Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische Ventilatie Reinigen

Mechanische ventilatie reinigen

Voor optimale prestaties en gezonde luchtkwaliteit thuis is regelmatig onderhoud van uw mechanische ventilatiesysteem essentieel. Wij adviseren om deze minstens elke 4 jaar te laten reinigen en onderhouden.

Als uw ventilatiebox al verouderd is en veel lawaai maakt, kan het tijd zijn voor een vervanging. Onze specialisten helpen je graag bij het kiezen van een nieuwe ventilatiebox. Zo ben je verzekerd van een stille en goed functionerende ventilatie en geniet je van een gezond binnenklimaat in huis.

Laten reinigen door ons?
Maak direct online een afspraak.

Mechanische ventilatie onderhoud

Mechanische ventilatie reinigen

Voor optimale prestaties en gezonde luchtkwaliteit thuis is regelmatig onderhoud van uw mechanische ventilatiesysteem essentieel. Wij adviseren om deze minstens elke 4 jaar te laten reinigen en onderhouden.

Laten reinigen door ons?
Maak direct online een afspraak.

Voordelen bij ons
Landelijk actief
Geen voorrijkosten
Gecertificeerd
Geen wachttijden

Mechanische ventilatie onderhoud

Ventilatiebox verouderd?
Is uw ventilatiebox ouder dan 15 jaar en maakt deze lawaai? Dan is het wellicht tijd voor vervanging. Onze specialisten helpen u graag bij het selecteren van een nieuwe, stille ventilatiebox voor een gezond binnenklimaat in huis.

Kosten onderhoud mechanische ventilatie

Prijzen zijn inclusief btw, materiaal en voorrijkosten.

185,-

Afspraak maken

99% schonere kanalen
Voorkom schimmels en bacteriën


Aan te raden wanneer de kanalen langer dan 4 jaar niet zijn gereinigd. 

bekijk werkzaamheden
  • Inspectie ventilatiebox

  • Reiniging ventilatiekanalen

  • Reinigen ventielen

  • Rapport met voor & na foto’s

  • Uitleg & ventilatieadvies

  • Schoon opleveren werkvloer

205,-

Afspraak maken

Verleng levensduur ventilatiebox
Minder gezondheidsproblemen
Lager CO gehalte in uw woning

Was de laatste onderhoudsbeurt meer dan 4 jaar geleden? Kies dan voor Groot onderhoud.

bekijk werkzaamheden
  • Reinigen/onderhoud ventilatiebox

  • Inspectie ventilatiebox

  • Reinigen ventielen

  • Reiniging van ventilatiekanalen

  • Rapport met voor & na foto’s

  • Uitleg & ventilatieadvies

  • Schoon opleveren werkvloer

Adviesbezoek
Onderhoud met buren of VvE?

Gratis

Afspraak maken

Bij 10 woningen of meer
Vrijblijvend advies


Met uw buren of VvE onderhoud uit laten voeren? Maak een afspraak voor een gratis adviesbezoek.

Gemiddelde ventilatiebox en ventilatiekanalen na 5 jaar.

mechanische ventilatie reiniging

Veelgestelde vragen

Waarom reinigen?

Waarom mechanische ventilatie reinigen?

Een ventilatiebox raakt door de jaren heen flink vervuild. Dat is natuurlijk niet gek wanneer het systeem 24/7 het hele jaar door draait. Reiniging van de mechanische ventilatie is daarom van groot belang voor een gezond binnenklimaat.

Door stoffen die vrijkomen wanneer wij wassen, afwassen, douchen, koken en ademen is het noodzakelijk dat er goed geventileerd wordt.

Vervuiling in de loop der jaren

Wanneer uw mechanische ventilatie in de loop der jaren vervuild raakt door stof en overige vuil raken de ventilatoren en de kanalen verstopt. Hierdoor gaat uw ventilatie minder goed werken. Een gevolg hiervan is dat het binnenklimaat in uw woning verslechtert waardoor er verschillende gezondheidsklachten kunnen optreden.

Daarnaast ontstaat er snel schimmel in bijvoorbeeld uw badkamer of toilet omdat de lucht in uw woning vochtiger is waardoor schimmels en bacteriën sneller kunnen ontwikkelen.

Tevens zult u last hebben van bijvoorbeeld beslagen ramen in uw woning. Door uw mechanische ventilatie op tijd schoon te laten maken kunt u dit voorkomen

↓  Naar mogelijkheden

Kan ik mijn ventilatie zelf reinigen?

Zelf je ventilatiesysteem reinigen: hoe doe je dat?

