een geïsoleerd huis gaat er veel minder warmte verloren. Je hoeft dus ook minder te stoken om het huis warm te houden. Hierdoor bespaar je op de stookkosten. Je kunt jaarlijks tot honderden euro’s besparen per isolatiemaatregel. Hier volgen de gemiddelde besparingen, deze kunnen afwijken per huis en andere omstandigheden.

Isolatie Gemiddelde jaarlijkse besparing
Dak €250,- – €600,-
Vloer €200- – €320,-
Muren €250,- – €750,-
Ramen €120,- – €190,-
Kruipruimte €200,- – €320,-

Met welke maatregel moet ik beginnen?

Welke isolatiemaatregel beginnen

Wil je niet je hele huis in één keer isoleren? Dat is niet erg. Het toepassen van één isolatiemaatregel is beter dan helemaal niks. Misschien vraag je je dan af met welk onderdeel van het huis je dan moet beginnen. In principe kun je dit zelf bepalen, maar het wordt aangeraden om te beginnen waar de isolatie het slechtste is. Op deze manier pak je het element aan dat de meeste warmte verloren laat gaan, waardoor je huis in één keer een stuk beter is geïsoleerd.

Financiële tegemoetkoming voor isolatie

Financiele tegemoetkoming en subsidies

Het isoleren van je huis kan best een grote investering zijn. Niet iedereen kan dit zomaar betalen. Gelukkig zijn er verschillende subsidieregelingen en leningen beschikbaar voor isolatie. Deze zijn:

Er gelden verschillende voorwaarden voor deze regelingen. Zo is het bijvoorbeeld vaak zo dat je moet samenwerken met een erkend isolatiebedrijf om hiervoor in aanmerking te kunnen komen.

Zo bespaar je geld op het isoleren van je huis

Subsidies zullen niet de volledige kosten dekken die komen kijken bij het isoleren van je huis. Het is daarom fijn om zo veel mogelijk geld te kunnen besparen op het isolatie proces. Een tip die je kunt toepassen is om aan je buren te vragen of zij hun huis ook willen isoleren. Er zijn namelijk isolatiebedrijven die werken met een burenkorting. Jij en je buren krijgen een korting als jullie tegelijkertijd gebruikmaken van hetzelfde isolatiebedrijf.

Een andere tip is om zoveel mogelijk offertes bij verschillende isolatiebedrijven aan te vragen. Zo kom je erachter welke het voordeligste is. Houd echter ook altijd rekening met de kwaliteit. Om erachter te komen of een bedrijf kwalitatief goed isoleert, kun je reviews lezen van eerdere klanten. Succes!

Bespaar geld na isolatie