Home » Ventilatie » Luchtreiniger

Luchtreiniger

Luchtreinigers kunnen een uitkomst bieden in woningen waarbij de luchtkwaliteit niet optimaal is. Ze worden steeds populairder, vooral in huizen met mensen die last hebben van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen. Een goede ventilatie is de basis voor een gezonde lucht in huis, maar een luchtreiniger kan zeker een goede aanvulling zijn. Wat een luchtreiniger precies is lees je hier. Daarnaast vertellen we je ook wat de top 5 van beste luchtreinigers is. Lees dus vooral verder!

Luchtreiniger

Wat is een luchtreiniger?

Wat is een luchtreiniger

Luchtreinigers zijn apparaten die lucht filteren en zuiveren door verontreinigingen zoals stof, pollen, rook en geuren te verwijderen. Ze worden meestal gebruikt om de luchtkwaliteit in een kamer te verbeteren. Een luchtreiniger wordt ook wel een luchtzuiveraar of een air purifier genoemd. 

Luchtreinigers richten zich op verschillende stoffen in huis. Denk hierbij aan smog, fijnstof, stofdeeltjes en ozon. Daarnaast worden ook pollen, virusdeeltjes en bacteriën aangepakt. Dit is dan ook de reden dat je vaak een luchtreiniger terugvindt in woningen van mensen met allergieën, hooikoorts en astma.

Verschillende maten

Luchtreinigers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen, van kleine eenheden die op een bureau passen tot grote industriële eenheden die grote ruimtes kunnen zuiveren.

Hoe werken luchtreinigers?

hoe werken luchtreinigers

Luchtreinigers zuiveren de lucht door één van de volgende methoden te gebruiken:
 
Filteren: Dit type luchtreiniger werkt door de lucht door een filter te trekken die verontreinigingen zoals stof, pollen en rook opvangt. Eenmaal opgevangen, blijven de deeltjes in het filter achter en komt schone lucht terug in de kamer. Het filter moet regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om effectief te blijven.
 
Ionisatie: Dit type luchtreiniger gebruikt elektrische ladingen om luchtdeeltjes te ioniseren. De geïoniseerde deeltjes worden aangetrokken door elektrostatische platen of andere oppervlakken in de machine en blijven daar achter. Dit type luchtreiniger wordt vaak gebruikt in combinatie met een filter om de effectiviteit te vergroten.
 
UV-C-licht: Sommige luchtreinigers gebruiken UV-C-licht om bacteriën en virussen in de lucht te doden. Deze luchtreinigers trekken de lucht door een compartiment waar het wordt blootgesteld aan UV-C-licht dat de moleculen in de lucht vernietigt.
igers: UV-C-luchtreinigers gebruiken ultraviolet licht om micro-organismen zoals bacteriën en virussen te doden. Ze zijn echter minder effectief in het verwijderen van stof en pollen.
 
Ionisators: Ionisators gebruiken elektrische ladingen om stofdeeltjes en andere verontreinigingen uit de lucht te trekken. Deze verontreinigingen worden vervolgens opgevangen op platen of andere oppervlakken. Ionisators zijn echter minder effectief in het verwijderen van geuren en gassen.
 
Elektrostatische filters: Elektrostatische filters gebruiken elektrische ladingen om stof en andere deeltjes uit de lucht te filteren. Deze filters zijn vaak wasbaar en herbruikbaar, maar zijn minder effectief in het verwijderen van geuren en gassen.

Elk type luchtreiniger heeft zijn eigen voor- en nadelen en kan geschikt zijn voor verschillende situaties. Het is belangrijk om te weten welke soort het meest geschikt is voor jouw behoeften voordat je er een aanschaft. Onthoud ook dat het regelmatig vervangen of reinigen van de filters van je luchtreiniger essentieel is om de effectiviteit ervan te behouden.

