Home » Ventilatie » CO2 gestuurde ventilatie

CO2 gestuurde ventilatie

Een te hoog koolstofdioxidegehalte (CO2-gehalte) in de lucht thuis is erg ongezond en kan leiden tot diverse klachten. Denk hierbij aan misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Dit kun je gelukkig voorkomen door gebruik te maken van CO2 gestuurde ventilatie. In dit artikel leggen we je uit wat dit precies is en of het mogelijk is in jouw woning. Lees dus snel verder!

CO2 gestuurde ventilatie

Wat is CO2 gestuurde ventilatie?

Wat is CO2 gestuurde ventilatie?

CO2 gestuurde ventilatie is een ventilatiesysteem dat zich automatisch aanpast wanneer dit nodig is, op basis van zenders en sensoren (CO2 meters) die het CO2-gehalte meten. Wanneer het CO2-gehalte te hoog blijkt te zijn, dan krijgt de mechanische ventilatiebox een seintje dat er meer lucht moet worden afgezogen. Vervolgens kan frisse lucht op een natuurlijke of mechanische manier naar binnen stromen. Je hoeft zelf dus niks meer te doen. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast is een CO2 gestuurde ventilatie ook nog eens energiebesparend, omdat er alleen extra wordt geventileerd wanneer het echt nodig is.

CO2 gestuurde ventilatie valt onder vraaggestuurde ventilatie. Het verschil tussen CO2 gestuurde ventilatie en vraaggestuurde ventilatie is dat eerstgenoemde enkel kijkt naar het CO2-gehalte, terwijl laatstgenoemde ook kijkt naar de luchtvochtigheid in huis.

De opties

Opties voor CO2 gestuurde ventilatie

Er zijn verschillende merken en modellen CO2 gestuurde ventilatiesystemen verkrijgbaar. Je hebt keuze uit diverse specificaties en prijs/kwaliteit verhoudingen. Een belangrijk punt om op in te zoomen is of je een CO2-meting in elke ruimte van je woning wil. Dit is wel het beste om te doen, omdat er op deze manier direct extra kan worden geventileerd in een specifieke ruimte. Echter is het ook mogelijk om de meting op een paar punten in huis of zelfs slechts op één punt te laten doen. Echter heb je dan de kans dat de luchtkwaliteit in een andere ruimte zonder CO2 meter kan verslechteren, zonder dat de CO2-sensoren dit opvangen. Kijk dus goed naar jouw behoeften. Als je weet in welke ruimten de luchtkwaliteit het snelste verslechtert, dan is het belangrijk om minimaal in die ruimten een CO2 meter te plaatsen.

Is het mogelijk in mijn woning?

CO2 gestuurde ventilatie kan niet worden toegepast in elke woning. Er moet namelijk een ventilatiesysteem aanwezig zijn met minimaal een mechanische luchtafvoer. Dat betekent dat alleen ventilatiesystemen C, D en E gebruikt kunnen worden in combinatie met een CO2 gestuurd systeem. In Nederland is dit in elke woning met mechanische ventilatie van toepassing. Ventilatiesystemen D en E zijn extra winstgevend, omdat deze ook zorgen voor warmtebehoud in je woning. Hierdoor valt je energierekening lager uit.

CO2 ventilatie in huis

Heb je geen van deze ventilatiesystemen? Kijk dan of het mogelijk is om deze te laten installeren. Laat je je huis renoveren of laat je een huis bouwen? Dan is het tegenwoordig vaak verplicht om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren. In dat geval is het dus makkelijk om meteen voor een CO2 gestuurde ventilatie te kiezen.

Wat kost het?

Kosten CO2 gestuurd ventileren

De kosten zijn geheel afhankelijk van het systeem en merk dat je kiest. Zo zijn systemen met meerdere CO2-meetpunten in huis een stuk duurder dan systemen die maar op één plek meten. De ventilatieboxen zijn verkrijgbaar vanaf zo’n € 300. Moet je een geheel nieuw ventilatiesysteem laten aanleggen? Dan kunnen de kosten oplopen tot € 10.000.

Ga voor goede kwaliteit

Kijk altijd naar de prijs/kwaliteit verhouding en kies niet automatisch voor het goedkoopste model. Zo kun je op de lange termijn negatieve gevolgen voorkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld goedkopere systemen die handmatig versteld moeten worden. Dit wordt vaak vergeten, waardoor het systeem extra energie verbruikt. Daarnaast wordt er dan ook geventileerd zonder de juiste waardes, waardoor je binnenklimaat kan verslechteren.

CO2 Ventilatiebox

De installatie

De Installatie

Als je veel technische kennis van ventilatiesystemen hebt, dan zou je de installatie van een CO2 gestuurd ventilatiesysteem in principe zelf kunnen doen. Als je die kennis niet hebt, dan raden we dit sterk af. Een klein foutje kan er namelijk al voor zorgen dat je ventilatiesysteem niet optimaal werkt, of dat deze sneller aan vervanging toe is. Laat de installatie daarom bij voorkeur over aan een vakman. Deze zal ervoor zorgen dat het nieuwe systeem goed wordt gemonteerd en ingesteld.

Het onderhoud

Het onderhoud bij CO2 gestuurde ventilatie

Elk ventilatiesysteem heeft onderhoud nodig. Een CO2 gestuurd ventilatiesysteem is daar niet anders in. De richtlijn hiervoor is om elke twee jaar een ventilatiespecialist langs te laten komen voor klein onderhoud. Deze checkt dan de ventilator, de filters, de beweegbare delen en de werking van de regel- en meetapparatuur. Laat elke vier jaar een ventilatiespecialist langskomen voor groot onderhoud. Op dat moment worden ook de ventilatiekanalen gereinigd.

Waarom kiezen voor CO2 gestuurde ventilatie?

Een CO2 gestuurde ventilatie brengt veel voordelen met zich mee en maar een paar nadelen. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen en nadelen CO2 gestuurde ventilatie

De voordelen

Dit zijn de voordelen van CO2 gestuurde ventilatie:

  • Altijd een optimaal binnenklimaat.
  • Energiezuinig, omdat het alleen extra ventileert wanneer dat nodig is.
  • Flexibel, omdat het regelbaar is per kamer.
  • Werkt automatisch, waardoor je niet continu bezig hoeft te zijn met ventileren.
  • Het systeem raakt niet ontregeld als je zelf extra ventileert op een natuurlijke manier.

De nadelen

CO2 gestuurde ventilatie heeft slechts twee nadelen:

  • Geuren kunnen niet worden gedetecteerd. Wanneer er vieze luchtjes in huis hangen, dan zal je de ventilatie zelf harder moeten zetten.
  • De luchtvochtigheid in huis wordt niet gemeten. Je zult dit dus zelf moeten checken en eventueel de ventilatie harder of zachter moeten zetten.

Installateur nodig?

Installateur nodig?

Hulp nodig bij de installatie? Onze gecertificeerde service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing. Bij Alpha Ventilatie kunt u op korte termijn terecht. Wij hebben geen lange wachttijden. Bel: 088-1238700 of laat een “bel mij terug verzoek” achter.

Bel mij terug