Home » Duurzaam huis » Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en voor je portemonnee. Met zonnepanelen ben je namelijk je eigen energieleverancier. Het is een duurzame investering die je binnen vijf tot zeven jaar hebt terugverdiend. Maar met de aanschaf van zonnepanelen, komen vaak ook veel vragen. Wat de prijzen zijn, wat het je werkelijk oplevert en waar je aan moet denken bij de aanschaf van zonnepanelen vertellen je in dit artikel. Lees dus snel verder!

Zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen?

Wat zijn zonnepanelen

Zonnepanelen zijn licht absorberende panelen die op het dak van een woning worden geplaatst en voor groene energie zorgen. De panelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. De elektriciteit die uit zonnepanelen wordt gewonnen, wordt doorgevoerd naar de meterkast en voorziet de gehele woning van stroom. Deze vorm van energiewinning is maakt het een duurzame bron van energie. Zonnepanelen wekken onuitputtelijke en schone energie op, wat op den duur gratis en zelfs winstgevend is.

Hoe werken ze?

Hoe werken ze

Zonnepanelen zetten zonlicht dus om in elektriciteit. De panelen bestaan uit verschillende kleine zonnecellen die met elkaar in verbinding staan. Deze zonnecellen zijn opgebouwd uit dunne laagjes halfgeleidend materiaal. Door het zonlicht ontstaat er tussen deze laagjes een spanningsverschil. Dit proces wordt ook wel het fotovoltaïsch effect genoemd, vaak aangegeven met de Engelse term photovoltaics (PV). De opgewekte energie wordt naderhand door middel van een omvormer doorgegeven aan het elektriciteitsnet.

Omvormer zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen gaan altijd gepaard met een omvormer. Een omvormer zet de elektriciteit uit zonnepanelen om in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je uiteindelijk in de woning gebruikt of die je doorzet naar de energieleverancier. Voor het hoogste rendement, is het belangrijk dat de omvormer van hoge kwaliteit is. Een kwalitatief hoge omvormer kan een hoge capaciteit aan, wat de opbrengst van de energie verhoogt.

Soorten systemen

Soorten systemen

Zonnepanelen worden vaak verkocht als een geheel systeem. Dit worden ook wel PV-systemen genoemd. Deze systemen verzorgen de volledige weg van zonlicht tot aan apparaat. Er zijn twee soorten PV-systemen:

Netgekoppeld systeem

Een netgekoppeld systeem bevat zonnepanelen die via een synchrone omvormer zijn aangesloten op het stroomnet. Op deze manier leveren de panelen stroom aan het elektriciteitsnet. Bij een netgekoppeld systeem wordt de opgewekte stroom door de gekozen energieleverancier afgetrokken van de afgenomen stroom. Dit betekent dat je in principe stroom verkoopt aan de leverancier tegen het stroomtarief dat op dat moment van toepassing is. De leverancier kan dit vervolgens weer voorverkopen als groene stroom.

Losstaande systemen

Een losstaand systeem is een kleiner systeem in bijvoorbeeld de vorm van een rekenmachine. De rekenmachine met zonnepaneel heeft eigen zonnecellen en slaat deze energie op in een batterij of accu. Dit soort systemen hebben vaak een laag vermogen en zijn daarom minder geschikt voor daken, maar wel geschikt voor voer- en vaartuigen.

Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen, waarvan er vier soorten in Nederland verkrijgbaar zijn. Het soort paneel wordt bepaald aan de hand van het materiaal waar de zonnecellen uit samengesteld zijn. Welke zonnepanelen in jouw geval de beste keus zijn, ligt aan je wensen, het budget en het oppervlak van het dak van je woning. Je hebt de keus uit de volgende soorten:

Monokristallijn zonnepaneel

De monokristallijn zonnepaneel bevat zonnecellen die bestaan uit één kristal. Hoewel deze panelen onder de duurste zonnepanelen vallen, is het rendement het hoogst. Dit betekent dat je een hoger rendement hebt per m2. Monokristallijne zonnepanelen zijn ook geschikt voor kleine daken, omdat er minder m2 nodig is. Heb je een klein dak en wil je het maximale rendement behalen? Dan zijn zonnepanelen van monokristallijn de juiste keus.

Monokristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepaneel

De polykristallijn zonnepaneel bevat zonnecellen die bestaan uit meerdere kristallen. Deze zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen en hebben een goed rendement. Als je een groot dak hebt, dan zijn polykristallijne zonnepanelen een goede keus. Je hebt meer m2 nodig dan monokristallijne zonnepanelen, maar je bent hiermee een stuk goedkoper uit.

Amorf zonnepaneel

De amorf zonnepaneel bevat geen kristallen. Er wordt namelijk amorf silicium gebruikt, wat de zonnepanelen extra buigzaam maakt. Om deze reden zijn ze minder geschikt voor daken, maar juist heel geschikt voor voer- en vaartuigen zoals bussen en boten. Het voordeel van deze zonnepanelen is dat ze goedkoop in de aanschaf zijn. Het nadeel is echter dat ze het minste rendement opbrengen in vergelijking met andere soorten zonnepanelen.

Amorf zonnepaneel

Glas-glas zonnepaneel

De glas-glas zonnepaneel is vrij nieuw. Deze zonnepanelen hebben een langere levensduur dan andere soorten zonnepanelen. Daarnaast hebben glas-glas zonnepanelen een extreem hoog rendement. Door de nieuwe technologie zijn ze duurder in de aanschaf dan andere soorten, maar de opbrengsten zijn daarbij ook het hoogst.

De kosten

De kosten

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. De precieze kosten van zonnepanelen hangt onder andere af van het merk en het type zonnepaneel. Gemiddeld gezien kost een systeem met 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2300 Wattpiek (Wp) zo’n €5100,- inclusief omvormer en installatie. De kosten zijn echter ook afhankelijk van het totale energieverbruik. Om een goed overzicht te geven, hebben we de gemiddelde kosten per huishouden op een rijtje gezet:

Aantal personen per huishouden Gemiddeld verbruik per jaar in kWh Wattpiek om te voorzien (kWh / 0,85) Aantal panelen (250 Wp per paneel) Gemiddelde prijs zonnepanelen (incl. omvormeren installatie)
1 2.300 2.700 11 € 5100,-
2 3.400 4.000 16 € 7600,-
3 4.100 4.800 20 € 9100,-
4 4.600 5.400 22 € 10200,-
5 5.300 6.200 25 € 11700,-
6 5.400 6.350 26 € 12000,-

Om een voorbeeld te geven: een huishouden bestaande uit twee personen verbruikt gemiddeld ongeveer 3400 kWh per jaar. Om hieraan te voldoen, heb je een systeem nodig met een totaal vermogen van ongeveer 4000 Wattpiek. Dit betekent dat er ongeveer 16 zonnepanelen gelegd moeten worden met een vermogen van 250 Wattpiek per zonnepaneel. De kosten liggen dan ongeveer rond €7600,- inclusief omvormer en installatie. Zo zie je dat de prijzen sterk afhankelijk zijn van je individuele situatie.

De opbrengsten

De opbrengsten

Hoewel zonnepanelen een aardige investering zijn, leveren ze nog meer op. Het rendement hangt af van het vermogen en het aantal panelen, de kwaliteit van de omvormer, de hellingshoek van het dak en de aanwezige schaduw. Gemiddeld gezien heb je de aanschafprijs binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend. Met de huidige energietarieven kan dit nog veel sneller zijn. Het voordeel aan zonnepanelen is dat je er zelfs geld mee kunt verdienen. Je kunt stroom die je niet gebruikt namelijk doorzetten naar de energieleverancier, als je meer energie opwekt dan je eigen huishouden nodig heeft.

