Home » Duurzaam huis » Isolatieglas

Isolatieglas

Isolatieglas is een duurzame keuze en ook nog eens goed voor je portemonnee. Je bespaart namelijk op je energierekening, wat betekent dat je deze investering binnen 5 tot 7 jaar hebt terugverdiend. Maar wat verstaan we eigenlijk onder isolatieglas? En waar moet je aan denken bij de aanschaf? We vertellen het je allemaal in dit artikel. Lees dus snel verder!

Isolatieglas

Wat is isolatieglas?

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas is, zoals de naam al zegt, glas dat zorgt voor een betere isolatie. Het glas bestaat uit meerdere lagen met daartussen een isolerende ruimte. Deze ruimte wordt opgevuld met lucht of edelgas. Bij sommige soorten isolatieglas wordt een dunne coating aangebracht. Al deze eigenschappen zorgen voor een betere isolatie dan bijvoorbeeld enkel glas.

Hoe werkt isolatieglas?

Hoe werkt isolatieglas

Isolatieglas bestaat dus uit minimaal twee glasbladen die worden opgevuld met lucht of gas. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit die ervoor zorgt dat er een gesloten eenheid ontstaat. Hierdoor kan de warmte niet ontsnappen. Dit betekent dat de warmte binnen en de kou buiten de woning blijft. Je hoeft dus minder te stoken, waardoor je flink bespaart op je energierekening. Minder stoken is ook een stuk beter voor het milieu. Daarom is isolatieglas een duurzame investering.

De glas isolatiewaarde

Glas isolatiewaarde

De glas isolatiewaarde van isolatieglas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Dit wordt ook wel de warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. Met deze waarde wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil, per seconde, per m² wordt doorgelaten door het glas. Deze waarde verschilt per soort isolatieglas. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Soorten isolatieglas

Soorten isolatieglas

Er bestaan verschillende soorten isolatieglas. Deze soorten worden vaak aangegeven als HR glas, wat staat voor hoog rendement.

Standaard HR glas

Standaard HR glas bestaat uit twee glasbladen met aan één binnenzijde een coating. De ruimte tussen het glas, ook wel de spouw genoemd, gevuld is met lucht. De gemiddelde U-waarde van standaard HR glas ligt ongeveer tussen de 2.0 en 1.7. Standaard HR glas wordt niet vaak meer toegepast, omdat er tegenwoordig wordt aangeraden om minimaal HR++ glas te laten installeren. Mocht je toch voor standaard HR glas kiezen, dan is het goed om te weten dat de gemiddelde prijzen starten vanaf €65,- per m2 exclusief kozijnen en installatiekosten. Gemiddeld bespaar je met dit soort glas €180,- per jaar op de stookkosten.

HR+ glas

HR+ glas is de opvolger van standaard HR glas en bestaat eveneens uit twee glasbladen met aan één binnenzijde een coating. Het verschil is echter dat de spouw bij HR+ glas niet wordt gevuld met lucht, maar met gas, zoals argon of krypton. De gemiddelde U-waarde van HR+ glas ligt ongeveer tussen de 1.6 en 1.3. Over het algemeen starten de prijzen van HR+ glas vanaf €70,- per m2 exclusief kozijnen en installatiekosten. Gemiddeld bespaar je met dit soort glas €220,- per jaar op de stookkosten. HR+ glas wordt echter om dezelfde redenen als standaard HR glas nauwelijks meer geplaatst.

Isolatieglas monteur

HR++ glas

HR++ glas bestaat uit twee glasbladen waarbij de spouw gevuld is met edelgas. Dit zorgt voor een hogere isolatiewaarde dan een spouw gevuld met lucht. De gemiddelde U-waarde van HR++ glas ligt tussen de 1.2 en 0.9, wat de dubbele isolatiewaarde is in vergelijking met dubbel glas. Over het algemeen starten de prijzen van HR++ glas vanaf €80,- per m2 exclusief kozijnen en installatiekosten. Gemiddeld bespaar je met dit soort glas €260,- per jaar op de stookkosten.

HR++ figuurglas

HR++ figuurglas is nagenoeg hetzelfde als HR++ glas. Het enige verschil is dat HR++ figuurglas uit twee decoratieve glasbladen bestaat. Deze glasbladen worden met dezelfde stoffen gemaakt als helder glas, alleen worden er motieven aangebracht met een wals. De gemiddelde U-waarde van HR++ figuurglas ligt tussen de 1.2 en 1.0. Dit verschilt niet veel van normaal HR++ glas. Over het algemeen starten de prijzen van HR++ figuurglas vanaf €85,- per m2 exclusief kozijnen en installatiekosten.

Installatie van HR glas

HR++ gelaagd glas

HR++ gelaagd glas bestaat uit meerdere glasbladen die door lijm aan elkaar zijn vastgemaakt. De ruimte hiertussen bevatten een speciale folie die zorgt voor extra isolatie. De gemiddelde U-waarde van HR++ gelaagd glas ligt tussen de 1.2 en 0.9. De prijzen van HR++ gelaagd glas starten vanaf €85,- per m2 exclusief kozijnen en installatiekosten.