Het belang van frisse lucht

Het belang van frisse lucht

De luchtkwaliteit in een woning gaat gedurende de dag snel achteruit. Dit komt door alledaagse activiteiten, zoals koken en douchen, maar ook door simpelweg aanwezig te zijn in huis. Deze punten zorgen ervoor dat onder andere het vocht-, CO2-, en fijnstof-gehalte oplopen.

Het kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, wanneer deze gehaltes te lang, te hoog zijn in je woning. Zo kun je op de korte termijn last krijgen van concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid, geïrriteerde ogen en een droge keel. Op de langere termijn kunnen er zelfs infecties aan de luchtwegen en longziektes ontstaan. Het is dus belangrijk om altijd voldoende frisse lucht in huis te hebben om al deze nare gevolgen de voorkomen.

Het belang van ventilatie

Luchtreinigers helpen om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren. Echter zal dit niet voldoende zijn, als je daarnaast geen goed werkend ventilatiesysteem hebt. Een ventilatiesysteem zorgt namelijk 24 uur per dag voor de verversing van de lucht in huis. Een luchtreiniger is hier een goede aanvulling op.

Soorten luchtreinigers

Soorten luchtreinigers

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten luchtreinigers te vinden, van verschillende merken. Een belangrijk aspect van een luchtreiniger is de filter. Zo zijn er luchtreinigers met een koolstoffilter, die specifiek goed werken tegen rook en kookgeuren. Daarnaast zijn er luchtreinigers met een HEPA filter, welke juist weer optimaal zijn om fijnstof, pollen en stof tegen te gaan. Uiteraard is er ook een groot aanbod met luchtreinigers die meerdere filters hebben.

Hieronder staan de meest voorkomende soorten luchtreinigers:

HEPA-filters: HEPA-filters zijn de meest gebruikte filters in luchtreinigers. Ze kunnen tot 99,97% van de luchtverontreinigingen uit de lucht verwijderen. Deze filters moeten echter regelmatig worden vervangen om effectief te blijven.
 
Actieve koolfilters: Actieve koolfilters zijn effectief in het verwijderen van geuren en gassen uit de lucht, maar zijn minder effectief in het verwijderen van deeltjes zoals stof en pollen.

Luchtbevochtigers

Heb jij last van een droge lucht in huis? Dan is een luchtreiniger met een ingebouwde bevochtiger ideaal voor jou. Het apparaat bevat dan een waterreservoir en brengt bevochtigd hiermee de lucht in de woning. Het vocht beland in de lucht door middel van trillingen of de verdamping van het water. Dit verschilt per apparaat.

De 5 beste luchtreinigers

De 5 beste luchtreinigers

Er is een enorm groot aanbod van luchtreinigers. Hierdoor zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om je een handje te helpen bij je keuze hebben wij de top 5 beste luchtreinigers voor je op een rijtje gezet.

1. De WINIX Luchtreiniger ZERO

Winix luchtreiniger zeroDe WINIX Luchtreiniger ZERO staat op nummer 1 op de lijst. Dit model is ideaal voor kleinere appartementen of middelgrote kamers in huis. Het pakt alle vervuilende stofjes aan en is ideaal voor mensen die aan allergieën lijden. Tevens heeft het een stille werking, waardoor het de nachtrust niet belemmerd.

Specificaties

Dit zijn de specificaties van de WINX Luchtreiniger ZERO

 • PlasmaWave technologie
 • Een hoogwaardig 4-fase filtratie systeem
 • Een geluidsniveau van maximaal 51 dB
 • Een oppervlak van 50 m3
 • Een luchtzuivering van 390 m3/h

De luchtreiniger is erg effectief in het neutraliseren van fijnstof, pollen, virussen, bacteriën en onaangename geuren. Dit komt door het krachtige 4-fase filtratie systeem. Daarnaast zorgt de Plasma Wave technologie ervoor dat de lucht wordt geïoniseerd. Dit houdt in dat stofjes zich minder snel zullen hechten aan oppervlakken, waardoor het filterproces makkelijker is.

