Home » Ventilatie » Kelder ventileren

Kelder ventileren

Ventileren is belangrijk in elke ruimte van je woning en daar hoort de kelder ook bij! Men vergeet de kelder nog wel eens mee te nemen in het ventilatieplan, omdat dit een weinig bezochte ruimte is. Echter kan een slecht geventileerde kelder zorgen voor problemen voor de rest van je woning. Maar hoe ventileer je de kelder dan precies? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over ventilatie in de kelder. Lees dus snel verder!

Kelder ventileren

Waarom de kelder ventileren?

Waarom de kelder ventileren?

Het is belangrijk om je kelder te ventileren, zodat de luchtkwaliteit en het luchtvochtigheidsgehalte goed blijven. De kans is namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan in je kelder als deze niet geventileerd is. Dat komt omdat de vochtige lucht niet wordt vervangen door frisse, droge lucht. Het gevolg hiervan is dat er een muffe geur, houtrot, betonrot en schimmelvorming kan optreden. Dat laatste ziet er niet alleen vies uit, maar is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Bovendien kunnen schimmel en vocht doortrekken naar diverse andere ruimtes in je woning. Naast schimmel trekt een vochtige kelder ook ongedierte aan. Denk hierbij aan ratten en zilvervisjes. Om al deze nare gevolgen te voorkomen is het dus belangrijk om je kelder te ventileren.

Hoe kan ik de kelder ventileren?

Hoe kan ik de kelder ventileren?

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen waarmee je een kelder kunt ventileren. Dat zijn ventilatiesystemen A, B, C en D.

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Dit is een manier van ventileren waarbij geen motor wordt gebruikt voor de toe- of afvoer van lucht. De schone, droge lucht stroomt de ruimte namelijk binnen via laaggelegen ventilatieroosters, kieren, ramen of deuren. De vuile, vochtige lucht verlaat de ruimte via dezelfde soort openingen, maar dan op hoger gelegen plekken in de ruimte. Natuurlijk hebben de meeste kelders geen buitendeur of ramen. Hierdoor zijn ventilatieroosters in de keldermuur en de kelderdeur de beste optie. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van keldervensters op straatniveau.

Ventilatiesysteem A toepassen is beter dan helemaal geen ventilatie, maar het is niet de beste optie. Het zorgt namelijk niet voor de meest optimaal haalbare luchtkwaliteit en je zult hiermee ook niet van eventuele vochtproblemen afkomen. Het is echter wel de goedkoopste optie. De prijs van een ventilatierooster begint vanaf € 10 per stuk en een doorboring in de muur om het rooster te kunnen plaatsen kost zo’n € 150.

Ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Bij ventilatie type B wordt schone lucht namelijk op een mechanische manier de kelder toegevoerd. Deze toevoer vindt 24 uur per dag plaats en je kunt de ventilatie-intensiteit aanpassen wanneer je wil. De aanzuiging van schone lucht gebeurt via ventilatieroosters die meestal voorzien zijn van een filter. Hierdoor heb je minder snel last van schadelijke stoffen van buitenaf. De afvoer van vervuilde lucht gaat op een natuurlijke manier door middel van ventilatieventielen, ventilatieroosters en andere openingen in de ruimte.

Ventilatiesysteem B wordt niet aangeraden voor kelders. Door de warme lucht die in contact komt met de koude kelderwanden kan er condensvorming ontstaan. Hierdoor kun je last krijgen van vochtige muren.

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is, net als type B, een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij type C gebeurt de afzuiging van vervuilde lucht echter op een mechanische manier en komt schone, droge lucht op een natuurlijke manier de kelder binnen. Er wordt dus een motorisch systeem gebruikt om de vervuilde lucht af te zuigen en naar buiten te drijven. De schone lucht kan via ventilatieroosters naar binnen stromen.

Net als bij ventilatiesysteem B, kan er door ventilatiesysteem C ook condensvorming optreden in de kelder. Hierdoor krijg je last van vochtige muren. Echter kun je dit tot op zekere hoogte tegenwerken door te kiezen voor een vraaggestuurd model met vochtsensoren. Deze meet het vochtgehalte en zorgt ervoor dat het systeem automatisch extra ventileert wanneer de luchtvochtigheid te hoog is.

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is helemaal mechanisch. Zowel de afzuiging van vervuilde lucht én de toevoer van schone lucht komen dus tot stand met behulp van een mechanisch systeem. De afgezogen lucht wordt via een buizenstelsel naar buiten afgevoerd en de schone lucht wordt door middel van de motor aangezogen. De aangezogen lucht wordt altijd door de filters in het systeem gefilterd, voordat het de kelder instroomt.

