Home » Ventilatie » Schimmel badkamer

Schimmel in de badkamer

Veel mensen hebben last van schimmel in de badkamer. Dit komt omdat de badkamer één van de vochtigste plekken in het huis is. Schimmels zijn niet alleen een belemmering voor het oog, maar brengen ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Gelukkig zijn er manieren om schimmel direct te verwijderen en te voorkomen, bijvoorbeeld door voor goede ventilatie in huis te zorgen. In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over het voorkomen en behandelen van schimmel in de badkamer.

schimmel in de badkamer

Hoe ontstaat schimmel?

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer

Schimmels komen voornamelijk voor op vochtige plekken en zijn te herkennen aan donkere plekken die zich vormen op verschillende ondergronden in huis. Dit is dan ook de reden dat badkamers snel onder de schimmel zitten. Tijdens het douchen of het nemen van een bad komt er veel vocht vrij, dat in de lucht gaat hangen en in oppervlaktes trekt. Als de ruimte vervolgens niet wordt geventileerd, koelt het vocht af en condenseert het. Dit is de ideale voedingsbodem voor schimmels.

Waar komt schimmel voor?

Waar komt schimmel voor

Schimmel in de badkamer komt met name voor op plafonds, omdat warme, vochtige lucht naar boven stijgt. Ook nestelen schimmels zich regelmatig op tegels, voegen, muren en kitranden.

Hoe kom ik van schimmel af?

schimmel verwijderen

Schimmels zijn natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig zijn er manieren om ervan af te komen. Je kunt producten gebruiken die je waarschijnlijk al in huis hebt, of speciale anti-schimmel producten kopen in de winkel. Welk product je kiest is afhankelijk van waar de schimmel zich bevindt en hoe hardnekkig de schimmel is. Schimmel in de badkamer kan worden verwijderd met:

Baking soda

Baking soda (zuiveringszout) wordt aangeraden om schimmel van je plafond en muren te verwijderen. Los hiervan maximaal 10 gram op in ongeveer een liter water. Breng dit vervolgens ruim aan op de schimmel en laat het intrekken. Hierna veeg je de plek schoon met een borstel. Je kunt dit proces meerdere keren herhalen. Als laatste stap is het belangrijk om de behandelde plekken na te spoelen met water.

Baking soda tegen schimmel

Bleek

Bleek werkt goed wanneer je schimmel wilt verwijderen tussen tegels of van kitranden. Voeg 25 milliliter bleek toe aan een liter water. Roer dit goed en breng het aan op de schimmel. Laat dit intrekken en boen er vervolgens overheen. Je kunt dit meerdere keren herhalen, totdat de plek schoon is. Let er wel op dat bleek erg agressief is. Zorg er daarom voor dat je handen bedekt zijn en pas op dat het bleekmiddel geen diepe schade aanricht op de ondergrond. Het is ook verstandig om een raam open te zetten tijdens dit proces, zodat je het bleekwater niet direct inademt.

Bleek tegen schimmel

Azijn

Azijn is een minder agressief middel om schimmel te verwijderen. Je kunt de azijn direct aanbrengen op de schimmelplekken. Laat dit een paar uur intrekken en spoel het na met warm water. Ook hierbij is het handig om een raam open te zetten, om de zure geur van de azijn te verminderen.

Azijn tegen schimmel

Anti-schimmel producten

Mocht je liever een anti-schimmel product kopen in de winkel, dan kan dat natuurlijk ook. Het voordeel van dit soort producten is dat je niet zelf een mengsel hoeft te creëren. Ook is het simpel aan te brengen door de handige flacons. Bovendien zit er vaak bleek in dit soort producten, waardoor het de schimmel niet alleen weghaalt, maar ook voor een korte termijn voorkomt. Het grootste nadeel van commerciële anti-schimmel producten is dat deze duurder zijn dan het gebruiken van azijn, bleek of baking soda.

Benieuwd hoe je het beste anti-schimmel producten kunt gebruiken in je badkamer? Bekijk dan onderstaande video.


Anti-schimmel verf

Anti-schimmel verf wordt ook wel schimmelwerende verf genoemd. Het is een verfsoort die ervoor zorgt dat de ondergrond waarop je het aanbrengt onaantrekkelijk wordt voor schimmels. Simpelweg met normale verf over de muur verven in de badkamer zal niet werken. Doe je dat toch, dan zal het er op het eerste gezicht weer schoon en fris uitzien, maar op zeer korte termijn komt de schimmel gewoon weer tevoorschijn.