BTW-teruggave

BTW-teruggave bij aankoop zonnepanelen

Omdat zonnepanelen een duurzame investering zijn, is het mogelijk om bij de Belastingdienst de kosten van de BTW terug te vragen. Dit kan gemiddeld tot wel €900,- van de aanschafprijs schelen. Het is wel belangrijk dat de teruggave binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin de panelen zijn gekocht wordt teruggevraagd. Veel leveranciers bieden echter een BTW-teruggave service, zodat je er zelf helemaal geen omkijken naar hebt. Dat is wel zo makkelijk.

Subsidies

Subsidies bij aankoop zonnepanelen

Naast de BTW-teruggave, is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies. Deze verschillen per gemeente. Vaak zijn de subsidies in de vorm van een lening met een lage rente of een eenmalig bedrag. Het is daarom goed om te kijken wat jouw gemeente te bieden heeft.

Onderhoud

Onderhoud

Zonnepanelen zijn zeer onderhoudsarm, gezien ze maar één keer per jaar onderhoud vergen. Het is belangrijk om het onderhoud van de zonnepanelen uit te laten voeren door een professional. Het onderhoud is onwijs belangrijk voor de werking van de zonnepanelen. Een goede werking van het systeem verhoogt eveneens je rendement. Een goede prestatie begint daarom bij professioneel onderhoud.

Is mijn huis geschikt?

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen

Tegenwoordig zijn veel huizen geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen namelijk geplaatst worden op verschillende soorten woningen, waaronder vrijstaande woningen, tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. Daarnaast kunnen ze op zowel platte als schuine daken worden geïnstalleerd. De enige uitzondering is een rieten dak. Het is ook belangrijk dat je eigenaar van de woning bent. Is dat niet het geval? Dan moet je voor plaatsing van de zonnepanelen eerst toestemming vragen aan de verhuurder.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Wat is de levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar lang mee. Deze panelen zijn mede door de lange levensduur een duurzame investering. De omvormer gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee, waarna deze vervangen moet worden.

Merken

Merken

Er zijn veel merken die zonnepanelen aanbieden. Het is aan jou welk merk je wilt hebben. Conergy, AEG, Solar Frontier, Renesola, NSP en Boviet zijn de meest bekende merken. Daarnaast scoren onder andere QCells en JA Solar ook goed. Er is dus genoeg keus.

Zonnepanelen en het milieu

Zonnepanelen en het milieu

De vorm van energiewinning maakt zonnepanelen een duurzame bron van energie. Bij de opwekking van elektriciteit door zonnepanelen wordt er namelijk geen CO2 uitgestoten. Hoewel er bij de productie van de panelen energie nodig is waarbij CO2 vrijkomt, wordt dit verlies binnen 3 jaar weer teruggewonnen. Binnen deze tijd heeft het systeem namelijk evenveel energie bespaard als nodig was bij de productie van de panelen.

De voordelen van zonnepanelen samengevat

De voordelen van zonnepanelen samengevat

Zonnepanelen zijn een aardige investering, maar brengen heel veel voordelen met zich mee. Om de keuze voor zonnepanelen een stukje makkelijker te maken, hebben we de grootste voordelen opgesomd:

  • Met zonnepanelen bespaar je gemiddeld ongeveer €500,- aan energiekosten;
  • Zonnepanelen zijn goed voor het milieu;
  • Zonnepanelen zijn een investering in de toekomst, omdat ze een lange levensduur hebben en de terugverdientijd steeds sneller wordt;
  • Bij de aankoop van zonnepanelen kun je de BTW terugvragen en je komt mogelijk in aanmerking voor subsidies, wat veel financiële voordelen op kan leveren;
  • Zonnepanelen zijn onderhoudsarm;
  • De energie die je zelf opwekt, kun je wegstrepen tegen je eigen verbruik – als je meer opwekt dan het jaarverbruik dan ontvang je een terugleververgoeding van je energieleverancier;
  • Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel en een hogere woningwaarde.

Als het budget er is, is het dus zeker aan te raden om zonnepanelen aan te schaffen. Dit is zowel voordelig voor het milieu, als voor je portemonnee.

Meer informatie over zonnepanelen? Bekijk dan de website van Devolt.