Home » Duurzaam huis »
Huis energieneutraal maken
Nieuwbouwhuizen moeten sinds 2020 bijna helemaal energieneutraal zijn. Daarnaast worden er ook energieneutrale eisen gesteld aan huizen waarvan grote renovaties worden gedaan. Maar wat is een energieneutraal huis eigenlijk? En hoe krijg je een energieneutraal huis? We leggen het je uit in dit artikel!
Wat houdt een energieneutraal huis in?
In een energieneutraal huis wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er verbruikt wordt. Hierdoor staat je energiemeter aan het eind van het jaar op nul. Dit is dan ook de reden dat een energieneutraal huis ook wel een ‘nul op de meter woning’ wordt genoemd. Mensen met zo’n huis wekken al hun energie op uit duurzame bronnen. Denk hierbij aan zonne-energie dat is opgewekt door middel van zonnepanelen.
Hoe staat Nederland ervoor met energieneutrale huizen?
Momenteel bestaan er in Nederland al meer dan 12.000 energieneutrale huizen. Ook zijn er een aantal energieneutrale wijken. Hier zijn alle huizen aangesloten op een collectief energiesysteem. Zo’n collectief systeem maakt energieneutraliteit goedkoper voor de consument. Er zijn nog niet zoveel van dit soort huizen en wijken, maar er wordt flink gewerkt om het op te schalen. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen.
Energieneutraal doel in 2050
Het is de bedoeling dat Nederland vanaf 2050 geheel energieneutraal is. Er worden daarom eisen gesteld aan nieuwbouwwoningen en bij grote renovaties die ervoor moeten zorgen dat huizen energieneutraal worden.
Zo maak je jouw huis energieneutraal
Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je huis energieneutraal te maken. Echter is het wel zo dat hiervoor vaak een grote renovatie en investering nodig is. Daarom wordt het vooral aangeraden om je huis energieneutraal te maken als je al een grote verbouwing wilt laten doen. Volg de stappen in deze volgorde:
1. Zorg voor een goede isolatie
Het is belangrijk dat warmte niet uit je huis ontsnapt, als je een energieneutraal huis wil. Hoe minder warmte er ontsnapt, hoe minder energie er nodig is om deze warmte te weer aan te vullen. Een goede isolatie is dus belangrijk voor een energieneutraal huis. Zorg ervoor dat kieren en gaten gedicht worden en dat dak daken, vloeren en muren isolerend zijn. Dit is niet alleen een cruciaal aspect van een energieneutraal huis, maar het zorgt ook nog eens voor een comfortabel huis. Zo blijft het in de winter warm en in de zomer juist koel.
2. Zorg voor een goede ventilatie
Een goede ventilatie in huis is belangrijk als de woning geïsoleerd is. De isolatie zorgt ervoor dat warme lucht niet meer vanzelf kan ontsnappen en verse lucht niet meer naar binnen kan stromen. Tegelijkertijd moet er natuurlijk wel gezonde frisse lucht in huis hangen. Hier zorgt een goed ventilatiesysteem voor. Het is het beste om een ventilatiesysteem te nemen met een warmteterugwininstallatie (WTW). Deze hergebruikt de warmte uit de afgezogen vervuilde lucht om de frisse lucht voor te verwarmen. Ten slotte is het goed om te weten dat frisse lucht ook nog eens beter te verwarmen is dan vervuilde lucht. Je hebt hier dus minder energie voor nodig.
3. Plaats HR+++ glas
Je huis zal gemakkelijker een comfortabele temperatuur behouden als alle ramen voorzien zijn van HR+++ glas. Hierdoor zal er ook minder stroom nodig zijn om warmte op te wekken. Dit is dus cruciaal in een energieneutraal huis.