Voor- en nadelen

De grootste voordelen van de WINIX Luchtreiniger ZERO is dat het apparaat stil en lichtgewicht is. Tevens bevat het hoogwaardige filters en plasma ionisatie.

De twee grootste nadelen zijn dat de luchtreiniger groot van formaat is en een koude luchtstroom afgeeft. Dit laatste is natuurlijk een voordeel in de zomermaanden, maar om warmte echt tegen te gaan is het verstandiger om gebruik te maken van een ventilator of airco.

2. De Philips AC2887/10

Philips AC2887-10De Philips AC2889/10 staat op nummer 2. Het is een stille luchtreiniger, waardoor het ideaal is voor de slaapkamer. Deze luchtreinigers is tevens goed te gebruiken in grote kamers. Daarnaast heeft het ook nog eens een stijlvol design en is het makkelijk te gebruiken.

Specificaties

Dit zijn de specificaties van de Philips AC2887/10

 • HEPA filters
 • koolstoffilters
 • Digitaal display
 • Kan ingesteld worden middels een app
 • Drie automatische filter standen
 • Een oppervlak van 79 m3
 • Een geluidsniveau van maximaal 43 dB
 • Een luchtzuivering van 333 m3/h

De luchtreiniger filtert bijna alle stofjes uit de lucht, ook de allerkleinste. Dit wordt gerealiseerd door de HEPA- en koolstoffilters. Daarnaast is dit model ook nog eens makkelijk in gebruik door het digitale display, de bijbehorende app en de automatische filter standen. De standen zorgen voor meer efficiëntie en zijn als volgt opgedeeld:

 1. Vervuiling stand
 2. Allergeen stand
 3. Bacterie en virus stand

Voor- en nadelen

De voordelen van de Philips AC2287/10 zijn dat het apparaat een mooi design heeft en erg stil is. Daarnaast heeft het ook een goede naverkoopdienst.

Het grootste nadeel is dat de filters een korte levensduur hebben en relatief prijzig zijn. Gemiddeld genomen gaan de filter zes tot negen maanden mee.

3. De Sharp KCD60EUW

Sharp KCD60EUW De Sharp KCD60EUW staat op nummer 3 in de lijst van beste luchtreinigers. Dit model is ideaal voor kleinere woningen en haalt niet alleen alle ongezonde stofjes uit de lucht, maar bevochtigd ook nog eens. Deze luchtreiniger is hierdoor erg aan te raden voor mensen met allergieën.

Specificaties

Dit zijn de specificaties van de Sharp KCD60EUW

 • Japanse Plasma Cluster technologie
 • Hoogwaardisch filters
 • Luchtbevochtiger met een waterreservoir van 4L
 • Een oppervlak van 48 m3
 • Een geluidsniveau van maximaal 70 dB
 • Een luchtzuivering van 372 m3/h

De luchtreiniger is gecreëerd op basis van Japanse Plasma technologie, waardoor de lucht in een woning wordt geïoniseerd. Dit is de reden dat zelfs de allerkleinste stofjes en bacteriën worden opgenomen door het apparaat. De luchtbevochtiger in dit model zorgt ervoor dat de ruimte bevochtigd wordt, wanneer dit nodig is. Dit brengt drie grote voordelen met zich mee:

 1. Het bevordert de gezondheid, omdat een te droge lucht niet goed is;
 2. Micro-organismen kunnen zich moeilijk ontwikkelen, omdat deze worden opgevangen in de waterdruppels;
 3. De vocht reinigt extra, doordat het door alle stofjes heen dringt.

Voor- en nadelen

De grootste voordelen van de Sharp KCD60EUW zijn de hoogwaardige filters, de luchtbevochtiging en de Japanse Plasma technologie.

De grootste nadelen zijn dat dit apparaat relatief duur en niet geluidloos is. Daarnaast bestrijkt het een vrij klein oppervlak.

