Home » Ventilatie » Kelder ventileren

Kelder ventileren

Ventileren is belangrijk in elke ruimte van je woning en daar hoort de kelder ook bij! Men vergeet de kelder nog wel eens mee te nemen in het ventilatieplan, omdat dit niet een veel bezochte ruimte is. Echter kan een geventileerde kelder zorgen voor problemen voor de rest van je woning. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over ventilatie in de kelder. Daarnaast gaan we ook dieper in op extra opties tegen vochtproblemen. Lees dus snel verder!

Kelder ventileren

Wat houdt ventileren in?

Wat is ventileren

Ventileren houdt in dat vervuilde en vaak vochtige lucht een ruimte uit wordt gedreven en dat frisse, droge lucht naar binnen kan stromen. Dit kan zowel op een natuurlijke, als op een mechanische manier tot stand worden gebracht. Bij (gedeeltelijk) natuurlijke ventilatie wordt er onder andere gebruikgemaakt van ramen en ventilatieroosters. Bij mechanische ventilatie komt er altijd een systeem met een motor bij het ventilatieproces kijken.

Waarom de kelder ventileren?

Waarom kelder ventileren

Het is belangrijk om je kelder te ventileren, zodat de luchtkwaliteit en het luchtvochtigheidsgehalte goed blijven. De kans is namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan in niet-geventileerde kelders. Dat komt omdat de vochtige lucht niet wordt vervangen door frisse, droge lucht. Het gevolg hiervan is dat er een muffe geur, houtrot, betonrot en schimmelvorming kan optreden. Dit laatste ziet er niet alleen vies uit, maar is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Bovendien kunnen schimmel en vocht doortrekken naar diverse andere ruimtes in je woning. Naast schimmel trekt een vochtige kelder ook ongedierte aan. Denk hierbij aan ratten en zilvervisjes. Om al deze nare gevolgen te voorkomen is het dus belangrijk om je kelder te ventileren.

Hoe kan ik ventileren?

Hoe kan ik ventileren

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen waarmee je een kelder kunt ventileren. Deze zijn ventilatiesystemen A, B, C en D.

Ventilatiesysteem A

systeem a

Ventilatiesysteem A wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Dit is een manier van ventileren waarbij geen motor wordt gebruikt voor de toe- of afvoer van lucht. De schone, droge lucht stroomt de ruimte namelijk binnen via laaggelegen ventilatieroosters, kieren, ramen of deuren. De vuile, vochtige lucht verlaat de ruimte via dezelfde soort openingen, maar dan op hoger gelegen plekken in de ruimte.

Natuurlijk hebben de meeste kelders geen buitendeur of ramen. Hierdoor zijn ventilatieroosters in de keldermuur en de kelderdeur de beste optie. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van keldervensters op straatniveau.

Ventilatiesysteem A toepassen is beter dan helemaal geen ventilatie, maar het is niet de beste optie. Het zorgt namelijk niet voor de meest optimaal haalbare luchtkwaliteit en je zult hiermee ook niet van eventuele vochtproblemen afkomen. Het is echter wel de goedkoopste optie. De prijs van een ventilatierooster begint vanaf € 10,- per stuk en een doorboring in de muur om het rooster te kunnen plaatsen kost zo’n € 150,-.

Ventilatiesysteem B

systeem b

Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Bij ventilatie type B wordt schone lucht namelijk op een mechanische manier de kelder toegevoerd. Deze aanzuiging vindt constant plaats en de intensiteit kun je zelf aanpassen. De aanzuiging gebeurt via ventilatieroosters die vaak voorzien zijn van een filter. Zo worden schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten de deur gehouden. De afvoer van vervuilde lucht gaat op een natuurlijke manier via ventilatieroosters en andere openingen in de ruimte.

Ventilatiesysteem B wordt niet aangeraden voor kelders. Door de warme lucht die in contact komt met de koude kelderwanden kan er condensvorming ontstaan. Hierdoor kan je last krijgen van vochtige muren.

Ventilatiesysteem C

systeem c

Ventilatiesysteem C is ook een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij type C gebeurt de afzuiging van vervuilde lucht op een mechanische manier en komt schone, droge lucht op een natuurlijke manier de kelder binnen. Er wordt dus een systeem met een motor gebruikt om de vervuilde, vochtige lucht af te zuigen en via een buizenstelsel naar buiten te leiden. De schone lucht kan via ventilatieroosters naar binnen stromen.

Net als bij ventilatiesysteem B, kan er door ventilatiesysteem C ook condensvorming optreden in de kelder. Hierdoor krijg je last van vochtige muren. Echter kun je dit tot op zekere hoogte tegenwerken door te kiezen voor een vraaggestuurd model met vochtsensoren. Deze meten het vochtgehalte en zorgen ervoor dat het systeem automatisch extra ventileert, wanneer de luchtvochtigheid te hoog is.

