Home » Ventilatie »
Ventilatiesysteem B
Ventilatiesysteem B is één van de vijf verschillende type ventilatiesystemen. Dit ventilatiesysteem is deels mechanisch en deels natuurlijk. In dit artikel gaan wij dieper in op ventilatiesysteem B.
Hoe werkt ventilatiesysteem B?
Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Voor de aanvoer van schone, verse lucht van buiten wordt een ventilator met een motor gebruikt. Voor de natuurlijke afvoer van vuile, vochtige lucht wordt er gebruikgemaakt van ventilatieroosters in ramen en deuren. Met andere woorden: schone lucht wordt op een mechanische manier het huis in gebracht, en de afvoer van vervuilde lucht gaat op een natuurlijke manier.
Ventilatiesysteem B is het tegenovergestelde van ventilatiesysteem C. Bij systeem B is de toevoer van lucht mechanisch en de afvoer natuurlijk. Bij systeem C is de toevoer van lucht juist natuurlijk en de afvoer mechanisch.
Toevoer van schone lucht
Schone, droge lucht wordt van buiten afgezogen door middel van een ventilator. Deze ventilator staat in verbinding met verschillende ventilatieroosters, waardoor de schone lucht op meerdere plekken in het huis binnenkomt. Deze ventilatieroosters hebben vaak een filter, zodat gevaarlijke stoffen niet mee naar binnen stromen. De plekken waar de schone lucht naar binnen wordt gelaten zijn vaak ‘droge ruimtes‘, zoals de slaapkamer en de hal.
Afvoer van vuile lucht
Vervuilde, vochtige lucht verlaat de woning via verschillende ventilatieroosters. Deze zijn vaak terug te vinden in ‘natte ruimtes‘, zoals de badkamer, het toilet en de keuken. De reden hiervoor is dat in deze ruimtes vaak de meest vervuilde lucht ontstaat.
Onderhoud van ventilatiesysteem B
Het is belangrijk dat je je ventilatiesysteem goed onderhoudt. Doe je dit niet, dan zal je merken dat de ventilatie in je huis verslechtert. Uiteindelijk kan het ventilatiesysteem zelfs stoppen met werken. De richtlijnen voor onderhoud zijn:
- Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren aan je ventilatiebox.
- Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Je gehele ventilatiesysteem wordt dan gecontroleerd.
- Laat elke acht jaar je afvoerbuizen schoonmaken.
Wat kost ventilatiesysteem B?
De prijs om ventilatiesysteem B te laten installeren ligt ongeveer tussen de € 2.500 en € 3.000. In vergelijking met andere ventilatiesystemen (zoals D of E) is dit één van de goedkoopste ventilatiesystemen die je kunt kiezen.
Voordelen en nadelen
Ventilatiesysteem B is één van de minst gebruikte ventilatiesystemen in Nederland. Dat komt omdat er vaak betere alternatieven zijn. Ventilatiesysteem B wordt eigenlijk bijna alleen maar toegepast als de natuurlijke luchtstroom te laag is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij appartementen die compleet worden ingesloten door buren. De voor- en nadelen van dit ventilatiesysteem zijn als volgt:
Voordelen
- Ventilatiesysteem B heeft een regelfactor. Er kan altijd schone lucht toegevoerd worden in huis door het mechanische systeem. Ook als er buiten weinig wind staat.
- Het systeem werkt goed in appartementen waar de luchtstroom te laag is.
- Dit is – naast natuurlijke ventilatie – het goedkoopste systeem om te laten installeren.
Nadelen
- Het grootste nadeel van ventilatiesysteem B is dat je de afvoer van vervuilde lucht niet zelf in de hand hebt.
- Vaak is er extra ventilatie nodig tijdens het koken, het douchen of het geven van een feestje. Omdat je bij dit systeem de afvoer niet zelf in de hand hebt, kan het zo zijn dat de vrijgekomen giftige stoffen en het vocht te lang in de binnenlucht blijven hangen. Hierdoor kun je ziek worden en kunnen er schimmels ontstaan.
- Bij dit systeem gaat er veel warmte verloren. Dat zorgt ervoor dat je in de koude maanden hogere stookkosten maakt. Dat is natuurlijk zonde van je geld.
Conclusie van dit artikel
Het is belangrijk om je huis te ventileren. Zo voorkom je ziektes, schimmels en muffe geurtjes. Ventilatiesysteem B kan je hierbij helpen, al is het niet ideaal. Dit ventilatiesysteem werkt goed in woningen waar de luchtstroom laag is, maar kan in andere woningen beter vermeden worden. De mechanische toevoer van schone lucht is fijn, maar omdat je de afvoer van vervuilde niet zelf in de hand hebt, gaat er veel warmte verloren en zullen je stookkosten hoger zijn. Het is dus vaak het beste om voor een ander ventilatiesysteem te kiezen.