4. Installeer een warmtepomp
Laat een warmtepomp installeren. Energieneutrale huizen zijn niet aangesloten op gas. Er is dus geen cv-ketel aanwezig die ervoor zorgt dat er water verwarmd wordt. In plaats daarvan hebben deze huizen een warmtepompinstallatie. Deze werkt op duurzame stroom en zorgt ervoor dat water verwarmd wordt. Dit geldt voor zowel stromend water, als water voor de verwarming van het huis. Een energieneutraal huis kan dus niet zonder een warmtepomp.
5. Plaats zonnepanelen
Je kunt je eigen stroom opwekken door middel van zonnepanelen. Het opwekken van je eigen stroom is natuurlijk het uitgangspunt van een energieneutraal huis. Zonnepanelen laat je op het dak plaatsen en kun je zowel kopen als huren. Niet elk dak is echter geschikt voor zonnepanelen en het verschilt hoeveel je er nodig hebt. Laat je dus van tevoren goed adviseren. Het fijne aan zonnepanelen is bovendien dat al de ongebruikte opgewekte energie teruggeleverd kan worden aan het energienetwerk. Hierdoor kun je geld besparen.
6. Denk na over een zonneboiler
Naast zonnepanelen kun je er ook voor kiezen om een zonneboiler te nemen. Dit bestaat uit een netwerk van buizen dat op het dak van je huis wordt geplaatst. De buizen bevatten vloeistof dat wordt opgewarmd door de zon. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat het water in je huis verwarmd wordt. Het is echter wel zo dat deze methode niet altijd toereikend is in de winter. Het is dus wel belangrijk om een warmtepomp te hebben, zodat deze kan bijspringen wanneer nodig.
Denk hieraan voordat je je huis energieneutraal maakt
Er komt veel kijken bij een verbouwing om je huis energieneutraal te maken. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je aan begint en waar je vooraf aan moet denken. Dit zijn een aantal handige tips:
- Check voor welke subsidies en leningen je in aanmerking komt. Er zijn landelijke en regionale regelingen.
- Heeft je huis energielabel E, F of G? Kies er dan voor om je huis in één keer energieneutraal te maken. Dit is financieel voordeliger.
- Wil je je huis geleidelijk energieneutraal maken? Begin dan met een goede isolatie. Volg daarna onze eerder genoemde stappen.
- Kies van tevoren wat voor verwarmingssysteem je wilt. Zo kun je tijdens de isolerende verbouwing direct de juiste pijpen aan laten leggen.
- Ga voornamelijk voor duurzame apparaten en lampen in huis. Zo hoeft er minder energie opgewekt te worden om in je behoeftes te voorzien.
- Laat je goed informeren over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om te voorzien in jouw energiebehoefte. Denk hierbij meteen na over toekomstplannen die je behoefte kan vergroten.
Weetjes over energieneutraliteit in Nederland
Wist jij dit over energieneutraliteit in Nederland?
- Ongeveer 15% van de energie in Nederland wordt verbruikt in huizen.
- Sinds 2018 moeten alle overheidsgebouwen energieneutraal zijn.
- Sinds 2020 moeten alle nieuwbouwhuizen bijna geheel energieneutraal zijn.
- Nederland moet vanaf 2050 volledig energieneutraal zijn.
Een energieneutraal huis of een zelfvoorzienend huis?
Er is een verschil tussen een energieneutraal huis en een zelfvoorzienend huis. In een zelfvoorzienend huis wordt namelijk niet alleen energie opgewekt, maar het is ook niet aangesloten op een energienet. Een energieneutraal huis is daarentegen wel aangesloten op een energienet.De zelfvoorzienende huizen hebben een accu of generator waarin overschotten van opgewekte energie worden opgeslagen. Dit kan dan worden gebruikt op momenten dat er een tekort is. Energieneutrale huizen kunnen stroom bijkopen van het energienet wanneer zij stroom te kort komen. Deze tekorten vinden vaak plaats tijdens de wintermaanden, wanneer zonnepanelen niet genoeg zonlicht op kunnen nemen.Zelfvoorzienende huizen zijn momenteel toch minder populair dan energieneutrale huizen, omdat de benodigde accu’s en generatoren erg duur kunnen zijn. De verwachting is echter wel dat dit zal veranderen. Dit is niet zo erg omdat het voordeel van energieneutrale woningen is dat deze gemakkelijk omgebouwd kunnen worden tot zelfvoorzienende woningen.