Vaak staan mensen er niet bij stil dat ventilatiesystemen onderhoud nodig hebben. Maar dat is wel het geval. Voor een schoon en gezond leefklimaat is het belangrijk dat je ventilatiesysteem regelmatig wordt gereinigd. Het reinigen van je ventilatie is een specialistische klus. Daarom raden we meestal aan om dit door een specialist te laten doen. In sommige gevallen is het echter mogelijk om je ventilatie zelf te reinigen. Maar hoe doe je dat dan? In dit artikel leggen we je uit hoe je je ventilatiesysteem zelf kunt reinigen!

Zelf je ventilatie reinigen

Waarom moet je je ventilatie reinigen?

Waarom ventilatie reinigen?

Ventilatiesystemen zorgen voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vuile lucht. Vuile lucht bevat stofdeeltjes, vocht, ongewenste geuren en andere schadelijke stoffen. Dit kan ervoor zorgen dat je ventilatiesysteem verstopt raakt, wat betekent dat de ventilator niet meer optimaal zijn werk kan uitvoeren. Hierdoor neemt de luchtkwaliteit in de woning af, waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Dit zijn klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of allergische reacties. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je ventilatie tijdig te reinigen.

Hoe vaak moet je je ventilatie reinigen?

Hoe vaak ventilatie reinigen?

Hoe vaak je je ventilatiesysteem moet schoonmaken ligt aan het soort systeem dat je in huis hebt. Er zijn verschillende soorten ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie kan het zo zijn dat je gebruik maakt van ventilatieroosters. In dat geval is het belangrijk de ventilatieroosters één keer per half jaar schoon te maken.

Heb je een mechanisch ventilatiesysteem in huis? Dan is het goed om je mechanische ventilatie ten minste iedere vier jaar te reinigen. Deze termijn geldt ook voor Warmte Terugwin Units (WTW units). Daarnaast is bij een WTW unit belangrijk om de filters in ieder geval elk jaar te reinigen, het liefst elk half jaar.

Mechanische ventilatie zelf reinigen: het stappenplan

Hoewel het reinigen van een ventilatiesysteem vaak een specialistische klus is, is het mogelijk om een mechanische ventilatie zelf te reinigen als je over enige technische kennis, gereedschap en de benodigde apparatuur beschikt. De meeste ventilatiesystemen voeren lucht af en aan via de ventilatieventielen in de woning. Wanneer de ventielen zichtbaar kringen of viezigheid vertonen, is het tijd voor onderhoud en reiniging.

Bekijk hieronder de 7 stappen om je mechanische ventilatie zelf te reinigen.

Stap 1: Reinig de ventilatieventielen

Stap 1: reinig de ventielen

Om de ventilatieventielen schoon te maken heb je verschillende dingen nodig:

  • Een watervaste stift
  • Een sopje bestaande uit water en neutrale zeep
  • Indien nodig een trapje om bij de ventilatieventielen te kunnen komen

Voordat je begint met het reinigen van de ventilatieventielen is het belangrijk om de stand van de ventielen te noteren. Je kunt de stand aan de binnenzijde van het ventiel aanduiden met een watervaste stift. Op deze manier kun je het ventiel op een later moment terugplaatsen op de juiste stand. Na het meten van de stand, kun je de ventielen uit de behuizing nemen. Voor het reinigen zelf is het goed om water en neutrale zeep te gebruiken en de ventielen handmatig schoon te maken. Als de ventielen er weer schoon en sprankelend uitzien, plaats je ze terug op de juiste plek.

Hoelang je ongeveer bezig bent met het reinigen van de ventilatieventielen hangt af van de hoeveelheid ventielen die schoongemaakt moeten worden, maar houd rekening met ongeveer een uurtje.

Stap 2: Open de ventilatiebox

Haal allereerst de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact. Omdat de ventilator vaak nog na draait, is het goed om 10 seconden te wachten. Vervolgens open je de deksel van de ventilatiebox.

Open de ventilatiebox


Stap 3: Maak de ventilatiebox schoon

Voor het reinigen van de ventilatiebox van een mechanisch ventilatiesysteem, is in tegenstelling tot het reinigen van de ventielen een stuk meer technische kennis en ervaring nodig. Daarnaast moet er gebruik worden gemaakt van de juiste apparatuur. De kleinste fout kan namelijk al schadelijk zijn: de ventilatiebox kan uit balans raken, waardoor de box meer lawaai produceert.

Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat er vuil in de lagers van de ventilatiebox terechtkomt. Vuil in de lagers kan directe schade én slijtage aan het mechanisch ventilatiesysteem veroorzaken. Wil je de ventilatiebox toch zelf reinigen? Dan kan je met behulp van een stofzuiger grof vuil wegzuigen en de overgebleven restjes schoonpoetsen.

Maak de ventilatiebox schoon


Stap 4: Sluit de ventilatiebox

Als de ventilatiebox is gereinigd, is het tijd om de box weer te sluiten. Steek vervolgens de stekker weer in het stopcontact. Dit zorgt ervoor dat de ventilator weer kan draaien. Het kan zo zijn dat er hoorbaar nog wat losgekomen vuil in de ventilator zit. Herhaal dan stap 2 en 3, en verwijder het losgekomen vuil.
Sluit de ventilatiebox


Stap 5: Reinig de ventilatieroosters bovenin de ramen

Reinig de binnenkant van de ventilatieroosters met een stofzuiger. De ventilatieroosters zelf kunnen schoongemaakt worden met een vochtig doekje.
Stap 5: zelf de ventilatieroosters reinigen


Stap 6: Reinig en vervang de filters

Stap 6: reinig en vervang de wtw filters

WTW Units zijn voorzien van filters. Het is belangrijk om te weten dat je deze filters maar eenmalig kunt reinigen. De filters kunnen makkelijk worden gereinigd met behulp van een stofzuiger. Het reinigen met een stofzuiger werkt goed, maar kan dus maar eenmalig worden gedaan. Let dus op dat de volgende keer dat de filters gereinigd moeten worden, het tijd is om ze te vervangen.


Stap 7: Reinig de ventilatiekanalen

De laatste stap is het reinigen van de ventilatiekanalen. Ook voor het reinigen van deze kanalen is specialistische kennis nodig. Het werk is dus niet voor iedereen weggelegd. Mocht je de stap toch willen nemen, dan is het goed om te weten dat er verschillende methodes bestaan voor het reinigen van de luchtkanalen.

Stap 7: zelf de ventilatiekanalen reinigen


Methode 1: ventilatiekanalen zelf reinigen met borstels

Het is mogelijk om de ventilatiekanalen handmatig te reinigen met roterende borstels. De borstels kunnen zich door de flexibele werking van de as door alle kanalen en aftakkingen wringen. Op deze manier worden de kanalen zo goed mogelijk gereinigd. Om deze klus te klaren heb je echter wel de juiste apparatuur en goed gereedschap nodig, waaronder:

  • Een blok (stof)afzuiger met een capaciteit van minimaal 1.500m3 (met HEPA filters)
  • Een flexibele as met de juiste borstels

Houd er rekening mee dat deze apparatuur prijzig is. Daarnaast zijn deze benodigdheden niet in de gewone bouwmarkten verkrijgbaar, enkel bij technische groothandels. Ventilatiekanalen reinigen niet te doen? Overweeg dan het inschakelen van een specialist.

Methode 2: ventilatiekanalen zelf reinigen met poeders

Naast reiniging met behulp van borstels, is het tegenwoordig ook mogelijk om de ventilatiekanalen te reinigen door middel van poederreiniging. Hierbij wordt er onder verhoogde druk een poeder in de luchtkanalen verneveld. Dit bereikt makkelijk de kleinste hoekjes van de kanalen. Omdat dit een zeer krachtige manier van reinigen is, krijg je de meest vervuilde kanalen schoon. Een voordeel aan deze methode is dat er na de reiniging een antistatische laag achterblijft, waardoor het vuil zich minder snel hecht aan de oppervlakte. Daarnaast zijn de poeders milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.

Een goede optie om de ventilatiekanalen mee te reinigen dus! Helaas zijn de poeders, net zoals de borstels, niet vrij verkrijgbaar. Deze zijn enkel te verkrijgen bij technische groothandels.

WTW unit zelf reinigen

WTW unit zelf reinigen

Het is tot op zekere hoogte ook mogelijk om een WTW unit zelf te reinigen. Dit kan door op dezelfde manier als bij het mechanisch ventilatiesysteem de ventielen die in het plafond te vinden zijn schoon te maken. Daarnaast is het mogelijk om zelf de filters schoon te maken. We raden het echter af om je WTW unit zelf te reinigen, vooral als je hier nog geen ervaring mee hebt. Er is namelijk veel technische kennis voor nodig, waardoor je het reinigen van de WTW unit het beste aan een specialist kunt overlaten.