Ventilatiesysteem D

systeem d

Ventilatiesysteem D is geheel mechanisch. Dat wil zeggen dat zowel de afzuiging van vervuilde lucht én de toevoer van schone lucht gebeurt aan de hand van een systeem met een motor. De afgezogen lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt via de motor aangezogen. Deze aangezogen lucht wordt vervolgens door de filters in het systeem gefilterd.

Ventilatiesysteem D zorgt echter niet alleen voor een kelder met schone lucht, maar ook voor warmtebehoud. Het systeem gebruikt de warmte van afgezogen lucht om frisse lucht van buiten voor te verwarmen en vervolgens naar binnen te blazen. Hierdoor is dit systeem energiezuinig en milieuvriendelijk. Daarnaast zijn er veel modellen van dit type die vraaggestuurd werken. Er wordt dan aan de hand van onder andere vochtsensoren en/of CO2-sensoren gemeten hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Aan de hand hiervan kan er dan automatisch extra worden geventileerd, wanneer dit nodig is.

Ventilatiesysteem D wordt het meest aangeraden voor kelders door de energiezuinigheid en de efficiëntie.

Prijzen

Kelder ventileren prijzen

In de praktijk zal je alleen mechanische ventilatie in de kelder toepassen, als je dit ook in de rest van je huis hebt. Het is daarom lastig te zeggen wat de prijs is voor het toepassen van een specifiek ventilatiesysteem in enkel de kelder. Dit is de reden dat je hieronder de gemiddelde prijzen vindt van het installeren van een ventilatiesysteem in een hele woning.

Ventilatiesysteem

Prijs

A

€ 1.500,- tot € 2.500,-

B

€ 2.500 tot € 3.000,-

C

€ 3.250 tot € 4.500,-

D

Minimaal € 6.000,-

Let op: deze prijzen zijn exclusief eventuele verbouwkosten en aanleg van nieuwe luchtkanalen.

Extra opties voor een vochtige kelder

Extra opties kelder ventileren

Een ventilatiesysteem zal het probleem van extreem vochtige kelders niet helemaal op kunnen lossen. Het is daarom goed om ook naar opties te kijken die een ventilatiesysteem kunnen aanvullen. Om een kelder minder vochtig te maken kun je kiezen uit een ontvochtiger, kelderdichting en kelderdrainage.

Een ontvochtiger

Een ontvochtiger is een apparaat met een pomp dat vochtige lucht uit je kelder kan afzuigen en afvoeren. Prijzen liggen tussen de €100,- en €500,-. Afhankelijk van de grootte van je kelder, kun je kiezen uit twee soorten ontvochtigers:

  • De mobiele ontvochtiger: deze is compact en kan in kleinere kelders gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine wijnkelder. Het fijne aan dit apparaat is dat je het gemakkelijk kunt verplaatsen en daarom dichtbij de vochtige plekken kunt zetten.
  • Een ontvochtigingsinstallatie: deze laat je installeren en is bedoeld voor grotere kelders. Het apparaat wordt in de kelderwand geplaatst en heeft een grotere capaciteit dan de mobiele ontvochtiger.

Ventilatie in de kelder

Kelderdichting

Kelderdichting wordt ook wel bekuiping genoemd en houdt in dat je kelder waterdicht wordt gemaakt. Hiervoor huur je een specialist in die een waterdichte cement laag op de muren en vloer aanbrengt. Tevens kun je er voor kiezen om hierna je vloer nog af te laten werken met een waterdichte polyurethaan coating. Vaak plaatst de specialist ook nog een versterkte hiel aan de kimnaad. Dit is het punt waar de muren en vloer aansluiten op de achillespees van de kelder bij optrekkend vocht.

De gemiddelde prijs voor kelderdichting ligt tussen de €4.000,- en €10.000,- exclusief btw en inclusief plaatsing.

Kelderdichting

Kelderdrainage

Soms is de ondergrondse druk van het water zo groot dat de ventilatie, een ontvochtiger en kelderdichting niet werken. In dat geval kun je kiezen voor kelderdrainage. Je laat dan een specialist langskomen die een noppenmembraan met kanaaltjes op je keldervloer- en muren plaatst. Via het membraan wordt het water naar een verzamelpunt geleid. Vanaf hier wordt het water vervolgens weggepompt naar het riool.

De gemiddelde prijs voor een kelderdrainage ligt tussen de €3.000,- en €10.000,- exclusief btw.

Laat een specialist langskomen

specialist kelder ventilatie

Of je nou een ventilatiesysteem wil laten plaatsen of gebruik wil maken van een extra optie om van je vochtprobleem af te komen, het is altijd handig om een specialist zoals Alpha Ventilatie langs te laten komen. Deze kan de kelder namelijk goed analyseren en aan de hand hiervan een advies geven. Als je vervolgens ook de rest van het werk laat doen door de specialist, dan kan je er zeker van zijn dat dit daadwerkelijk goed wordt uitgevoerd. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn dat je een vast aanspreekpunt hebt voor verdere vragen en ontwikkelingen.