4. De AEG AX91-604GY

AEG AX91-404DG

De AEG AX91-604GY staat op nummer 4. Het is een efficiënte en stijlvolle luchtreiniger. Dit type is in twee formaten verkrijgbaar. Hier wordt echter alleen het kleinste model besproken.

Specificaties

Dit zijn de specificaties van de AEG AX91-604GY

 • Slimme 360 filters
 • Ionisatie technologie
 • Air Surround systeem
 • Bijbehorende app
 • Een oppervlak van 79 m3
 • Een geluidsniveau van maximaal 49 dB
 • Een luchtzuivering van 620 m3/h

De luchtreiniger is voorzien van slimme 360 filters met individuele plug-ins. Hiermee wordt het gebruik van elke filter in de gaten gehouden en wordt ook de levensduur automatisch bepaald. De filters hebben tevens een 5-staps zuiveringsproces, waardoor het zelfs de allerkleinste stofjes aanpakt.

De ionisatie technologie en het Air Surround systeem zorgen voor een optimale effectiviteit. Het apparaat is tevens makkelijk bedienbaar door de bijbehorende app, waarop statistieken over de luchtkwaliteit en het zuiveringsrendement gelezen kunnen worden. Daarnaast kan er met de app ook gekozen worden tussen een dag- of nacht schema. Als laatste is er de mogelijkheid om te kiezen tussen twee verschillende standen:

 1. De manuele stand;
 2. De vraaggestuurde stand, welke zich aanpast aan wat de omgeving nodig heeft.

Voor- en nadelen

De AEG AX91-604GY heeft diverse voordelen. Zo heeft het een stille motor, een erg snelle zuivering en is het voorzien van goede filters. Daarnaast heeft het een mooi design en is het makkelijk te besturen.

De twee grootste nadelen van deze luchtreiniger zijn dat het relatief duur is en ook de filters relatief prijzig zijn.

5. De Philips AC0820/10

Philips AC0820-10

De Philips AC0820/10 staat op nummer 5 van de beste luchtreinigers. Dit apparaat is ideaal voor mensen die graag een luchtreiniger willen proberen en hier niet meteen de jackpot voor over hebben. Het is namelijk een van de goedkoopst verkrijgbare modellen. Deze luchtreiniger heeft een simpel, maar stijlvol design en is geschikt voor kleinere ruimtes.

Specificaties

Dit zijn de specificaties van de Philips AC0820/10

 • HEPA filters
 • Nanofilters
 • LED-display
 • Stille nacht modus
 • Een oppervlak van 24 m3
 • Een geluidsniveau van maximaal 61 dB
 • Een luchtzuivering van 190 m3/h

De luchtreiniger is voorzien van HEPA- en nanofilters, waarmee Philips belooft dat dierenharen, bacteriën, pollen, stof en virussen worden geneutraliseerd. Daarnaast heeft het een stille nacht modus, waardoor je gewoon kunt slapen terwijl het apparaat aanstaat.

Voor- en nadelen

De Philips AC0820/10 heeft meerdere voordelen. Zo heeft het een relatief lage prijs, is het compact en voorzien van een stille nachtmodus.

De grootste nadelen zijn dat het apparaat niet voorzien is van ionisatie technologie en koolstoffilters.

Let hierop bij het kopen van een luchtreiniger

Let hierop bij het kopen van een luchtreiniger

De specificaties van luchtreinigers kunnen erg verschillen en geven aan hoe goed het product is. Het is verstandig om in ieder geval op de volgende punten te letten wanneer je een nieuwe luchtreiniger gaat kopen.

 • De kwaliteit van de filters;
 • De gebruikte technologie, bij voorkeur ionisatie-, of plasmatechnologie. Deze zorgen ervoor dat microdeeltjes beter worden opgevangen;
 • Het zuiverings volume (CADR);
 • De stilheid;
 • De grootte, zodat het apparaat niet te veel ruimte innnemt;
 • De gebruiksvriendelijkheid. Denk hierbij aan het gebruik van een app, een afstandsbediening en het het display.