Home » Duurzaam huis » Vloerisolatie

Vloerisolatie

Door de vloer te isoleren zorg je ervoor dat je woning langer op een comfortabele temperatuur blijft. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Wat deze voordelen zijn en wat er allemaal bij vloerisolatie komt kijken lees je in dit artikel!

Vloerisolatie

Wat houdt vloerisolatie in?

Wat houdt het in

Vloerisolatie houdt in dat de vloer in een woning wordt voorzien van isolatiemateriaal. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt zorgt ervoor dat koelte en warmte niet meer zo makkelijk door de vloer kunnen ontsnappen of binnenkomen. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Er zijn diverse soorten isolatiematerialen, waaronder piepschuim en glaswol.

Waarom is het belangrijk?

Waarom is het belangrijk

Vloerisolatie is belangrijk omdat koelte en warmte niet meer zo snel de woning kunnen ontsnappen of juist binnendringen. Hierdoor blijft het in de zomer binnen langer koel en in de winter juist langer warm. Dit betekent dat je minder snel geneigd bent om de airco of de verwarming aan te zetten. Vloerisolatie, in combinatie met andere isolatiemaatregelen in huis, zorgt er dus voor dat je gas- en/of elektriciteitsverbruik omlaag gaan. Dit brengt twee grote voordelen met zich mee: je bespaart geld op de energierekening en je stoot minder CO2 uit. Dit is dus goed voor je portemonnee en het milieu! Een ander voordeel is dat vloerisolatie ervoor kan zorgen dat je minder snel te maken krijgt met vochtproblemen in je eventuele kruipruimte. Dat is fijn, want vocht kan in de wanden van de kruipruimte trekken en vervolgens in de rest van het huis belanden.

Hoe wordt het gedaan?

Hoe wordt het gedaan

Het verschilt per situatie hoe vloerisolatie precies moet worden aangebracht. Dit heeft namelijk te maken met wat voor soort vloer je hebt, of er een kruipruimte aanwezig is en hoe hoog deze is. Als je erg handig bent en eerder vloerisolatie hebt aangebracht, dan is het mogelijk om deze klus zelf te doen. Echter wordt het niet aangeraden. Het is beter om de isolatie over te laten aan een specialist met vakkennis. Zo ben je er zeker van dat de vloer goed wordt geïsoleerd en voorkom je problemen in de toekomst.

Plafond kruipruimte

Plafond kruipruimte

Woningen met een kruipruimte van minimaal 35 centimeter, met een ingang hebben een groot voordeel. Deze geven namelijk de mogelijkheid om de onderkant van de vloer te isoleren. Dit is de makkelijkste manier van vloerisolatie. Het isolatiemateriaal wordt dan simpelweg tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Het fijne hiervan is dat al het werk vanuit de kruipruimte wordt gedaan en dus geen rommel geeft in de rest van het huis. De reden dat de kruipruimte 35 centimeter moet zijn, is omdat er anders niet genoeg plek is om een persoon het werk te laten doen. Kies je er echter voor om specifiek PUR-vloerisolatie te nemen, dan moet de kruipruimte minimaal 50 centimeter zijn. Er zal anders niet voldoende ruimte zijn.

Zelf doen tips

Van alle mogelijkheden om je vloer te isoleren is het plafond van de kruipruimte het makkelijkste om zelf te doen. Kies je ervoor om zelf de handen uit de mouwen te steken, dan volgen hier een aantal tips:

  1. Laat het isolatiemateriaal overal goed aansluiten. Het is dus niet de bedoeling dat er kieren te zien zijn. Vergeet daarnaast ook niet om het luik van de kruipruimte te isoleren en de gaten van leidingen op te vullen.
  2. Vul de ventilatiegaten in de muren van de kruipruimte niet op.
  3. Ga voor een hoge isolatiewaarde: een Rc-waarde van tussen de 3,5 en 5 voldoet.
  4. Kies voor een Rc-waarde van 5, als: je vloerverwarming hebt, je van plan ben vloerverwarming te nemen, of je je woning energieneutraal wil maken.
  5. Is je spouwmuur nog niet geïsoleerd? Doe dit dan! Zo zorg je ervoor dat er geen warmte verloren gaat aan de randen van de vloer.