Hoeveel kost het om je huis energieneutraal te maken?
Het is lastig te zeggen hoeveel het precies kost om je huis energieneutraal te maken. Dit ligt onder andere aan de grootte en staat van je huis. Daarnaast is het duurder om oudere woningen energieneutraal te maken. Echter kun je een bedrag van ongeveer tussen de €35.000,- en €50.000,- in gedachte houden. Daarmee kan grotendeels de kosten van de isolatie, ventilatie, regeling, projectleiding, warmtepomp en zonnepanelen betaald worden.
Dit is voor veel mensen relatief duur. Echter zijn er subsidies en leningen waarvoor je in aanmerking kunt komen. Hier zijn landelijke en regionale regelingen voor. Daarnaast bespaar je op de lange termijn ook veel geld, omdat je energierekening bijna op nul staat. Uiteindelijk zul je goedkoper uit zijn met een energieneutraal huis.
Moet ik mijn huis in één keer energieneutraal maken?
Het kan best een grote klus zijn om je huis energieneutraal te maken. Misschien denk je er daarom aan om dit geleidelijk te doen. Toch is het beter om je huis in één keer energieneutraal te maken. Zo kun je namelijk alle benodigde stappen goed op elkaar afstemmen. Daarnaast kan dat ook nog eens goedkoper zijn. Dat komt omdat er bedrijven zijn die meerdere aspecten van je huis in één keer energieneutraal kunnen maken. Zo hoef je ze maar één keer in te huren. Daarnaast zit je dan ook maar één keer met het ongemak van de verbouwing.
Niet in één keer energieneutraal maken
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om hun huis in één keer energieneutraal te maken. De grootste reden hiervoor is omdat het relatief veel geld kost. Niet iedereen kan dit betalen ondanks de beschikbare subsidies en leningen. In dat geval is het toch beter om je huis geleidelijk aan te verbouwen. Het voordeel hiervan is dat je steeds elementen van je huis kunt aanpakken die je toch al wilde verbouwen. Wilde je bijvoorbeeld je dak toch al vervangen? Kies dan voor een goed geïsoleerd dak. Was je al van plan om je ramen te verwisselen? Ga dan voor HR+++ glas. Het is bij deze aanpak wel belangrijk dat je een duidelijk plan opstelt. Zo kun je er zeker van zijn dat alles uiteindelijk goed op elkaar is afgestemd.
De voordelen van een energieneutraal huis
Een energieneutraal huis brengt veel voordelen met zich mee:
- Op de lange termijn kun je veel geld besparen, omdat je energierekening relatief laag is;
- Energieneutrale huizen stoten bijna geen CO2 uit. Dit is beter voor het milieu dan huizen die niet energieneutraal zijn;
- Er zijn subsidies beschikbaar om je huis energieneutraal te maken;
- De marktwaarde van energieneutrale huizen ligt relatief een stuk hoger.
De nadelen van een energieneutraal huis
Naast de vele voordelen brengen energieneutrale huizen ook een aantal nadelen met zich mee:
- Bestaande huizen laten ombouwen tot energieneutrale huizen is relatief duur. Dit is ondanks de beschikbare leningen en subsidies;
- De benodigde renovaties kosten veel tijd en ongemak;
- Het is erg lastig om oudere huizen energieneutraal te maken.
Laat je huis energieneutraal maken door een vakman
Er komt veel kijken bij een renovatie om je huis energieneutraal te maken. Dit is de reden dat het beter is om dit werk uit te besteden aan mensen die hier verstand van hebben. Het is mogelijk om het project zelf te leiden, maar alleen als je je van tevoren goed hebt ingelezen en enigszins ervaring hebt. Is dit niet het geval, dan raden wij je aan om dit over te laten aan vakmannen.
