Home » Ventilatie » Ventileren of luchten

Ventileren of luchten: wat is het verschil?

De beste manier om een gezond en prettig binnenklimaat te behouden is door de lucht in huis zo schoon mogelijk te houden. Dit gebeurt door de binnenlucht te verversen. Dat kan door de woning te ventileren of door te luchten. Men denkt vaak dat ventileren en luchten (of verluchten) hetzelfde is. Er is echter een verschil tussen deze twee. Wat is dat verschil dan precies? Dat lees je in dit artikel!

Ventileren of luchten: wat is het verschil?

Wat is ventileren?

wat is ventileren

Bij ventileren is er constant sprake van de toevoer van schone lucht en de afvoer van vervuilde lucht. De lucht in de woning wordt dus continu ververst: 24 uur per dag, 7 dagen per week, het gehele jaar door. De constante aanwezigheid van verse lucht heeft een positief effect op je gezondheid én je woning. Daarnaast is ventileren energiezuinig. Er zijn verschillende manieren van ventileren, waaronder natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en ventilatie middels een Warmte Terugwin Unit (WTW).

Benieuwd hoe je het beste kunt ventileren? Bekijk dan onderstaande video.


Wat is luchten?

Wat is luchten

Bij luchten worden er voor een beperkte periode ramen en deuren opengezet om verse lucht naar binnen en vervuilde lucht naar buiten te drijven. Op het moment dat je de ramen en deuren opent, merk je vrijwel meteen dat er schone lucht naar binnen waait. Het nadeel is echter dat op het moment dat de ramen en deuren weer worden gesloten, het effect in snel tempo afneemt. Omdat we de ramen en deuren doorgaans niet de gehele dag open laten staan, betekent dit dat er met alleen luchten het grootste deel van de dag geen verse, frisse lucht binnenkomt.

Benieuwd hoe je het beste kunt luchten? Bekijk dan onderstaande video.


Wat is het verschil tussen ventileren en luchten?

verschil tussen luchten en ventileren

Luchten is voldoende om snel frisse lucht naar binnen te laten en vervuilde lucht af te voeren, maar het is onvoldoende om er een optimale leefomgeving mee te creëren. Het effect van luchten is namelijk van korte duur. Zodra de ramen en deuren worden gesloten, zal vervuiling zich weer ophopen. Dit komt omdat er in een woning waar enkel wordt gelucht, geen sprake is van een onafgebroken toevoer van schone lucht. Woningen zijn tegenwoordig namelijk steeds beter geïsoleerd. In oudere huizen kan schone lucht via naden en kieren naar binnen. Nu de woningen steeds beter geïsoleerd zijn, is dat echter niet het geval. Daarom is het belangrijk om je woning te ventileren. Een onafgebroken toevoer van schone lucht en afvoer van vervuilde lucht is namelijk wel van toepassing bij het juist ventileren van de woning. Daarom wordt er aangeraden om indien mogelijk te ventileren in plaats van te luchten. 

Ventileren en luchten tegelijk

In sommige gevallen is het goed om zowel te luchten als te ventileren. Het is bijvoorbeeld verstandig om een raam te openen na het koken, douchen, slapen en na bezoek over de vloer. Daarnaast is het noodzakelijk om extra ramen te openen als je bezig bent met klussen in huis. Vaak komen er tijdens verbouwingen namelijk schadelijke stoffen vrij van producten zoals lijm en verf.