Bodem kruipruimte

Bodem kruipruimte

Heb jij een kruipruimte die lager is dan 35 centimeter en niet kan worden uitgegraven? Of heb je een kruipruimte zonder ingang, waarbij het ook niet mogelijk is om een ingang te creëren? Dan is er de mogelijkheid om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Dit gaat volgens hetzelfde principe als de isolatie van het plafond van een kruipruimte. Echter is de isolatie van de bodem wel een stuk minder goed. Je zult jaarlijks ongeveer 23% meer energie kwijt zijn om je woning op temperatuur te houden. Kijk dus eerst of het echt niet mogelijk is om toch het plafond te isoleren.

Houten vloer

Houten vloer

Voor degenen die een lage kruipruimte hebben en een houten vloer die ze willen vernieuwen, is er een specifieke isolatie mogelijkheid. Er kan dan om de meter een aantal vloerplanken worden weggehaald. Op de kale bodem kan vervolgens isolatiemateriaal worden geplaatst, waarna de (nieuwe) planken kunnen worden teruggeplaatst. Het is ook mogelijk om alle planken weg te laten halen en de hele bodem te beleggen met isolatiemateriaal. Dit is vooral handig als je toch al van plan was een nieuwe vloer te nemen. De isolatiewaarde van deze optie is ongeveer gelijk aan bodemisolatie van de kruipruimte. Ben je handig? Dan kun je deze klus zelf doen.

Betonnen ondervloer

Betonnen ondervloer

Heb je een betonnen ondervloer en een lage of geen kruipruimte? Dan kun je ervoor kiezen om isolatiemateriaal bovenop het beton te laten plaatsen. Hierbij is het van belangrijk dat je kiest voor materiaal dat niet te dik is, maar wel goed isoleert. Denk bijvoorbeeld aan een dikte van 6 centimeter, met een Rc-waarde van 2,3. Bovenop het isolatiemateriaal wordt vervolgens plaatmateriaal geplaatst van 2 centimeter dik. Dit kunnen onder andere underlayment- of OSB-platen zijn. Tot slot wordt de vloerbedekking naar keuze geplaatst.

Deze manier van isoleren kan ook met een houten ondervloer worden gedaan, maar alleen als de eventuele kruipruimte droog en goed geventileerd is. Anders is de kans op houtrot groot.

Denk hieraan

Denk hieraan voordat je voor deze isolatie mogelijkheid kiest:

  1. Kies hier alleen voor, als isolatie vanuit de kruipruimte echt niet mogelijk is;
  2. Deze optie is handig, wanneer je van plan bent een nieuwe vloer te nemen;
  3. Je vloer komt een stukje hoger te liggen. Ga van te voren na wat dit voor effect heeft op je drempels, plinten en deuren.

Een nieuwe vloer

Een nieuwe vloer

In sommige gevallen is het verstandig om een geheel nieuwe vloer aan te leggen wanneer je je vloer laat isoleren. Zo is het slim om dit te doen wanneer je vloerverwarming wil laten installeren en je de onderkant van je vloer niet kunt isoleren. De reden hiervan is dat een vloerverwarming zonder een isolatie met een minimale Rc-waarde van 5 veel energie kost. Dat is dus zonde. Bovendien is er sowieso een verbouwing nodig wanneer je vloerverwarming laat aanleggen. Het extra werk en de extra kosten voor de nieuwe vloer zijn dan vaak te overzien.

Huidige isolatie optimaliseren

Huidige isolatie optimaliseren

Heb je al vloerisolatie, maar is deze niet optimaal? Dan kun je ervoor kiezen om je huidige isolatie te verbeteren. Dit is met name aan te raden als de bestaande isolatielaag dunner is dan 7 centimeter. Hoe je dit het beste aan kunt pakken ligt aan of de bestaande laag dampremmend of damp-open is.

Dampremmend

Is de bestaande isolatielaag gemaakt van EPS-piepschuim, ander hardschuim isolatiemateriaal, geëxpandeerde kurk, of een dunne laag thermoskussens? Dan is deze dampremmend. In dit geval kun je een extra laag van hetzelfde materiaal laten aanbrengen op de bestaande laag. Heb je een kruipruimte? Leg hier dan folie op de bodem en zorg voor een een goede ventilatie.