HR+++ glas

HR+++ glas staat ook wel bekend als triple glas en bestaat uit drie glasbladen. De spouwen bij HR+++ glas zijn gevuld met isolerend edelgas. Omdat er bij dit type glas meerdere ruimtes gevuld zijn met edelgas, is dit soort isolatieglas extra isolerend. De gemiddelde U-waarde van dit soort glas ligt tussen de 0.9 en 0.5, wat triple glas het meest isolerende soort isolatieglas maakt. Het is tot zo’n 5 keer meer isolerend dan dubbel glas en tot twee keer meer isolerende dan HR++ glas. Over het algemeen starten de prijzen van HR+++ glas vanaf €120,- per m2 exclusief kozijnen en installatiekosten. Gemiddeld bespaar je met dit soort glas €280,- per jaar op de stookkosten.


Overzicht HR Glas


Wanneer moet ik mijn glas laten vervangen?

wanneer glas vervangen

Wanneer je je ramen vervangt, is geheel aan jezelf. Als je op het moment enkel glas of standaard dubbel glas in je woning hebt, is het goed om dit te vervangen door isolatieglas. Om bovengenoemde redenen is het de beste keus om voor minimaal HR++ glas te kiezen. Op deze manier zorg je voor een goed binnenklimaat en bespaar je op je energierekening. Alle ramen in je woning vervangen kan een dure onderneming zijn. Mochten je financiën dit niet toelaten, dan kan je ook beginnen met het vervangen van ramen in de ruimtes waar je het meest aanwezig bent, zoals de woon- en slaapkamer.

De kosten van isolatieglas

De kosten van isolatieglas

De prijzen van isolatieglas verschillen dus per soort isolatieglas, maar ook per merk. De kosten hangen daarnaast af van de grootte van de ramen en het aantal ramen in je woning. Het laten plaatsen van isolatieglas kost gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per m2. Hoewel de aanschaf van isolatieglas een aardige investering kan zijn, bespaar je veel op de energiekosten, omdat je woning een stuk beter geïsoleerd is. De investering heb je over het algemeen binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend.

Overzicht kosten en besparing isolatieglas

Soort glas

U-Waarde

Kosten per m² (excl. kozijnen)

Besparing per jaar

Standaard HR glas

2.0 – 1.7

€65,-

€180,-

HR+ glas

1.6 – 1.3

€70,-

€220,-

HR++ hlas

1.2 – 0.9

€80,-

€260,-

HR++ figuurglas

1.2 – 1.0

€85,-

€260,-

HR++ gelaagd glas

1.2 – 0.9

€85,-

€260,-

HR+++ glas

0.9 – 0.5

€120,-

€280,-

 

BTW-teruggave bij aankoop isolatieglas

Btw teruggave isolatieglas

Omdat isolatieglas een duurzame investering is, is het mogelijk om te profiteren van het lage BTW tarief op de montage van isolatieglas. Als je je huis isoleert met isolatieglas om de woning energiezuiniger te maken én als de woning ouder is dan 2 jaar, dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatieglas onder het lagere BTW tarief. Dat betekent dat je in plaats van 21% enkel 9% BTW betaalt over de installatiekosten. Het verschil van 12% hoef je niet terug te vragen bij de Belastingdienst, omdat deze vaak al is doorberekend op de facturen.

Subsidies bij aankoop isolatieglas

Subsidies isolatieglas

Naast de BTW-teruggave, is het ook mogelijk om in aanmerking te komen voor bepaalde subsidies. Deze verschillen per gemeente. Over het algemeen kun je tot wel 30% subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen zoals de aanschaf van isolatieglas voor je woning. Het is daarom goed om te kijken wat jouw gemeente te bieden heeft. De aanvraag voor een Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) doe je bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

Wat is de levensduur van isolatieglas?

Levensduur isolatieglas

Isolatieglas gaat gemiddeld 20 tot 30 jaar lang mee. Hoelang de levensduur van isolatieglas exact is hangt onder andere af van de eventuele coating die is aangebracht en de manier waarop het glas is geplaatst.

Isolatieglas producenten

Isolatieglas Producenten

Er zijn veel producenten die isolatieglas aanbieden. Het is aan jou welke isolatieglas producent je wilt hebben. De grootste Nederlandse producenten van isolatieglas zijn AGC, Pilkington, Saint-Gobain en Scheuten Glas. Daarnaast staan Euroglas, Hero Glas, Interpane, Nowak, Semco Glas en Teuto Glas ook bekend als belangrijke producenten van isolatieglas.

Isolatieglas samengevat

Isolatieglas samengevat

Isolatieglas kan een aardige investering zijn, maar het brengt veel voordelen met zich mee. Om de keuze voor isolatieglas een stukje makkelijker te maken, hebben we de grootste voordelen opgesomd:

  • Met isolatieglas houd je de warmte binnen en de kou buiten, wat zorgt voor een aangename binnentemperatuur en minder stookkosten;
  • Uitgaande van een gemiddelde woning met een gemiddeld huishouden, bespaar je al snel ongeveer tussen de €200,- en €400,- per jaar;
  • Naast besparingen op stookkosten, bespaar je van het BTW tarief over de arbeidskostenen is het mogelijk om gebruik te maken van subsidies;
  • Isolatieglas isoleert goed, waardoor je minder tot geen last hebt van vervelende geluiden van buitenaf – ook als je in het centrum woont;
  • Isolatieglas is goed voor het milieu.

Genoeg redenen dus om over te stappen op isolatieglas!