Project Stroomversnelling
De overheid heeft als doel gesteld om zo veel mogelijk huizen zo snel mogelijk energieneutraal te maken. Daarom is er een overeenkomst gesloten met bouwers en woningcorporaties onder de naam Project Stroomversnelling. Dit project zorgt ervoor dat de aankomende tijd ruim 100.000 huurwoningen en 100.000 koopwoningen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1980 energieneutraal worden gemaakt.
Om dit te kunnen betalen zullen huidige energierekeningen worden gebruikt. In de praktijk betekent dit dat huurders hun energierekening betalen aan de verhuurders. Hiermee worden de renovaties vervolgens gefinancierd. Huurders hebben vaak geen zin in deze renovatie, omdat het tijd en energie kost. Echter krijgen zij er wel een comfortabel huis voor terug. Voor mensen met een koophuis is dit proces anders. Zij kunnen een lening of extra hypotheek aanvragen.
Samenvattend
In een energieneutraal huis wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er verbruikt wordt. De energiemeter zou daarom aan het eind van het jaar op nul moeten staan. Sinds 2020 moeten nieuwbouwhuizen al bijna geheel energieneutraal zijn. Daarnaast moeten ook veel huizen, waaraan grote renovaties worden gedaan, voldoen aan energieneutrale eisen. De reden hiervan is om ervoor te zorgen dat de negatieve impact op het klimaat kleiner wordt. De overheid wil er dan ook voor zorgen dat vanaf 2050 heel Nederland energieneutraal is. Dit zijn de stappen om je huis energieneutraal te maken: zorg voor een goede isolatie, zorg voor een goede ventilatie met een WTW-installatie, laat HR+++ glas plaatsen in je ramen, laat een warmtepomp installeren, laat zonnepanelen en eventueel een zonneboiler plaatsen. Er is een verschil tussen een energieneutraal huis en een zelfvoorzienend huis. In een zelfvoorzienend huis wordt namelijk niet alleen energie opgewekt, maar het is ook helemaal niet aangesloten op een energienet. Een energieneutraal huis is daarentegen wel aangesloten op zo’n net. De zelfvoorzienende huizen hebben een accu of generator waarin overschotten van opgewekte energie wordt opgeslagen. Energieneutrale huizen hebben dit niet. Het is lastig te zeggen hoeveel het precies kost om een huis energieneutraal te maken, omdat dit ligt aan de grootte en staat van de woning. Echter kun je ongeveer een bedrag van tussen de €35.000,- en €50.000,- in gedachte houden. Houd er wel rekening mee dat dit nog kan oplopen. Niet iedereen kan dit betalen, maar gelukkig zijn er subsidieregelingen en leningen op nationaal en regionaal niveau. Mocht het dan toch nog te duur zijn, dan kun je er ook voor kiezen om de renovatie niet in één keer te doen. Het kan dan wel zo zijn dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent. Een energieneutraal huis brengt veel voordelen met zich mee. Zo kun je op de lange termijn veel geld besparen, omdat je minder energiekosten hebt. Daarnaast stoten energieneutrale huizen bijna geen CO2 uit en ligt de marktwaarde relatief gezien een stuk hoger. Er zijn echter ook een aantal nadelen. Zo kan niet iedereen dit betalen en kosten de renovaties veel tijd. Daarnaast is het lastig om oude huizen energieneutraal te maken. Heb je besloten om je huis energieneutraal te maken? Laat het werk dan doen door specialisten. Het is mogelijk om het project zelf te leiden, maar alleen als je enige ervaring hebt en jezelf goed hebt ingelezen. Als dit niet het geval is, dan kun je de leiding ook beter uitbesteden aan een vakman.