Home » Alles over ventilatie » Ventilatiesysteem A

Alles over systeem A

Dit is de basisvorm en principe van alle ventilatiesystemen en bestaat al meer dan 1000 jaar. Zowel de toevoer als afvoer van lucht gaat op een natuurlijke wijze.

Frisse lucht komt binnen via speciale roosters in een woning waardoor de natuurlijke luchtstroom in een woning vervolgens op gang wordt gebracht.

Het grote voordeel is dat dit de goedkoopste methode van ventilatie is en daarnaast zijn er natuurlijk geen elektrakosten.

Belang van ventileren in huis

Het is voor elk huis belangrijk om goed te ventileren. Een goed ventilatiesysteem in huis is namelijk essentieel voor gezond en comfortabel wonen. Goed ventileren is alleen mogelijk met een goed werkend ventilatiesysteem in huis.

Het is namelijk zo dat er in elk huis veel vocht en stoffen vrij komen tijdens onze dagelijkse bezigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vocht die vrij komt tijdens het douchen of het drogen van kleding. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij vocht vrij komt.

Daarnaast verliezen mensen en huisdieren ook dagelijks haren, huidcellen en andere dode cellen. Deze cellen en stoffen zorgen allemaal voor vervuiling van het binnenklimaat. Het is daarom belangrijk dat het ventilatiesysteem in uw huis goed functioneert en voldoende kan afzuigen in de vochtige plekken in huis. Wanneer u een mechanisch ventilatiesysteem in huis heeft is het belangrijk om dit goed te onderhouden.

Werking Ventilatiesysteem A

Systeem A werkt volledig natuurlijk en is geheel afhankelijk van de mogelijkheden tot de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Het is dan ook niet gek dat de werking van systeem A vaak bestempeld wordt als “natuurlijke ventilatie”.

Lucht komt vaak naar binnen en naar buiten via roosters in ramen en zijgevels. Daarnaast zijn oude woningen vaak niet goed geïsoleerd waardoor er lucht naar binnen en naar buiten gaat via naden en kieren. Daarnaast wordt er natuurlijk lucht verplaatst bij het openen van de ramen en deuren.

Waarom systeem A?

Het antwoord hierop is vrij simpel: het is een zeer goedkope en eenvoudige manier van ventileren. Het grote nadeel is wel dat de stookkosten hoger kunnen uitvallen door het verlies van warmte via kieren in de woning.

Voordelen van systeem A

Het allergrootste voordeel van natuurlijke ventilatie is dat de vermenging van lucht bijna altijd goed is. Een ander groot voordeel is de prijs. Het kost bijna niks om een woning te voorzien van natuurlijke ventilatie.

Nadelen van Ventilatiesysteem A

Echter zijn er veel nadelen verbonden aan ventilatiesysteem A. Afvoer en toevoer van lucht kunnen namelijk op geen enkele wijze geregeld worden. Er is dan ook geen controle over de mate van ventilatie.

Als er buiten bijvoorbeeld een storm is, is er plotseling veel toevoer van frisse lucht. Een ruimte wordt op deze manier wel erg snel verkoeld. Dit zorgt er dus voor dat de stookkosten weer omhoog gaan. Daarnaast komt er ook makkelijk verontreinigde lucht binnen, dit is vooral het geval bij woningen in de randstad. Om deze redenen is dit niet de beste methode van ventilatie.

Samenvatting

Ondanks de voordelen is systeem A zeker niet aan te raden. Er gaat namelijk zeer veel warmte verloren wat niet positief is voor het binnenklimaat. Daarnaast zullen de stookkosten enorm toenemen.

Helaas is het niet gemakkelijk om een woning met Systeem A om te zetten naar systeem B, C of D omdat hier vaak ventilatiekanalen voor benodigd zijn. Daarnaast is het belangrijk om de volledig woning goed te laten isoleren, anders heeft het geen zin om te werken met mechanische ventilatie.

Het aanleggen van ventilatiekanalen is alleen mogelijk bij een complete verbouwing of renovatie. Dit kan zeer kostbaar zijn.