Home » Duurzaam huis » Energielabel

Energielabels

Aan een energielabel kun je zien hoe zuinig een huis is. Dat is fijn als je een nieuw huis wil kopen of huren. Zo weet je namelijk wat je kunt verwachten op het gebied van duurzaamheid en de energierekening. Er zitten wel regels verbonden aan energielabels. Ga jij binnenkort een huis kopen of huren? Of ben jij juist een verkoper of verhuurder van een huis? Lees dan snel verder! Wij hebben namelijk alle belangrijke informatie over energielabels op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat jouw rechten en plichten zijn!

Energielabels

Wat zijn energielabels?

Wat zijn energielabels

Energielabels geven aan hoe energiezuinig een huis precies is. Daarnaast laat het label ook zien wat er gedaan kan worden om een huis nog duurzamer te maken. Energielabels zijn tegenwoordig verplicht en dat is fijn als je opzoek bent naar een nieuwe woning. Zo weet je dus hoe duurzaam een huis is en daardoor kun je ook meteen inschatten hoe hoog de energierekening zal zijn. De energiezuinigheid wordt aangegeven met de letters A t/m G. A is hierbij het meest energiezuinig en G het minst. Deze manier van huizen labelen is nieuw sinds 2021. Weet je niet welk energielabel bij jouw woning hoort? Dan kun je het energielabel hier opzoeken.

Wanneer is een huis energiezuinig?

Wanneer is een huis energiezuinig

De energiezuinigheid van een huis is verbonden aan verschillende aspecten. In de essentie is een goede isolatie het belangrijkst, omdat isolatie ervoor zorgt dat er weinig warmte of koelte uit het huis verloren gaat. Daarnaast wordt er ook bekeken of het huis een energiezuinige of zelfvoorzienende warmtebron heeft. Uiteraard zijn er nog veel meer andere aspecten die bepalen of een huis energiezuinig is.

Wanneer is een energielabel nodig?

Wanneer is een energielabel nodig

Elke huis dat te koop of te huur wordt aangeboden in Nederland moet voorzien zijn van een energielabel. Dat is verplicht. Zo zijn kopers en huurders op de hoogte van de duurzaamheid van de woningen waarin zij geïnteresseerd zijn.

Energielabel bij het verkopen van een huis

Verkopers moeten duidelijk aangeven welk energielabel het aangeboden huis heeft. Zo moet dit makkelijk te vinden zijn in de advertentie van het huis. Het maakt daarbij niet uit of de advertentie staat op een platform van een makelaar of op een particuliere sociale media. Wanneer een huis vervolgens verkocht wordt, moet de verkoper het energielabel doorgeven aan de kopers. Als de verkoper dit niet doet, dan kan hier een boete tegenover staan.

Het is belangrijk voor een koper om de energiezuinigheid van een huis mee te nemen in het besluit om een huis te kopen. Dat heeft verschillende redenen. Allereerst is een energiezuinig huis comfortabeler omdat het binnenklimaat beter te regelen valt. Ten tweede is een huis met energielabel A of B relatief een stuk goedkoper, omdat de energiekosten veel lager zijn. De komende jaren zal het verschil in energiekosten tussen een zuinig en een onzuinig huis alleen maar oplopen. Er wordt zelfs verwacht dat dit binnen tien jaar kan oplopen tot duizenden euro’s.

Energielabel bij het verkopen van een huis

Energielabel bij het verhuren van een huis

Potentiële huurders van een huis hebben net zoveel recht op een energielabel als potentiële kopers. Tegenwoordig hebben de huurwoningen van woningcorporaties standaard een energielabel. De duurzaamheid van een huis wordt meegenomen in de berekening van het woningwaardestelsel (wws). Hoe energiezuiniger een woning is, hoe meer huurpunten het toegewezen krijgt.

Hoe krijg ik een (nieuw) energielabel?

