Home » Duurzaam huis » Apparaten in huis

Apparaten in huis

Tegenwoordig is elk huis voorzien van apparaten die op stroom werken. Echter zijn er apparaten die veel meer verbruiken dan andere. Deze zorgen er niet alleen voor dat je energierekening een stuk hoger uitvalt, maar ook dat je bijdrage aan milieuvervuiling wordt vergroot. Ben je benieuwd over welke elektrische apparaten we het hebben? Lees dan snel verder! We vertellen je in dit artikel bovendien ook hoe je minder stroom kunt verbruiken!

Apparaten in huis

Welke apparaten verbruiken veel stroom?

Welke apparaten verbruiken veel stroom

Elektrische apparaten verbruiken meer stroom als deze oud zijn en een laag energielabel hebben. Dit betekent dat het stroomverbruik van een specifiek soort apparaat per model kan verschillen. Toch is gebleken dat er een duidelijke top 10 is van apparaten die de meeste stroom verbruiken.

1. De elektrische boiler

Elektrische boilers die groter zijn dan 20 liter verbruiken jaarlijks gemiddeld 1.900 kWh. Dit kost je snel al zo’n €420,-. De elektrische boiler staat daarom bovenaan het lijstje van apparaten die veel stroom verbruiken. Ben je opzoek naar een alternatief? Kies dan voor een zonneboiler.

2. De tuinvijverpomp

Zware tuinvijverpompen met een vermogen van minimaal 200 watt verbruiken erg veel energie als deze altijd aanstaan. Deze verbruiken jaarlijks namelijk zo’n 1.800 kWh, wat gelijkstaat aan €400,-.

Tuinvijverpomp

3. Het tropische aquarium met pomp

Er zijn veel verschillende soorten en maten tropische aquariums. Dit heeft een grote invloed op hoeveel een aquarium precies verbruikt aan stroom. Ook de temperatuur van het water speelt hierbij een rol. Een groot tropisch aquarium met pomp kan jaarlijks tot zo’n1.000 kWh verbruiken en dat kost al snel €220,-.

4. De elektrische kachel zonder thermostaat

Elektrische kachels zijn een stuk minder energiezuinig wanneer deze geen thermostaat hebben. De kachel zal namelijk niet automatisch uitgaan wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Een elektrische kachel van 1.000 watt, zonder thermostaat, die 500 uur per jaar aanstaat verbruikt 500 kWh aan stroom. Hierdoor valt je energierekening met €110,- hoger uit.

Elektrische verwarming

5. Het waterbed

Een gemiddeld waterbed verbruikt jaarlijks ongeveer 750 kWh aan stroom en dat kost je €170,-. Je kunt dus veel geld besparen door te kiezen voor een gewoon bed.

6. De vloerverwarmingspomp zonder schakelaar

Oudere vloerverwarmingspompen verbruiken meer energie dan nieuwere versies. Als de pomp dan ook nog eens niet is voorzien van een schakelaar voor het stopcontact, dan betekent dit dat het apparaat voortdurend aanstaat. Hierdoor loopt het verbruik enorm op. Een oude pomp zonder schakelaar verbruik jaarlijks al snel 570 kWh, wat gelijkstaat aan €130,-. Een oude pomp met schakelaar verbruikt daarentegen 160 kWh per jaar, waarmee je €90,- kunt besparen.

Een pompschakelaar kost ongeveer €60,-. Dit is een kleine investering die je in minder dan een jaar zult terugverdienen. Op de lange termijn bespaar je hier veel stroom en geld mee!

7. De thuistap

De thuistap, of de beertender, verbruikt niet veel stroom als deze soms gebruikt wordt. Je kunt deze dus prima gebruiken tijdens een verjaardag of andere speciale gelegenheid. De thuistap begint echter veel stroom te zuigen, wanneer deze altijd aanstaat. Zo zijn er tap types die maarliefst 500 kWh per jaar verbruiken, wat je al snel €110,- kost.

Biertap

8. De oude koelkast en vriezer

Oude koelkasten en vriezers verbruiken veel meer stroom dan nieuwere modellen. Zo verbruikt een koelvriescombinatie van 15 jaar oud gemiddeld 380 kWh, of €85,- per jaar. Een nieuwer model met energielabel C verbruik daarentegen slechts 160 kWh, of €35,-, per jaar.

9. De airco

Airco’s kunnen echte energiezuigers zijn, liggend aan het model en het energielabel. De meeste duurzame modellen verbruiken zo’n 160 kWh per jaar, maar bij minder duurzame modellen kan dit al snel oplopen tot 430 kWh. Je zult hierdoor jaarlijks tussen de €35,- en €95,- aan stroomkosten hebben.

Heb je enkel tot 3 graden verkoeling nodig? Kies dan voor een ventilator. Dit is een zuiniger alternatief dat maximaal 15 kWh per jaar aan stroom verbruikt. Dit kost je slechts €3,-.

Airco

10. De grote plasma tv

Hoeveel stroom een televisie verbruikt hangt af van meerdere factoren. Zo speelt de grootte een rol, maar ook het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt jaarlijks gemiddeld 485 kWh aan stroom, wat gelijkstaat aan een energierekening van €110,-. Heb je echter een kleine led-tv, dan is het verbruik slechts 155 kWh per jaar, of €35,-.

Nog meer grote stroomverbruikers:Nog meer grote stroomverbruikers

Naast de eerder genoemde top 10 zijn er nog een aantal andere apparaten die veel energie verbruiken. Deze zijn:

Het apparaat

Gemiddeld stroomverbruik in kWh

Gemiddelde kosten in €

Amerikaanse koelkast

400

90

Infraroodsauna

420

95

Verlichting

390

90

Laptop

300

70

Keukenboiler

290

65

Wasdroger

290

65

Terrasverwarmer

270

60

Vaatwasser

240

55

Kookplaat

200

45

Zo verbruik je minder energie

Zo verbruik je minder energie

Je weet nu welke apparaten de meeste energie verbruiken. Dit energieverbruik kun je gelukkig terugdringen. Gebruik hiervoor de volgende tips:

1. Let op het vermogen

Apparaten met een hoog vermogen verbruiken onnodig veel energie. Let hier dus op wanneer je een nieuw apparaat aanschaft. Het vermogen wordt aangegeven in W of watt.

2. Gebruik een energieverbruiksmanager

Het is belangrijk om te weten hoeveel stroom jouw apparaten precies verbruiken. Aan de hand hiervan kun je het stroomverbruik namelijk terugdringen. Je kunt het verbruik meten door gebruik te maken van een energieverbruiksmanager of een losse energiemeter.

3. Let op bij oude apparaten

Oudere apparaten verbruiken vaak een stuk meer stroom dan nieuwere versies. Het is daarom belangrijk dat je deze apparaten compleet uitzet wanneer je ze niet gebruikt. Laat ze dus ook niet op stand-by staan, want ook dat kost energie. Je kunt het beste de stekker uit het stopcontact trekken of een stekkerdoos met schakelaar gebruiken.

4. Kies voor een zuinig energielabel

Ga je nieuwe elektrische apparaten kopen? Kies dan altijd voor zuinige versies. Deze kun je herkennen aan het energielabel. Energielabels met een donkergroene kleur duiden aan dat apparaten het meest zuinig zijn.

We hebben nog veel meer tips om energie te besparen in huis!