Home » Ventilatie » Ventilatieventielen

Ventilatieventielen

Het is belangrijk om je huis te ventileren. Zo bevorder je je gezondheid en houd je je huis comfortabel. Het plaatsen van ventilatieventielen helpt je om je ventilatie te optimaliseren. Hoe dat precies werkt, welke soorten er zijn en waar je op moet letten hebben wij in dit artikel op een rijtje gezet. Lees snel verder!

ventilatieventielen

Wat zijn ventilatieventielen?

wat zijn ventilatieventielen

Ventilatieventielen zijn ronde ventielen die zorgen voor ventilatie in je huis. Er zijn ventilatieventielen die zorgen voor de toevoer van schone lucht en er zijn ventilatieventielen die zorgen voor de afvoer van vervuilde lucht. Over het algemeen zijn ventilatieventielen voornamelijk te vinden in badkamers, keukens en toiletten.

Hoe werken ventilatieventielen?

hoe werken ventilatieventielen

Ventilatieventielen kun je onderverdelen in afvoerventielen en toevoerventielen. De afvoerventielen zorgen ervoor dat vervuilde, vochtige lucht wordt afgevoerd. De toevoerventielen dienen voor de toevoer van schone, droge lucht. Ventilatie is een proces dat nooit stopt en het is daarom belangrijk dat je je ventilatieventielen nooit dichtdraait.


soorten ventielen


Ventielen kunnen zowel geïnstalleerd worden in huizen met een mechanische ventilatie, als huizen met een natuurlijke ventilatie. Hoe ventilatieventielen werken ligt aan het soort ventilatie dat je hebt. Hieronder wordt de werking van de ventielen per soort beschreven.

Natuurlijke ventilatie

Ventilatieventielen in een huis met natuurlijke ventilatie werken aan de hand van luchtdrukverschillen en zijn gebaseerd op het natuurkundige principe dat warme lucht opstijgt. Eerst stroomt schone, frisse buitenlucht via lager gelegen ventilatieventielen, open ramen en raamroosters naar binnen. Vervolgens verlaat de vuile, warme lucht het huis via hoger gelegen ventilatieventielen en overige openingen in huis.

natuurlijke ventilatie bij ventilatieventielen

Mechanische ventilatie

Ventilatieventielen in een huis met mechanische ventilatie worden vaak aangestuurd door een motor. Deze zorgt ervoor dat de ventilator draait waardoor de buizen, die aangesloten zitten op de ventilatieventielen, lucht kunnen afzuigen of toevoeren. Ventilatieventielen kunnen gemakkelijk worden aangesloten op de luchtbuizen omdat ze vaak rond van vorm zijn. Tegenwoordig zijn er ook designmodellen te vinden met andere vormen.

Ventilatieventielen werken iets anders als je ventilatiesysteem gedeeltelijk mechanisch is. Als alleen de vervuilde lucht wordt verwerkt aan de hand van een motor, dan kan de frisse lucht op een natuurlijke wijze naar binnen stromen, via de ventilatieventielen. Wanneer de situatie andersom is en enkel de schone lucht wordt verwerkt aan de hand van een motor, dan kan de vervuilde lucht op een natuurlijke manier het huis verlaten via de ventilatieventielen.

ventilatieventielen bij mechanische ventilatie

Waar moet ik rekening mee houden?

De ventilatie in je hele huis moet op orde zijn om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat optimaal is. Er zijn echter een aantal ruimtes waar ventilatie het belangrijkst is. Dit zijn de zogenoemde natte ruimtes, zoals de badkamer, de keuken en het toilet. De reden hiervoor is dat in deze kamers de luchtkwaliteit snel kan verslechteren. Dat komt door al het vocht dat vrijkomt tijdens het douchen, wassen en koken. Ook komen er tijdens het koken koolstofdioxide en vluchtige organische stoffen vrij. Het is essentieel dat dit allemaal afgevoerd kan worden en dat er schone lucht naar binnen kan stromen. Dit is dan ook de reden dat er wordt aangeraden om ventilatieventielen minimaal in de badkamer, het toilet en de keuken te plaatsen. Dit zijn bovendien ook de ruimtes die standaard worden voorzien van een afzuigpunt in huizen met mechanische ventilatie.

Waar moet ik aan denken voordat ik ventielen koop?

Er zijn verschillende soorten ventilatieventielen. Het is daarom belangrijk dat je stilstaat bij een aantal punten, voordat je op pad gaat om ventilatieventielen te kopen. Dit zal ervoor zorgen dat je ventilatieventielen passen bij jouw behoeftes. Vraag jezelf het volgende af:

 • Heb je mechanische of natuurlijke ventilatie in huis?
 • Wil je lucht afvoeren of toevoeren?
 • Hoeveel lucht wil je verplaatsen?
 • In welke ruimtes wil je de ventilatieventielen plaatsen?
 • Van welk materiaal wil je de ventilatieventielen hebben?In welke kleur wil je de ventilatieventielen hebben?
 • Welke afmetingen moeten de ventilatieroosters zijn?