Hoe krijg ik een (nieuw) energielabel

Een energielabel is alleen te verkrijgen via een energieadviseur. Deze kun je vinden via het Centraal Register Techniek. Je mag zelf bepalen welke adviseur je kiest. Het is aan te raden om verschillende offertes aan te vragen, zo kun je prijzen vergelijken. Als je een energieadviseur hebt uitgekozen, is het tijd om een afspraak te maken. De adviseur komt dan bij jou thuis langs en neemt de woning op. Je moet hierbij zelf aanwezig zijn en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk informatie over het huis bij de hand hebt. Denk hierbij aan bouwtekeningen, facturen van verbouwingen en documentaties. De adviseur berekent dan de energieprestatie. Vervolgens wordt dit geregistreerd en ontvang jij het energielabel.

Zorg ervoor dat je op tijd een afspraak maakt met een energieadviseur. Deze hebben het momenteel namelijk erg druk. Weet je dat je in de nabije toekomst je huis gaat verhuren of verkopen? Maak dan nu al een afspraak!

Waar kijkt de energieadviseur naar?

Tijdens de opname van het huis kijkt de energieadviseur naar diverse aspecten. Dit zijn:

  • De afmetingen van het huis
  • Welke isolaties er aanwezig zijn
  • Welke energie-installaties er aanwezig zijn

Met deze aspecten kan de adviseur vervolgens uitrekenen hoeveel energie er nodig is voor:

Hiermee bepaald de adviseur welk energielabel het huis krijgt. Op het energielabel wordt ook vermeld welke duurzame aanbevelingen er zijn. Dit gehele proces neemt ongeveer één tot twee uur in beslag.

De prijs van een energielabel

De prijs van een energielabel

De prijs van een energielabel ligt aan de grootte van het huis en verschilt ook per energieadviseur. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van ongeveer €100,- voor een appartement en €190,- voor een eengezinswoning.

Wat voor invloed heeft een energielabel op het energieverbruik?

Wat voor invloed heeft een energielabel op het energieverbruik

Een energielabel laat zien hoe duurzaam een huis is. Hoe duurzamer een huis is, hoe minder energie er nodig is voor dagelijkse behoeften. Echter wil een duurzaam energielabel niet meteen zeggen dat de energierekening altijd laag zal uitvallen. Dit blijft afhankelijk van de hoeveelheid warm water dat je verbruikt, hoe vaak je elektrische apparaten gebruikt en hoe vaak je stookt.

Wat gebeurt er met mijn VEL en EI labels?

Wat gebeurt er met mijn VEL en EI labels

Sommige huizen zijn nog voorzien van een vereenvoudigd energielabel (VEL), of een Energie-Index (EI). Deze labels blijven de komende tien jaar nog geldig. Wil je weten wanneer jouw VEL of EI label verloopt? Check dan de geldigheidsdatum op het label.

Energielabels samengevat

Energielabels samengevat

Sinds 2021 is er een nieuw verplicht energielabel voor huizen die te koop of te huur aangeboden worden. Dit label geeft met een letter aan hoe duurzaam het huis is. De letter A staat voor het meest duurzaam en de letter G voor het minst duurzaam. Hierdoor weten potentiële kopers en huurders hoe energiezuinig een huis is. Hierdoor kunnen zij ook meteen inschatten hoeveel zij de komende jaren kwijt zullen zijn aan de energierekening. Het energielabel is te verkrijgen via een energieadviseur. Deze komt bij jou thuis en neemt de woning ter plekke op. Er wordt dan onder andere gekeken naar de isolatie, de afmetingen en de energie-installaties. Aan de hand daarvan wordt vervolgens uitgerekend hoeveel energie er verbruikt wordt aan de ventilatie, verwarming en koeling van het huis en aan het verwarmen van stromend water. Met deze informatie wordt dan bepaald welk energielabel het huis krijgt. Op het label staat ook wat het advies is voor de verduurzaming van het huis. De prijs voor dit gehele proces is afhankelijk van de grootte van het huis en verschilt per adviseur. Echter kun je uitgaan van ongeveer €100,- voor een appartement en €190,- voor een eengezinswoning. VEL- en EI labels blijven de komende tien jaar nog bestaan en vervallen op de datum die is aangegeven op deze labels.