Home » Ventilatie » CO2 Gestuurde Ventilatie

CO2 gestuurde ventilatie

Een te hoog koolstofdioxidegehalte (CO2-gehalte) in de lucht in huis is erg ongezond en kan leiden tot diverse klachten. Denk hierbij aan misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Dit kun je gelukkig voorkomen door gebruik te maken van een CO2 gestuurde ventilatie. In dit artikel leggen we je uit wat dit precies is en of het mogelijk is in jouw woning. Lees dus snel verder!

CO2 gestuurde ventilatie

Wat houdt CO2 gestuurde ventilatie in?

Wat is CO2 gestuurd ventileren

CO2 gestuurde ventilatie valt onder vraaggestuurde ventilatie en zorgt ervoor dat je een gezond binnenklimaat hebt. Het ventilatiesysteem past zich automatisch aan wanneer dit nodig is. Dat gebeurt met behulp van zenders en sensoren die het CO2-gehalte meten. Wanneer het CO2-gehalte te hoog blijkt te zijn krijgt de mechanische ventilatiebox een seintje dat er meer lucht moet worden afgezogen. Vervolgens kan frisse lucht op een natuurlijke of mechanische manier naar binnen stromen. Je hoeft zelf dus niks meer te doen. Daarnaast is een CO2 gestuurde ventilatie ook nog eens energiebesparend, omdat er alleen extra geventileerd wordt wanneer het echt nodig is.

De opties

CO2 ventilatie opties

Er zijn verschillende merken en modellen CO2 gestuurde ventilatiesystemen verkrijgbaar. Je hebt keuze uit diverse specificaties en prijs/kwaliteit verhoudingen. Een belangrijk punt om op in te zoomen is of een CO2-meting in elke ruimte van je woning wil. Dit is wel het beste om te doen, omdat er op deze manier direct extra kan worden geventileerd in een specifieke ruimte. Echter is het ook mogelijk om de meting op een paar punten in huis of zelfs slechts op één punt te laten doen. Echter heb je dan de kans dat de luchtkwaliteit in een ruimte erg kan verslechteren, zonder dat de CO2-sensoren dit opvangen. Kijk dus goed naar jouw behoeften en naar in welke ruimte de luchtkwaliteit het snelste verslechtert.

Is het mogelijk in mijn woning?

CO2 gestuurde ventilatie kan niet worden toegepast in elke woning. Er moet namelijk een ventilatiesysteem aanwezig zijn met minimaal een mechanische luchtafvoer. Dat betekent dat alleen ventilatiesystemen C, D en E gebruikt kunnen worden in combinatie met een CO2 gestuurd systeem. In Nederland is dit in elke woning met mechanische ventilatie van toepassing.Ventilatiesystemen D en E zijn extra winstgevend omdat deze ook zorgen voor warmtebehoud in je woning. Hierdoor valt je energierekening lager uit.

CO2 ventilatie in huis

Heb je geen van deze ventilatiesystemen? Kijk dan of het mogelijk is om deze te laten installeren. Laat je je huis renoveren, of laat je een huis bouwen? Dan is het tegenwoordig vaak verplicht om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren. In dat geval is het dus makkelijk om meteen voor een CO2 gestuurde ventilatie te kiezen.

Wat kost het?

Kosten CO2 gestuurd ventileren

Dit is geheel afhankelijk van het systeem en welk merk je kiest. Zo zijn systemen met meerdere CO2-meetpunten in huis een stuk duurder dan systemen die maar op één plek meten. De ventilatieboxen zijn verkrijgbaar vanaf zo’n € 300,-. Moet je een geheel nieuw ventilatiesysteem laten aanleggen? Dan kunnen de kosten oplopen tot € 10.000,-.

Ga voor goede kwaliteit

Kijk altijd naar de prijs/kwaliteit verhouding en kies niet automatisch voor het goedkoopste model. Zo kun je op de lange termijn negatieve gevolgen voorkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld goedkopere systemen die handmatig versteld moeten worden. Dit wordt vaak vergeten, waardoor het systeem extra energie verbruikt. Daarnaast wordt er dan ook geventileerd zonder de juiste waardes, waardoor je binnenklimaat erg kan verslechteren.

CO2 Ventilatiebox Buva

Ook kun je ervoor kiezen om een vraaggestuurde ventilatie te nemen, in plaats van een CO2 gestuurde ventilatie. Op deze manier kun je namelijk ook de luchtvochtigheid in huis meten, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je binnenklimaat nog beter wordt.

De installatie

De Installatie

De installatie van een CO2 gestuurd ventilatiesysteem zou je in principe zelf kunnen doen. Echter raden we dit sterk af, als je hier geen voorkennis van hebt. Een klein foutje kan er namelijk al voor zorgen dat je ventilatiesysteem niet optimaal werkt, of dat deze sneller aan vervanging toe is. Laat de installatie daarom over aan een vakman. Deze zal ervoor zorgen dat het nieuwe systeem wordt gemonteerd en ingeregeld.

Het onderhoud

Het onderhoud bij CO2 gestuurde ventilatie

Elk ventilatiesysteem heeft onderhoud nodig, een CO2 gestuurd ventilatiesysteem is daar niet anders in. De richtlijn hiervoor is om elke twee jaar een ventilatiespecialist langs te laten komen voor klein onderhoud. Deze checkt dan de ventilator, de filters, de beweegbare delen en de werking van de regel- en meetapparatuur. Elke vier jaar hoor je een ventilatiespecialist langs te laten komen voor groot onderhoud. Op dat moment worden ook de ventilatiekanalen gereinigd.

Waarom kiezen voor CO2 gestuurde ventilatie?

Een CO2 gestuurde ventilatie brengt veel voordelen met zich mee en maar een paar nadelen. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen en nadelen CO2 gestuurde ventilatie

De voordelen

Dit zijn de voordelen van een CO2 gestuurde ventilatie:

  • Je hebt altijd een optimaal binnenklimaat.
  • Het is energiezuinig, omdat het alleen extra ventileert wanneer nodig.
  • Het is flexibel, omdat het regelbaar is per kamer.
  • Het is een automatisch systeem, waardoor je niet continu bezig hoeft te zijn met ventileren.
  • Het systeem raakt niet ontregeld als je zelf extra ventileert op een natuurlijke manier.

De nadelen

CO2 gestuurde ventilatie heeft slechts twee nadelen. Deze zijn:

  • Geuren kunnen niet worden gedetecteerd. Wanneer er vieze luchtjes in huis hangen, zal je de ventilatie zelf harder moet zetten.
  • De luchtvochtigheid in huis wordt niet gemeten. Je zult dit dus zelf moeten checken en eventueel de ventilatie harder of zachter moeten zetten.