Zelf ventilatie reinigen samengevat

We raden je aan om het schoonmaken van je ventilatiesysteem uit te besteden aan een vakman. Ben je goed technisch onderlegd en ben je ondanks het specialistische werk toch van plan om je ventilatie van begin tot eind zelf te reinigen? Dan hebben we in dit artikel de stappen voor het reinigen van je ventilatie voor jou op een rijtje gezet. Begin met het reinigen van de ventilatieventielen. Maak vervolgens de ventilatiebox open, maak deze schoon en sluit hem vervolgens weer. Reinig ook de ventilatieroosters. Indien je een WTW unit hebt, reinig of vervang de filters. De laatste stap is om de ventilatiekanalen schoon te maken. Als je al deze stappen zelf hebt uitgevoerd, kan je ventilatiesysteem weer een tijdje mee. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan de hulp in van een specialist.

Wanneer is reiniging noodzakelijk

Wanneer is reiniging noodzakelijk?

Bekijk hiervoor het lijstje die wij voor u hebben samengesteld.

  • Als uw woonkamer nooit helemaal stofvrij is
  • Wanneer u vaak last heeft van een droge keel en hoesten
  • Als u last heeft van andere allergische reacties
  • Bij schimmel in de badkamer of wc
  • Als de ventielen donkere kringen vertonen
  • Wanneer de ramen van de woning vaak beslagen zijn
  • Als de luchtvochtigheid in uw woning te laag of te hoog is
  • Wanneer uw ventilatie meer dan normaal lawaai maakt
  • Als uw mechanische ventilatie langer dan 4 jaar of nooit gereinigd is

Let op: Heeft u huisdieren in huis? Ook huisdieren produceren veel vocht en stoffen die schadelijk voor uw gezondheid kunnen zijn.

↓  Naar mogelijkheden

Hoevaak moet ik reinigen?

Hoe vaak moet ik reinigen?

Wij raden u aan om uw mechanische ventilatie eens in de 4 jaar te laten reinigen. Daarnaast is het aan te raden om de ventilatiebox eenmaal in de 2 jaar te laten onderhouden.

Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw systeem, vervuilde lucht zo snel mogelijk afvoert.

↓  Naar mogelijkheden

Wat kost reinigen?

Wat kost mechanische ventilatie reinigen?

De kosten voor het laten schoonmaken van een mechanisch ventilatiesysteem zijn geheel afhankelijk van hetgeen wat gereinigd moet worden. Wanneer enkel de kanalen gereinigd moeten worden zijn de kosten € 185. Wanneer zowel de ventilatiebox als kanalen gereinigd moeten worden kost het € 205 bij Alpha Ventilatie.

↓  Naar mogelijkheden

Wat voor onderhoud is er nodig?

Onderhoud bij mechanische ventilatie

Bij het uitvoeren van klein onderhoud worden de afzuigventielen schoongemaakt samen met de gehele mechanische ventilatiebox. Dit zijn namelijk de onderdelen die het snelst vervuild raken wat de grootste impact op de werking van het systeem heeft.

Bij groot onderhoud worden naast de afzuigventielen en ventilatiebox ook de ventilatiekanalen volledig van binnen gereinigd. Wij doen dit door middel van de roterende borstelmethode waarmee al het vuil in de ventilatiekanalen wordt los geborsteld en afgezogen.

Verstoppingen zijn hiermee direct opgelost waardoor het systeem weer optimaal functioneert.

↓  Naar mogelijkheden

Hoe zit het met slecht onderhoud?

Hoe zit het met slecht onderhoud?

Wanneer een mechanisch ventilatiesysteem niet wordt gereinigd kan dit op zowel de korte – als lange termijn gevolgen hebben.

Wat gebeurt er als mijn ventilatiebox niet op tijd wordt gereinigd?

Uw ventilatiesysteem raakt na verloop van tijd vol met opgehoopt vuil en vocht wat direct een aantal gevolgen met zich meebrengt. Door stoffen die vrijkomen wanneer wij wassen, afwassen, douchen, koken en ademen is het noodzakelijk dat er goed geventileerd wordt. De drie belangrijkste gevolgen om rekening mee te houden zijn:

Afname van de werking van uw ventilatiesysteem

Doordat de luchtstroom van het systeem belemmerd wordt door opgehoopt vuil neemt de effectiviteit van het systeem drastisch af.

Gezondheidsklachten

Doordat er meer vocht en vuil in de lucht blijft hangen, krijgen bacteriën en schimmels meer kans om zich te ontwikkelen. Dit is zeer ongezond en leidt in veel gevallen tot gezondheidsklachten. Daarnaast is er een toename van pollen en stof waardoor allergische mensen meer last ondervinden.

