Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Betere ventilatie in de strijd tegen Corona

Helpt ventilatie tegen Corona?

De coronacrisis heeft een grote impact op ons dagelijkse leven. We proberen zo veel mogelijk thuis te blijven om de crisis in te dammen. We werken met z’n allen massaal vanuit huis en de meeste kinderen blijven ook thuis. Kortom, we zitten met het hele gezin (inclusief huisdieren) een overgroot deel van de dag thuis. Wat voor impact heeft dat op de luchtkwaliteit in ons huis? Hoe zorgen we voor een gezond en aangenaam binnenklimaat?

Belang van goede ventilatie

In een huis waar meerdere mensen tegelijk binnen zitten is het sowieso belangrijk om het huis goed te ventileren, anders leven we allemaal in elkaars uitgeademde lucht. In deze tijden waarin we worden geteisterd door het coronavirus, is het extra belangrijk om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Het coronavirus kan namelijk via de lucht worden verspreid. Virusdeeltjes kunnen door hoesten of niezen in de lucht terechtkomen. Deze virusdeeltjes kunnen vervolgens via lucht worden overgedragen op andere personen binnen het gezin. Het is daarom erg belangrijk om te zorgen voor een goed geventileerde woning.

Het advies van REHVA

REHVA, een orgaan dat zich inzet voor de verbetering van gezondheid, comfort en energie-efficiëntie in alle gebouwen, heeft recent een advies uitgebracht over hoe we het beste kunnen zorgen voor een gezond binnenklimaat, zodat de mogelijke verspreiding van het coronavirus via lucht zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Bij Mechanische ventilatie

Heb je een mechanisch ventilatiesysteem in je huis? Mechanische ventilatie voert vervuilde lucht af. Het is daarom slim om je ventilatiesysteem in deze tijden op een hogere stand te zetten dan je normaal gewend bent, vooral als je met het hele gezin binnen zit. Gaan jullie naar buiten voor een wandeling, dan kan je de stand lager zetten, maar let erop dat je het systeem nooit uitzet.

Zorg 24/7 voor ventilatie van de woning. Bij het hoesten of niezen kunnen er namelijk kleine virusdeeltje in de lucht komen. Dit kan neerdalen op oppervlaktes, zoals het keukenblad, de eettafel of de bank of het kan blijven zweven in de lucht. Het is belangrijk dat deze virusdeeltjes zo snel mogelijk worden afgezogen. Vooral nu we met z’n allen thuis zitten, moet het systeem op een hogere stand draaien om te zorgen voor een fris en gezond binnenklimaat. Daarnaast is het bij mechanische ventilatie ook belangrijk dat er wordt gezorgd voor voldoende toevoer van frisse buitenlucht. Dit kan je doen door vaker de ramen open te zetten of in ieder geval de raamroosters altijd open te houden.

In de lente is het geen straf om de ramen te openen. Het wordt namelijk alleen maar warmer. De extra energiekosten die je tijdens warme dagen maakt – omdat je het ventilatiesysteem hoger zet en daarmee ook warme lucht wegzuigt – zullen daardoor meevallen. Maar dit is natuurlijk niet het geval tijdens de herfst en winter. Tijdens de koude dagen heb je de ramen natuurlijk het liefst gesloten. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goedwerkend ventilatiesysteem.

Let op: het openzetten van de ramen geldt niet voor het toilet! Bij een mechanisch ventilatiesysteem moeten de ramen in de toiletten gesloten zijn om lucht uit de ruimte af te zuigen. Zo wordt voorkomen dat andere ruimtes in de woning besmet raken door een verkeerde richting van de luchtstroom.

Bij een WTW-unit

Heb je een WTW-unit thuis? Een WTW-unit is een ventilator waarbij vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht wordt aangevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van warmteterugwinning. Er gaat dus weinig warmte verloren bij het afzuigen van de vervuilde lucht en dat bespaart je energiekosten.

Ook bij een WTW-unit is het van belang om het ventilatiesysteem op een hogere stand te zetten. Op deze manier wordt je woning continue goed geventileerd op een hoge snelheid. Vervuilde lucht inclusief mogelijke virusdeeltjes worden snel opgezogen en ingeruild voor frisse buitenlucht.

Bij een WTW-unit is het niet nodig om daarnaast nog extra ramen open te zetten, omdat het systeem al zorgt voor aanvoer van schone buitenlucht. Aan de andere kant kan het natuurlijk geen kwaad. Kortom, nu we met zen allen veel meer tijd doorbrengen in ons huis, is het extra belangrijk om te zorgen voor een goed binnenklimaat.

Wat kan ik zelf doen tijdens de Coronacrisis?

Zet daarom je ventilatiesysteem op een hogere stand! Werkt jouw ventilatiesysteem nog naar behoren of is het systeem inmiddels toe aan een onderhoudsbeurt? Of heb je juist nog geen ventilatiesysteem? Neem dan contact met ons op, zodat wij je kunnen helpen met een onderhoudsbeurt of met de installatie van een nieuw ventilatiesysteem.

Tot slot nog een handige tip van REHVA en de WHO: doe de WC-deksel naar beneden voor het doortrekken! Bij het doortrekken ontstaan namelijk vele kleine druppeltjes die in de lucht kunnen zweven. Het coronavirus kan ook enkele uren overleven in ontlasting. Door de WC-deksel omlaag te doen, voorkom je dat mogelijke virusdeeltjes in de lucht terecht komen.

Corona Ventilatie

Alle tips op een rijtje

Zet geen ramen open in het toilet of badkamer, tenzij je natuurlijke ventilatie hebt.
Controleer of je ventilatiesysteem nog goed werkt
Zet de ventilatiesysteem op een hogere stand

Meer tips? Bel ons: 088-1238700