Home » Duurzaam huis » Energieneutraal huis bouwen

Energieneutraal huis bouwen

Energieneutrale huizen komen steeds vaker voor. Deze zijn beter voor het milieu en laten je besparen op de energierekening. Daar tegenover staat echter wel dat de investeringskosten relatief hoger liggen dan voor normale huizen. In dit artikel lees je hoe hoog deze kosten zijn en hoe het bouwproces precies verloopt. Lees dus vooral verder!

Energieneutraal huis bouwen

Wat houdt een energieneutraal huis in?

Wat houdt een energieneutraal huis in

In een energieneutraal huis wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er verbruikt wordt. Hierdoor staat je energiemeter aan het eind van het jaar op nul. Dit is dan ook de reden dat een energieneutraal huis ook wel een ‘nul-op-de-meter huis’ wordt genoemd. Mensen met zo’n huis wekken al hun energie op uit duurzame bronnen, zoals de zon en de lucht. Het energieverbruik heeft met name betrekking op stroom; de meeste energie neutrale huizen zijn namelijk compleet gasloos.

Al met al kun je stellen dat een energieneutraal huis twee kenmerken heeft:

  • Het energieverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden;
  • De benodigde energie wordt zelf, duurzaam opgewekt.

De aspecten

De meeste energie neutrale huizen zijn minimaal voorzien van de volgende duurzame aspecten:

  • Een optimale isolatie van het dak, de gevel en de vloer;
  • Isolatieglas;
  • (Bijna) geen naden of kieren;
  • Een mechanisch ventilatiesysteem met een WTW-unit;
  • Vloerverwarming of een lage temperatuurverwarming
  • Een warmtepomp of zonneboiler voor het opwekken van warm water;
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken;
  • Meetapparatuur om te controleren hoeveel energie je opwekt en verbruikt.

Redenen om een energieneutraal huis te bouwen

Redenen om een energieneutraal huis te bouwen

Er zijn twee hoofdredenen die het bouwen van een energieneutraal huis aantrekkelijk maken. Ten eerste verbruik je minder energie, waardoor je ook minder CO2 uitstoot. Hierdoor is jouw persoonlijke impact op klimaatverandering een stuk kleiner en help je de natuur een handje. Ten tweede zorgt een lager energieverbruik natuurlijk ook voor een lagere energierekening. Zo bespaar je op de lange termijn dus een hoop geld.

Het stappenplan voor de bouw

Het stappenplan voor de bouw

De bouw van een huis is natuurlijk altijd een groot project. Echter komt bij de bouw van een energieneutraal huis nog net iets meer kijken. Om het geheel overzichtelijk te maken, hebben we een stappenplan opgesteld.

Stap 1. Het vooronderzoek

Stap 1. Het vooronderzoek

Je hebt natuurlijk een stuk grond nodig om het energieneutrale huis op te kunnen bouwen. Zo’n stuk bouwgrond wordt ook wel een zelfbouwkavel genoemd. Voordat je hiernaar op zoek gaat is het verstandig te bedenken hoeveel je bereid bent hierin te investeren. Ook moet je nadenken over waar je precies wil wonen. Als je dit hebt vastgesteld, dan kun je kijken welke bouwkavels er beschikbaar zijn in jouw voorkeursgemeente. Nadat je een bouwkavel hebt gevonden zal je moeten onderzoeken wat de bouwtechnische voorschriften en het beeldkwaliteitsplan zijn. Deze hebben betrekking op de voorwaarden voor de samenstelling en het uiterlijk van het huis. Het is belangrijk om te weten dat deze per gemeente kunnen verschillen. Contacteer jouw voorkeursgemeente dus voordat je de bouwgrond koopt.

Stap 2. Het ontwerp

Stap 2. Het ontwerp

Het huis moet ontworpen worden, voordat het gebouwd kan worden. Het is verstandig om het huis samen met een architect te ontwerpen, als je dit nooit eerder zelf hebt gedaan. Een andere optie is om een energieneutrale ‘cataloguswoning’ te laten bouwen. In dat geval kies je van tevoren een kant en klare woning uit en hoeft er geen uitgebreid ontwerpproces plaats te vinden. Het voordeel hiervan is dat dit relatief goedkoper is. Het nadeel is echter dat jij zelf weinig invloed hebt op hoe de woning eruit komt te zien. Heb je gekozen voor een architect? Dan zal deze zich aan alle voorwaarden en regels van de gemeente houden.

Bij energieneutrale huizen is de ligging extra belangrijk. Zo moet er bijvoorbeeld worden nagedacht over in welke ruimtes van het huis de meeste tijd wordt doorgebracht. Deze ruimtes kunnen dan het beste aan de zuidkant worden gebouwd, zodat er meer zon inval is. Op deze manier zal je minder energie kwijt zijn aan de verwarming.

Ben je tevreden met het schetsontwerp van de architect? Dan kan deze aan de slag met de bouwtekening. Hierin staan alle technische specificaties en afmetingen opgenomen. Wanneer de bouwtekening af is, wordt deze overgedragen aan de gemeente. Zij zullen dan bepalen of het huis daadwerkelijk aan alle eisen voldoet. De bouwtekening wordt daarnaast ook gebruikt door de toekomstige aannemer om het huis te bouwen.

Stap 3. De bouw

Stap 3. De bouw

Nadat de gemeente akkoord is gegaan met de bouw van het huis is het tijd om op zoek te gaan naar een aannemer. Dit is de persoon die verantwoordelijk zal zijn voor het hele bouwproject. Het is verstandig om te kiezen voor een aannemer die gespecialiseerd is in het bouwen van energieneutrale gebouwen. Zo is de kans groot dat het uiteindelijke resultaat echt wordt wat het moet zijn. Zorg ervoor dat je alle afspraken die je maakt met de aannemer vastlegt in een contract.

Tijdens de bouw worden er materialen gebruikt en systemen geïnstalleerd die energieneutraal wonen mogelijk maken. Voorbeelden zijn isolatieglas, zonnepanelen en een ventilatiesysteem.

Wat kost het?

Wat kost het

Het is lastig te zeggen hoeveel het precies kost om een energieneutraal huis te bouwen. Voor enkel de energiebesparende aspecten ben je al snel tussen de €35.000,- en €50.000,- kwijt. Natuurlijk heb je daarnaast ook nog de kosten voor de zelfbouwkavel en de kosten voor de bouw zelf. Het ligt hierbij echt aan jouw persoonlijke voorkeuren hoeveel je uiteindelijk kwijt zult zijn.

De energiebesparende aspecten kunnen voor sommige mensen relatief duur zijn. Echter zijn er subsidies en leningen waarvoor je in aanmerking kunt komen. Hier zijn landelijke en regionale regelingen voor. Daarnaast bespaar je op de lange termijn ook veel geld, omdat je energierekening bijna op nul staat. Uiteindelijk zul je goedkoper uit zijn met een energieneutraal huis, dan met een normaal huis.