Home » Ventilatie » Raamventilatieroosters

Raamventilatieroosters

Ventileren is belangrijk om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Vervuilde lucht kan dan worden afgevoerd en frisse lucht kan naar binnen stromen. Dit kun je op verschillende manieren tot stand brengen. Het gebruik van raamventilatieroosters is een van deze manieren. In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten. Lees dus vooral verder!

Raamventilatieroosters

Wat is het?

Wat zijn raamventilatieroosters

Raamventilatieroosters kunnen deel uitmaken van een ventilatiesysteem. Deze zorgen ervoor dat er frisse lucht de woning in kan stromen. De roosters zijn zowel in het glas als op het kozijn van een raam te plaatsen. Ze bestaan uit verschillende lagen die op elkaar aansluiten. Hierdoor is er de mogelijkheid om de luchttoevoer ook te stoppen. Wanneer je ervoor kiest om de roosters te sluiten, zullen de lagen namelijk nog dichter op elkaar gaan staan waardoor er geen lucht meer langs kan.

Raamventilatieroosters kunnen gebruikt worden in combinatie met een natuurlijk of gedeeltelijk mechanisch ventilatiesysteem. Dit kan ventilatiesysteem A, B of C zijn.

De installatie

Installatie raamventilatieroosters

Raamventilatieroosters laat je plaatsen door een specialist. Zo ben je er zeker van dat het werk goed wordt gedaan. De roosters kunnen op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Zo kun je ervoor kiezen om deze op het glas te laten zetten of op het kozijn.

In het glas

Raamventilatieroosters kunnen gemakkelijk in het glas van een raam geplaatst worden. Je hoeft het kozijn of het glas hier niet per se voor te vervangen. Het nadeel is echter wel dat het glasoppervlak zo’n 80 mm kleiner gemaakt moet worden om plaats te maken voor het rooster.

Raamventilatieroosters in huis

Op het kozijn

Ventilatieroosters op het kozijn worden meestal weggewerkt in de spouw of op het tussenkalf. Hiervoor moet het kozijn in zijn geheel worden vervangen. Het is dus een grotere taak om de ventilatieroosters op het kozijn te zetten, dan in het glas. Daar staat dan wel tegenover dat het eindresultaat mooier is. De roosters zijn namelijk bijna niet zichtbaar. Ook verlies je geen glasoppervlak.

Pak andere klussen mee

Als je toch van plan bent om nieuwe raamventilatierooster te laten plaatsen is het handig om na te denken over andere klussen die je zou willen laten doen. Zo kun je het laten plaatsen van de roosters combineren met het installeren van dubbel glas en nieuwe kozijnen. Op deze manier verbeter je de isolatie van je huis. Ook kun je ventilatie verbeteren door naast de roosters ook een ventilatiesysteem of Warmte Terugwin Unit te laten installeren. Door klussen te combineren bespaar je vaak tijd en geld.

Opties om uit te kiezen

Soorten raamventilatieroosters

Er zijn heel veel soorten raamventilatieroosters op de markt waaruit je kunt kiezen. Denk aan verschillende kleuren, vormen en afmetingen. Zo is er een rooster voor elk type raam. Ook heb je keuze uit verschillende soorten merken en praktische eigenschappen.

Merken

Er zijn veel merken die raamventilatieroosters aanbieden. Deze kunnen verschillen in het aanbod, de kwaliteit en de prijs. Twee bekende goedkopere merken zijn ROTHEIGNER en Sanivesk. Drie bekende duurdere merken zijn Aralco, Sun Control en Duco.

Raamventilatierooster van Duco

Praktische eigenschappen

Tegenwoordig zijn de meeste raamventilatieroosters voorzien goede praktische eigenschappen. Zo zijn ze vaak waterdicht en geluidsdicht. Liggend aan het soort dat je kiest zal het niveau van de water- en geluidsdichtheid wel verschillen. Heb je last van hooikoorts? Kies dan voor een rooster dat voorzien is van een pollenfilter. Daarnaast bestaan er nu ook zelfregelende raamventilatieroosters. Deze zorgen er zelf voor dat de toegevoerde luchtstroom gecontroleerd is. Zo zullen deze uit zichzelf (gedeeltelijk) sluiten wanneer het buiten hard waait.

De voor- en nadelen

voordelen en nadelen

Raamventilatieroosters hebben zowel voor- als nadelen. Deze vertellen we je hieronder.

De voordelen

De voordelen van raamventilatieroosters zijn:

  • Je kunt je huis gemakkelijk voorzien van een constante toevoer van frisse lucht;
  • De weersomstandigheden hebben vrijwel geen invloed op de luchttoevoer;
  • Insecten en vliegen kunnen niet door de roosters heendringen;
  • Je kunt veilig blijven ventileren als je niet thuis bent;
  • Geluidsoverlast van buiten is veel minder dan wanneer je lucht zou toevoeren via een geopend raam

De voordelen

Raamventilatieroosters hebben maar twee nadelen. Deze kunnen echter worden opgelost door de roosters te sluiten. Onthoud wel dat het sluiten je ventilatie kan verslechteren. De nadelen van zijn:

  • In de winter kan de luchtstroom erg koud zijn;
  • Ondanks geluidsdemping kan er toch nog geluidsoverlast van buiten worden ervaren

Het onderhoud

Onderhoud raamventilatieroosters

Het onderhoud van raamventilatieroosters is vrij simpel en kun je in principe zelf doen. Het is belangrijk dat je de roosters regelmatig reinigt. Houd zelf in de gaten hoe snel deze vies worden. Het kan nodig zijn om je roosters eerst los te moeten schroeven om deze goed te kunnen reinigen. Je kunt het stof uit de roosters zuigen met een stofzuiger en hier vervolgens overheen gaan met een sopje. Houd ook de scharnieren van de roosters in de gaten. Merk je dat de roosters niet meer zo gemakkelijk dichtgaan? Versoepel dan de scharnieren. Door je raamventilatieroosters goed te onderhouden blijft de toegevoerde lucht fris en is er ook minder snel een reparatie nodig.

Prijzen

De prijzen voor het laten installeren van raamventilatieroosters verschillen. Dit ligt namelijk aan het soort dat je kiest en het installatiebedrijf dat je inhuurt. Echter kun je uitgaan van gemiddeld tussen de €75,- en €125,- per vierkante meter.