Ventilatiesysteem D zorgt niet alleen voor een kelder met schone lucht, maar ook voor warmtebehoud. Het systeem gebruikt hiervoor de warmte van afgezogen lucht om frisse lucht van buiten voor te verwarmen en vervolgens naar binnen te blazen. Hierdoor is dit systeem energiezuinig en milieuvriendelijk. Daarnaast zijn er veel modellen van dit type die vraaggestuurd werken. Er wordt dan aan de hand van onder andere vochtsensoren en/of CO2-sensoren gemeten hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Aan de hand hiervan kan er dan automatisch extra worden geventileerd wanneer dit nodig is.

Ventilatiesysteem D wordt het meest aangeraden voor kelders door de energiezuinigheid en de efficiëntie.

Prijzen om je kelder te ventileren

Kelder ventileren prijzen

In de praktijk gebeurt het vrijwel nooit dat mechanische ventilatie enkel in de kelder wordt toegepast. Het ventilatiesysteem dat in de kelder wordt toegepast, wordt ook in de rest van de woning gebruikt. Het is hierdoor lastig te zeggen wat de prijs is voor het toepassen van een specifiek ventilatiesysteem in enkel de kelder. We geven je daarom de gemiddelde prijzen voor het installeren van een ventilatiesysteem in een hele woning:

Ventilatiesysteem Prijs
A € 1.500 tot € 2.500
B € 2.500 tot € 3.000
C € 3.250 tot € 4.500
D Minimaal € 6.000

Let op: deze prijzen zijn exclusief eventuele verbouwingskosten en aanleg van nieuwe luchtkanalen.

Extra opties voor een vochtige kelder

Extra opties kelder ventileren

Een ventilatiesysteem zal het probleem van extreem vochtige kelders niet helemaal op kunnen lossen. Het is daarom goed om ook naar opties te kijken die een ventilatiesysteem kunnen aanvullen. Om een kelder minder vochtig te maken kun je kiezen uit een ontvochtiger, kelderdichting en kelderdrainage.

Een ontvochtiger

Een ontvochtiger is een apparaat met een pomp dat vochtige lucht uit je kelder kan afzuigen en afvoeren. Prijzen liggen tussen de € 100 en € 500. Afhankelijk van de grootte van je kelder, kun je kiezen uit twee soorten ontvochtigers:

  • De mobiele ontvochtiger: deze is compact en kan in kleinere kelders worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine wijnkelder. Het fijne aan dit apparaat is dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen en daarom dichtbij de vochtige plekken kunt zetten.
  • Een ontvochtigingsinstallatie: deze laat je installeren en is bedoeld voor grotere kelders. Het apparaat wordt in de kelderwand geplaatst en heeft een grotere capaciteit dan de mobiele ontvochtiger.

Ventilatie in de kelder

Kelderdichting

Kelderdichting houdt in dat je kelder waterdicht wordt gemaakt. Dit wordt ook wel bekuiping genoemd. Hiervoor huur je een specialist in die een waterdichte cementlaag op de muren en vloer aanbrengt. Tevens kun je ervoor kiezen om hierna je vloer nog af te laten werken met een waterdichte polyurethaan coating. Vaak plaatst de specialist ook nog een versterkte hiel aan de kimnaad. Dit is het punt waar de muren en vloer aansluiten op de achillespees van de kelder bij optrekkend vocht.

De gemiddelde prijs voor kelderdichting ligt tussen de € 4.000 en € 10.000 exclusief btw en inclusief plaatsing.

Kelderdichting

Kelderdrainage

Soms is de ondergrondse druk van het water zo groot dat de ventilatie, een ontvochtiger of kelderdichting niet werken. In dat geval kun je kiezen voor kelderdrainage. Je laat dan een specialist langskomen die een noppenmembraan met kanaaltjes op je keldervloer- en muren plaatst. Via het membraan wordt het water naar een verzamelpunt geleid. Vanaf hier wordt het water vervolgens weggepompt naar het riool.

De gemiddelde prijs voor een kelderdrainage ligt tussen de € 3.000 en € 10.000 exclusief btw.

Laat een specialist langskomen om je kelder te ventileren

Specialist kelder ventilatie inschakelen

Of je nou een ventilatiesysteem wilt laten plaatsen of gebruik wilt maken van een extra optie om van je vochtprobleem af te komen, het is altijd handig om een specialist zoals Alpha Ventilatie langs te laten komen. Deze kan de kelder namelijk goed analyseren en aan de hand hiervan een advies geven. Als je vervolgens ook de rest van het werk laat doen door de specialist, dan kun je er zeker van zijn dat dit daadwerkelijk goed wordt uitgevoerd. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn dat je een vast aanspreekpunt hebt voor verdere vragen en ontwikkelingen.