Damp-open

Is de bestaande isolatielaag gemaakt van glaswol, steenwol, hennep, of vlasvezel en bevindt deze laag zich tegen het plafond van je kruipruimte, zonder een dampremmende laag? Dan is deze damp-open. In dit geval kun je zelf kiezen uit twee opties. Ten eerste kun je een extra laag van hetzelfde materiaal aanbrengen op de bestaande isolatie. Ten tweede kun je de oude isolatie weghalen en deze vervangen door nieuwe, dikkere isolatie. De tweede optie moet je sowieso doen als de huidige laag in slechte staat is, bijvoorbeeld nat, gescheurd of beschimmeld. Zorg er in ieder geval voor dat je bodemfolie aanbrengt in de kruipruimte en er goede ventilatie aanwezig is.

Voor welk materiaal kiezen?

Voor welk materiaal kiezen

Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je weet wat de isolatiewaarde is van elk materiaal. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hierbij een rol. Daarnaast kun je met je keuze ook milieubelasting vermijden.

Rc-waarde

De isolatiewaarde wordt ook wel de Rc-waarde of warmteweerstand genoemd. Voor een goede isolatie heb je een Rc-waarde van minimaal 3,5 nodig. Hoe dik je isolatiemateriaal moet zijn om dit te behalen ligt aan het soort materiaal dat je hebt. We hebben de meest voorkomende isolatiematerialen op een rijtje gezet, met daarnaast de benodigde dikte om een Rc-waarde van 3,5 te behalen.

Isolatiemateriaal Benodigde dikte voor Rc-waarde van 3,5
Resol- en polyurethaanschuim platen 7-8 cm
Gespoten PUR-schuim zonder HFK’s 9 cm
Isolatiefolie met luchtkussens 10 cm
Glaswol 11 cm
Steenwol 12 cm
Vlasplaten 13 cm
EPS-platen 13 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Thermokussens 3 kamers

Vermijd milieubelasting

Vermijd milieubelasting

Over het algemeen maakt het wat betreft milieubelasting niet uit welk isolatiemateriaal je kiest. Echter zijn er twee materiaaltypes die je beter niet kunt kiezen. Deze zijn schapenwol en gespoten PUR-schuim met HFK’s als blaasmiddel. Schapen zorgen namelijk voor de uitstoot van methaan, wat een sterk broeikasgas is. Daarnaast zorgt hun mest voor stikstof in de bodem en wordt er veel gif gebruikt tegen ongedierte in de vacht. Dit is allemaal slecht voor het milieu. HFK’s zijn tevens een zeer sterk broeikasgas. Als je toch PUR-schuim wil gebruiken, kies dan voor HFO’s of water als blaasmiddel. Deze belasten het milieu niet.

Andere isolatiematerialen zijn prima te gebruiken en belasten het milieu stukken minder dan HFK’s en schapenwol. Uiteraard zijn hier vaak grondstoffen voor nodig uit uitputtelijke bronnen. Echter zorgt de energiebesparing van de geïsoleerde woningen ervoor dat dit ruim gecompenseerd wordt.

Ventileer de kruipruimte!

Ventileer de kruipruimte

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk, helemaal als deze is geïsoleerd. Doe je dit niet, dan is er een kans op radongas ophoping, vochtproblemen en ongedierte. Let ook op bij de isolatie van de kruipruimte dat de ventilatiegaten niet worden geblokkeerd.

Hoeveel ventilatie is noodzakelijk?

Hoeveel ventilatie noodzakelijk is in de kruipruimte ligt aan het soort vloer dat je op de begane grond hebt.

Bij een houten vloer heb je per vierkante meter vloer 4 cm2 aan ventilatieroosters nodig in de buitengevel. Let hierbij op dat deze zijn verdeeld over 2 buitengevels die tegenover elkaar staan.

Bij een betonnen vloer heb je per vierkante meter vloer 1 cm2 aan ventilatieroosters nodig. Zorg dat deze over 2 buitengevels worden verdeeld die tegenover elkaar staan. Als je een gasleiding zonder mantelbuis hebt in de kruipruimte, dan moet je 4 cm2 per vierkante meter vloer aanhouden.

Wie schakel ik in?