Anti-schimmel verf is op zichzelf geen bestrijdingsmiddel. Daarom is het belangrijk dat je er eerst voor zorgt dat de oppervlaktes al vrij zijn van schimmel. Gebruik dus eerst een anti-schimmel product, zoals eerder is beschreven. Zorg ervoor dat de oppervlaktes compleet droog zijn voordat er overheen wordt geverfd met de anti-schimmel verf. Onderschat niet hoelang het duurt voordat een muur of plafond echt droog is. Dit kan een paar dagen duren. Als je er zeker van wilt zijn dat de oppervlakken droog zijn, gebruik dan een vochtmeter.

Laat de anti-schimmel verf aanbrengen door een vakman. Op deze manier zorg je ervoor dat de verf daadwerkelijk effectief is. Als je de anti-schimmel verf laat aanbrengen door iemand die hier geen verstand van heeft, dan is de kans groot dat je muur of plafond binnen de kortste keren weer onder de schimmels zitten.

Er is nog steeds een kans dat je last zult hebben van schimmel wanneer de anti-schimmel verf is aangebracht. Het is wel zo dat de schimmels langer wegblijven, maar zolang de oorzaak van slechte ventilatie niet wordt aangepakt, zal het altijd terug blijven komen.

Tips om schimmel in de badkamer te bestrijden

tips om schimmel te bestrijden

Voor alle genoemde oplossingen om schimmel te bestrijden, is het belangrijk om direct contact met de huid en ogen te vermijden. Draag daarom altijd handschoenen. Let er ook op dat je de producten niet direct inademt. Zorg ervoor dat je een raam open zet en eventueel je mond en neus bedekt. Wanneer je agressieve producten, zoals bleek, gebruikt, ga dan voorzichtig te werk, zodat het product geen schade aanricht aan de ondergrond.

Het is belangrijk dat je schimmels nooit droog weg probeert te vegen. Als je dit toch doet, zullen de schimmels afbreken en in de lucht blijven hangen. Dit is slecht voor je gezondheid.

In het geval dat de schimmel echt hardnekkig is of zich op plaatsen bevindt waar je niet makkelijk bij kunt, dan zou je ook nog gebruik kunnen maken van een bestrijdingsdienst.

Hoe voorkom ik schimmel?

voorkomen schimmel in badkamer

Gelukkig is het mogelijk om schimmel te voorkomen. De enige manier om schimmel te voorkomen is door middel van ventilatie. Door het naar buiten dringen van vochtige, vervuilde lucht en het binnenstromen van schone, droge lucht, maken schimmels bijna geen kans. Ventileren kan zowel natuurlijk als mechanisch. Dit leggen we hieronder kort uit.


Schimmel voorkomen met ventilatie

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie vindt het ventileren plaats op een natuurlijke manier. Dit kan door het openzetten van een raam of raamroosters tijdens en na het gebruik van de badkamer. Zet het raam alleen niet te lang open, want als de badkamer te snel afkoelt, kan dat juist meer schimmel opleveren. Ook kun je kiezen voor het installeren van roosters in de muur of deur van de badkamer. Bovendien is het verstandig om de badkamerdeur ongeveer 1,5 centimeter boven de grond of drempel uit te laten komen. Op deze manier wordt de luchtcirculatie nog beter geregeld. Het is echter niet voor iedereen mogelijk om de ventilatie op een natuurlijke manier te realiseren in de badkamer. Dat kan bijvoorbeeld omdat er geen raam aanwezig is.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is ideaal om schimmel in badkamers tegen te gaan en het is het enige alternatief op natuurlijke ventilatie. Door middel van een ventilatiesysteem dat wordt aangedreven door een motor, wordt de toevoer van schone, droge lucht en de afvoer van vuile, vochtige lucht goed geregeld.

Kan ik ziek worden van schimmel?

ziek worden van schimmel

Schimmel in huis is ongezond. Je kunt hier ziek van worden en klachten ontwikkelen, zoals keelpijn, benauwdheid en geïrriteerde ogen en huid. Voor mensen die al bestaande gezondheidsklachten hebben, kan schimmel extra gevaarlijk zijn. Zo kan schimmel astma verergeren en kunnen mensen met kanker sneller infecties krijgen. Het is dus heel belangrijk dat je schimmel verwijdert en het liefste voorkomt. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Installateur nodig?

Installateur nodig?

Schimmel voorkomen in de toekomst? Laat dan je oude ventilatiebox vervangen. Wij zijn gespecialiseerd in het vervangen en installeren van ventilatiesystemen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk mechanische ventilatie vervangen.

Heb je nog helemaal geen ventilatie in huis? Bekijk dan onze pagina over mechanische ventilatie aanleggen.