Home » Ventilatie »
Vraaggestuurde ventilatie
Goede ventilatie is om meerdere redenen belangrijk. Het is natuurlijk wel zo fijn als je niet teveel hoeft na te denken over ventileren. Dit kan als je kiest voor vraaggestuurde ventilatie. Vraaggestuurde ventilatie speelt automatisch in op de dagelijkse activiteiten in huis, en zorgt zo voor een optimaal binnenklimaat. Maar hoe werkt vraaggestuurde ventilatie nu precies? In dit artikel lees je hier alles over.
Video
Wil je weten hoe vraaggestuurde ventilatie werkt? Bekijk dan onderstaande video.
Wat is vraaggestuurde ventilatie?
Vraaggestuurde ventilatie is een manier van ventileren waarbij het systeem zich volledig automatisch aanpast aan de ventilatie behoefte. Aan de hand van sensoren meet het ventilatiesysteem de luchtkwaliteit. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid of het koolstofdioxidegehalte te hoog blijkt te zijn, wordt er meer lucht afgezogen. Vervolgens kan er op een natuurlijke of mechanische manier schone, droge schone lucht het huis binnenstromen.
Vraaggestuurde ventilatie is dus anders dan handmatige ventilatie. Bij handmatige ventilatie kun je de stand zelf veranderen wanneer jij vindt dat dat nodig is. Vaak kun je dan kiezen uit drie standen. Stand 1 wordt gebruikt als er niemand thuis is, stand 2 wordt gebruikt als er wel iemand thuis is en stand 3 wordt gebruikt tijdens het koken of douchen. Het probleem hiermee is echter dat je vaak niet in de gaten hebt hoe goed de luchtkwaliteit nou echt in huis is. Hierdoor is het lastig te bepalen welke stand je nodig hebt en hoe lang je deze moet gebruiken. Dit probleem wordt dus opgelost met vraaggestuurde ventilatie, waarbij de luchtkwaliteit automatisch wordt gemonitord en je zeker bent van schone lucht.
Hoe werkt het?
Vraaggestuurde ventilatie werkt door middel van sensoren. Deze sensoren meten de relatieve luchtvochtigheid (RV) en het CO2-gehalte in huis:
- De vochtsensoren worden in zogenoemde natte ruimtes geplaatst: de badkamer, het toilet en de keuken. De reden hiervoor is dat de relatieve luchtvochtigheid in deze ruimtes het snelst toeneemt.
- De CO2 meters worden vaak in droge ruimtes geplaatst, zoals de slaapkamer en de woonkamer. Overdag wordt er veel tijd doorgebracht in de woonkamer en ‘s nachts juist in de slaapkamer. Daarom is het belangrijk dat deze ruimtes een zo laag mogelijk CO2-gehalte hebben. Wanneer het systeem meet dat de luchtkwaliteit niet goed is in huis, zal het de ventilatie hierop aanpassen.
Wat kost vraaggestuurde ventilatie?
Het is niet mogelijk om specifiek te zeggen hoeveel vraaggestuurde ventilatie kost. Dit ligt namelijk onder andere aan de staat van je huis en welk ventilatiesysteem je momenteel hebt.
Bovendien zijn de vraaggestuurde systemen die per kamer werken duurder dan de systemen die dat niet doen. Ook ligt de prijs aan hoeveel sensoren je in totaal nodig hebt. Tevens zal de prijs afhankelijk zijn van hoelang de monteur bezig is met de installatie van het vraaggestuurde systeem. Gemiddeld genomen kost het laten installeren van een vraaggestuurd systeem tussen de € 6.000 en € 10.000.
Vraaggestuurde ventilatie bij Alpha Ventilatie
Heb je al een mechanisch ventilatiesysteem? Dan kun je de oude ventilatiebox bij Alpha Ventilatie vervangen voor een nieuw vraaggestuurd ventilatiesysteem. Benieuwd? Bekijk mechanische ventilatie vervangen.
Voordelen en nadelen van vraaggestuurde ventilatie
Voordelen
Vraaggestuurde ventilatie heeft veel voordelen die het aantrekkelijk maken om te kiezen voor dit systeem:
- Je hebt altijd een optimaal binnenklimaat. Hierdoor bevorder je je gezondheid en voorkom je schimmels.
- Het is energiezuinig, omdat het alleen extra ventileert wanneer nodig. Hierdoor bespaar je op de energiekosten.
- Het is flexibel, omdat het regelbaar is per kamer.
- Vraaggestuurde ventilatie is veel efficiënter dan handmatige ventilatie.
- Het is een automatisch systeem, waardoor je niet continu hoeft na te denken over ventileren.
- Het is onderhoudsarm. Er hoeft enkel één keer in de twee jaar een monteur langs te komen voor een snelle check. Groter onderhoud hoeft maar één keer in de vier jaar.
- Het is eenvoudig te installeren.