Wie schakel ik in

Je kunt de isolatie van je vloer het beste overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn veel van dit soort bedrijven en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom geven we je twee tips voor het vinden van een goed bedrijf:

  1. Ga naar wij-isoleren.nl. Vul je postcode in en krijg een overzicht van alle vloerisolatie bedrijven die bij jou in de buurt zitten. Daarnaast krijg je ook een lijst met bedrijven in heel Nederland. De bedrijven die je via deze website vindt werken aan de hand van de beste kwaliteitsregeling van het moment.
  2. Contacteer de gemeente waarin je woont. Zij hebben een energieloket die je in contact kan brengen met vloerisolatie bedrijven in de buurt. Tevens kun je hier terecht voor vragen over offertes. Ga naar verbeterjehuis.nl voor meer informatie.

Tips voordat je een bedrijf kiest

Houd rekening met de volgende punten voordat je een vloerisolatie bedrijf kiest:

  • Vraag meerdere offertes aan en houdt adviesgesprekken met diverse bedrijven. Zo ben je er zeker van dat je een kwalitatief goed bedrijf kiest tegen een scherpe prijs.
  • Benoem je verwachtingen en wensen bij het specialistische bedrijf, zodat je achteraf niet wordt teleurgesteld.
  • Laat naar je vloer kijken voordat je afspraken maakt en overgaat op isolatie. Het kan namelijk nodig zijn dat deze eerst moet worden gerepareerd, voordat isolatie mogelijk is.

Wat kost het en wat bespaar ik?

Wat kost het en wat bespaar ik

Hoeveel het precies kost om de vloer van je woning te isoleren ligt aan meerdere aspecten. Zo speelt het een rol hoe groot de woning is, wat voor isolatiemateriaal je kiest en welk bedrijf je inhuurt. Al met al kan het best een grote investering zijn. Gelukkig zijn er ook subsidies beschikbaar vanuit de overheid, waarmee je de kosten gedeeltelijk kunt dekken. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je jaarlijks geld zult besparen op je energierekening. Bovendien zorgt vloerisolatie er ook voor dat je jaarlijk honderden kilo’s minder CO2 uitstoot!

Woningtype Investeringskosten Subsidie Jaarlijkse kostenbesparing Jaarlijkse CO2 besparing
Tussenwoning € 1.500,- € 310,- € 200,- 450 kilo
Hoekwoning € 1.500,- € 320,- € 210,- 500 kilo
2-onder-1-kap € 1.900,- € 400,- € 260,- 600 kilo
Vrijstaand € 2.900,- € 600,- € 390,- 900 kilo

Financiering

Financiering

Zoals eerder vermeld, is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor vloerisolatie. Daarnaast zijn er ook nog andere financieringsmogelijkheden. Dit zijn je opties:

  • De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), waarmee je subsidie kunt ontvangen als je minimaal twee energiebesparende maatregelen toepast.
  • De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).
  • Een verlaagd btw-tarief van 9%, in plaats van 21%. Je woning moet hier minimaal twee jaar oud voor zijn.
  • De Energiebespaarlening voor isolatie. Dit is een lening tegen zachte voorwaarden.
  • Lokale subsidies. Vraag bij jouw gemeente na welke subsidies en leningen er beschikbaar zijn voor het toepassen isolatiemaatregelen in huis.

Er gelden verschillende voorwaarden voor deze regelingen. Zo is het bijvoorbeeld vaak zo dat je moet samenwerken met een erkend isolatiebedrijf om hiervoor in aanmerking te kunnen komen.

Extra tips en weetjes

Extra tips en weetjes

Tot slot hebben we nog een aantal extra tips voor je:

  • Een goed geïsoleerde vloer kan huisstofmijt in vloerbedekking, tapijt of vloerkleden voorkomen. Een niet geïsoleerde vloer is namelijk kouder en vochtiger en dat trekt het ongedierte aan.
  • Gebruik een dampremmende folie van kunststof op de bodem van je kruipruimte. Het liefste PE en geen PVC, want dat bevat vaak schadelijke stoffen. Hiermee zorg je dat het isolatiemateriaal niet nat wordt.
  • Gebruik luchtkussenfolies (Mioteen KR4) die kunnen drijven, als je soms een laag water in je kruipruimte hebt staan. Tevens kun je ervoor kiezen om een laag piepschuim chips als isolatiemateriaal te gebruiken.