Verhoging van energiekosten

Doordat de luchtvochtigheid in de woning toeneemt is de temperatuur moeilijker te beïnvloeden. Dit betekent dat de verwarming harder moet werken om een aangename temperatuur te realiseren. Daarnaast gaat de ventilatiebox ook harder werken om alsnog zo goed als mogelijk te functioneren waardoor deze meer elektriciteit verbruikt.

De invloed van ventilatie

Uw ventilatiesysteem heeft dus veel invloed op de kwaliteit van leven in uw huis!
Een ventilatiesysteem werkt na 2 jaar zonder onderhoud al 20% tot 30% minder effectief waardoor het binnenklimaat rap achteruit gaat.

Volgens Klimaatbureau HIER is er in ruim 2 miljoen woonhuizen in Nederland een verouderd mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd, wat ook nog eens slecht onderhouden is. Bekijk het artikel hier.

↓  Naar mogelijkheden

Wat wordt er schoongemaakt?

Wat wordt er bij mechanisch ventilatie schoongemaakt?

Bij mechanische ventilatie reiniging zijn er drie belangrijke onderdelen die de benodigde aandacht horen te krijgen:

  • De afzuigpunten/afzuigventielen
  • De mechanische ventilatiebox
  • De ventilatiekanalen

Samengevat wordt het volledige systeem bij een grote onderhoudsbeurt onder handen genomen. Als het we het hebben over de ventielen, gaat het om de(roosters) in het plafond of muren. Het is belangrijk dat deze onderdelen op tijd worden schoongemaakt zonder dat het systeem uit balans raakt.

Zo moet de afstelling van de afzuigventielen hetzelfde blijven en is het bij de reiniging van de ventilatiebox belangrijk dat het systeem niet uit balans raakt.
Wij inspecteren uw volledige systeem op gebreken.

  • Alle afzuigpunten inclusief bijbehorende kanalen in uw woning worden volledig gereinigd.
  • De ventilator wordt volledig gereinigd inclusief bijbehorende kanalen naar zowel binnen als buiten.
  • Het geheel wordt zodanig afgesteld zodat u er zeker van bent dat uw mechanische ventilatie naar behoren werkt.
  • Indien noodzakelijk wordt uw systeem ook gedesinfecteerd met veilige middelen.

Op de pagina tarieven kunt u meer informatie vinden omtrent het laten schoonmaken van uw ventilatiebox en kanalen. 

↓  Naar mogelijkheden

Hoe wordt er schoongemaakt?

Hoe wordt er schoongemaakt?

Wij maken gebruik van de roterende borstelmethode in combinatie met “onderdruk” techniek. Lees hieronder hoe dit precies gaat.

Onze engineers gebruiken roterende borstels die door middel van een flexibele slang in de kanalen worden gebracht. De roterende borstel zorgt ervoor dat al het vuil in de kanalen los komt te zitten.

Voor het afvoeren van losgekomen vuil wordt er een krachtig afzuigsysteem aangesloten op de ventilatiebox die direct al het vuil wegzuigt zodat de kanalen weer volledig schoon zijn.

Op deze manier kunt u genieten van een goed werkend ventilatiesysteem en van een gezond binnenklimaat.

Voordelen van reiniging door middel van roterende borstel

Snel resultaat
Professionele reiniging
Verwijdert al het vuil uit de kanalen

↓  Naar mogelijkheden

Zijn de tarieven inclusief btw?

Kosten mechanische ventilatie reinigen

Bekijk hierboven onze tarieven. Reiniging is al mogelijk vanaf €125,-. Alle prijzen op onze website zijn altijd inclusief btw.

↓  Naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken. Er komen dus geen extra kosten bij.

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld de ventilatiekanalen te laten desinfecteren. In dat geval komt er nog €35,- bij. U kunt eventueel bij onze engineers kiezen voor extra mogelijkheden.

↓  Naar mogelijkheden

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen op onze website zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats.

↓  Naar mogelijkheden

Andere vraag? App ons

WhatsApp openen
Mechanische ventilatie reinigen
Mechanische ventilatie reinigen

Reinigen van de ventilatiekanalen

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons? 

Voordelen bij mechanische ventilatie schoonmaken

Wanneer u uw mechanische ventilatie tijdig laat schoonmaken door onze specialisten zult u merken dat:

Het binnenklimaat beter is;
U minder last heeft van stof;
Het systeem langer mee gaat;
U een lagere energierekening heeft;
Er minder lawaai komt uit uw box.

Mechanische ventilatie borstelreiniging

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?