Home » Duurzaam huis » Woning koel houden

Woning koel houden

We gaan weer richting de zomer! Dat is natuurlijk fijn, want dan kunnen we weer volop van de zon genieten en buitenactiviteiten doen. Een nadeel is wel dat onze huizen warmer worden en dit kan behoorlijk oncomfortabel zijn. Om je hiermee te helpen hebben wij 13 tips voor je op een rijtje gezet om jouw woning koel te houden.

Woning koel houden

Waarom wordt mijn huis überhaupt warm?

Waarom wordt mijn huis überhaupt warm

Op warme dagen worden huizen warmer. Dat klinkt logisch, maar weet je ook hoe dat komt? Muren nemen warmte op en kunnen dit lang vasthouden. Dat is fijn in de winter, maar niet tijdens de warme zomermaanden. Woningen met platte daken zullen hier nog meer last van hebben, omdat een plat dak gemakkelijker warmte opneemt dan andere dak soorten.

1. Laat geen zon naar binnen schijnen

Laat geen zon naar binnen schijnen

Zorg ervoor dat er geen zon je woning in schijnt. Dit voorkomt dat het binnen onnodig warm wordt. De simpelste manier om hier voor te zorgen is door simpelweg de gordijnen dicht te houden wanneer de zon schijnt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zonneschermen te laten plaatsen. Deze worden aan de buitenkant van het raam geïnstalleerd en zijn vaak regelbaar. Een extra voordeel dat komt kijken bij deze tip is dat je meubilair minder snel zal verkleuren door de zon.

2. Houd je woning uit de zon

Houd je woning uit de zon

Probeer je woning zo veel mogelijk uit de zon te houden. Natuurlijk kun je vaak niet zelf bepalen waar je je huis neerzet, maar je kunt je huis alsnog uit de zon proberen te houden. Dit kun je doen door klimop op je buitenmuren te laten groeien of strategisch een boom te plaatsen. De klimop zorgt ervoor dat de zon niet direct op de muren van je huis schijnt en heeft daarnaast ook nog eens een isolerende werking. Ook de boom kan ervoor zorgen dat de zon niet direct op je huis schijnt door de schaduw die het creëert.

3. Zorg voor een goede ventilatie

Zorg voor een goede ventilatie

Zorg ervoor dat je ventilatie op orde is. De lucht in een huis met een goede ventilatie blijft langer koel. Het maakt hierbij niet uit of je een natuurlijk of een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Warme, vochtige lucht stijgt namelijk op en verlaat de woning via openingen of afzuigsystemen. Koele, droge lucht kan dan naar binnen stromen via lager gelegen opening of toevoersystemen.

4. Maak gebruik van een airco

Maak gebruik van een airco

Kies ervoor om een airco te laten installeren. Dit klinkt voor de hand liggend, maar veel huizen in Nederland hebben geen airco. Dat komt omdat deze het grootste gedeelte van het jaar niet nodig is. Veel mensen vinden het de investering dus niet waard. Toch kan het enorm aangenaam zijn om een airco tot je beschikking te hebben in de warme maanden!

5. Maak gebruik van een ventilator

Maak gebruik van een ventilator

Koop een ventilator. Een ventilator kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur in een ruimte afneemt. Dat komt doordat een ventilator lucht in beweging brengt een dit zorgt er vervolgens voor dat het transpiratievocht van je lichaam sneller kan verdampen. Hierdoor ervaar je een aangename verkoeling. Het handige aan een ventilator is dat je deze kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes.

6. Creatieve verkoeling

Creatieve verkoeling

Mensen kunnen erg creatief worden wanneer het gaat om het oplossen van problemen. Als je een ventilator in huis hebt, dan kun je hier een bak ijs voor zetten. Wanneer je de ventilator vervolgens aanzet, creëert deze een koude luchtstroom.

7. Maak je huis wit

Maak je huis wit

Is het je wel eens opgevallen dat de huizen in landen met een warmer klimaat vaak licht van kleur zijn? Dat is expres gedaan, omdat dit ervoor zorgt dat de UV-straling van de zon wordt teruggekaatst. Donkere kleuren absorberen de UV-straling juist. Je kunt er dus voor kiezen om jouw huis wit te verven voor de warme zomermaanden.

8. Kook minder binnen

Kook minder binnen

Kies ervoor om minder binnen te koken wanneer het warm is. Tijdens het koken komt er veel warmte vrij en dit blijft gemakkelijk in huis hangen. Misschien vraag je je af waar je dan moet koken. Nou, de zomer is het beste moment om lekker buiten te BBQ-en!

9. Ga slim om met je ramen

Ga slim om met je ramen

Probeer slim om te gaan met de momenten dat je je ramen openzet. Laat de ramen overdag gesloten om de warmte buiten te houden. Zet de ramen na zonsondergang open om je woning te verkoelen. Een bonus tip is om een nat laken voor je raam te hangen, wanneer je deze openzet. Zo zal je binnen een verkoelende bries voelen!

10. Ga voor zuinige lampen

Ga voor zuinige lampen

Gloeilampen kunnen erg heet worden en dat is niet fijn als jij je huis koel probeert te houden. Kies daarom voor zuinige lampen, deze worden nauwelijks warm. De beste keuze zijn ledlampen. Hiermee zul je ook nog eens besparen op je energierekening en het is een milieubewuste optie.

11. Zet elektrische apparaten uit

Zet elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten die aanstaan geven warmte af. Het is dus slim om apparaten uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt. Laat ze daarnaast niet op stand-by staan, want ook dat zorgt voor warmte en dat is bovendien ook zonde van de stroom.

12. Zorg voor een goede isolatie

Zorg voor een goede isolatie

Isoleer je woning! Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een comfortabel binnenklimaat gedurende het hele jaar. Zo zorgt een goede isolatie ervoor dat warme lucht in winter minder makkelijk ontsnapt en dat koele lucht juist langer blijft hangen in de zomer.

13. Leg geen warmte absorberende spullen rondom je huis

Leg geen warmte absorberende spullen rondom je huis

Dit lijkt misschien vergezocht, maar er zijn spullen die warmte opnemen. Als je dit rondom je huis laat liggen in de zomer, dan kan de warmte gemakkelijker je huis in trekken. Dit is bijvoorbeeld het geval met kussens. Deze worden in de zomer vaak in de tuin gelegd om op te loungen. Kussens trekken echter warmte aan, dus laat deze niet in de zon liggen wanneer ze niet worden gebruikt.

Tijdens de warme zomermaanden is het fijn als je huis koel blijft. Zo heb je een comfortabele leefomgeving. Met onze 13 tips kun je dit daadwerkelijk realiseren!