- Het systeem raakt niet ontregeld als je zelf extra ventileert op een natuurlijke manier.
Nadelen
Vraaggestuurde ventilatie heeft daarnaast ook een aantal nadelen:
- Geuren worden bij de meeste systemen niet gedetecteerd. Wanneer er vieze luchtjes in huis hangen, zul je de ventilatie zelf harder moet zetten.
- Vraaggestuurde systemen kunnen geen droge lucht detecteren. Je zult dit dus zelf moeten checken. Als de lucht te droog blijkt te zijn, gebruik dan luchtbevochtigers of zet planten neer die veel vocht produceren.
- Met vraaggestuurde ventilatie heb je meer ventilatieroosters nodig in huis.
Regeling per ruimte
Er is momenteel een breed scala aan vraaggestuurde ventilatiesystemen beschikbaar. De beste optie is een systeem dat de ventilatie per ruimte regelt. De regeling per ruimte wordt door fabrikanten vaak weergegeven in zones, wat dus gelijkstaat aan een verdieping of ruimte in een woning. De luchtkwaliteit in huis kan namelijk verschillen per kamer. In de badkamer zal de relatieve luchtvochtigheid bijvoorbeeld snel oplopen wanneer je een douche neemt. Dezelfde luchtvochtigheid zul je niet snel hebben in de woonkamer. Er is dus geen reden om de afzuiging in het gehele huis harder te laten werken wanneer je enkel de badkamer gebruikt op dat moment.
Welke systemen werken met vraaggestuurde ventilatie?
Als je een geschikt ventilatiesysteem in huis hebt, dan is vraaggestuurde ventilatie zeker aan te raden. Echter kunnen vraaggestuurde ventilatiesystemen niet worden gebruikt in combinatie met alle soorten ventilatiesystemen. Alleen de ventilatiesystemen die minimaal een mechanische afvoer van lucht realiseren, kunnen aangesloten worden op een vraaggestuurd systeem. Dat betekent dat vraaggestuurde ventilatie alleen kan worden gebruikt bij ventilatiesystemen C, D en E. In Nederland is dit in elke woning met mechanische ventilatie van toepassing. Ventilatiesystemen D en E zijn extra winstgevend, omdat deze ook zorgen voor het behoud van warmte in je woning. Hierdoor valt je energierekening lager uit.
Laat je je huis renoveren, of laat je een huis bouwen? Dan is het gemakkelijk om meteen voor een vraaggestuurde ventilatie te kiezen. Nieuwbouw en gerenoveerde huizen zijn goed geïsoleerd, waardoor ventilatie extra belangrijk is. Een vraaggestuurde ventilatie in combinatie met een goed geïsoleerd huis zorgt voor een perfect binnenklimaat.
Onderhoud van vraaggestuurde ventilatie
Het fijne aan vraaggestuurde ventilatie is dat je er bijna niet meer naar om hoeft te kijken wanneer het systeem goed is ingesteld. Het enige is dat elke 2 jaar een monteur langs moet komen voor klein onderhoud. De monteur checkt dan de ventilator, filters, de beweegbare delen en de werking van de regel- en meetapparatuur. Naast het tweejaarlijks onderhoud is het ook belangrijk om eens in de 4 jaar een grote onderhoudsbeurt te plannen. Dan worden ook de ventilatiekanalen gereinigd.
Vraaggestuurde ventilatie en geluidsisolatie
De toevoer van het vraaggestuurde ventilatiesysteem staat in directe verbinding met de buitenlucht. Dat betekent dat geluiden van buiten gemakkelijker in huis te horen zijn. Het is daarom belangrijk dat er een goede geluidsisolatie wordt geïnstalleerd. Wat voor soort geluidisolatie je nodig hebt, hangt af van waar de toevoerroosters zich bevinden.
Voorbeelden van geluidsisolerende opties zijn geluiddempende kozijnroosters en suskasten. Ook moet er gedacht worden aan het geluid dat door afvoerventielen te horen is. Deze staan in verbinding met de ventilator. Hiervoor zouden geluiddempende slangen kunnen worden gebruikt. Deze moeten in de luchtkanalen worden geplaatst, dichtbij de ventilator. Geluiddempende slangen kunnen in zowel aan- als afvoerkanalen worden gebruikt.
Vraaggestuurde ventilatie samengevat
Vraaggestuurde ventilatie is ideaal als je je niet continu wilt bezighouden met de luchtkwaliteit in huis. Het systeem past zich met behulp van sensoren aan op de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Deze werken per kamer of in je huis als geheel. Echter kan het systeem geen geuren detecteren. Hier zal je dus zelf op moeten letten. Vraaggestuurde ventilatie is te gebruiken in combinatie met ventilatiesystemen C, D en E. Het is een ideaal systeem om te laten installeren in een nieuwbouwhuis of tijdens een renovatie. Zo ben je er zeker van dat jouw huis de komende jaren een optimaal binnenklimaat heeft!