Home » Duurzaam huis » Subsidie warmtepomp

Subsidie warmtepomp

De overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld om Nederlanders aan te sporen hun koopwoning te verduurzamen. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Hiermee kun je dus geld terugkrijgen voor duurzame maatregelen in huis, waaronder de warmtepomp. In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten. Lees dus snel verder!

Subsidie warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat je woning en eventueel het sanitair water verwarmd. Het vervangt hierdoor je CV ketel (gedeeltelijk), waardoor je minder gas gebruikt. Dit betekent ook dat je jaarlijks veel minder CO2 uitstoot. Een warmtepomp is dus een milieubewuste keuze. Er zijn tegenwoordig veel soorten modellen om uit te kiezen, van diverse merken en met verschillende vermogens.

Wat kost het?

Wat kost het

De prijs van een warmtepomp ligt ten eerste aan het soort dat je kiest. Zo zijn er volledig elektrische warmtepompen die gemiddeld tussen de € 6.500 en € 19.500 kosten. Daarnaast zijn er hybride warmtepompen die tussen de € 4.500 en € 6.000 kosten. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het vermogen is, hoe meer de warmtepomp kost.

Hoe hoog is de subsidie?

Hoe hoog is de subsidie

Omdat de prijzen zo ver uit elkaar liggen, liggen de subsidiebedragen ook ver uit elkaar. Je kunt namelijk tussen de € 500 en € 8.000 aan subsidie krijgen voor een warmtepomp. Hoe hoger het vermogen van de pomp is, hoe meer subsidie je krijgt. Voor een hybride warmtepomp krijg je relatief minder subsidie. Dat komt omdat je dan nog steeds een CV ketel nodig hebt.

Verhoogd in 2022

De overheid heeft besloten dat de subsidie voor een warmtepomp wordt verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten in 2022. Wil je in aanmerking komen voor deze hogere subsidie? Dan is het van belang dat de warmtepomp ook daadwerkelijk in 2022 is gekocht en geïnstalleerd. In totaal wordt er in 2022 228 miljoen euro beschikbaar gesteld voor alle maatregelen die onder de ISDE vallen. Vraag je subsidie aan via RVO.

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden

Om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze zijn:

  • De warmtepomp staat op de “Apparatenlijst Warmtepompen” van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • De warmtepomp moet nieuw zijn.
  • De warmtepomp moet aangesloten zijn door een erkend bedrijf.
  • De warmtepomp moet worden aangesloten in een woning in Nederland, waarvan de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • Je hebt de warmtepomp vooraf betaald en je hebt hier een factuur en bon van op jouw naam.
  • Als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, dan kun hier ook subsidie voor krijgen. Dit kan alleen als de warmtepomp na 30 juni 2020 is geïnstalleerd.
  • Je vraagt de subsidie binnen 12 maanden na de koop en installatie van de warmtepomp aan.
  • Controleer de voorwaarden en subsidiebedragen altijd na op de website van de RVO. Deze kunnen namelijk worden aangepast.

Hoe vraag ik de subsidie aan?

Hoe vraag ik de subsidie aan

De subsidie voor een warmtepomp kun je aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier heb je een DigiD voor nodig. Zorg ervoor dat je de factuur, de bon en productfoto’s van de warmtepomp bij de hand hebt, wanneer je de aanvraag doet.

Waarom wordt er een subsidie aangeboden?

Waarom wordt er een subsidie aangeboden

De overheid biedt een subsidie voor warmtepompen aan, om mensen aan te sporen duurzamer te leven. Het gebruik van warmtepompen brengt het gasgebruik aanzienlijk omlaag, waardoor ook de CO2-uitstoot vermindert. Op deze manier wordt de natuur minder belast. Bovendien zit Nederland momenteel in een energietransitie, met als doel om in 2050 vrijwel helemaal energieneutraal te zijn.

Andere financieringsmogelijkheden

Andere financieringsmogelijkheden

Naast de ISDE-subsidie van de overheid zijn er ook nog andere mogelijkheden om een warmtepomp te financieren. Zo bieden veel gemeenten lokale subsidies aan. Check dit na bij jouw gemeente, als je hierin geïnteresseerd bent. Daarnaast kun je ook een Energiebespaarlening afsluiten. Dit is een lening van maximaal € 25.000 tegen een lage rente. Hiermee kun je verschillende duurzame maatregelen nemen voor je woning. Een andere mogelijkheid is om je warmtepomp mee te laten financieren in je hypotheek. Je kunt dan ook gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.