Het is niet altijd even makkelijk om zelf antwoord te geven op deze vragen. Gelukkig kun je altijd advies vragen aan een specialist en samen een plan opstellen.

Wat voor soort ventilatieventielen zijn er?

soorten ventilatieventielen

Er zijn verschillende soorten ventilatieventielen te vinden op de markt. Je kunt deze echter allemaal opdelen in twee soorten, namelijk toevoerventielen en afvoerventielen.

Toevoerventielen

Toevoerventielen worden ook wel pulsieventielen genoemd. Deze worden vaak gebruikt in huizen met minimaal een mechanische toevoer van frisse lucht. Dat betekent dus dat toevoerventielen goed verenigbaar zijn met ventilatiesystemen B, D en E. In huizen met een van deze ventilatiesystemen worden de toevoerpunten van frisse lucht vaak geplaatst in zogeheten droge ruimtes, zoals de slaapkamers en de woonkamer. Toevoerventielen kunnen ook gebruikt worden in huizen met natuurlijke ventilatie. Deze laten frisse lucht dan op een natuurlijke manier het huis instromen.

toevoerventiel

Afvoerventielen

Afvoerventielen worden ook wel extractieventielen genoemd. Deze worden vaak gebruikt in huizen met minimaal een mechanische afvoer van vervuilde lucht. Dat houdt dus in dat afvoerventielen goed kunnen worden gebruikt in combinatie met ventilatiesystemen C, D en E. In huizen met een van deze ventilatiesystemen worden afvoerputten van vervuilde lucht vaak geplaatst in zogeheten natte ruimtes, zoals de badkamer, de keuken en het toilet. Dat is dan ook de reden dat afvoerventielen vaak in deze ruimtes worden gebruikt. Afvoerventielen kunnen ook gebruikt worden in huizen met natuurlijke ventilatie. Deze voeren vervuilde lucht op een natuurlijke manier naar buiten af.

Afvoerventiel

De installatie 

installatie van ventilatieventielen

Laat de installatie van ventilatieventielen doen door een vakman. Dit is extra belangrijk als je de ventilatieventielen laat aansluiten op je mechanische ventilatiesysteem. Iemand die dit nog nooit eerder gedaan heeft kan snel fouten maken, wat kan leiden tot ventilatieventielen die niet of nauwelijks werken. In het ergste geval kun je zelfs schade aanrichten aan je hele ventilatiesysteem. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Schakel daarom altijd de hulp in van een deskundige.

Het onderhoud en reiniging

reiniging van ventilatieventielen

Reinig je ventilatieventielen regelmatig. Zo’n één tot twee keer per jaar is voldoende. Dit kan je doen door het stof af te zuigen met een stofzuiger en het vervolgens met een sopje af te nemen. De afvoerventielen zijn het belangrijkst, omdat hier vooral vervuilde lucht langsgaat. Hierdoor zal deze de meeste stof en bacteriën bevatten. Vergeet echter ook niet je toevoerventielen te reinigen. Je wilt natuurlijk niet dat deze je schone lucht vervuilen voordat het je huis instroomt. Het ventiel zelf kun je in principe dus zelf reinigen, maar het systeem erachter niet. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een specialist laat komen om je mechanische ventilatiesysteem grondig te reinigen en te onderhouden. Houd daarvoor het volgende aan:

 • Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook je ventielen worden dan gereinigd en afgesteld.
 • Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.

De eigenschappen

Ventilatieventielen hebben een aantal specifieke eigenschappen:

 1. Ventilatieventielen zijn te gebruiken in combinatie met natuurlijke en mechanische ventilatiesystemen.
 2. Ventilatieventielen zijn te installeren op muren en plafonds. Ze worden vaak gebruikt in “natte ruimtes”, zoals badkamers, toiletten en keukens.
 3. De conus is traploos in te stellen, waardoor je zelf in de hand hebt hoeveel lucht er afgezogen of toegevoerd wordt.
 4. De montage is simpel voor een vakman doordat ventilatieventielen kunnen worden aangesloten met een klemverbinding in het afvoerkanaal.

Ventilatieventielen samengevat

ventilatieventielen samengevat

Ventilatieventielen helpen je bij het ventileren van je huis. Dat is belangrijk voor je gezondheid en de frisheid van je woning. Ventilatieventielen kunnen vervuilde lucht afvoeren en frisse lucht je huis in laten stromen. Dit kan in huizen met mechanische ventilatie, maar ook in huizen met natuurlijke ventilatie. De toevoerventielen zijn vaak te vinden in droge ruimtes, zoals de slaapkamer en de woonkamer. De afvoerventielen vind je meestal in natte ruimtes, zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Schakel altijd de hulp in van een vakman om er zeker van te zijn dat de juiste ventielen worden uitgekozen en deze ook correct worden geïnstalleerd. Dit is het belangrijkste bij mechanische ventilatie. Vergeet ook niet om je ventilatieventielen geregeld te reinigen en elke paar jaar eventueel een monteur langs te laten komen voor onderhoud aan je mechanische ventilatie. Zo weet je zeker dat jouw ventilatie optimaal werkt!